ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αυτό είναι το ένα και μοναδικό πράγμα που χρειαζόμαστε για να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι

Δεν είναι τα χρήματα, η επιτυχία ή η δύναμη. Πρόκειται για κάτι πιο ουσιαστικό και ανταποδοτικό, και το αποκαλύπτει έρευνα που διεξάγεται επί 75 χρόνια.

Αυτό είναι το ένα και μοναδικό πράγμα που χρειαζόμαστε για να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι

H έρευνα διεξάγεται από το πανεπιστήμιο Harvard και ονομάζεται Grant Study. Σύμφωνα με τον Dr. Robert Waldinger, επικεφαλής της μελέτης από το 2003: “Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που πήραμε από την έρευνά μας είναι το εξής: Οι καλές σχέσεις με τους άλλους μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και πιο υγιείς”.

Η έρευνα παρακολουθεί τις ζωές αποφοίτων του Grant Study University από το 1938, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ John F. Kennedy και ο Ben Bradlee, που στη συνέχεια έγινε εκδότης της Washington Post κατά τη διάρκεια του σκανδάλου Watergate.

Στη μελέτη συμμετείχαν 724 άνδρες, εκ των οποίων οι 60 είναι ακόμα στη ζωή. Είναι πλέον πάνω από 90 ετών και οι περισσότεροι υπηρέτησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάποιοι από αυτούς, όπως ο Kennedy και ο Bradlee, έγιναν πολύ επιτυχημένοι, ενώ άλλοι δεν μπόρεσαν να φτάσουν τους στόχους τους.

Αν και πολλές πτυχές της ζωής τους υπήρξαν εντυπωσιακές, υπήρξαν τρία βασικά ευρήματα σχετικά με τις σχέσεις τους με τους άλλους που μπορούν να προβλέψουν πόσο ευτυχείς και υγιείς ήταν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

1. Η μοναξιά σκοτώνει

“Οι άνθρωποι που είναι περισσότερο απομωνομένοι από τους γύρω τους από όσο θα ήθελαν είναι λιγότερο ευτυχισμένοι. Η υγεία τους επιδεινώνεται γρηγορότερα στη μέση ηλικία, η εγκεφαλική λειτουργία τους φθίνει και ζουν λιγότερο σε σχέση με όσους δεν είναι μοναχικοί”, σημειώνει ο Waldinger.

2. Η ποιότητα των σχέσεων είναι πιο σημαντική από την ποσότητα

Το να ζούμε εν μέσω συγκρούσεων αποδεικνύεται πολύ επιβλαβές για την υγεία μας. Οι προβληματικοί γάμοι, για παράδειγμα, που δεν χαρακτηρίζονται από τρυφερότητα μεταξύ των συντρόφων, έχουν σοβαρές επιπτώσεις γα την υγεία και ίσως χειρότερες από ένα διαζύγιο. Αντίθετα, το να έχουμε καλές και θερμές σχέσεις με τους γύρω μας λειτουργεί προστατευτικά για την υγεία.

3. Οι υγιείς σχέσεις προστατεύουν τον εγκέφαλο

Όσοι συνδέονται με ανθρώπους στους οποίους αισθάνονται ότι μπορούν να βασιστούν σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη, έχουν καλύτερη μνήμη, σύμφωνα με τον Waldinger. Αντίθετα, όσοι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να βασίζονται στη βοήθεια των γύρω τους, παρουσιάζουν συντομότερα προβλήματα στη μνήμη τους.

Το σημαντικότερο συμπέρασμα αυτής την έρευνας, επισημάινει ο Waldinger, είναι ότι αντί να δίνουμε υπερβολικό βάρος στην επαγγελματική μας ζωή, καλό θα ήταν να δώσουμε περισσότερη σημασία στις σχέσεις μας με τους άλλους. Φροντίζοντας περισσότερο αυτό το κομμάτι της ζωής μας έχουμε περισσότερες πιθανότητες να είμαστε πιο ευτυχισμένοι και υγιείς κατά τη διάρκειά της.

Read Next

30 Απρ 2024

"Fashion Innovation Award" για τα HUAWEI FreeClip στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας

Η Huawei στηρίζει την δημιουργικότητα των νέων σχεδιαστών στα New Designers Awards στο 34ο Athens Fashion Week

30 Απρ 2024

Πασχαλινές αγορές και διασκέδαση. O ιδανικός προορισμός για όλες τις νονές - και τους μικρούς μας φίλους

Ένα μέρος που η νονά απολαμβάνει τα ψώνια της και τα βαφτιστήρια ατελείωτο παιχνίδι.

Περισσότερα από

Life

29 Απρ 2024

Δίψα για Πάσχα με τους αγαπημένους; Δίψα για Βίκος Cola 1+1

Η καλύτερη συντροφιά στο γιορτινό τραπέζείναι η Bίκος Cola που έρχεται κι αυτό το Πάσχα με την προσφορά 1 + 1.

28 Απρ 2024

Ημερομηνία γέννησης και αστρολογία: Τι αποκαλύπτει η μέρα που γεννηθήκαμε για την τύχη μας;

Ποια είναι η επίδραση της ημερομηνίας γέννησης στη ζωή και την τύχη μας;

28 Απρ 2024

Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί, έθιμα, ξενοδοχεία και εστιατόρια για να σχεδιάσετε τα καλύτερα ταξίδια

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού. Φτιάξαμε τον μόνο οδηγό που θα χρειαστείτε για να σχεδιάσετε τα Πασχαλινά ταξίδια σας στην Ελλάδα.

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.