ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όταν μεγάλωσε η Μπάρμπι: Νοικοκυρές σε απόγνωση αλλά με γνώση

Η δική τους καθημερινότητα σε τίποτα δεν θυμίζει την φαντασιακά κοσμοπολίτικη και μποέμ της αγαπημένης τους κούκλας.

Όταν μεγάλωσε η Μπάρμπι: Νοικοκυρές σε απόγνωση αλλά με γνώση

Μόλις γεννιέται ένα παιδί το πρώτο πράγμα που ρωτάμε είναι αν είναι «κορίτσι» ή «αγόρι». Κι αυτό, διότι το φύλο καθορίζει από την πρώτη στιγμή της ζωής μας την ατομική και κοινωνική μας ταυτότητα. Πρώτα οι ανυπόμονες γιαγιάδες που περιμένουν εγγόνια θέλουν να μάθουν το φύλο τους. Αν είναι «κοριτσάκι» να πλέξουν νόστιμα φορεματάκια στο τσιγκελάκι και να αγοράσουν ροζ μαξιλαροθήκες. Αν πάλι είναι «αγοράκι» τα παντελονάκια θα γεμίσουν το παιδικό δωμάτιο, μαζί με τα αυτοκινητάκια πλάι στις κουδουνίστρες. «Εγώ θα τον κάνω Χάμιλτον όταν μεγαλώσει» θα λέει ο ευτυχισμένος γονιός για τον κανακάρη του, που φοράει ακόμη πάνες και πίνει γάλα με το μπιμπερό. Μέχρι τότε όμως αυτός και η σύζυγος του, θα δουλεύουν δύο δουλειές, διότι με την επικράτηση σύγχρονων καταναλωτικών προτύπων, επιβάλλεται πλέον η ύπαρξη δύο μισθών σε κάθε νοικοκυριό.


Ακόμη κι αν μεθαύριο, ο κανακάρης δε γίνει ένας επιτυχημένος οδηγός φόρμουλα σαν τον Χάμιλτον, αλλά ένας απλός οδηγός ταξί ο «αγώνας ταχύτητας» για τον άντρα και τη γυναίκα είναι το ίδιο σκληρός.


Εφόσον λοιπόν και οι δύο τρέχουν για να τα «φέρουν βόλτα» στο σπίτι, έπαψε ο άνδρας να είναι μόνο αυτός που παράγει και συσσωρεύει τον πλούτο. Ποιος από τους δύο θα μαγειρέψει τώρα; Ποιος θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο για την καθημερινή φροντίδα των παιδιών; Παρόλο, που κατά τα παιδικά τους χρόνια έπαιξαν ατελείωτες ώρες με τις Μπάρμπι, η δική τους καθημερινότητα αργότερα, σε τίποτα δεν θυμίζει την φαντασιακά κοσμοπολίτικη και μποέμ της αγαπημένης τους κούκλας. Με ή χωρίς εξτένσιον, φοράνε μακριά παντελόνια, οδηγάνε γρήγορα να προλάβουν, έστω και έχοντας δυσκολία στο παρκάρισμα, βρίζουν και μουτζώνουν τους ατζαμήδες στον δρόμο, εργάζονται το ίδιο σκληρά με τους άντρες, ασκούν με επιτυχία σχεδόν όλα τα επαγγέλματα. Οι σημερινές γυναίκες είναι νοικοκυρές σε απόγνωση, αλλά με γνώση. Τρώνε τα χρόνια στις σπουδές και στα πανεπιστήμια, παίρνουν μεταπτυχιακούς τίτλους, δε θέλουν να κάνουν παιδιά νωρίτερα από τα τριανταπέντε, παίρνουν προαγωγές και διαζύγια. Απουσιάζουν για επαγγελματικές υποθέσεις συνέχεια από το σπίτι, διεκδικούν υψηλόβαθμες θέσεις με αντίστοιχα υψηλές αμοιβές, κι ας μείνουνε τα πιάτα στοιβαγμένα στον πάγκο, τα άπλυτα ρούχα στο καλάθι και το παιδί στη γιαγιά. Τα περιοδικά life style έχουν θέσει στα σοβαρά το δίλημμα καριέρα ή μητρότητα. Σε κάνουν να πιστέψεις, ότι αν έχεις και τα δύο ανήκεις στους υπερτυχερούς του τζόκερ. Πως αλλιώς θα έκανες δύο δουλειές και θα μεγάλωνες και τον μπόμπιρα; Καλά, αν δεν γίνει ένας νέος Χάμιλτον, θα γίνουν σίγουρα η μαμά και ο μπαμπάς. Μιλάμε για πολλά χιλιόμετρα.

Όταν μεγάλωσε η Μπάρμπι: Νοικοκυρές σε απόγνωση αλλά με γνώση
Η συγγραφέας Άντζελα Ζιούτη

Read Next

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.