Δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό να ζούμε με ένα μόνιμο άγχος. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας ωστόσο να το αποβάλλουμε από την καθημερινότητά μας, αυτό αρκετά συχνά μας ακολουθεί στα όνειρά μας. Μπορεί να μην ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε τις ανησυχίες μας, αλλά το σώμα μας μπορεί να το κάνει. Συχνά, όταν ανησυχούμε για κάτι, αυτό πιθανότατα θα εκδηλωθεί στα όνειρά μας.

 

reaction animated GIF


Είχατε ποτέ ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο ότι πέφτουν τα δόντια σας; Ή ότι σας κυνηγά ένα ζώο; Αυτά τα όνειρα μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά στην πραγματικότητα αποκαλύπτουν τι σας ενοχλεί βαθιά μέσα σας.

«Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα και οι εφιάλτες συμβαίνουν επειδή το υποσυνείδητό σας προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας» δήλωσε στο Forbes ο Layne Dalfen, ιδρυτής του κέντρου "Ερμηνεία ονείρου" στο Μόντρεαλ.«Μπορεί να μην συνειδητοποιείτε καν ότι κάτι σας ενοχλεί».


black and white animated GIF

Ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τα συναισθήματα, όταν είμαστε κοιμισμένοι για να μας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα όταν ξυπνήσουμε.

«Ο εγκέφαλός σας λειτουργεί διαφορετικά όταν είστε σε μια ονειρική κατάσταση» τονίζει η αναλύτρια ονείρων Lauri Loewenberg στο Mic. «Δεν σκέφτεστε με λόγια; Σκέφτεστε με σύμβολα και αλληγορίες.  Τα όνειρα δεν είναι γραφτό να σας τρομάξουν, αλλά να σας βοηθήσουν». 

Η ερμηνεία των ονείρων είναι πολύ υποκειμενική, ωστόσο αυτά είναι πέντε από τα πιο κοινά όνειρα άγχους.

 

1. Όταν πέφτουν τα δόντια
 

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού του ονείρου. Μπορεί να ονειρεύεστε σπασμένα δόντια ή δόντια που πέφτουν. Ή μπορείτε να ονειρευτείτε ότι κάποιος σας τα βγάζει.

Η θεωρία του Sigmund Freud είναι ότι αυτό το είδος του ονείρου αποκαλύπτει το άγχος για τη σεξουαλική καταπίεση και την επιθυμία να αλλάξει. Επίσης αυτό το είδος του ονείρου το βλέπετε όταν είστε στα πρόθυρα μιας μετάβασης και αλλαγής.

Δεν υπάρχει όμως μόνο η θεωρία του Freud. Ο Carl Jung και άλλοι ερμηνευτές ονείρων, πίστευαν ότι θα μπορούσε να είναι ένα σύμβολο για την ανανέωση στη ζωή ενός ατόμου.

 

2. Όταν σας κυνηγούν
 

Αυτό το όνειρο πιθανότατα σας λέει «ότι αποφεύγετε κάποιο θέμα ή κάποιο πρόσωπο» δήλωσε στην Huffington Post ο Richard Nicoletti, ψυχοθεραπευτής στο Jung Institute στη Βοστόνη.

Αλλά αυτό εξαρτάται από το ποιος ή τι είναι αυτοί που σας κυνηγούν. Ανάλογα με το ποιος είναι ο κυνηγός, το νόημα του ονείρου ποικίλει. Για παράδειγμα, εάν σας κυνηγά ένα ζώο, αυτό μπορεί να συμβολίζει ότι έχετε μέσα σας συσσωρευμένο θυμό, ο οποίος προβάλλεται σε αυτό το ζώο, ή ότι τρέχετε μακριά από τον φόβο.

 

3. Όταν πέφτετε


RETRO-FIEND animated GIF

Είτε πέφτετε από τον ουρανό ή μέσα στο νερό, αυτό το όνειρο σημαίνει συχνά έλλειψη ελέγχου, ανασφάλεια και έλλειψη υποστήριξης στη ζωή σας. Αν ονειρεύεστε ότι πέφτετε προς τα πίσω, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι σώσατε τον εαυτό σας από ένα λάθος ή ότι δεν είστε έτοιμοι να προχωρήσετε σε κάτι και πρέπει να επανεξετάσετε την επόμενη κίνησή σας.

Η Cathleen O'Connor, Ph.D., έγραψε το βιβλίο «The Everything Law of Attraction Dream Dictionary». Το 2011 μίλησε στη Huffington Post για την πτώση στα όνειρα. Η πτώση θα μπορούσε να συμβολίζει μια «κατάσταση στην ζωή όταν αισθανόμαστε εκτός ελέγχου ή όταν τα πράγματα πηγαίνουν πάρα πολύ γρήγορα».

 

4. Όταν είστε αργοπορημένοι


late animated GIF

Αυτό το είδος του ονείρου μπορεί να έχει δύο έννοιες. Πρώτον, συμβολίζει ότι δυσκολεύεστε να ανταποκριθείτε στις δικές σας απαιτήσεις και τις απαιτήσεις των άλλων. Είστε αναγκασμένοι να αναλάβετε περισσότερες ευθύνες, ενώ η πίεση για να κάνετε αυτό που έχετε αναλάβει καλά, μεγαλώνει. Όταν λοιπόν υπάρχει αυτή η πίεση, μπορεί να ονειρευτείτε ότι έχετε αργήσει, ή πρόκειται να αργήσετε,κάτι που σημαίνει τη μάχη που δίνετε για να καταφέρετε περισσότερα από ό, τι μπορείτε πραγματικά να χειριστείτε.

Αν έχετε το επαναλαμβανόμενο όνειρο ότι αργείτε στη δουλειά, είπε στο Forbes η συγγραφέας του βιβλίου «Dream on It: Unlock Your Dreams, Change Your Life»,  Lauri Loewenberg, τότε πρόκειται για «μια πολύ καλή ένδειξη ότι αισθάνεστε σαν να χάνετε μια ευκαιρία ή αυτό που πραγματικά θέλετε στην καριέρα σας»

 

5. Όταν είστε γυμνοί δημοσίως

naked animated GIF

Το όνειρο συνήθως περιλαμβάνει εσάς γυμνούς, να προσπαθείτε να καλύψετε τον εαυτό σας. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, μπορεί ακόμα να αισθάνεστε εκτεθειμένοι στους ανθρώπους γύρω σας. Μετάφραση;

«Όταν ονειρεύεσαι ότι είσαι γυμνός στο κοινό, αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη κατάσταση στην καθημερινή σου ζωή που σε κάνει να νιώθεις ευάλωτος και εκτεθειμένος», έγραψε στην ιστοσελίδα του ο ψυχολόγος και ειδικός ονείρων Ian Wallace.

TAGS