Όταν οι επιχειρηματίες ακούν σενάρια περί τετραήμερης εργασίας, πιθανότατα, βλέπουν μπροστά τους τον τζίρο των εταιριών τους να πέφτει κατακόρυφα. Σύμφωνα με μία νέα βρετανική έρευνα, ωστόσο, το να δουλεύουμε λιγότερο μπορεί να εξοικονομήσει την οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας 104 δισεκατομμύρια λίρες σε ετήσιο επίπεδο.

Σε μελέτη που συμμετείχαν πάνω από 250 κερδοφόρες επιχειρήσεις φάνηκε ξεκάθαρα πως η υιοθέτηση ενός πιο χαλαρού ωραρίου που θα έφερνε τους υπαλλήλους στο γραφείο μόλις 4 αντί για 5 ημέρες την εβδομάδα θα μπορούσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αυξήσει τόσο πολύ την παραγωγικότητα των εργαζομένων, ωστέ το κέρδος να είναι μεγαλύτερο από τη ζημιά για τον εργοδότη. Ο λόγος είναι πως όσο λιγότερο δουλεύει κάποιος τόσο πιο ξεκούραστος και ενεργητικός αισθάνεται σε ψυχικό και νοητικό επίπεδο.

Πάντως τα οφέλη για ένα τέτοιο, πιο σύντομο, εργασιακό ωράριο, δεν θα είναι ορατά μόνο στη ζωή των υπαλλήλων αλλά και στο περιβάλλον μας, αφού η μελέτη που έγινε από το Henley Business School της Βρετανίας, συμπληρώνει πως η ατμόσφαιρα θα βιώσει μία πολύ σημαντική διαφορά εξαιτίας της μείωσης των ρίπων. 

Όπως υποστηρίζουν τα αποτελέσματα της έρευνας, αν οι εργαζόμενοι αρχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους 4 ημέρες την εβδομάδα αντί για 5 αμέσως θα αρχίσουν να οδηγούν 557.8 εκατομμύρια μίλια λιγότερο απ' ό,τι πριν κάτι που θα επηρεάσει πολύ σημαντικά την μόλυνση του πλανήτη. 

Η καθηγήτρια Karen Jansen που συντόνισε τη μελέτη ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο πρέπει οι μεγάλες εταιρίες να κατανοήσουν. Ένα ευέλικτο ωράριο στο οποίο ο κάθε υπάλληλος θα έχει την πολυτέλεια να επιλέξει ποιες 4 ημέρες της εβδομάδας θα εμφανιστεί στην δουλειά του όχι μόνο θα αλλάξει τελείως την διάθεση και την ενέργεια που βάζει στην εργασία του, αλλά θα παίξει και έναν καθοριστικό ρόλο στον πλανήτη που τόσο πολύ μοιάζει αν έχει ταλαιπωρηθεί της τελευταίες δεκαετίες.

Με πληροφορίες από τον Independent

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagm

TAGS