Γράφει η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, www.lifeclinicgroup.com*

Να ξεκινήσω λέγοντας πως η Γη ΔΕΝ χάνεται κάτω από τα πόδια μας. Ας εξετάσουμε τα γεγονότα: Η Γη είναι στρογγυλή, η Γη γυρίζει και η Γη θα είναι στη θέση της ακόμα κι όταν/αν εξαφανιστούμε ως είδος! Θα μου πεις, γιατί το έβαλες στον τίτλο; Για να τραβήξω την προσοχή σας. Γιατί το δράμα τραβάει περισσότερο την προσοχή των ανθρώπων! Τώρα λοιπόν που έχω την προσοχή σας, ας το πάρω αλλιώς. Πιστεύω ότι η ευτυχία είναι μια επιλογή, ένα μέσο για να πας εκεί που θες, κάτι στο οποίο μπορείς να εξασκηθείς όταν περνάς περιόδους μιζέριας. 

Πολύ συχνά πελάτες μου δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι όταν έχουν στρες, όταν είναι μόνοι τους, επειδή υπάρχει ο κορονοϊός κ.λπ. και δυστυχώς έχουν δίκιο. Θυμηθείτε το ρητό: «Είτε πιστεύεις ότι μπορείς, είτε πιστεύεις ότι δεν μπορείς, έχεις δίκιο». Η στάση που επιλέγουμε απέναντι στις εξωτερικές καταστάσεις -και όχι οι ίδιες οι καταστάσεις- είναι που καθορίζει την ευτυχία μας. 

Η στάση που επιλέγουμε απέναντι στις εξωτερικές καταστάσεις -και όχι οι ίδιες οι καταστάσεις- είναι που καθορίζει την ευτυχία μας. 

Αν η ευτυχία γίνει ένας προορισμός, ετοιμαστείτε για ένα πολύ μακρύ και δύσκολο ταξίδι! Η υπόθεση εδώ είναι ότι η ευτυχία είναι κάτι έξω από εμάς και άρα εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες.

Φυσικά υπάρχουν γεγονότα που μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχείς ή δυστυχείς. Στην πραγματικότητα αυτές οι εμπειρίες έρχονται και φεύγουν. Το μυστικό είναι να προπονηθούμε στην ευτυχία αρκετά ώστε να μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με τη μικρότερη δυνατή επίπτωση. 

Πώς θα προπονηθείτε στην ευτυχία; 

Να μερικές ασκήσεις και βήματα που θα σας βοηθήσουν: 
1. Πάρτε την απόφαση να είστε ευτυχισμένοι. 
2. Κάντε την ευτυχία τη βασικότερη αξία και προτεραιότητα της ζωής σας.
3. Επιλέξτε συνειδητά την ευτυχία κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά. Συνειδητοποιήστε ότι έχετε πάντα την επιλογή και μην αφήνεστε στο έλεος των γεγονότων. 
4. Ξεκινήστε την ημέρα σας με την πρόθεση να είστε ευτυχισμένοι σήμερα! Αντί να αναμασάτε στο μυαλό σας τα προβλήματα, αφιερώστε καθημερινά τουλάχιστον 5 λεπτά σε θετικές σκέψεις (θυμηθείτε την τελευταία φορά που γελάσατε πολύ, μια ευχάριστη ταινία, μια εκδρομή).
5. Κάντε κάτι που θα σας φτιάξει το κέφι ΤΩΡΑ. Ακούστε ένα χαρούμενο τραγούδι, δείτε μια αστεία ταινία, δείτε αστεία video στο YouTube. 
6. Καταγράψτε καθημερινά τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες, μικρά και μεγάλα, και το γιατί. Όσο ψάχνετε και συγκεντρώνεστε σε αυτό, εξασκηθείτε στο να εκτιμάτε και να αγαπάτε τη ζωή σας, τον εαυτό σας και τους άλλους. 
7. Εξασκηθείτε στη συγχώρεση
8. Χαμογελάστε. Ακόμα κι αν σας φαίνεται ανόητο ή ψεύτικο ή αταίριαστο.
9. Προωθήστε την ευτυχία. Κάντε τους άλλους ευτυχισμένους με όποιον τρόπο μπορείτε. 
10. Προπονηθείτε στην ευτυχία καθημερινά, όσο πιο συχνά μπορείτε.

Όπως συμβαίνει και με οποιαδήποτε άσκηση, η αρχή είναι δύσκολη. Ακόμα κι αν δεν νιώθετε ότι «δουλεύει», σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε: όσο εξασκείστε, τόσο πιο καλοί θα γίνεστε. Ξεκινήστε την εξάσκηση σήμερα και συνεχίστε μέχρι που το να είστε ευτυχισμένοι θα γίνει η φυσική, υποσυνείδητη επιλογή σας. 

Αν σας λείπει η έμπνευση και η παρακίνηση, γραφτείτε στο κανάλι μου στο YouTube ή ακολουθήστε με στο Instagram και σας υπόσχομαι ότι θα σας βοηθήσω καθημερινά να δημιουργήσετε μια ζωή που αξίζει να ζείτε, μια ζωή ευτυχισμένη

*Η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου είναι ιδρύτρια της Life Clinic Group και ανάμεσα στους πρωτοπόρους του Coaching στην Ελλάδα. Έχει την πατρότητα του όρου «Εσωκεντρισμός©», ο οποίος αποτελεί τη βάση της προσέγγισής της και διέπει τη μεθοδολογία της στο Coaching. H «γκουρού της ευτυχίας» όπως τη αποκαλούν τα ΜΜΕ, ενδιαφέρεται βαθιά για την ποιότητα ζωής, την ευτυχία, την προσωπική ανάπτυξη και την επιτυχία. 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Chasing Happiness (2017), Ju Yun, www.wpadc.org

TAGS