ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα νέο, ανατριχιαστικό είδος μπούλινγκ με διαστάσεις μοντέλου

Ή αλλιώς όταν ένα τηλεπαιχνίδι μπερδεύει την προβολή με την προσβολή.

Ένα νέο, ανατριχιαστικό είδος μπούλινγκ με διαστάσεις μοντέλου

Μάλλον υπάρχει μια αδιάκριτη ηδονή πίσω από τις προσβολές. Επιβεβαιώνεται καθημερινά στα τερέν συνύπαρξης, στους αγωνιστικούς χώρους της ανθρώπινης αντιπαλότητας. Αναπαράγεται στις αυθόρμητες βρισιές πίσω από τα τσιτωμένα κορναρίσματα των οδηγών. Επισφραγίζει σαν κατακλείδα τις casual κουβέντες μεταξύ φίλων αραχτών σε ένα σαλόνι σπιτιού. Γίνεται τηλεοπτικό προϊόν και κάνει νούμερα.

Το Next Top Model προσγειώθηκε ξανά στις ελληνικές οθόνες, μετά από το 2009, που είχε κάνει το σουξέ που του αναλογούσε και που τότε το να είσαι μοντέλο ήταν πολύ πιο χάι και καλά αμειβόμενο επάγγελμα από ότι σήμερα. Μία από τις παράπλευρες απώλειες της οικονομικής κρίσης είναι η εξαφάνιση του υπαρκτού γκλάμουρ και των επακόλουθων αυτού.

Οι χαΐστες χαροπαλεύουν, οι διαφημιστικές υπερπαραγωγές συρρικνώθηκαν σε ίσταγκραμ στόρις με το κινητό και οι παράγοντες εξελίξεων έγιναν ακόλουθοι. Οι δε opinion makers φαγώθηκαν από τους ινφλουένσερς εν μία νυκτί. Μέσα σε όλες αυτές τις κοσμογονικές, κοινωνικές αλλαγές ήρθε η υπενθύμιση της πολιτικής ορθότητας να προβάλει τις ανθρώπινες αξίες σε πρώτο πλάνο και να ορίσει τους νέους κανόνες επικοινωνίας. Τα φρου-φρου και τα αρώματα κρύβουν έλλειμμα, η ουσία και το βάθος θα θριαμβεύσουν.

Μέχρι εδώ καλά. Όμως η ουσία και το βάθος δεν πουλάνε. Και το ίντερνετ, το μέσο που έχει πάρει την πληροφορία και την έχει κάνει κρόσσι, δεν προλαβαίνει να εμβαθύνει. Η τηλεόραση που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το διαδίκτυο, σε μια διαβιβαστική σχέση φούστας-μπλούζας, έχει καταλάβει ότι ο χρόνος είναι αμείλικτος, ότι πρέπει να κερδηθεί και ότι το όπιο του λαού είναι τα ριάλιτι.

Η έκθεση των χαρακτήρων καθημερινών ανθρώπων που θέλουν να γίνουν κάτι, χωρίς να είναι κάτι, αγαπιέται από το τηλεοπτικό κοινό. Η ομορφιά από την άλλη, η μόνη αυταπόδεικτη αξία, ανοίγει πόρτες. Το Next Top Model στοχεύει στην ανάδειξη της πιο ωραίας Ελληνίδας. «Της πιο μοντελάρας, της πιο στεγνής» όπως έχει χαρακτηριστικά πει εν είδει σχολιασμού για το σώμα κάποιας παίκτριας η Βίκυ Καγιά, η μία εκ των τεσσάρων κριτών. Οι άλλοι τρεις είναι ο φωτογράφος Δημήτρης Σκουλός, το μοντέλο Ηλιάνα Παπαγεωργίου και ο σχεδιαστής Άγγελος Μπράτης, οι οποίοι τηλεοπτικά δεν έχουν παρελθόν, ένα ντεφό που καθόλου δεν τους εμποδίζει να δείξουν τα δόντια τους.

Παρακολουθώντας τις οντισιόν του σόου ένα τάγκιασμα πικρίλας μένει σαν κυρίαρχη επίγευση. Δεν είναι χαριτωμένο, δεν είναι ευχάριστο και σίγουρα δεν είναι ελκυστικό τόσο λεκτικό ξύλο. Ακούγονται ατάκες όπως «τα μαλλιά σου είναι κίτρινα και το δέρμα σου μπεζ», «δεν είσαι όμορφη, ούτε καν συμπαθητική, απορώ γιατί ήρθες εδώ», «μίλα μας για τη μύτη σου», «θα είσαι πιο κοντή από τους θεατές», «έχεις καταστρέψει το πρόσωπό σου» και άλλα ωραία, βγαλμένα από το λεξικό του Inquisitio.

Τα μοντέλα κλαίνε μέσα στα τοσοδούλικα μαγιό τους, παρακαλούν για οίκτο, επικαλούνται τη διαφορετικότητά τους για να εξευμενίσουν τα θηρία, για να μη βρεθούν στο πυρ το εξώτερον. «Γιατί να υπάρχουν plus size μοντέλα και όχι small size;» τόλμησε να προτείνει κάποια που κατηγορούταν για στενάχωρο ύψος.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Όλο αυτό το τραμπούκικο πέσιμο γίνεται χάριν τηλεθέασης ή αντικατοπτρίζει τον μεγάλο θυμό και τη βαθιά παρακμή της ψυχολογίας των ελληνικών μίντια, τα οποία μαζί με τη δόξα έχασαν και τη χάρη; Όποιος ξέρει την απάντηση περνάει κατευθείαν στον τελικό.

Read Next

06 Μαϊ 2024

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ απαντά μετά από 60 χρόνια στη δήλωση αγάπης θαυμάστριάς του

"Έντριεν από το Μπρούκλιν, αν ακούς, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ από το Λίβερπουλ σε αγαπάει επίσης"

06 Μαϊ 2024

Ελένη Μενεγάλη: Φόρεσε τη νέα εκδοχή του κλασσικού κουστουμιού και όλες το λάτρεψαν

Το μοντέρνο κουστούμι που φόρεσε η Ελένη Μενεγάκη είναι η τάση της φετινής άνοιξης και του καλοκαιριού.

Περισσότερα από

News

06 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Μαρίνα Σάττι και Έλενα Παπαρίζου τραγουδούν μαζί

Τα τραγούδια τους και η σφιχτή αγκαλιά.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη φορά που θα ήθελα να είμαι αθλήτρια: Για να τρώω το μενού που ετοιμάζουν οι Γάλλοι για τους Ολυμπιακούς

Και θα έτρεχα και ξιφασκία θα έκανα και break dance θα χόρευα, αν ήταν να γευτώ όσα ετοιμάζουν οι Γάλλοι σεφ- ακόμα και τριάστερος μες στο παιχνίδι.

05 Μαϊ 2024

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια: O μπασίστας και η φωνή των Socrates

Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ρόκερ και ιδρυτικό μέλος των Socrates Drank the Conium

05 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Η συνάντηση της Μαρίνας Σάττι με την Ελένη Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στο Μάλμε για το act της στη Eurovision και συνάντησε την εκπρόσωπό μας στον διεθνή μουσικό διαγωνισμό Μαρίνα Σάττι.

05 Μαϊ 2024

60χρονη στέφθηκε Miss Buenos Aires και θα διαγωνιστεί για τον τίτλο Μις Υφήλιος

Μία 60χρονη δικηγόρος και δημοσιογράφος από την La Plata της Αργεντινής θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στον διαγωνισμό Miss Universe.

05 Μαϊ 2024

Γράφεται ιστορία στο Euro 2024: Οι πρώτες φυλετικά ουδέτερες τουαλέτες είναι γεγονός

Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από την UEFA προς τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ουδέτερα.

05 Μαϊ 2024

11 ζευγάρια διδύμων θα αποφοιτήσουν φέτος από το Λύκειο στην Πενσυλβάνια

"Λέτε να έχει κάτι το νερό;" αστειεύτηκε ο διευθυντής του σχολείου για την ξεχωριστή αποφοίτηση.

05 Μαϊ 2024

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο η καλοκαιρινή φώτο της Κατερίνας Λέχου

Η Κατερίνα Λέχου, έκανε την καλοκαιρινή της εξόρμηση και μας το έδειξε με μια αποκαλυπτική φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.