0
SHARES

Μόλις γεννιέται ένα παιδί το πρώτο πράγμα που ρωτάμε είναι αν είναι «κορίτσι» ή «αγόρι». Κι αυτό, διότι το φύλο καθορίζει από την πρώτη στιγμή της ζωής μας την ατομική και κοινωνική μας ταυτότητα. Πρώτα οι ανυπόμονες γιαγιάδες που περιμένουν εγγόνια θέλουν να μάθουν το φύλο τους. Αν είναι «κοριτσάκι» να πλέξουν νόστιμα φορεματάκια στο τσιγκελάκι και να αγοράσουν ροζ μαξιλαροθήκες. Αν πάλι είναι «αγοράκι» τα παντελονάκια θα γεμίσουν το παιδικό δωμάτιο, μαζί με τα αυτοκινητάκια πλάι στις κουδουνίστρες. «Εγώ θα τον κάνω Χάμιλτον όταν μεγαλώσει» θα λέει ο ευτυχισμένος γονιός για τον κανακάρη του, που φοράει ακόμη πάνες και πίνει γάλα με το μπιμπερό. Μέχρι τότε όμως αυτός και η σύζυγος του, θα δουλεύουν δύο δουλειές, διότι με την επικράτηση σύγχρονων καταναλωτικών προτύπων, επιβάλλεται πλέον η ύπαρξη δύο μισθών σε κάθε νοικοκυριό.


Ακόμη κι αν μεθαύριο, ο κανακάρης δε γίνει ένας επιτυχημένος οδηγός φόρμουλα σαν τον Χάμιλτον, αλλά ένας απλός οδηγός ταξί ο «αγώνας ταχύτητας» για τον άντρα και τη γυναίκα είναι το ίδιο σκληρός.


Εφόσον λοιπόν και οι δύο τρέχουν για να τα «φέρουν βόλτα» στο σπίτι, έπαψε ο άνδρας να είναι μόνο αυτός που παράγει και συσσωρεύει τον πλούτο. Ποιος από τους δύο θα μαγειρέψει τώρα; Ποιος θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο για την καθημερινή φροντίδα των παιδιών; Παρόλο, που κατά τα παιδικά τους χρόνια έπαιξαν ατελείωτες ώρες με τις Μπάρμπι, η δική τους καθημερινότητα αργότερα, σε τίποτα δεν θυμίζει την φαντασιακά κοσμοπολίτικη και μποέμ της αγαπημένης τους κούκλας. Με ή χωρίς εξτένσιον, φοράνε μακριά παντελόνια, οδηγάνε γρήγορα να προλάβουν, έστω και έχοντας δυσκολία στο παρκάρισμα, βρίζουν και μουτζώνουν τους ατζαμήδες στον δρόμο, εργάζονται το ίδιο σκληρά με τους άντρες, ασκούν με επιτυχία σχεδόν όλα τα επαγγέλματα. Οι σημερινές γυναίκες είναι νοικοκυρές σε απόγνωση, αλλά με γνώση. Τρώνε τα χρόνια στις σπουδές και στα πανεπιστήμια, παίρνουν μεταπτυχιακούς τίτλους, δε θέλουν να κάνουν παιδιά νωρίτερα από τα τριανταπέντε, παίρνουν προαγωγές και διαζύγια. Απουσιάζουν για επαγγελματικές υποθέσεις συνέχεια από το σπίτι, διεκδικούν υψηλόβαθμες θέσεις με αντίστοιχα υψηλές αμοιβές, κι ας μείνουνε τα πιάτα στοιβαγμένα στον πάγκο, τα άπλυτα ρούχα στο καλάθι και το παιδί στη γιαγιά. Τα περιοδικά life style έχουν θέσει στα σοβαρά το δίλημμα καριέρα ή μητρότητα. Σε κάνουν να πιστέψεις, ότι αν έχεις και τα δύο ανήκεις στους υπερτυχερούς του τζόκερ. Πως αλλιώς θα έκανες δύο δουλειές και θα μεγάλωνες και τον μπόμπιρα; Καλά, αν δεν γίνει ένας νέος Χάμιλτον, θα γίνουν σίγουρα η μαμά και ο μπαμπάς. Μιλάμε για πολλά χιλιόμετρα.

Η συγγραφέας Άντζελα Ζιούτη
TAGS