ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης, σε ηλικία 74 ετών

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 74 ετών, άφησε ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, Γιώργος Κοτανίδης.

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης, σε ηλικία 74 ετών

O Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το δημοτικό στη Δράμα και το γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε δύο χρόνια στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλο­νίκης, όπου μπήκε κατά λάθος, και ασχολήθηκε κυρίως με τη δημιουργία του φοιτητικού θεάτρου και της κινηματογραφικής λέσχης (ΦΟΘΚ). Με την επιβολή της δικτατορίας, άφησε το πανεπιστήμιο και κατέβηκε στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός.

Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1970 και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου, όπου παρέμεινε την περίοδο 1970-75. Αργότερα συνεργάστηκε με την Άννα Συνοδινού, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Αλέξη Σολομό, την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, τη Νέα Πορεία, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Από Μηχανής Θέατρο, το θέατρο Στοά και άλλους θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη. Το 2004 ίδρυσε το θίασο Σαλτιμπάγκοι και ανέβασε τα έργα QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν του Πίτερ Παρνέλ, Δέκατη έβδομη νύχτα του Απόστολου Δοξιάδη, Bal-Trap του Ξαβιέ Ντιριγκέρ, Low Level Panic της Κλερ Μακ Ιντάιρ, Μια τρελή μέρα του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ, Οι αγνοούμενοι του Βασίλη Κατσικονούρη και σε συνεργασία με την Adam Productions το Rock ’n’ Roll του Τομ Στόπαρντ, το οποίο σκηνοθέτησε. Επίσης συνεργάστηκε με την Κατερίνα Ευαγγελάτου στο Cock του Μάικ Μπάρτλετ, καθώς και με το Εθνικό Θέα­τρο. Στον κινηματογράφο έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Έγραψε το σενάριο της ται­νίας Πάμπτωχοι Α.Ε. Εμφανίστηκε σε κω­μικούς και δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης, σε θεατρικά έργα για την τηλεόραση, καθώς και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές.

Έγραψε και παρουσίασε στην κρατική τηλεόραση πολιτιστικά και οικολογικά τηλεπαιχνίδια. Έκανε επίσης οικολογικές και ιστορικές εκπομπές στο ραδιόφωνο. Έχοντας πολιτικοποιηθεί από πολύ νέος, στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ενταγμένος στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ) και σε άλλους πολιτικούς φορείς, όπως η Ελληνο­ευρ­ωπαϊκή Κίνηση Νέων (ΕΚΙΝ). Για τη δράση του συνελήφθη επανειλημμένα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Την περίοδο 1980-85 δημιούργησε με τον Θ. Κακουλίδη τον εκδοτικό οίκο Ιθάκη και τύπωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Το 1995 εκδόθηκε η νουβέλα του Περί Μαιάνδρου και το 1999 το μυθιστόρημα Απρόσμενα αισθήματα από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη. Το 2004 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του Οι σαλτιμπάγκοι από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

*Πηγή: kastaniotis.com

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

27 Απρ 2024

Νάνα Μούσχουρη: Συγκλόνισε η 89χρονη διεθνούς φήμης τραγουδίστρια στο Καλλιμάρμαρο

Στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας η Νάνα Μούσχουρη ερμήνευσε τους εθνικούς ύμνους Γαλλίας και Ελλάδας.

Περισσότερα από

News

27 Απρ 2024

Ανδρέας Μικρούτσικος: "Στη Super Κατερίνα ένιωσα καταπιεσμένος και ότι δεν υπήρχε σεβασμός"

Ανδρέας Μικρούτσικος: "Στη Super Κατερίνα ένιωσα καταπιεσμένος και ότι δεν υπήρχε σεβασμός"

27 Απρ 2024

Στέφανος Κορκολής: "Μετά τον καρκίνο πέταξα από τη ζωή μου οτιδήποτε τοξικό"

Ο Στέφανος Κορκολής μίλησε για την περιπέτεια υγείας του, τις αλλαγές που έκανε στη ζωή του και την επιλογή να είσαι ελεύθερος άνθρωπος.

27 Απρ 2024

Αγνώριστη η Αν Χάθαγουεϊ με πολύ κοντά, αγορίστικα μαλλιά

Η ηθοποιός υιοθέτησε ένα εντελώς διαφορετικό, για τα δεδομένα της, hair look.

27 Απρ 2024

Βασιλιάς Κάρολος: Η ανανέωση του πλάνου της κηδείας του

Πόσο άρρωστος είναι τελικά ο βασιλιάς Κάρολος και τι συμβαίνει με την επιχείρηση Menai Bridge;

27 Απρ 2024

Αθηνά Οικονομάκου-Φίλιππος Μιχόπουλος:"Τα παιδιά μας είναι αυτά που θα μας ενώνουν για πάντα και θα είμαστε συνεχώς δίπλα τους με απεριόριστη αγάπη"

Διαζύγιο για Φίλιππο Μιχόπουλο και Αθηνά Οικονομάκου: Χωρίζουν έπειτα από δέκα χρόνια γάμου και ζητούν την κατανόηση του τύπου, προκειμένου να διασφαλίσον την ιδιωτικότητα των παιδιών τους.

27 Απρ 2024

Μαρίνα Σάττι: Κοκκινομάλλα και αγνώριστη 16 χρόνια πριν

Όταν η Μαρίνα Σάττι τραγουδούσε στα 22 της, με Παπακωνσταντίνου, Μπουλά και Ζουγανέλη.

27 Απρ 2024

H Τζένιφερ Άνιστον μεταμορφώνεται σε Μπάρμπρα Στρέιζαντ- Η απίστευτη ομοιότητα

H μεταμόρφωση της Τζένιφερ Άνιστον σε Μπάρμπρα Στρέιζαντ, ήταν αυτό που πάντα ήθελε!

27 Απρ 2024

Καλλιμάρμαρο: Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο "Παρίσι 2024"

Σε ενα κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο αντήχησαν οι Εθνικοί Ύμνοι της Ελλάδας και της Γαλλίας.