Κάποιοι μαθητές ξενυχτάνε. Αυτή τη φορά όχι στα καλοκαιρινά πάρτυ και στα διάσπαρτα στις παραλίες beach μπαρ. Αλλά πάνω από τα ανοιγμένα τους βιβλία διαβάζοντας για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Το όνειρο για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο πληρώνεται ακριβά. Συγκεκριμένα με εκατοντάδες ώρες ανελέητης μελέτης, άπειρες κούπες αχνιστού καφέ για να μην κλείσουν τα μάτια από την κούραση και επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού με τα δίδακτρα των φροντιστηρίων.

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή οι μαθητές της Γ’ Λυκείου βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Είναι τα μέλη της οικογένειας που ξεχωρίζουν με ένα φωτοστέφανο από τα άλλα, καθώς αυτά είναι ήδη με το ένα πόδι στο πανεπιστήμιο και στη μελλοντική γεμάτη πρόκληση επαγγελματική σταδιοδρομία. Για τους γονείς αυτή η δοκιμασία των εξετάσεων είναι το σκαλί, όπου θα πατήσουν τα παιδιά τους για να ανέβουν ένα επίπεδο ψηλότερα κοινωνικά. Δεν σκέφτονται ακόμη την ανεργία και τα χιλιάδες πτυχία που μπήκαν στην κορνίζα και δε βγήκαν ποτέ από εκεί. Για τους μαθητές είναι απλά ο καλύτερος τρόπος να φύγουν από το σπίτι, όπου να σημειωθεί όλα θα είναι πληρωμένα. Η προοπτική της φοιτητικής ζωής τους εξιτάρει. Η ιδέα και μόνο της ανεξαρτησίας, της μετακόμισης σε άλλη πόλη μακριά από τους απαιτητικούς γονείς και τα ολονύκτια γλέντια τους κάνει να πεισμώσουν και να τα «πατήσουν το γκάζι» στην κούρσα των εξετάσεων. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που λατρεύουν τις επιστήμες. Οι μαθητές που θέλουν παραδείγματος χάρη να γίνουν δικηγόροι και να αγορεύουν με ρητορική δεινότητα στο δικαστήριο. Ή αυτοί που επιθυμούν μία μέρα να δώσουν τον όρκο του Ιπποκράτη και να φορέσουν τη λευκή ποδιά του γιατρού

Για τους γονείς αυτή η δοκιμασία των εξετάσεων είναι το σκαλί, όπου θα πατήσουν τα παιδιά τους για να ανέβουν ένα επίπεδο ψηλότερα κοινωνικά. Δεν σκέφτονται ακόμη την ανεργία και τα χιλιάδες πτυχία που μπήκαν στην κορνίζα και δε βγήκαν ποτέ από εκεί.

Επιστρατεύουν όλα τα δυνατά μέσα: σωστή διατροφή, ασκήσεις κατά του άγχους, ακόμα και η πνευματική στήριξη από την Εκκλησία με το να δέχονται την ευλογία και τις ευχές από τον σεβάσμιο Πάτερ που λειτουργεί στην ενορία τους.

Ενώ οι διατροφολόγοι συστήνουν τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και τροφές πλούσιες σε βιταμίνες. Στοιχεία απαραίτητα για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού τους οι νεαροί μαθητές, αλλά και να ελέγξουν στο αυξημένο στρες. Δεν είναι λίγο το να σηκώνουν πάνω στις πλάτες τους τις προσδοκίες ολόκληρης της οικογένειας.

Υπάρχουν και αυτοί που λατρεύουν τις επιστήμες. Οι μαθητές που θέλουν παραδείγματος χάρη να γίνουν δικηγόροι και να αγορεύουν με ρητορική δεινότητα στο δικαστήριο.

Οι αυριανοί φιλόλογοι, αρχιτέκτονες και οικονομολόγοι είναι οι σημερινοί μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου. Που μέσα στα βαθιά μεσάνυχτα και ενώ οι άλλοι κοιμούνται αυτοί απομνημονεύουν στο μάθημα της Ιστορίας ότι η είδηση της έκρηξης της ελληνικής επανάστασης το 1821 έφθασε τη στιγμή που οι αρχηγοί της Ιεράς Συμμαχίας συνεδρίαζαν στο Λάιμπαχ και λύνουν ασκήσεις τριγωνομετρίας.

Πλάι τους πάντα λίγα γραμμάρια σοκολάτας υγείας, με τη γλυκόζη να αυξάνει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου τους. Άντε, και όταν γίνουν φοιτητές δε θα έχουν ανάγκη από τίποτα. Μόνο να βρούνε δουλειά, όταν με το καλό πάρουν το πτυχίο

*Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο, ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης», Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση). Ακολούθησαν: «Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών», Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση), «Ο ήλιος στο πάτωμα», Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), «Μαύρη πέτρα» (Θεατρκό έργο), 2015, «Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα», Γαβριηλίδης, 2017, Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά. Είναι παντρεμένη με τον πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη και ζει στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TAGS