ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Λίμπιντο γιοκ: «Δεν έχω την ίδια επιθυμία για σεξ τελευταία»

Που πήγε η ντοπαμίνη, η τεστοστερόνη και η ωκυτοκίνη που δημιουργούν ένα αίσθημα ευφορίας και αναμονής της ευχαρίστησης;

Λίμπιντο γιοκ: «Δεν έχω την ίδια επιθυμία για σεξ τελευταία»

Μέχρι τώρα ξέραμε, ότι τα στρείδια είναι αφροδισιακά. Ότι περιέχουν διάφορες βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση, αλλά ουσιαστικά ο ψευδάργυρος είναι το στοιχείο που ευθύνεται για τα θεαματικά αποτελέσματα της ερωτικής συμπεριφοράς. Το μέταλλο αυτό σχετίζεται με τη γονιμότητα, τη σεξουαλική ικανότητα, την έλξη και τη μακροχρόνια σεξουαλική υγεία. Ξέραμε, ότι είναι απαραίτητος για την παραγωγή τεστοστερόνης, ορμόνη που προωθεί την επιθυμία σε άντρες αλλά και γυναίκες.

Ξέραμε επίσης ότι και τα αυγά καρδερίνας, και τα καρύδια με μέλι μπορούν να ανεβάσουν τη σεξουαλική επιθυμία. Ότι κάποιοι άλλοι τρώνε ακόμη και ωμά σαλιγκάρια για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Φυσικές λύσεις που περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα και βότανα και κρατούν τον σεξουαλικό μηχανισμό σε ετοιμότητα. Ή ξέραμε ακόμη ότι η κατανάλωση σπαραγγιών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα στεροειδών, κυρίως φυτοοιστρογόνων μπορεί να λειτουργήσει ως ορμονική θεραπεία για τους άντρες, αλλά και για τις γυναίκες αυξάνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό. Στρείδια, σαλιγκάρια, μύδια. Τροφές που πυροδοτούν κατά τους ειδικούς την ερωτική επιθυμία. Και φυσικά είναι γνωστό ότι η ερωτική επιθυμία είναι προϋπόθεση για να εμπλακούμε σε μια σεξουαλική πράξη.

Χαρακτηρίζεται από την έλξη για τον άλλον άνθρωπο και την επιθυμία να πάρουμε και να δώσουμε ηδονή. Στην αρχή φτάνει μια λέξη, ένα βλέμμα, μια μυρωδιά του άλλου. Για να ενεργοποιηθούν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και έτσι ορμόνες και νευροδιαβιβαστές να αναλάβουν δράση. Ντοπαμίνη, τεστοστερόνη και ωκυτοκίνη δημιουργούν ένα αίσθημα ευφορίας και αναμονής της ευχαρίστησης. Τελικά ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Υπάρχουν κάποιες τροφές δηλαδή που θα σας «ανεβάσουν».

Τα οστρακοειδή, το σουσάμι και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσιες πηγές ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι χρήσιμος στην παραγωγή τεστοστερόνης. Ακόμη δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας το ελαιόλαδο που περιέχει βιταμίνη Ε. Η συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών που αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Ωστόσο δε συμβαίνει πάντα έτσι. Οι φράσεις «Δεν έχω την ίδια επιθυμία για σεξ τελευταία», «Είμαι πολύ κουρασμένος/η και που το μόνο που θέλω είναι να κοιμηθώ» ακούγονται πολύ συχνά από γυναίκες και άνδρες.

Λογικό είναι. Αφού τις τελευταίες δεκαετίες ο καθημερινός αγώνας στην επαγγελματική ζωή και εξέλιξη και των δύο φύλων, ο χρόνος για ουσιαστική επικοινωνία με το σύντροφό τους να έχει συρρικνωθεί δραματικά. Δεν είναι τυχαία η μεγάλη αύξηση των διαζυγίων. Βέβαια η μείωση της επιθυμίας για σεξ στις μακροχρόνιες σχέσεις, δηλαδή στο πλαίσιο του γάμου ή της συμβίωσης- θεωρούνται σε ένα βαθμό φυσιολογικές.

Πάντως σε μακροχρόνιες ή όχι σχέσεις, μην παραλείπετε τα προκαταρτικά, αφού οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυξάνουν τη ερωτική διέγερση και την επιθυμία. Πολλές φορές τα ερωτικά παιχνίδια που προηγούνται του σεξ θυμίζουν τη γεύση που αφήνουν στον ουρανίσκο το μέλι με τα καρύδια.

Λίμπιντο γιοκ: «Δεν έχω την ίδια επιθυμία για σεξ τελευταία»
Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη.

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης»,Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:“Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) “Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), “Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, “Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά.Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη θεσσαλονίκη.

Φωτό: Marvin Meyer

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.