Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι Έλληνας χημικός μηχανικός και πολιτικός, πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ. από τις 24 Νοεμβρίου 2024 και έχει διαγράψει πορεία χρόνων στην Κουμουνδούρου και τώρα αναλαμβάνει να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα εποχή, ίσως στην πιο δύσκολη στιγμή του κόμματος, αφού αναλώθηκαν επί μήνες σε εσωκομματική μάχη και απώλεσαν πριν από λίγες ημέρες τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ποιος είναι ο Σωκράτης Φάμελλος
Μπορεί η πολιτική διαδρομή του Σωκράτη Φάμελλου να είναι γνωστή, ωστόσο την ίδια ώρα άγνωστη είναι η πιο προσωπική του πλευρά. Η οικογενειακή του ζωή, η απώλεια της συζύγου του, ο γιος του για τον οποίο είναι υπερήφανος αλλά και ο γνωστός τραγουδοποιός αδελφός του, Μανώλης Φάμελλος, πτυχές της ζωής του στις οποίος έχει και ο ίδιος αναφερθεί.
H απώλεια της συζύγου του
Τον Φεβρουάριο του 2018, όταν ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, έφυγε από τη ζωή η σύζυγός του Πόπη Καραγιαννίδου, σε ηλικία 51 ετών, μετά από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Ο Σωκράτης Φάμελλος είχε αναφερθεί στην απώλεια αυτή σε συνέντευξή του στο One.
"Δυστυχώς, δεν ήταν μικρή η περίοδος της ασθένειας και η δική μου απουσία με τις υποχρεώσεις του υπουργείου ήταν πολύ δύσκολη πολλές φορές για να είμαι εκεί που πρέπει. Δεν έχουν καμία σημασία τα δικά μου ταξίδια και η κούραση. Σημασία έχει πως δεν μπορούσες να είσαι εκεί που πρέπει. Χρειάστηκε να γυρίσω στη Θεσσαλονίκη επειγόντως από ταξίδι στο εξωτερικό με τον Αλέξη Τσίπρα για θέμα υγείας.
"Υπάρχει μια στεναχώρια γιατί δεν ήμουν τόσο ''παρών'' πάντα. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το σβήσει. Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για την απώλεια. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι μπόρεσε η οικογένεια μετά να κρατηθεί. Το βλέπω από την οικογένεια της Πόπης και από τη δική μου και του Πέτρου. Και οι γονείς της Πόπης, που ήταν μαζί μας για αρκετό καιρό στη Θεσσαλονίκη, και η μητέρα μου δεν σταμάτησαν να είναι δίπλα μας. Είναι σημαντικό που μπόρεσε αυτή η συνεκτική οικογένεια να βρίσκει μια άλλη και αδέλφωσαν. Συνεχίζουν έτσι και θεωρώ ότι αυτά είναι από τα στοιχεία που δεν πρέπει να εκλείψουν από την κοινωνία. Αισθάνομαι τυχερός που μπόρεσα να έχω τέτοιες στιγμές", είχε πει τότε.
Ο υερήφανος πατέρας Σωκράτης Φάμελλος
Περήφανος ως πατέρας, ο Σωκράτης Φάμελλος σε μια σπάνια στιγμή πριν από λίγο καιρό χρησιμοποίησε τα social media του για να γράψει για τον γιο του. Ο Πέτρος Φάμελλος το καλοκαίρι αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και κέρδισε υποτροφία για το Aerospace Engineering του Georgia Institute of Technology στην Ατλάντα των ΗΠΑ.
Η ανάρτηση του Σωκράτη Φάμελλου τον περασμένο Ιούλιο:
"Από σήμερα η οικογένειά μας έχει έναν καινούργιο, ολοκαίνουργιο Μηχανολόγο Μηχανικό.
Συγχαρητήρια Petros Famellos.
Με κάνεις περήφανο! Όλους μας κάνεις περήφανους!!
Και κατάφερες πάρα πολλά, σχεδόν απίστευτα.
Που μας θύμισαν -χθες και σήμερα και κάθε μέρα- πόσα πολλά χρωστάμε και εσύ και εγώ στην αγαπημένη μας, που μας λείπει πολύ.
Όταν πριν 5 χρόνια μου είπες ότι θες να βάλεις πρώτη σχολή τους Μηχανολόγους Μηχανικούς ΑΠΘ δεν πίστεψα ότι θα το καταφέρεις και με διέψευσες.
Πολύ δε περισσότερο ότι θα τελειώσεις πριν συμπληρωθούν 5 χρόνια από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
Και με απόδοση που εξασφαλίζει ότι από εδώ και μπρος …"οι ουρανοί είναι δικοί σου"!
Με υποτροφία στο Aerospace Engineering του Georgia Institute of Technology!
Να πετάς πάντα ψηλά αγόρι μου!
ΥΓ. Δεν συνηθίζω τις προσωπικές αναρτήσεις αλλά η σημερινή ημέρα ήταν διαφορετική και εκπληκτική. Ξέρετε ότι πάντα βάζω τον πήχη ψηλά. Αλλά αυτό το παλιόπαιδο σήμερα πέρασε πολύ πολύ πάνω από τον πήχη!".
Ο αδελφός του Μανώλης Φάμελλος
Για τη σχέση του με τον αδελφό του είχε μιλήσει επίσης στη συνέντευξη στο One, αναφέροντας πως είναι από τα αδέρφια που δεν έχουν μαλώσει πολύ στη ζωή τους, εξηγώντας ότι είναι πάντα δίπλα του και τονίζοντας πως όσο και να περνάνε τα χρόνια παραμένουν μια ενωμένη οικογένεια.
"Υπήρχε μια άλλη σχέση, πάντα αισθανόμουν την ανάγκη να τον στηρίξω, αλλά και ο Μανώλης ήταν πάντα εκεί -δεν ξέρω αν αυτό φαίνεται στη δημόσια σφαίρα. Δεν ξέρω αν ο Μανώλης παρακολουθεί για να με μαλώσει, γιατί ποτέ δεν συζητάμε για τα προσωπικά μας δημοσίως. Ήταν αναπόφευκτο να νοιάζομαι για τον μικρό μου αδελφό, δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, ήμασταν πολύ συνεκτική οικογένεια, αυτό ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της οικογένειάς μας και παραμένει ακόμη. Η μητέρα μου ακόμη το κρατάει απόλυτα, νοιάζεται καθημερινά και ρωτά για εμάς, ανεξαρτήτως όλων είναι πάντα εκεί", είχε εξομολογηθεί ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο μουσικός Σωκράτης Φάμελλος
Είχε αποκαλύψει, δε, ότι είχε κάνει και τη δική του πορεία στη μουσική: "Και ο Μανώλης Φάμελλος και ο Σωκράτης Φάμελλος συνέχισαν την πορεία στη μουσική. Για μένα υπήρξε και μια διαδρομή πολύ μικρή θεατρική στα φοιτητικά χρόνια. Η σχέση μας με την τέχνη δεν σταμάτησε (σ.σ. μετά τον θάνατο του πατέρα τους), η δική μου σταμάτησε προς το τέλος της σχολής και γιατί άνοιγε ο δρόμος του Μανώλη και γιατί έμπαινα σε μια διαφορετική επιλογή επαγγελματική. Ο Μανώλης όμως έκανε μια επιλογή και μια καριέρα που θεωρώ ότι είναι μοναδική. Γιατί το να είσαι δημιουργός είναι άλλο πράγμα από το να είσαι τραγουδιστής. Άλλο είναι να είσαι συνθέτης με πρωτότυπο ήχο και στίχο, είναι η αποκάλυψη της δημιουργίας". "Ένα διάστημα με τον Μανώλη, για μια φορά και μοναδική, γράψαμε τραγούδι για επιθεώρηση, μπουζούκι με πανκ συγκρότημα, πολύ περίεργη ηχογράφηση, ήταν 1985-1986, εγώ έπαιζα σε εκείνη την επιθεώρηση φοιτητική. Μετά η δική μου στάση ήταν συμπαραστάτης σε ό,τι έκανε ο Μανώλης", πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Η απώλεια του πατέρα τους σε μικρή ηλικίαΓια τον πατέρα του, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα, ο Σωκράτης Φάμελλος είχε πει: "Οι γονείς μου γνωρίστηκαν στην Αθήνα. Εκεί γεννήθηκα και εγώ κι ο αδελφός μου. Στη συνέχεια μετακομίσαμε στο Αγρίνιο. Ο πατέρας μου δούλευε γεωτρυπανιστής στο φράγμα του Καστρακίου. Στον Αχελώο. Και μετά, πολύ μικροί, πήγαμε Θεσσαλονίκη", είπε αρχικά ο κ. Φάμελλος.
Και πρόσθεσε: "Ήμασταν μια οικογένεια η οποία είχε πολύ μεγάλη σχέση με την τεχνική παραγωγή λόγω του μπαμπά. Πολύ μεγάλη σχέση με τη μουσική. Ο μπαμπάς επίσης έπαιζε μπουζούκι. Επέμενε και πήγαμε με τον αδελφό μου σε μουσικό σχολείο.
"Είχαμε μια μεγάλη ατυχία γιατί ο μπαμπάς είχε ένα θανατηφόρο ατύχημα, εργατικό, τον χάσαμε μικροί και οφείλουμε πάρα πολλά στη μητέρα μας. Εγώ ήμουν 14-15 ετών και ο Μανώλης 12 περίπου. Οφείλουμε πάρα πολλά στη μητέρα μας και είναι πολύτιμο που την έχουμε μαζί μας. Στη Θεσσαλονίκη μένει. Μαζί μου. Γιατί ο Μανώλης μένει στην Αθήνα.