ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η life coach Μάρεα Λαουτάρη δίνει τον ορισμό της ευτυχίας και 5 συμβουλές επίτευξης των στόχων

Η πρώτη πιστοποιημένη coach του Tony Robbins στην Ελλάδα έχει κάτι να σου πει. Καλύτερα να την ακούσεις προσεκτικά.

Η life coach Μάρεα Λαουτάρη δίνει τον ορισμό της ευτυχίας και 5 συμβουλές επίτευξης των στόχων

Η Μάρεα θα σε κερδίσει από την πρώτη στιγμή. Έχει εκείνο το μαγικό άγγιγμα στην προσέγγισή της που σε κάνει να νιώθεις ότι τη γνωρίζεις χρόνια. Και ενώ τη γνωρίζεις χρόνια, ταυτόχρονα δε σταματάει να σε εκπλήσει με τη σκέψη της. Η Μάρεα έρχεται πάντα με σκοπό να βοηθήσει.

-Πες μου την ιστορία του 1+1=2

Πρόκειται για ένα μυστήριο που το αφήνω να αιωρείται και το διασκεδάζω. Η πιο συχνή ερμηνεία που δίνουν οι πελάτες μου είναι ότι το 1+1=2 συμβολίζει τη συντροφική σχέση, καθώς ασχολούμαι έντονα με το Relationship Coaching. Η αλήθεια είναι όμως οτι το επέλεξα γιατί η φιλοσοφία μου είναι ότι εάν δεν συμφωνούμε ότι «ένα κι ένα κάνει δύο», δεν μπορούμε να συνεργαστούμε, δεν έχουμε κοινό κώδικα επικοινωνίας. Η λογική και ο ρεαλισμός χρειάζεται να αποτελούν τη βάση της σκέψης μας, αλλιώς τα συναισθήματα θα μας παρασύρουν σε παρερμηνείες και αδιέξοδα.

Η life coach Μάρεα Λαουτάρη δίνει τον ορισμό της ευτυχίας και 5 συμβουλές επίτευξης των στόχων
«Πιστεύω ότι όλα αλλάζουν, αρκεί να θέλεις να αναλάβεις την ευθύνη σου και να κάνεις την αλλαγή που χρειάζεται στον εαυτό σου».

-Από που έρχεσαι και που πας;

Σπούδασα Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά λάθος! Δεν έχω σχέση αγάπης με την οικονομία και τα λογιστικά. Είχα όμως δηλώσει 1η Σχολή την ΑΣΟΕΕ επειδή είχε τις υψηλότερες βάσεις και περιέργως έγραψα 20άρια στις Πανελλήνιες! Παράλληλα εκείνη την εποχή εργάστηκα στη διαφήμιση, στην εταιρία Bold και ο Γιάννης Ευσταθιάδης, ένας εκ των τριων ιδιοκτητών της εταιρίας και μέντοράς μου, με έπεισε να κάνω μεταπτυχιακά στην Επικοινωνία, και τον ευγνωμωνώ γι’αυτό. Το να ζεις στο εξωτερικό σε αλλάζει πολύ, σου ανοίγει το μυαλό. Πήγα για 2 χρόνια στην Αγγλία και επιστρέφοντας είχα τη χαρά να συνεργαστώ πάλι σε μεγάλες εταιρίες-σχολεία όπως η Spot Thompson, η Rolls-Royce (είχαν ανοίξει τότε γραφεία στην Αθήνα για την προώθηση του Βρετανικού άρματος μάχης Challenger 2E) και στη συνέχεια στην Coca-Cola όπου είχα υπό την ευθύνη μου 6 χώρες της Μεσογείου. Έμαθα πολλά από αυτή την πορεία, έμαθα να είμαι επαγγελματίας σε αυτό που αγαπούσα. Γνώρισα εξαίρετες προσωπικότητες, ταξίδεψα πολύ. Κάποια στιγμή όμως –και χωρίς να τολμήσω να το πω σε κανέναν- όλο αυτό μου τέλειωσε. Δεν ήθελα άλλο, πνιγόμουν, από την άλλη πλευρά όμως δεν ήθελα και να βγω από την ασφάλεια που μου προσέφερε αυτή η καριέρα. Μου πήρε 2 χρόνια να το παραδεχτώ και τελικά η ζωή με ανάγκασε να το κάνω γιατί αρρώστησα βαριά. Με χτύπησε μηννιγκίτιδα στο ΚΝΣ και νοσηλεύτηκα στην εντατική σε κωματώδη κατάσταση για 30 ημέρες. Οι γιατροί που είχαν πει οτι ίσως και να μην τα καταφέρω τελικά, θεώρησαν θαύμα το γεγονός οτι επανήλθα χωρίς περαιτέρω επιπλοκές αναπηρίας. Εκείνη τη στιγμή που πήρα εξιτήριο ένιωσα οτι μου δώθηκε μια νεα ζωή που όφειλα να τη ζήσω με τον τρόπο που επιθυμώ εγώ. Παρακολουθούσα επί πολλά χρόνια το συγκλονιστικό έργο του Tony Robbins και έτσι η πρώτη απόφαση που πήρα ήταν να διδαχθώ από τον καλύτερο! Πιστοποιήθηκα ως Life & Business Coach με τη μέθοδο της Στρατηγικής Παρέμβασης από τον Tony Robbins τον Coach των επιτυχημένων προσωπικοτήτων παγκοσμίως και την Cloe Madanes μίας από τις σημαντικότερες ψυχοθεραπεύτριες της εποχής μας και συνεχίστρια του έργου του Dr. Milton Erickson. Το 2010 ίδρυσα την εταιρία μου 1+1=2 Life & Business Coaching και σήμερα έχω τη μεγάλη χαρά να έχω συνεργαστεί με περισσότερους από χίλιους ανθρώπους ιδιωτικά και χιλιάδες άλλους ανθρώπους μέσω σεμιναρίων, ομάδων Life Coaching Lab και εταιρικών workshops. Ένα από τα πρόσφατα project στα οποία συμμετείχα και είμαι πολύ υπερήφανη για αυτό, ήταν το Journey2Jobs με αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος, όπου μέσα σε 3 μήνες εκπαίδεύσαμε άνεργους αποφοίτους Σχολών Θετικών Επιστημών, οι οποίοι απορροφήθηκαν με 100% επιτυχία από μεγάλες εταιρίες σε καλά πληρωμένες θέσεις! Κάναμε το όνειρο αυτών των ανθρώπων αληθινό.

Toν Απρίλιο 2018, για δεύτερη χρονιά, διοργανώνω τη συμμετοχή μας μαζί με μια μεγάλη ομάδα Ελλήνων στο ετήσιο σεμινάριο του δασκάλου μου Tony Robbins, Unleash The Power Within, στο Λονδίνο. Πρόκειται για μια μεταμορφωτική εμπειρία ζωής, που όμοιά της δεν έχεις βιώσει ποτέ!

Η τηλεόραση και τα media γενικά έχουν βοηθήσει πολύ να γίνει γνωστό το Coaching στο ελληνικό κοινό γιατί πρέπει να σου ομολογήσω οτι το 2010 όταν ξεκίνησα, ελάχιστοι άνθρωποι γνώριζαν τι είναι Coaching παρόλο που στο εξωτερικό στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι συνεργάζονται με Coaches είτε στην προσωπική τους ζωή ή επαγγελματικά τα τελευταία 30 χρόνια.

Είμαι πολύ χαρούμενη καθώς φέτος συμμετέχω με δική μου στήλη στην τηλεοπτική εκπομπή «Dot. Dream it. Do it» που προβάλλεται από τον ΣΚΑΙ κάθε Σαββατοκύριακο και θεωρώ σημαντικό που το Life Coaching έχει ενταχθεί στον κορμό μιας τόσο ποιοτικής τηλεοπτικής δουλειάς που δημιούργησαν η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος.

Ο μεγάλος στόχος μου είναι να μπει το Coaching στη ζωή των παιδιών μας μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος. Να μάθουμε από την εφηβική μας ηλικία πως παίζεται το παιχνίδι της ζωής, πως λειτουργεί ο λογικός μας εγκέφαλος, πως να επικοινωνούμε σωστά, πως να ζούμε σύμφωνα με τις προσωπικές μας αξίες, να έχουμε σημαντικούς στόχους και να τους υλοποιούμε. Νομίζω οτι όταν συμβεί αυτό, θα ζήσουμε σε έναν καλύτερο, δικαιότερο κόσμο όπου θα επικρατεί η δημιουργία αντί του φόβου και της ανασφάλειας.

Η θέα από το γραφείο της Μάρεας στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας, στον αριθμό 92

-Ποια πράγματα μπορεί να αλλάξει το life coaching και ποια όχι;

Καταρχήν, θέλω να σου πω ότι πιστεύω ότι όλα αλλάζουν, αρκεί να θέλεις να αναλάβεις την ευθύνη σου και να κάνεις την αλλαγή που χρειάζεται στον εαυτό σου. Δεν έχουμε δύναμη να αλλάξουμε τον σύντροφό μας, τους γονείς μας ή τους συνεργάτες μας. Στην καλύτερη περίπτωση μπορούμε να τους επηρεάσουμε. Όμως εάν θέλω να αλλάξω κάτι σε εμένα την ίδια μπορώ. Γίνεται.

Το Life Coaching αγγίζει οποιαδήποτε προβληματική κατάσταση που πιθανόν βιώνουμε (στις σχέσεις, την καριέρα μας, τους στόχους και τα όνειρά μας, τις κοινωνικές μας σχέσεις, θέματα αυτοπεποίθησης, επικοινωνίας κλπ) με την προϋπόθεση να μην υποβόσκει θέμα ψυχικής ασθένειας πίσω από τις συμπεριφορές μας. Οι άνθρωποι που νοσούν χρειάζονται βοήθεια από ειδικούς επαγγελματίες της ψυχικής υγείας.

«Η τηλεόραση και τα media γενικά έχουν βοηθήσει πολύ να γίνει γνωστό το Coaching στο ελληνικό κοινό γιατί πρέπει να σου ομολογήσω οτι το 2010 όταν ξεκίνησα, ελάχιστοι άνθρωποι γνώριζαν τι είναι Coaching παρόλο που στο εξωτερικό στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι συνεργάζονται με Coaches είτε στην προσωπική τους ζωή ή επαγγελματικά τα τελευταία 30 χρόνια».

-Ποια είναι η διαφορά του life coaching από την ψυχανάλυση;

Και οι δυο προσεγγίσεις έχουν στόχο την υποστήριξη και βοήθεια του ανθρώπου. Όμως η διαδρομή και οι τεχνικές που ακολουθούν είναι διαφορετικές. Στο Coaching δεν κάνουμε βουτιές στο παρελθόν με στόχο να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε τι είχε συμβεί στη παιδική μας ηλικία ώστε να εξηγήσουμε τη σημερινή κατάσταση. Στο Coaching ασχολείσαι με το τι συμβαίνει τώρα, βοηθάμε τον πελάτη να καταλάβει που τον οδηγούν οι επιλογές και οι συμπεριφορές του, τι κόστος και τι όφελος έχει από αυτό που κάνει και στη συνέχεια του μαθαίνουμε πως να θέσει συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους που θα τον εξελίξουν. Ο Coach είναι ο ειδικός αλλά και ο υποστηρικτής στην όλη διαδικασία, εκείνος που θα σου θυμίσει τις ικανότητες που έχεις και τους λόγους που έχεις και θέλεις να πετύχεις αυτό που έθεσες εξ’αρχής ως στόχο. Ο Coach είναι ο προπονητής σου στα θέματα της ζωής όμως δεν είναι το φιλαράκι σου. Δεν θα κλάψει μαζί σου για το εμπόδιο και τη δυσκολία που σίγουρα θα εμφανιστεί μπροστά σου, αντίθετα θα σε βοηθήσει να μετατρέψεις το εμπόδιο σε κινητήριο δύναμη, να μάθεις μέσα από αυτή τη διαδικασία και τελικά είναι εκείνος που θα πανηγυρίσει την επιτυχία σου μαζί σου όσο κανένας άλλος!

-Ποιο είναι το πιο αγαπημένο κομμάτι της δουλειάς σου;

Η μαγευτική στιγμή της αλλαγής. Εκεί που διαπιστώνεις οτι ο άνθρωπος με τον οποίο συνεργάζεσαι αποφάσισε οτι μπορεί και θα τα καταφέρει και τον βλέπεις να προχωράει μπροστά, να ανακτά τη δύναμή του, να προσπερνά το φόβο του και να σηκώνεται ξανά. Η Στρατηγική Παρέμβαση στην οποία ειδικεύομαι φέρνει γρήγορα αποτελέσματα. Πολλές φορές μάλιστα αυτό συμβαίνει από την πρώτη συνεδρία. Αλλιώς μπαίνεις στο γραφείο κι αλλιώς είσαι οταν φύγεις. Η συνεργασία μου με τους πελάτες μου έχει συνολική διάρκεια 8-12 εβδομάδες. Έπειτα από αυτό μπορούν να προχωρήσουν μόνοι τους και αυτό είναι το ζητούμενο. Η γρήγορη και αποτελεσματική εξέλιξη.

-Ποιο είναι το top 3 των προβλημάτων τα οποία βασανίζουν τον σύγχρονο Έλληνα;

Για τους άνδρες είναι τα επαγγελματικά, το οικονομικό και μετά το σεξ και οι σχέσεις τους. Για τις γυναίκες είναι τα παιδιά τους (εάν είναι μητέρες) με δεύτερο θέμα τις σχέσεις τους και το σεξ, η καριέρα τους και η οικονομική ασφάλεια.

«Είμαι πολύ χαρούμενη καθώς φέτος συμμετέχω με δική μου στήλη στην τηλεοπτική εκπομπή «Dot. Dream it. Do it» που προβάλλεται από τον ΣΚΑΙ κάθε Σαββατοκύριακο».

-Δώσε μου 5 συμβουλές επίτευξης στόχων για τη νέα χρονιά.

Έχουμε συνηθίσει να ονειρευόμαστε και να ευχόμαστε στον εαυτό μας όμορφα πράγματα για τη νέα χρονιά, μέσα μας όμως δεν το πολυπιστεύουμε οτι θα μας συμβεί. Μοιάζει να πιστεύουμε οτι παίζει ρόλο και η τύχη, στην οποία δεν πιστεύω προσωπικά. Η λέξη ευτυχία για παράδειγμα δεν σημαίνει καλή τύχη. Προέρχεται από το «Ευ» και «Τεύχω» που σημαίνει χτίζω, δημιουργώ.

Η επιτυχία στην υλοποίηση των στόχων μας αφορούν σε 2 υπερδυνάμεις της ανθρώπινης προσωπικότητας: Την προσήλωση (προς + ήλος) που σημαίνει καρφώνω. Δηλαδή να παραμείνω «καρφωμένος» με τα μάτια στο στόχο και δεύτερον, την ασταμάτητη δράση (δεν σταματώ να δρω έως ότου πραγματοποιήσω το στόχο μου).

Στη συνέχεια χρειάζεται να ακολουθήσουμε τη Διαδικασία Στοχοθέτησης, που μας εξασφαλίζει την υλοποίησης του στόχου.

1ο βήμα: Γράφω το Στόχο σε Ενεστώτα Χρόνο

Τους στόχους χρειάζεται απαραιτήτως να τους κάνουμε γραπτώς και μάλιστα να βρίσκονται σε ενεστώτα χρόνο. Διαφορετικά εκλαμβάνονται από τον λογικό μας εγκέφαλο ως μια επιθυμία που έχουμε για το μέλλον, δηλαδή δεν αντιλαμβάνεται οτι ζητάς επειγόντως από εκείνον να λειτουργήσει τώρα προς μια κατεύθυνση. Θεωρεί οτι όταν με το καλό το αποφασίσουμε, θα του δώσουμε εντολή δράσης σε ενεστώτα χρόνο. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Αντί να πείτε «Θα ήθελα να έχω μία όμορφη σχέση» ο σωστός τρόπος να καταγράψετε το στόχο είναι «Βιώνω αγάπη και χαρά στη συντροφική σχέση που έχω με τον ιδανικό μου σύντροφο».

Βήμα 2. Γράφω το Ισχυρό Κίνητρο που έχω για το συγκεκριμένο στόχο

Καταγράφω όλους τους λόγους που έχω για να επιθυμώ διακαώς να επιτύχω τον συγκεκριμένο στόχο. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για εκείνες τις στιγμές που θα βαρεθούμε, θα αναρωτηθούμε "προς τι τόσος κόπος" και θα είμαστε έτοιμοι να τα παρατήσουμε. Είπαμε. Δεν σταματάμε μέχρι να πετύχουμε! Και το "ισχυρό κίνητρο", ο λόγος για τον οποίο "καίγεσαι" να πετύχεις τον στόχο σου είναι αυτό που θα μας σώσει εκείνες τις στιγμές αδυναμίας.

Βήμα 3. Σχεδιάζω τα Βήματα Δράσης

Δημιουργώ δηλαδή το πλάνο μου βήμα βήμα τοποθετώντας τα μάλιστα χρονικά. Τι θα κάνω πρώτο και πότε, τι θα κάνω στη συνέχεια, τι θα χρειαστεί να κάνω μετά και ούτω καθεξής.

Βήμα 4. Προβλέπω τα πιθανά Εμπόδια

Όπως σε κάθε Στόχο είναι βέβαιο οτι θα εμφανιστούν και δυσκολίες. Τις ονομάζω προκλήσεις και όχι προβλήματα. Είναι σημαντικό να προβλέψεις από την αρχή στο βαθμό που είναι εφικτό αυτό τι μπορεί να πάει στραβά και τι θα κάνεις σε περίπτωση που όντως συμβεί. Δεν θέλουμε να χάσουμε το στόχο μόνο και μόνο γιατί εμφανίστηκαν δυσκολίες.

Βήμα 5. Καταγράφω το Οικουμενικό Αποτέλεσμα

Εκεί βρίσκεται η μαγεία του στόχου, κατά την άποψή μου. Αντιλαμβάνεσαι οτι ο στόχος δεν είναι μια εγωιστική διαδικασία. Η δική σου επιτυχία βοηθά ένα σωρό άλλους ανθρώπους να πετύχουν τους δικούς τους στόχους. Ενα γρήγορο παράδειγμα. Αποφασίζω να γίνω γιατρός. Πολλοί βιβλιοπώλες θα πουλήσουν σε εμένα τα βιβλία τους (που είναι ο στόχος τους). Οι τεχνίτες που θα φτιάξουν το ιατρείο μου θα πετύχουν τους δικούς τους στόχους. Οι ασθενείς μου που θα με επισκεφθούν θα πετύχουν το στόχο τους να έχουν καλή υγεία. Ένας πετυχαίνει και μαζί του πετυχαίνει μια αλυσίδα άλλων ανθρώπων, αυτό είναι το Οικουμενικό Αποτέλεσμα.

www.marealaoutari.com

«Τους στόχους χρειάζεται απαραιτήτως να τους κάνουμε γραπτώς και μάλιστα να βρίσκονται σε ενεστώτα χρόνο».

Read Next

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.