
Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και, εκτός από τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου, η μέρα αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την απόλαυση του παραδοσιακού μας τραπεζιού! Η παράδοση επιβάλλει να τιμήσουμε τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, που είναι αναμφίβολα ο βασιλιάς του γιορτινού μενού για την ημέρα αυτή.
Κάποιοι έχουν κανονίσει να βγουν έξω για να τον απολαύσουν, αλλά αν ανήκεις σε αυτούς που θα μείνουν σπίτι και θα φάνε οικογενειακά ή με φίλους, έχουμε τη λύση για να κλέψεις την παράσταση στο τραπέζι σου! Σου παρουσιάζουμε την απόλυτη συνταγή για τραγανό κουρκούτι μπακαλιάρου από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο, που θα κάνει τους καλεσμένους σου να "γλείφουν" τα δάχτυλά τους!
Συνταγή για κουρκούτι μπακαλιάρου
Υλικά:
-
400γρ. αλεύρι
-
400γρ. νερό
-
330ml μπύρα
-
18γρ ξερή μαγιά
-
Μια πρέζα από δεντρολίβανο, ρίγανη και κουρκουμά – προαιρετικά.
Εκτέλεση:
1) Σε ένα πλατύ σκεύος ή σε ένα βαθύ- μεγάλο μπολ, τοποθετείς το αλεύρι, τη μαγιά και τα αρωματικά, αν επιλέξεις να τα προσθέσεις- και ανακατεύεις.
2) Σιγά- σιγά, προσθέτεις το νερό και την μπύρα και συνεχίζεις την ανάδευση μέχρι τα υλικά να πάρουν την μορφή του χυλού.
3) Στην συνέχεια, τοποθέτησε μια πετσέτα πάνω από το μείγμα σου και άφησέ το να "ξεκουραστεί" για περίπου 1 ώρα!
4) Όταν είσαι έτοιμη, ξεκίνα να βουτάς στο κουρκούτι σου τα φιλέτα μπακαλιάρου, αφού πρώτα τα έχεις αλευρώσει. Μην ξεχνάς πριν από το κάθε φιλέτο, να ανακατεύεις ελαφριά το μείγμα σου.
5) Βάλε αρκετό λάδι στη φωτιά και μόλις ανεβάσει θερμοκρασία τοποθέτησε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα για να τηγανιστεί. Να θυμάσαι, μην βάζεις πολλά μαζί για να μην "πέφτει η τάση".
6) Καλό είναι να τηγανίσεις το ψάρι σου σε χαμηλή φωτιά και μόλις είναι έτοιμο να το ακουμπήσεις σε απορροφητικό χαρτί.