ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ρωτήσαμε την κόρη μας αν έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης»

Ανατριχιαστικός ο Γιάννης Μπέζος μίλησε για το θέμα των ημερών, την παραίτηση Λιγνάδη και για τις καταγγελίες της Παπαχαραλάμπους και της Τζένης Μπότση.

«Ρωτήσαμε την κόρη μας αν έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης»

Για τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις για σεξουαλική παρενόχληση και βία στον χώρο του Θεάτρου και του θεάματος γενικότερα, μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο δημοφιλής ηθοποιός Γιάννης Μπέζος.

Ο ηθοποιός είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι πολύ στεναχωρημένος με τις ανοησίες και τα απίστευτα πράγματα που ζούμε τον τελευταίο καιρό. Η θεατρική εκπαίδευση, που είναι το Άλφα και το Ωμέγα από εκεί ξεκινούν όλα, είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Έχει πολύ μεγάλα προβλήματα. Δεν είναι ουσιαστική εκπαίδευση, είναι μια φάμπρικα, η οποία έχει στηθεί για να υπάρχουν οι σχολές, για να πληρώνουν τα παιδιά ..… και αυτό έχει σαν συνέπεια να βγαίνουν σωρηδόν άνθρωποι που πολλοί είναι έτοιμοι για όλα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις πρόβα: η πίεση έχει να κάνει αλλά αυτό που πρέπει να μαθαίνουν οι ηθοποιοί είναι να μάθουν να πιέζουν τον εαυτό τους όχι να τους πιέζει ο άλλος λες και είναι σε καταναγκαστικά έργα. Η δική μας δουλειά γίνεται με προορισμό την ευρύτερη χαρά. Δεν έχουμε αποτέλεσμα όταν συμπεριφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχει κάποιος που διευθύνει την πρόβα, φυσικό είναι να πει και μία κουβέντα παραπάνω αλλά από εκεί και πέρα μέχρι να φτάσουν σε σημεία να πλακώνονται, να βρίζονται ή να μιλάμε εξευτελιστικά στον άλλο, απέχει πάρα πολύ.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα αυτά που ζούμε σήμερα, όσο περίεργο και αν φαίνεται. Άνθρωποι απίθανοι έχουν βγει στη δουλειά, ανόητοι, άσχετοι οι οποίοι είναι έτοιμοι για τα πάντα. Και μετά καταλήγουν, εφόσον αποκτήσουν και μια δύναμη να συμπεριφέρονται με ένα τρόπο.

Το σωματείο, πρέπει να έχει έναν ελεγκτικό μηχανισμό, να μη γίνεται απλώς σκορποχώρι αλλά και το σωματείο τόσα χρόνια ήταν σε ύφεση. Το σωματείο έχει την τάση να κάνει απεργίες συνέχεια για να συμπαρασταθεί σε κάποιους. Τώρα είναι μια ευκαιρία να συμπαρασταθεί ουσιαστικά. Δεν προστατεύουν μόνο τα εργασιακά δικαιώματα είναι και η τιμή των ανθρώπων. Θα αφήσουμε τα νέα παιδιά βορά στον καθέναν;

Το ξεκίνημα είναι η Μπεκατώρου. Το κάνει η κυρία Μπεκατώρου που είναι μια ολυμπιονίκης … διότι εάν έβγαινε μια αθλήτρια που δεν ήταν, μια απλή αθλήτρια δηλαδή, δεν θα δίναμε τόση σημασία, άρα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας όλοι μας. Το ότι αγκαλιάζεται αυτή η κίνηση από την ΠτΔ είναι πολύ σημαντικό, που σημαίνει ότι παίρνει και μία επισημότητα.

Δεν έχει σημασία αν ορισμένα έχουν παραγραφεί, μέσα μας δεν παραγράφεται τίποτα. Και μέσα στις γυναίκες αυτές δεν παραγράφεται τίποτα. Και το θέμα παραγραφής πρέπει να το ξαναδεί η πολιτεία. Δηλαδή, κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και μετά από 15 χρόνια παραγράφεται; Βοήθησε το κλίμα της πανδημίας να βγουν αυτά, αλλά το πρώτο έναυσμα ήταν η καταγγελία Μπεκατώρου.

Ξεκαθάρισμα θα γίνει εκ των πραγμάτων. Κάποια άτομα δεν θα εμφανιστούν για κάποιο διάστημα. Έχουν και οι παραγωγοί μεγάλη ευθύνη, πρέπει να παρακολουθούν τι γίνεται στις δουλειές τους. Θα γίνει ξεκαθάρισμα και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επανέλθουμε στα ίδια και εάν δεν λυθεί το θέμα της θεατρικής εκπαίδευσης, θα έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα. Σε κάποια χρόνια θα έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα.

Αυτά δεν τα ήξερα. Την Άννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους την ρώτησα τώρα. Τέτοιο πράγμα δεν είχε πέσει στην αντίληψη μου ποτέ. Όσο δούλευα με κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι κατηγορούνται δεν είχα κάτι τέτοιο. Βέβαια υπήρχε μια συμπεριφορά, μπορεί να ήταν έντονη φραστική, ξέρεις πάνω στην πρόβα, φωνές, φασαρίες, καυγάδες και τα λοιπά αλλά αυτά τα πράγματα πρώτη φορά τα άκουσα. Αυτά που ακούω "με έκλεισε στο καμαρίνι μου έκανε αυτό, με απείλησε, με πήρε τηλέφωνο και τα λοιπά" εγώ δεν τα ήξερα, το ομολογώ».

Για την Τζένη Μπότση είπε «τα ήξερα αυτά, είχαμε μιλήσει πριν από καιρό» κα πρόσθεσε:

«Να σου πω ένα αστείο, Η Ναταλία ρώτησε την κόρη μας, εσένα δεν σε παρενόχλησε κανείς; Και λέει όχι γιατί φοβούνται τον πατέρα μου γι’αυτό. Και ενδεχομένως να έχει δίκιο, ξέρεις πως λειτουργούν τα πράγματα. Είναι κάποιοι σκηνοθέτες, αμφιβόλου ποιότητας, οι οποίοι αυτοχρήζονται σκηνοθέτες και πουλάνε μούρη, και τα παιδιά είναι έτοιμα να πάνε παντού. Αυτά πρέπει να τελειώνουν».

Για τον Δημήτρη Λιγνάδη τόνισε:

«Προφανώς παραιτείται γιατί ακούγονται διάφορα. Δεν θα μπορούσε να σταθεί. Ορθώς έγινε η παραίτηση του Λιγνάδη. Πρέπει να προστατέψουμε το Εθνικό θέατρο με έναν τρόπο, μη φανεί ότι είναι ένα κολαστήριο. Τι κάνει ο καθένας στην προσωπική του ζωή είναι άλλο πράγμα. Βεβαίως, όταν έχει μία θεσμική θέση έχει και πέντε ευθύνες παραπάνω. Πρέπει να προστατεύσουμε το Εθνικό διότι αν δεν το προστατεύσουμε είναι σαν να τορπιλίζεται όλο το θέατρο».

Για την επίθεση Ρουβίκωνα στον Δημήτρη Λιγνάδη επισήμανε:

«Δεν μου αρέσουν καθόλου αυτά. Η χώρα έχει θεσμούς και μπορούν να λειτουργήσουν. Όταν το θυμικό υπερέχει, θα έχουμε μεγάλα προβλήματα».

Για φιλίες στο θέατρο που πιθανόν να χάλασαν με αυτά που ακούγονται

«Eίμαι πάρα πολύ στεναχωρημένος αλλά φιλτάτη η αλήθεια. Είμαι υπέρ του να λύνονται τα πράγματα. Όσο δεν λύνονται και δεν ονομάζονται, είναι πιο αρρωστημένη η κατάσταση και δεν θέλω να μπαίνω σε αρρωστημένες καταστάσεις και σε τέτοιες σχέσεις. Προτιμώ να συγκρουστούμε και να στεναχωρηθώ αλλά να υπάρχει μία λύση.

Δεν μου αρέσει να υποδυόμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Αυτό κάναμε τόσα χρόνια και αφήσαμε να γίνει έτσι η κατάσταση. Το χειρότερο είναι ότι υπάρχει μία πλασματική εικόνα προς τα έξω, ότι είναι κολαστήριο. Το θέατρο μας έχει στελέχη πάρα πολύ ικανά, πολύ σοβαρούς ανθρώπους, ανθρώπους που μοχθούν και πρέπει με αυτούς να πορευόμαστε. Οι άνθρωποι που εμπλέκονται, από την πλευρά που κατηγορούνται, θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και μέσα στη διάρκεια του χρόνου να αντιληφθούν τι έχουν κάνει».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

21 Οκτ 2025

Kate Middleton | Έσπασε το πρωτόκολλο στη συνάντησή της με την πριγκίπισσα Rajwa;

Το στιγμιότυπο ανάμεσα στις δύο γυναίκες που συζητήθηκε.

21 Οκτ 2025

Η κίνηση της Georgina Rodriguez που πυροδότησε φήμες εγκυμοσύνης

Η φωτογραφία της συζύγου του Cristiano Ronaldo.

Περισσότερα από

News

21 Οκτ 2025

Ανανεωμένη η Ευδοκία Ρουμελιώτη | Η chic εμφάνιση στην πρεμιέρα του "Hotel Amour"

Η Ευδοκία Ρουμελιώτη έδωσε το παρών στην πρεμιέρα του νέου μιούζικαλ που σκηνοθετεί η Σμαράγδα Καρύδη.

21 Οκτ 2025

Η εμμονή που είχε ο John Lennon κατά τη διάρκεια της σχέσης του με τη Yoko Ono

Την είχε αποκαλύψει ο ίδιος στο ημερολόγιό του.

21 Οκτ 2025

"Το πρόβλημα είσαι εσύ" | Πρώην σύζυγός της Jennifer Lopez απαντά στη δήλωσή της ότι δεν αγαπήθηκε ποτέ αληθινά

Η δημόσια ανάρτηση - απάντηση του πρώτου συζύγου της Λατίνας σταρ μετά την επίμαχη δήλωσή της.

21 Οκτ 2025

Αnne Hathaway | Το κόσμημα αξίας 38.200 ευρώ που επέλεξε σε έξοδό της στη Νέα Υόρκη

Τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, η 42χρονη σταρ παρευρέθηκε στα Golden Heart Awards 2025 στη Νέα Υόρκη.

21 Οκτ 2025

Βάσω Λασκαράκη | Το δημόσιο μήνυμα για "Το Σόι Σου" μετά την επίσημη ανακοίνωση της πρεμιέρας

Η Βάσω Λασκαράκη μοιράζεται τα συναισθήματά της για την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της σειράς.

21 Οκτ 2025

Σοφία Κόκκαλη | Σπάνια κοσμική εμφάνιση για την 24χρονη κόρη του Πέτρου Κόκκαλη

Η Σοφία Κόκκαλη στο θέατρο με την μητέρα της, Ελένη Σκουλά.

21 Οκτ 2025

Στα χνάρια της μαμάς του ο Νικόλας Βασιλειάδης | Η περήφανη ανάρτηση της Εριέττας Κούρκουλου Λάτση

H Εριέττα Κούρκουλου Λάτση μοιράζεται τη στιγμή που ένιωσε βαθιά περηφάνια για τον πρωτότοκό της.

21 Οκτ 2025

Γάμος Stella Banderas | Ποιος διέρρευσε φωτογραφία με το άκρως απόρρητο νυφικό της;

Έτσι διέρρευσε η εικόνα με το νυφικό φόρεμα της Stella del Carmen Banderas. Ο καλεσμένος που αποκάλυψε ένα σχέδιο που προστατεύεται από συμφωνία εμπιστευτικότητας

21 Οκτ 2025

H στιγμή που ο Nicolas Sarkozy φεύγει από το σπίτι του για να εκτίσει την ποινή του στη φυλακή

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος εγκαταλείπει το σπίτι του πριν από την εκτέλεση της 5ετούς ποινής φυλάκισης που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 21 Οκτωβρίου 2025.

21 Οκτ 2025

Δυστύχημα ή έγκλημα ο θάνατος του Isak Andic; Γιατί υποψιάζονται τον γιο του εκλιπόντος ιδρυτή της Mango

Μέχρι τον Μάρτιο, η θανατηφόρα πτώση του επιχειρηματία θεωρούνταν δυστύχημα. Ωστόσο, οι αντιφάσεις του γιου, μαζί με μια κατάθεση βασικού μάρτυρα, οδήγησαν τον δικαστή να ξεκινήσει έρευνα για ανθρωποκτονία.