ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το 1946, σε ηλικία 20 ετών: Η πρώτη, σπάνια κινηματογραφική φωτογραφία της Έλλης Λαμπέτη

Όταν έπαιξε στην ταινία «Αδούλωτοι Σκλάβοι», το πρώτο φιλμ για το οποίο έγραψε ποτέ μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις.

Το 1946, σε ηλικία 20 ετών: Η πρώτη, σπάνια κινηματογραφική φωτογραφία της Έλλης Λαμπέτη

H Έλλη Λαμπέτη, το λεπτεπίλεπτο κορίτσι του ελληνικού σινεμά, η μεγάλη ηθοποιός που αγάπησε το θέατρο περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο, η αγαπημένη του Δημήτρη Χορν για σχεδόν μία δεκαετία, υπήρξε ένα από τα πιο χαρισματικά πρόσωπα του εγχώριου κινηματογράφου.

Τα θλιμμένα μάτια της, το διαπεραστικό της βλέμμα, τα γλυκά χαρακτηριστικά του προσώπου της λατρεύτηκαν από τον φακό και η Έλλη από τα Βίλια (όπως την φώναζαν στα πρώτα καλλιτεχνικά της βήματα) έγινε μία λαμπερή πρωταγωνίστρια με μεγάλα συμβόλαια και καλές οικονομικές συμφωνίες.

Πριν από λίγες ώρες, ο γνωστός συλλέκτης Αρης Λουπάσης δημοσίευσε μια ρετρό, σπάνια φωτογραφία από την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της ηθοποιού ράφοντας στη λεζάντα:

«Η Έλλη Λαμπέτη στην πρώτη κιν/φική της εμφάνιση το 1946 σε ηλικία 20 ετών στο πολεμικό δράμα "Αδούλωτοι Σκλάβοι" που αποτελεί και την πρώτη ταινία για την οποία θα γράψει μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ο 21χρονος τότε νεαρός συνθέτης καταφέρνει για άλλη μια φορά να δώσει μέσα από το συγκεκριμένο έργο το ξεχωριστό μουσικό του στίγμα και παρά το γεγονός ότι δεν θα αγαπήσει ιδιαίτερα την συμμετοχή του στον κιν/φο, τα "διαμάντια" με τα οποία θα ντύσει μουσικά τις ταινίες παραμένουν μέχρι σήμερα κλασικά και διαχρονικά.

Σκηνοθέτης του έργου ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Μάριος Πλωρίτης ο οποίος τέσσερα χρόνια αργότερα θα γίνει ο πρώτος σύζυγός της και ο άνθρωπος που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προσωπική και επαγγελματική της διαδρομή.

Τον κιν/φο δεν θα αγαπήσει ιδιαίτερα και η Έλλη με συμμετοχή σε μόλις δέκα ταινίες αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "δεν της άρεσε το πως έγραφε στον φακό" με το αποτέλεσμα να την διαψεύδει απόλυτα. Υπήρξε όμως ένα ξεχωριστό μέσο από το οποίο κατάφερε να διασωθεί η μορφή και η συγκλονιστική της παρουσία και μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές που συνεχίζουν να λατρεύουν το θεατρικό αυτό φαινόμενο.

Το 1946 ο Μάριος Πλωριτης θα την φέρει σε επαφή με τον Κάρολο Κουν με τον οποίο την συγκεκριμένη χρονιά θα συνεργαστεί στο αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς "Γυάλινος κόσμος" με τον Κουν στον ρόλο του ηθοποιού και του σκηνοθέτη.

Από την πρώτη στιγμή ο ένας μαγεύεται από την προσωπικότητα του άλλου με το αποτέλεσμα στην σκηνή να είναι κυριολεκτικά συγκλονιστικό. Οι εντατικές πρόβες για ένα ολόκληρο μήνα στο σπίτι της για να αποδώσει με τρόπο ποιητικό μια σκηνή μόλις 10 δευτερολέπτων όπου δίπλα στον κοιμισμένο αδερφό της προσπαθεί να σβήσει το αναμμένο κερί, καταδεικνύει και το θεατρικό της μεγαλείο.

Το κατάμεστο κάθε βράδυ θέατρο και μεγάλοι άνθρωποι του πνεύματος της εποχής υποκλίνονται στο ταλέντο της νεαρής ηθοποιού η οποία γεννημένη με μια "θεϊκή πνοή" εξελίσσεται στην απόλυτη "ιέρεια" της θεατρικής σκηνής με μνημειώδεις και αξεπέραστες μέχρι σήμερα ερμηνείες».

Δείτε τη φωτογραφία:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Kεντρική φωτογραφία:

Read Next

Περισσότερα από

News

03 Μαϊ 2024

Πάσχα στο χωριό

Μικρές αλλά πολύτιμες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια.

03 Μαϊ 2024

Swipe right για την Ευρώπη: Μια εφαρμογή τύπου Tinder μας δείχνει με ποιους υποψήφιους των Ευρωεκλογών... ταιριάζουμε

Μια ομάδα νέων σκέφτηκε μια λύση για να αυξήσει τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές της ΕΕ.

03 Μαϊ 2024

Σία Κοσιώνη – Κώστας Μπακογιάννης: Το "δικό τους" Πάσχα στο Καρπενήσι

Η Σία Κοσιώνη και ο Κώστας Μπακογιάννης μοιράζονται στιγμιότυπα από το "Πάσχα στο χωριό".

03 Μαϊ 2024

Εύα Μέντες: "Δεν θα μπορούσα να είχα κάνει παιδιά σε άλλη ηλικία" λέει η σταρ και κάποιες από εμάς συμφωνούμε- πολύ

Η Εύα Μέντες εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να κάνει παιδιά μετά τα 40 κι εμείς αναρωτιόμαστε αν όντως έχει δίκιο.

03 Μαϊ 2024

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το app των "άπιστων" και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων

Το Ashley Madison είναι ένα app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση. Το 2015 μετρώντας 37 εκ. χρήστες υπέστη πανωλεθρία καθώς χάκερ δημοσιοποίησαν τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων χρηστών.

03 Μαϊ 2024

Ματούλα Τανιμανίδη: Ο χορός με τον γιο της, Σάκη για μία ξεχωριστή στιγμή

Ο Σάκης Τανιμανίδης μαζί με τη μητέρα του, Ματούλα Τανιμανίδη.

03 Μαϊ 2024

Τζένιφερ Κόνελι: Της ταιριάζει πολύ το total Louis Vuitton outfit

Εντυπωσίασε η ηθοποιός με την ανατρεπτική επιλογή της για την πρεμιέρα του Dark Matter.

03 Μαϊ 2024

Η τρυφερή φωτογραφία της Victoria για τα γενέθλια του David Beckham

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο "θρύλος" του ποδοσφαίρου David Beckham.

03 Μαϊ 2024

Put Your Hands Up: 80χρονοι παρτάρουν σε night club και ανεβάζουν το κέφι για όλους

Οι οίκοι ευγηρίας στις Βρυξέλλες γίνονται δημιουργικοί και χαρίζουν ξανά ζωή στους ηλικιωμένους με πρωτότυπους τρόπους. Και μας αρέσει πολύ!