ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σαν μίνι πρόβα συνταξιοδότησης ή μήπως η ηδονική προσέγγιση της βραδύτητας;

Τα ακμάζοντα νιάτα και τα τιμημένα, μεσόκοπα, με τσαγανό, παιδαρέλια αλλά και οι σοφότεροι βράζουν στο ζουμί τους. Όλοι. Κι η ζωή περνά.

Σαν μίνι πρόβα συνταξιοδότησης ή μήπως η ηδονική προσέγγιση της βραδύτητας;

Ποτέ άλλοτε, στη μέχρι τώρα ζωή μου, δεν είχα νιώσει στο πετσί μου την έννοια της λέξης αναμονή. Είχα, φυσικά, άπειρες φορές, αναμείνει ανέμελη στο ακουστικό μου, είχα ξεροσταλιάσει στην ουρά της εισόδου μιας συναυλίας ή ενός φεστιβάλ, καρτερούσα και προσδοκούσα τα επόμενα, ήμουν σε μόνιμη επιφυλακή για τα νέα καλέσματα των καιρών, περίμενα με αγωνία τα πάντα εκτός από αυτό που ήρθε. Μία ώρα κενή. Μια μουγκή χρονική στιγμή. Μια μετάβαση.

Λέμε ότι είναι πρόσκαιρο, ότι θα περάσει. Φυσικά, αυτό ευχόμαστε. Αυτό αναμένουμε. Κι αυτή η εφήμερη και αγωνιώδης λαχτάρα κατακάθεται γύρω μας σαν τη λίμνη με τα νούφαρα του Κλοντ Μονέ, μας περιβάλλει με τη γλυκόπικρη εναλλαγή συναισθημάτων της, μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι ίσως η ελάσσονος στιγμή είναι πιο σημαντική από τον πανδαμάτορα χρόνο. Η ταχύτητα αλλάζει σταδιακά και σταθερά, βίαια στην αρχή, σαν ατζαμής οδηγός που μαθαίνει να κατεβάζει από τρίτη σε δευτέρα, πιο συνειδητοποιημένα στη συνέχεια, μέχρι που φτάνει στην αταραξία. Η αναμονή υπάρχει, είναι πάντα εκεί, αλλά δεν βράζει σαν αυγό στους 70 βαθμούς Κελσίου. Δεν δημιουργεί το τρέμουλο στο στήθος και το μπούκωμα στα τσάκρα. Δε βαριέται να περιμένει.

«Για να κυριαρχήσουμε στις αλλαγές, πρέπει να ανακτήσουμε τη βραδύτητα, τον προβληματισμό και την ενότητα. Εκεί θα βρούμε πραγματική ανανέωση» -Guttorm Fløistad

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα αλλάζουν. Ο ρυθμός αλλαγής αυξάνεται. Αν θέλετε να σταθεροποιηθείτε καλύτερα, επιταχύνετε. Αυτό είναι το μήνυμα του σήμερα. Θα ήταν ωστόσο χρήσιμο να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι οι βασικές μας ανάγκες δεν αλλάζουν ποτέ. Η ανάγκη να εκτεθούμε και να μας εκτιμήσουν. Η ανάγκη να ανήκουμε. Η ανάγκη για εγγύτητα και φροντίδα, και για λίγη αγάπη. Αυτό δίνεται μόνο μέσω της βραδύτητας στις ανθρώπινες σχέσεις. Για να κυριαρχήσουμε στις αλλαγές, πρέπει να ανακτήσουμε τη βραδύτητα, τον προβληματισμό και την ενότητα. Εκεί θα βρούμε πραγματική ανανέωση» λέει ο Guttorm Fløistad, Νορβηγός φιλόσοφος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Όσλο ισορροπώντας με μαεστρία την 4G ταχύτητα της εποχής και το ουρανοκατέβατο slow down. Από την άλλη το βιβλίο του Καναδού δημοσιογράφου, Carl Honoré, του 2004, In Praise of Slow, εξερεύνησε για πρώτη φορά πώς η αργή φιλοσοφία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τομέα της ανθρώπινης προσπάθειας και επινόησε τη φράση «αργή κίνηση». Οι Financial Times έγραψαν ότι το βιβλίο είναι «για το slow movement αυτό που είναι το Κεφάλαιο για τον κομμουνισμό».

Ο Honoré περιγράφει το slow movement κάπως έτσι: «Είναι μια πολιτιστική επανάσταση ενάντια στην ιδέα ότι η ταχύτητα είναι πάντα καλύτερη. Η αργή φιλοσοφία δεν είναι να κάνουμε τα πάντα με ρυθμό σαλιγκαριού. Έχει να κάνει πάντα με τη σωστή ταχύτητα. Εξοικονόμηση ωρών και λεπτών και όχι καταμέτρηση αυτών. Κάνουμε τα πάντα όσο καλύτερα γίνεται, αντί για όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πρόκειται για την ποιότητα σε σχέση με την ποσότητα σε όλα, από τη δουλειά έως το φαγητό μέχρι τη γονική μέριμνα».

Μετά από ένα σχεδόν μήνα καραντίνας, το sequel δηλαδή, γιατί τον «πιλότο» τον ζήσαμε τον Μάρτιο, ένα τριπλό κάταγμα μεταταρσίου που με κράτησε ακίνητη για έναν ακόμα μήνα και μια πομπική στοίχιση δίμηνης τηλεργασίας, έμαθα, επιτέλους, έστω και με το ζόρι, τι σημαίνει αναμονή. Και μπορώ να πω ότι το ευχαριστιέμαι κάπως.

Φωτό: @johnmoeses

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.