ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φόρεμα περίμενε... τρεις αιώνες στον βυθό για να το ανακαλύψουν

Δύτες βρήκαν ένα εξαιρετικά διατηρημένο φόρεμα σε καράβι που ναυάγησε το 1600. Τώρα οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν σε ποια ανήκε.

Έμπορικό πλοίο που μετέφερε αγαθά, επιβάτες, αλλά και ένα ιδιαίτερα ακριβά φόρεμα από μετάξι- βρέθηκε στον βυθό του νησιού Τέξελ της Ολλανδίας.

Το ναυάγιο είχε καλυφθεί από άμμο, όταν ανακαλύφθηκε τυχαία από ομάδα ερασιτεχνών δυτών που ανέσυραν το φόρεμα και το άφησαν να στεγνώσει στην όχθη. Μεταξύ άλλων βρήκαν κι ένα ακόμα ασημένιο φόρεμα, εξώφυλλα βιβλίων και γυναικεία καλλυντικά.

Το πλοίο έχει γίνει γνωστό ως Palmwood wreck από τον τύπο του ξύλου που είχε χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του. Πλέον έχει γίνει έκθεμα μουσείου, όπως και αντικείμενο για εκπομπές και podcast.

Τα φορέματα και άλλα αντικείμενα αποτελούν μέρος της συλλογής του Museum Kaap Skil του νησιού που απέχει 60 μίλια από το Άμστερνταμ κι έχει προσελκύσει χιλιάδες ανθρώπους σε μια πόλη μόλις 14.000 κατοίκων, που συρρέουν για να δουν το φόρεμα.

"Η σκέψη πως το φόρεμα βρισκόταν στον βυθό για αιώνες είναι εντελώς τρελό" λέει η Corina Hordijk, διευθύντρια του μουσείου. "Ο άνθρωπος που το άγγιξε για τελευταία φορά προφανώς ήταν εκείνη που το φόρεσε" προσθέτει. Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει ποια ήταν.

Τα φορέματα πρέπει να έχουν γίνει το 1620 περίπου και ήταν ήδη 30 ετών όταν ναυάγησαν. Το μεταξένιο φόρεμα είναι λίγο πιο φαρδύ στη μέση και για το λόγο αυτό πιστεύουν ότι πρέπει να ανήκε σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα. Επίσης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ασημί φόρεμα πρέπει να ήταν νυφικό και έτσι να άνηκε σε άλλη γυναίκα- επιβάτη.

"Αυτά τα φορέματα είναι απίστευτα ακριβά" σημειώνει ο Arnold van Bruggen, επικεφαλής ενός ντοκιμαντέρ για το ναυάγιο. "Αυτά τα φορέματα δεν πρέπει να τα φορούσε κανείς εκτός της Αυλής".

Τα φορέματα αυτά είναι επίσης και μια ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τη ζωή των γυναικών εκείνης της περιόδου, σημειώνεο η Tjitske Mussche που κάνει το συμπληρωματικό του ντοκιμαντέρ podcast, "The Dress and the Shipwreck”.

Mέχρι στιγμής υποστηρίζονται τρεις θεωρίες σύμφωνα με όσα λένε οι ιστορικοί, οι επιστήμονες και άλλοι παράγοντες. Η μία λέει πως υπάρχει η πιθανότητα να ανήκαν σε κάποια θεατρική ομάδα που ήθελε να μετακομίσει στην Αγγλία. Η άλλη, που υποστηρίζεται από ιστορικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ότι τα ρούχα ανήκαν σε σύζυγο τέως Πρέσβη που δεν ήταν πια εν ζωή και επέστρεφαν από την Κωνσταντινούπολη στην Αγγλία. Και η τελευταία πως ανήκαν σε κάποια πλούσια οικογένεια της Ανατολικής Ευρώπης που προσπαθούσε να διαφύγει τον τριαντακονταετή πόλεμο.

Το πλοίο ίσως μετέφερε και κόσμο μαζί με τις αποσκευές τους, καθώς υπήρχαν πολλά δρομολόγια μεταξύ των δύο χωρών, καθώς πολύς κόσμος προσπαθούσε να μετοικήσει στην Αγγλία.

Πηγή: The New York Times

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

20 Απρ 2024

"Ακούω για νέες μανούλες που παίρνουν άδεια από την δουλειά τους και κάθονται στο σπίτι. Το θεωρώ λάθος"

Η δήλωση της Αντιγόνης Κουλουκάκου έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις

20 Απρ 2024

Η Έμα Τόμσον και η Ρουθ Γουίλσον ενώνουν τις δυνάμεις τους στη σειρά "Down Cemetery Road"

Νέα σειρά θρίλερ με τις δύο διάσημες ηθοποιούς από την Apple TV+.

Περισσότερα από

News

20 Απρ 2024

30 χρόνια Pulp Fiction: Reunion του καστ της ταινίας του Ταραντίνο που έσπασε τα ταμεία κι έμεινε στην ιστορία

Το Pulp Fiction θεωρείται σταθμός στο μεταμοντέρνο σινεμά. Σκηνές του -όπως η σκηνή χορού του Τραβόλτα με την Ούμα Θέρμαν- έγιναν κλασικές και επηρέασαν την ποπ κουλτούρα.

19 Απρ 2024

Ατρόμητη η Μαρία Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε έξι μήνες η Κύπρια αθλήτρια - "Δεν ήταν θεριό, ούτε τέρας"

Η 32χρονη αθλήτρια του άλματος επί κοντώ νίκησε την ασθένεια μέσα σε έξι μήνες, γιορτάζοντάς το με μια ανάρτηση στο Instagram, όπου σκίζει τον υπέρηχο...

19 Απρ 2024

Η Μόνικα Μπελούτσι καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια: "Θέλω να γεράσω ήρεμα"

Η νέα φωτογράφιση μας και κυρίως όσα λέει μας θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

19 Απρ 2024

20 χρόνια πριν: Η Τατιάνα Στεφανίδου σε σπάνιο κλικ με τον Νίκο Ευαγγελάτο και την κόρη τους, Λυδία

Σπάνιες οικογενειακές στιγμές από το διάσημο ζευγάρι της τηλεόρασης στη Χαλκίδα.

19 Απρ 2024

Με μαγιό χωρίς ίχνος ρετούς η Κωνσταντίνα Μιχαήλ στην παραλία

Η ηθοποιός εντυπωσιάζει με τις αναλογίες της

19 Απρ 2024

Έλλη Στάη: "Έχουμε μπει σε έναν αιώνα που οι γυναίκες αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους"

Δημοσιογράφος, anchorwoman, μητέρα, σήμερα γιαγιά. Η Έλλη Στάη επιστρέφει στο "σπίτι" της, στο Womantoc και μιλά για την πολιτική σκηνή, τα μίντια, τη μητέρα της και το χάρισμα που τη γοητεύει διαχρονικά στους ανθρώπους.

19 Απρ 2024

"Αγάπα όπως μία μαμά": Η νέα καμπάνια της Μέγκαν Μαρκλ για τη γιορτή της μητέρας

Για μία νέα πρωτοβουλία του "Alliance of Moms", η Μέγκαν Μάρκλ ένωσε τις δυνάμεις της με την πρώην συμπρωταγωνίστρια της στο "Suits", Abigail Spencer και την ιδρύτρια του οργανισμού Kelly McKee Zajfen.