Η ψυχολογία του ναρκισσισμού και οι τρεις τύποι ναρκισσιστών, που μπορεί να συναντήσεις. Γιατί είναι σημαντικό να τους αναγνωρίσεις 

Ένας τρόπος για να κατανοήσουμε τον ναρκισσισμό είναι να τον αντιμετωπίζουμε σαν ένα φάσμα, που στο ένα άκρο του βρίσκεται η υγιής αυτοπεποίθηση και αυτό η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Ο ναρκισσισμός και η ματαιοδοξία βρίσκονται κάπου στη μέση. 

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ναρκισσιστικά στοιχεία στην προσωπικότητά μας, αυτό που διαφέρει είναι σε τι βαθμό τα έχουμε και πώς επηρεάζουν την προσωπικότητά μας. Ο ναρκισσισμός συνανταται πιο συχνά στους άντρες, ενώ κάποιες έρευνες δείχνουν ότι είναι, εν μέρει, αποτέλεσμα κληρονομικότητας. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι θέμα μίμησης των παιδιών από τους ναρκισσιστικούς γονείς τους. 

Οι ακραίες καταστάσεις, των υπερβολικών επαίνων ή της υποτίμησης μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ναρκισσιστικής συμπεριφοράς σε ένα παιδί. Ο ναρκισσιστής και η τοξική συμπεριφορά του είναι για την ψυχική υγεία του απέναντι ό,τι είναι το παθητικό κάπνισμα για τη σωματική του υγεία.

Οι κοντινοί του άνθρωποι, στην οικογένεια ή στον επαγγελματικό χώρο καταλήγουν να υποφέρουν από τη συμπεριφορά του ή να οδηγούνται σε εξαρτήσεις. 

 

00:00 Εισαγωγή

00:40 Η ψυχολογία του ναρκισσισμού

03:14 Κοινά χαρακτηριστικά των 3 τύπων ναρκισσιστών

07:11 Ο μεγαλειώδης ναρκισσιστής

11:41 Ο κρυφός ναρκισσιστής

16:35 Ο κακοήθης ναρκισσιστής

20:22 Τι συμβαίνει όταν επιλέγεις να μείνεις σε μια ναρκισσιστική σχέση

2:17 Τρόποι αυτοβελτίωσης αν αναγνωρίσεις ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά σου

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

 

 

Πηγή: Yorgos Kordonias Life Coach

Photo: h@leekuanleng

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram 

 

 

TAGS