Μερικές φορές φαινόμαστε καλύτερα στον καθρέφτη, άλλες φορές «μας αρέσουμε» περισσότερο στις φωτογραφίες. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το μυστικό. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Ίσως να μην το συνειδητοποιήσετε μεμιάς, αλλά υπάρχει μια ψυχολογική πτυχή που παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς αντιλαμβάνεστε την εμφάνισή σας, είτε είναι σε φωτογραφία είτε στον καθρέφτη. Το βλέπουμε κυρίως στον καθρέφτη στο σπίτι όταν αισθανόμαστε πιο χαλαροί και όντως μοιάζουμε ωραίοι και κουλ, όπως αυτό που έχουμε στο μυαλό μας για εμάς. 

Τι συμβαίνει όμως με τις έξω από σπίτι φωτογραφίες; Όταν βρισκόμαστε σε μεγαλύτερη ένταση και δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε; Όταν όλες οι εκφράσεις μας βρίσκονται σε διαστολή; Γιατί εκεί δε μοιάζουμε με τον εαυτό μας; Μια πολύ σημαντική πτυχή είναι η οπτική γωνία. Βλέπετε, το πρόσωπο κανενός δεν είναι καθαρά συμμετρικό. Στο σπίτι παίζουμε με αυτές τις γωνίες και τελικά το βρίσκουμε. Έξω παίζει ρόλο η σύμπτωση ή το μάτι του φωτογράφου. Μια συμβουλή: Απλά προσπαθήστε να βρείτε τις τέλειες γωνίες σας και να τις «δουλέψετε» κάθε φορά που κάποιος σας λέει smile. 

Με το λευκό το χρώμα, επίσης, τι ακριβώς γίνεται; Γιατί αλλάζει απόχρωση κάθε φορά; Η ισορροπία του λευκού επηρεάζει την εμφάνιση μας στις εικόνες. Αυτό ισχύει γιατί κάθε τύπος φωτισμού έχει τη δική του θερμοκρασία, αλλά όταν κοιτάζουμε στον καθρέφτη, δεν καταγράφουμε αυτή τη διαφορά θερμοκρασίας καθόλου λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Η κάμερα, σε αντίθεση με τον εγκέφαλο μας, το κάνει.

Πολύ συχνά, κάθε φορά που κοιτάζουμε στον καθρέφτη, εστιάζουμε σε ένα πράγμα και δεν αναλύουμε πώς τα χείλη, η μύτη, τα φρύδια ή οι ώμοι μας δουλεύουν μαζί για να σχηματίσουν την εμφάνισή μας. Όταν κοιτάζουμε μια φωτογραφία, αντιλαμβανόμαστε τα πάντα ταυτόχρονα και παρατηρούμε πράγματα που προηγουμένως φαινόταν ασήμαντα. Σε μια αντανάκλαση, όμως, βλέπουμε πάντα μια ανεστραμμένη εκδοχή του εαυτού μας, που τελικά διαμορφώνει την αντίληψή μας για το πώς μοιάζουμε.

Ακόμα κι αν δεν είστε το πιο φωτογενές άτομο στο κάδρο μην ανησυχείτε. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να γνωρίσετε τον εαυτό σας και την εμφάνισή σας και θα δείτε πάντα τον καλύτερο εαυτό σας σε κάθε προβολή. Λίγη πόζα ποτέ δεν έβλαψε. 

Δείτε το αναλυτικό βίντεο:

 

TAGS