ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φόρεμα περίμενε... τρεις αιώνες στον βυθό για να το ανακαλύψουν

Δύτες βρήκαν ένα εξαιρετικά διατηρημένο φόρεμα σε καράβι που ναυάγησε το 1600. Τώρα οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν σε ποια ανήκε.

Έμπορικό πλοίο που μετέφερε αγαθά, επιβάτες, αλλά και ένα ιδιαίτερα ακριβά φόρεμα από μετάξι- βρέθηκε στον βυθό του νησιού Τέξελ της Ολλανδίας.

Το ναυάγιο είχε καλυφθεί από άμμο, όταν ανακαλύφθηκε τυχαία από ομάδα ερασιτεχνών δυτών που ανέσυραν το φόρεμα και το άφησαν να στεγνώσει στην όχθη. Μεταξύ άλλων βρήκαν κι ένα ακόμα ασημένιο φόρεμα, εξώφυλλα βιβλίων και γυναικεία καλλυντικά.

Το πλοίο έχει γίνει γνωστό ως Palmwood wreck από τον τύπο του ξύλου που είχε χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του. Πλέον έχει γίνει έκθεμα μουσείου, όπως και αντικείμενο για εκπομπές και podcast.

Τα φορέματα και άλλα αντικείμενα αποτελούν μέρος της συλλογής του Museum Kaap Skil του νησιού που απέχει 60 μίλια από το Άμστερνταμ κι έχει προσελκύσει χιλιάδες ανθρώπους σε μια πόλη μόλις 14.000 κατοίκων, που συρρέουν για να δουν το φόρεμα.

"Η σκέψη πως το φόρεμα βρισκόταν στον βυθό για αιώνες είναι εντελώς τρελό" λέει η Corina Hordijk, διευθύντρια του μουσείου. "Ο άνθρωπος που το άγγιξε για τελευταία φορά προφανώς ήταν εκείνη που το φόρεσε" προσθέτει. Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει ποια ήταν.

Τα φορέματα πρέπει να έχουν γίνει το 1620 περίπου και ήταν ήδη 30 ετών όταν ναυάγησαν. Το μεταξένιο φόρεμα είναι λίγο πιο φαρδύ στη μέση και για το λόγο αυτό πιστεύουν ότι πρέπει να ανήκε σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα. Επίσης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ασημί φόρεμα πρέπει να ήταν νυφικό και έτσι να άνηκε σε άλλη γυναίκα- επιβάτη.

"Αυτά τα φορέματα είναι απίστευτα ακριβά" σημειώνει ο Arnold van Bruggen, επικεφαλής ενός ντοκιμαντέρ για το ναυάγιο. "Αυτά τα φορέματα δεν πρέπει να τα φορούσε κανείς εκτός της Αυλής".

Τα φορέματα αυτά είναι επίσης και μια ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τη ζωή των γυναικών εκείνης της περιόδου, σημειώνεο η Tjitske Mussche που κάνει το συμπληρωματικό του ντοκιμαντέρ podcast, "The Dress and the Shipwreck”.

Mέχρι στιγμής υποστηρίζονται τρεις θεωρίες σύμφωνα με όσα λένε οι ιστορικοί, οι επιστήμονες και άλλοι παράγοντες. Η μία λέει πως υπάρχει η πιθανότητα να ανήκαν σε κάποια θεατρική ομάδα που ήθελε να μετακομίσει στην Αγγλία. Η άλλη, που υποστηρίζεται από ιστορικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ότι τα ρούχα ανήκαν σε σύζυγο τέως Πρέσβη που δεν ήταν πια εν ζωή και επέστρεφαν από την Κωνσταντινούπολη στην Αγγλία. Και η τελευταία πως ανήκαν σε κάποια πλούσια οικογένεια της Ανατολικής Ευρώπης που προσπαθούσε να διαφύγει τον τριαντακονταετή πόλεμο.

Το πλοίο ίσως μετέφερε και κόσμο μαζί με τις αποσκευές τους, καθώς υπήρχαν πολλά δρομολόγια μεταξύ των δύο χωρών, καθώς πολύς κόσμος προσπαθούσε να μετοικήσει στην Αγγλία.

Πηγή: The New York Times

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

27 Ιουλ 2024
26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το πρόγραμμα των Αγώνων για τους Έλληνες αθλητές

Οι 100 Έλληνες αθλητές που θα παλέψουν για μετάλλιο και οι ημέρες και ώρες που θα γίνουν τα αγωνίσματα.

Περισσότερα από

News

26 Ιουλ 2024

ΗΠΑ: Το ζεύγος Ομπάμα στηρίζει την Κάμαλα Χάρις για την Προεδρία της χώρας

Όλα όσα είπαν στην Αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών.

26 Ιουλ 2024

Αρετή Κετιμέ: Πώς είναι σήμερα το κορίτσι-θαύμα που πριν από 20 χρόνια μάγεψε τον κόσμο στην "Αθήνα 2004";

Πριν από 20 χρόνια μία 15χρονη και το σαντούρι της μεσουρανούσαν στην ελληνική μουσική σκηνή.

26 Ιουλ 2024

Κόλαφος η απάντηση της ΕΣΗΕΑ στην Ακρίτα για την επίθεση στην Παναγοπούλου: "Οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλη ευθύνη για τον δημόσιο λόγο που εκφέρουμε"

"Σε μια εποχή που ο κακοποιητικός λόγος ισοπεδώνει τη γυναικεία προσωπικότητα, οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλη ευθύνη για τον δημόσιο λόγο που εκφέρουμε και στον χώρο των social media" αναφέρει η ανακοίνωση.

26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φρενίτιδα με τη Σελίν Ντιόν- Ποιο τραγούδι θα ερμηνεύσει και πώς την αποθεώνει ο κόσμος

Η μεγάλη ντίβα ανταποδίδει την αγάπη που της δείχνει ο κόσμος και εκθειάζει το Παρίσι στο Instagram της.

26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: To λαμπερό πάρτι της Louis Vuitton- Όλοι οι διάσημοι καλεσμένοι

Πλήθος αστέρων παρευρέθηκαν στο πάρτυ που παρέθεσε ο γαλλικός οίκος λίγο πριν την τελετή έναρξης των Αγώνων στο Παρίσι.

26 Ιουλ 2024

"Μη στρίβετε τη μούρη σας κυρία μου. Σε σας το λέω, έχετε ένα μόνιμο στρίψιμο του στόματος. Είναι εκνευριστικό να το βλέπω"

Ο Παύλος Πολάκης για άλλη μια φορά "παραδίδει μαθήματα ευγένειας", τα οποία προφανώς και διδάχτηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Και αποχώρησε αμετανόητος και προφανώς ατιμώρητος.

26 Ιουλ 2024

Μαρία Μενούνος: Χειροκροτεί την κόρη της, Αθηνά, την ώρα που κάνει τα πρώτα της βήματα

Η Μαρία Μενούνος φαίνεται ενθουσιασμένη καθώς η Αθηνά μεγαλώνει.

26 Ιουλ 2024

Παρίσι 2024: Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφσκι στο δείπνο Μακρόν στο Λούβρο

Καλεσμένοι ήταν αρχηγοί κρατών, βασιλείς, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και αθλητικών φορέων και φυσικά ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

26 Ιουλ 2024

Δώρα Τσαμπάζη προς Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη: "Απόψε θα ζήσετε ίσως την κορυφαία στιγμή της καριέρα σας"

Η Δώρα Τσαμπάζη θυμάται σε ανάρτηση της τη στιγμή που ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης κράτησε ψηλά την ελληνική σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.