ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αλεξάνδρα Κουστώ: Το όραμα για τις "Γαλάζιες Πόλεις" ξεκινά από την Αθήνα

Η εγγονή του θρυλικού Ζακ-Ιβ Κουστώ οραματίζεται μια γαλάζια Αθήνα με επίκεντρο τη βιωσιμότητα και τα παιδιά.

Η ημερίδα "Women Who Dare: Inspirational Voices", που διοργάνωσαν το Harper’s Bazaar Greece και το WomanToc, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δεν ήταν απλώς μια σειρά ομιλιών. Ήταν μια συνάντηση γυναικών, και όχι μόνο, που τολμούν, οραματίζονται και χαράσσουν νέους δρόμους σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ), η εκδήλωση φιλοξένησε προσωπικότητες που με τη δράση τους σπάνε τα στερεότυπα και εμπνέουν μέσα από τη δική τους, αυθεντική φωνή.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που καθήλωσαν το κοινό με την παρουσία και το όραμά τους, ξεχώρισε η Αλεξάνδρα Κουστώ. Η εγγονή του θρυλικού Ζακ-Ιβ Κουστώ, συνεχίζοντας μια βαριά οικογενειακή κληρονομιά, έχει αναδείξει τη βιωσιμότητα σε τρόπο ζωής, θέτοντας ως απόλυτο σκοπό της την προστασία και την αναγέννηση των ωκεανών. Ως συνιδρύτρια της οργάνωσης Oceans 2050, η Κουστώ μίλησε για τη σημασία της γυναικείας οπτικής σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο και εξήγησε γιατί επέλεξε την Αθήνα ως την πρώτη πόλη που εντάσσεται στην παγκόσμια πρωτοβουλία "Συμμαχία των Γαλάζιων Πόλεων".

Η δική της "φωνή" και ο έρωτας για τον ωκεανό

Μεγαλώνοντας δίπλα σε ισχυρούς και πρωτοπόρους άνδρες, η Αλεξάνδρα Κουστώ χρειάστηκε να διανύσει τη δική της διαδρομή για να βρει τη δική της "θέση". Σήμερα, η ευαισθησία και η μεθοδικότητά της αποδεικνύουν πως η οικολογική συνείδηση δεν είναι απλώς μια επιστημονική προσέγγιση, αλλά μια βαθιά συναισθηματική σύνδεση με το περιβάλλον.

"Τον ωκεανό τον ερωτεύτηκα και αποφάσισα να αφιερώσω τη ζωή μου σε αυτόν. Είναι ο δάσκαλός μας", ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας της. Για την ίδια, η θάλασσα δεν είναι μόνο ένας πόρος προς προστασία, αλλά ένας καθρέφτης του εαυτού μας. "Μας μαθαίνει για όσα θέλουμε να παλέψουμε. Μας βοηθά να καταλάβουμε τον εαυτό μας".

Η Αθήνα ως η πρώτη "Blue City"

Η επιλογή της ελληνικής πρωτεύουσας για την έναρξη της δράσης "Blue Cities" δεν ήταν τυχαία. Η Αλεξάνδρα Κουστό πιστεύει ακράδαντα στη συμβολική και ουσιαστική δύναμη της Αθήνας. "Η Αθήνα είναι τέλεια για αυτόν τον ρόλο. Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα έδειξε τον δρόμο για έναν ελεύθερο κόσμο", δήλωσε, συνδέοντας την ιστορική κληρονομιά της χώρας με το μέλλον της περιβαλλοντικής ηγεσίας.

Η προσωπική της σύνδεση με την πόλη είναι πλέον βαθιά, καθώς η 14χρονη κόρη της φοιτά σε σχολείο της Αθήνας. Μέσα από μια σχολική εργασία, η Κουστώ είδε το μέλλον να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια της. Όταν ζητήθηκε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν την Αθήνα του 2050, το αποτέλεσμα ήταν μια αποκάλυψη: "Ζωγράφισαν μια Αθήνα με περισσότερο πράσινο, καθαρές θάλασσες με δελφίνια. Αυτό είναι το όραμά μας με το Blue Cities".

Μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές

Το μήνυμα της Αλεξάνδρας Κουστώ στην ημερίδα του ήταν σαφές και ελπιδοφόρο. Η βιωσιμότητα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά μια επένδυση στο συναίσθημα και το μέλλον των παιδιών μας. Το όραμα για πόλεις που συνυπάρχουν αρμονικά με το υγρό στοιχείο ξεκινά από την αλλαγή του τρόπου που σκεφτόμαστε σήμερα.

Κλείνοντας την ομιλία της, τόνισε την ανάγκη για άμεση δράση και δέσμευση: "Θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτό. Να κληροδοτήσουμε έναν νέο κόσμο στα παιδιά μας". Η Αλεξάνδρα Κουστό απέδειξε πως όταν η γνώση συναντά το πάθος και η παράδοση την καινοτομία, η ελπίδα για έναν "γαλάζιο" πλανήτη παραμένει ζωντανή.

Δείτε αναλυτικά την ομιλία της:

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Eurolife FFH, της Astellas Pharma, της BU, του premium μεταλλικού νερού μ., της Noxzema, της Purina και της Veuve Clicquot.

Read Next

04 Νοε 2026

Μιμή Ντενίση: Το πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής που ακολουθεί για να διατηρείται σε φόρμα

Η Μιμή Ντενίση μίλησε για τις συνήθειες που έχει εντάξει στην καθημερινότητά της και τη βοηθούν να διατηρεί τη φυσική της κατάσταση.

04 Νοε 2026

Η Paris Jackson ζητά 600 εκατομμύρια δολάρια για εκείνη και τα αδέρφια της, 17 χρόνια μετά τον θάνατο του Michael Jackson

Η Paris Jackson προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για το οικογενειακό καταπίστευμα, ενώ η διαχείριση της περιουσίας του πατέρα της απαντά.

Περισσότερα από

News

04 Νοε 2026

Ποιος είναι ο ελληνικής καταγωγής Chris Pappas που έγραψε ιστορία με την εκλογή του στη Γερουσία των ΗΠΑ

Ο ελληνικής καταγωγής Chris Pappas γράφει ιστορία στις αμερικανικές εκλογές, καθώς εκλέγεται στη Γερουσία και γίνεται ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος άνδρας που καταλαμβάνει έδρα στο σώμα.

03 Νοε 2026

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης έκανε πρεμιέρα με μια παράσταση που επιστρέφει στον Νέο Κόσμο 21 χρόνια μετά

Οι "Σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας" επέστρεψαν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με τη Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη ως Ντόρα, είκοσι ένα χρόνια μετά την παράσταση που σημάδεψε τη διαδρομή της Κόρας Καρβούνη.

03 Νοε 2026

Η Ελένη Μενεγάκη με το απόλυτο παριζιάνικο look – Μπερές και λευκό σύνολο

Η παρουσιάστρια υιοθέτησε μια από τις πιο χαρακτηριστικές τάσεις του γαλλικού στιλ, συνδυάζοντας ένα total white look με τον πιο διαχρονικό μπερέ.

03 Νοε 2026

Ο Romain Gavras πιστεύει στην επανάσταση της αλλαγής - Μιλά στη Madame Figaro για το Sacrifice και την θυσία του έρωτα

Λίγες ώρες μετά την avant-première του πολυσυζητημένου Sacrifice (Θυσία), της πρώτης του αγγλόφωνης ταινίας μεγάλου μήκους, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης "θυσίασε" ένα μισάωρο από τον ελεύθερο χρόνο του για να μας λύσει τις απορίες.

03 Νοε 2026

Άννα Βίσση: Σπάει τη σιωπή της για τη συναυλία στο ΟΑΚΑ μετά την κόντρα με τον Νίκο Καρβέλα

Η τραγουδίστρια έκανε τον απολογισμό της μεγάλης συναυλίας της στο ΟΑΚΑ με μια ανάρτηση γεμάτη συγκίνηση, εκφράζοντας την υπερηφάνειά της για το αποτέλεσμα και ευχαριστώντας το κοινό και τους συνεργάτες της.

03 Νοε 2026

Vivienne Jolie: Ακόμη ένα παιδί της Angelina Jolie και του Brad Pitt "αρνείται" το επώνυμο του πατέρα της

Η 18χρονη κόρη των δύο ηθοποιών επιλέγει πλέον να χρησιμοποιεί μόνο το επώνυμο της μητέρας της, ακολουθώντας την απόφαση των αδελφών της και φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο την οικογενειακή ρήξη.

03 Νοε 2026

Η Martha Stewart ντύθηκε άστεγη για να πουλήσει κεριά - Η έλλειψη στέγης συνάντησε την έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα

Με την έκκληση: "Πεινάω, βοηθήστε με" η Stewart πέρασε από το "homemaking" στο "homelessness", παίζοντας με την αντίφαση της γυναίκας που έχτισε την καριέρα της γύρω από το σπίτι.

03 Νοε 2026

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η στιγμή που κατάλαβε ότι έχασε το παιχνίδι με την ασθένειά της

Πώς ανακάλυψε τη σοβαρότητα της κατάστασης της χωρίς να κινήσει την υποψία των γιατρών της;

02 Νοε 2026

Project Soma: Η Αθηνά Οικονομάκου και η Μαίρη Συνατσάκη παρουσίασαν δύο συλλογές στο Athens Fashion Week

Οι συλλογές Coquette και Project Soma x Barbie έκλεισαν την τρίτη ημέρα του 38ου Athens Fashion Week, μεταφέροντας την αισθητική του μπαλέτου σε δύο διαφορετικές, σύγχρονες προσεγγίσεις.