ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τις κάνεις κατά λάθος. Αυτές είναι οι 5 πιο παρεξηγημένες χειρονομίες στον κόσμο

Δεν σημαίνουν όλες οι χειρονομίες το ίδιο σε όλες τις χώρες του πλανήτη.

Τις κάνεις κατά λάθος. Αυτές είναι οι 5 πιο παρεξηγημένες χειρονομίες στον κόσμο

Οι χειρονομίες αποτελούν έναν καθημερινό τρόπο επικοινωνίας, μέσω του οποίου στέλνουμε σιωπηρά μηνύματα στο συνομιλητή μας. Αρκετές κινήσεις που μπορεί να κάνουμε με τα χέρια μας, όπως το χειροκρότημα, το ωτοστόπ, η αγκαλιά, το χέρι στην καρδιά ακόμα και το σήκωμα του μεσαίου δαχτύλου ερμηνεύονται με τον ίδιο τρόπο, είτε είμαστε εντός ή εκτός Ελλάδος.


Ωστόσο υπάρχουν κάποιες άλλες, που δεν σημαίνουν το ίδιο σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Καμιά φορά είναι πολύ εύκολο να προσβάλουμε τον απέναντί μας με μια φαινομενικά αθώα χειρονομία. Εάν λοιπόν, θέλουμε να αποφύγουμε παρεξηγήσεις και στιγμές αμηχανίας που μπορεί να μας βάλουν σε μπελάδες, δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μια ματιά στις πιο παρεξηγημένες χειρονομίες.

Το V for Victory αλλά με αντίθετη φορά

Τις κάνεις κατά λάθος. Αυτές είναι οι 5 πιο παρεξηγημένες χειρονομίες στον κόσμο

Μια χειρονομία που μοιάζει πολύ με το σήμα της νίκης αλλά με την παλάμη στραμμένη προς τα μέσα; Μια κίνηση που ίσως την κάνεις στο beach bar του νησιού όταν θέλεις να ζητήσεις από το σερβιτόρο άλλα δύο ποτά.

Ποτέ όμως δε θα πας να παραγγείλεις με τον ίδιο τρόπο δύο μπύρες σε μία pub στη Μ.Βρετανία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τη Ν.Ζηλανδία. Όχι μπύρα δεν πρόκειται να σου σερβίρουν, αλλά το πιο πιθανό είναι να φύγεις κακήν κακώς, γιατί μόλις προσέβαλες ανεπανόρθωτα τον μπάρμαν, καθώς αυτή η χειρονομία είναι κατά κάποιο τρόπο συνώνυμη του μεσαίου δαχτύλου.

Το OK

Όταν βλέπεις κάποιον να σου προτάσσει το χέρι του με τον δείκτη και τον αντίχειρα να ενώνονται σχηματίζοντας έναν κύκλο, τότε χαμογελάς και αισθάνεσαι ότι όλα πηγαίνουν μια χαρά. Το λεγόμενο ΟΚ είναι μία επιβεβαίωση ότι όλα είναι εντάξει. Στη Γαλλία όμως το άτομο στο οποίο κάνεις τη συγκεκριμένη χειρονομία, σημαίνει ότι έχει μηδενική αξία στα μάτια σου. Μία από τις πιο αμήχανες στιγμές στην ιστορία ήταν κατά την επίσκεψη του προέδρου Νίξον στη Βραζιλία, τη δεκαετία του 1950. Μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ σχημάτισε με τα δάχτυλά του το σήμα ΟΚ μπροστά στις κάμερες, μία χειρονομία άκρως υποτιμητική και προσβλητική για τον αποδέκτη.

H στιγμή που ο Πρόεδρος Νίξον κατεβαίνει από το αεροπλάνο τη δεκαετία του ΄50 - κατά την επίσκεψη του στη Βραζιλία.

Το Fingers crossed

Τη χρησιμοποιούμε για να ευχηθούμε καλή τύχη. Ως παιδιά την κάναμε στα κρυφά με το χέρι πίσω από την πλάτη μας, να κοιτάζει προς τα κάτω, για να μην ισχύσει ο όρκος που δίναμε εκείνη την στιγμή.

Εάν ταξιδέψεις όμως στο Βιετνάμ, ούτε να σκεφτείς να σταυρώσεις τα δάχτυλά σου με αυτόν τον τρόπο. Η συγκεκριμένη χειρονομία στην ασιατική αυτή χώρα είναι ένδειξη αγένειας και ασέβειας και μάλιστα με σαφείς αναφορές σε ένα σημείο του γυναικείου σώματος.


Το Rock on

Χρησιμοποιείται ευρέως από rock stars, κάνοντας το χέρι μπουνιά και σηκώνοντας το δείκτη και το μικρό δάχτυλο. Και από παιδάκια κάνοντας τα γνωστά “κερατάκια” σε κάποιο φίλο τους, όταν θέλουν να τον κοροϊδέψουν, την ώρα που αυτός δεν το βλέπει. Τη χρησιμοποιούμε συνήθως όταν κάτι μας αρέσει πάρα πολύ, όταν ακούμε ένα αγαπημένο μας τραγούδι ή κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί και θέλουμε να το εκφράσουμε με έναν πιο παραστατικό τρόπο.

Στην Ιταλία όμως και την Ισπανία, η κίνηση αυτή έχει άλλη ερμηνεία. Οι Ιταλοί την ονομάζουν 'il cornuto' και οι Ισπανοί 'corna'. Και στις δύο χώρες όμως σημαίνει το ίδιο, ότι η γυναίκα σου σε απατά.

Το σινιάλο Έλα εδώ

Η παλάμη κοιτά προς τα πάνω και ο δείκτης από τεντωμένος σιγά σιγά λυγίζει και κουλουριάζεται σε μια επαναλαμβανόμενη κίνηση, κάνοντας το χαρακτηριστικό σινιάλο “Έλα εδώ”.

Εάν όμως η χειρονομία αυτή χρησιμοποιηθεί στη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες, το πιο πιθανό είναι οι ντόπιοι να προσβληθούν πάρα πολύ, καθώς είναι ένδειξη πολύ χαμηλής υπόληψης για τους ίδιους. Σκέψου πως με αυτόν τον τρόπο συνηθίζουν να φωνάζουν προς το μέρος τους μόνο το σκύλο τους. Μάλιστα, στις Φιλιππίνες μπορεί μία τέτοια κίνηση να οδηγήσει και στη σύλληψη.

Καλό θα ήταν, προτού οργανώσουμε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, να γνωρίζουμε τα έθιμα και τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς του τόπου που επισκεπτόμαστε. Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται και συμπεριφέρεται κάθε λαός, είναι διαφορετικός. Προσοχή λοιπόν στα αντιφατικά μηνύματα που μπορεί να εκπέμπουν οι ίδιες χειρονομίες στα διάφορα μέρη της γης.

Read Next

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.