Τα λεφτά, άραγε, φέρνουν την ευτυχία; Ναι, θα πουν κάποιοι. Η σχέση χρήματος και ευτυχίας είναι μακραίωνη και συνυφασμένη με την πορεία του ανθρώπινου γένους. Μίας πορείας που τη χαρακτηρίζει ο καθημερινός αγώνας για την επιβίωση και την κάλυψη των αναγκών που πολλές φορές μοιάζουν με τη Λερναία Ύδρα. Τα χρήματα είναι κάτι σχετικό. Εξαρτάται με ποιον συγκρίνεσαι. Παραδείγματος χάρη, όταν βγάζεις περισσότερα χρήματα περιτριγυρίζεσαι από πλουσιότερους ανθρώπους και έτσι καταλήγεις να μην είσαι ποτέ ικανοποιημένος.

Αλλά και οι επιθυμίες σου για υλικά αγαθά είναι πάντα ατέρμονες. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, πως όσα αγαθά κι αν έχεις δεν είσαι ποτέ ευτυχισμένος γιατί θέλεις πάντα περισσότερα. Η ικανοποίηση για το κεκτημένο είναι παροδική και σύντομα μπαίνει ο επόμενος στόχος. Τότε γιατί οι άνθρωποι κυνηγούν τα χρήματα;

Μια εξήγηση είναι ότι τα χρήματα, έρχονται και φεύγουν αλλά μέσα από αυτό το αλισβερίσι βελτιώνουν το βιοτικό σου επίπεδο. Αλλά και αυτό τείνεις να το συνηθίζεις. Μπορεί αρχικά να πάρεις μια αύξηση στο μισθό σου, αλλά σύντομα προσαρμόζεσαι στο νέο επίπεδο εισοδήματος και αυξάνεις τις ανάγκες σου. Σε τέτοιο βαθμό που εύχεσαι να κερδίσεις το τζόκερ. Αν και κάποιος που τελικά είχε κερδίσει το tζόκερ, ενώ είχε μια μεγάλη αύξηση στην ευτυχία τους αμέσως μόλις κέρδισε, αυτή εκμηδενίστηκε ένα μόλις χρόνο μετά.

Εθίστηκε στα χρήματα και μάλιστα σαν παρενέργεια έπαψε να αντλεί χαρά από μικρές καθημερινές ασχολίες. Κρίμα.

Η ευτυχία υποχώρησε, η απληστία ήρθε. Αυτή η ιδιότητα δηλαδή που σε κάνει να τα θέλεις όλα δικά σου. Συχνά εξαρτάσαι από τον υλικό κόσμο όπως ένας εξαρτημένος από ουσίες που θα έψαχνε τη δόση του. Μία άλλη εξήγηση είναι ότι η οικονομική και κοινωνική υπεροχή σε ωθούν σε ένα κυνήγι αυτοεπιβεβαίωσης, ναρκισσισμού και όχι της ευτυχίας.

Με πόσα χρήματα άραγε είναι κανείς ευτυχισμένος; Ο καθένας θα δώσει τη δική του απάντηση. Και ο άπληστος θα δηλώσει ένα νούμερο με πολλά μηδενικά. Άλλωστε η λέξη παράγεται από το στερητικό «α» και το «πληστός» που σημαίνει πλήρης και γεμάτος.

Η υπερβολή καταπίνει την απλότητα και ο υπέρμετρος εγωκεντρισμός που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που κυνηγάει τα χρήματα κρύβει ανασφάλειες. Πίσω από τον φουσκωμένο λογαριασμό στην τράπεζα καραδοκεί ο φόβος της στέρησης μαζί με το αίσθημα του ανικανοποίητου και το αίσθημα του άγχους που εξαντλεί τα ψυχικά αποθέματα.

Με πόσα χρήματα άραγε είναι κανείς ευτυχισμένος; Ο καθένας θα δώσει τη δική του απάντηση. Και ο άπληστος θα δηλώσει ένα νούμερο με πολλά μηδενικά. Άλλωστε η λέξη παράγεται από το στερητικό «α» και το «πληστός» που σημαίνει πλήρης και γεμάτος.

 

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη.

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης»,Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:“Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) “Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), “Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, “Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά.Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη θεσσαλονίκη.

 

Photo: pixabay 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS