ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μάρθα Βούρτση: Ο γάμος και η απώλεια που συγκλόνισε την σπουδαία ηθοποιό

Η "βασίλισσα" των ταινιών μελό κλείνει σήμερα τα 87.

MARTHA_VOYRTSI_ ndp

Μια από τις κορυφαίες Ελληνίδες ηθοποιούς, με μια εντυπωσιακή καριέρα πλούσια σε διακρίσεις και επιτυχίες, επέλεξε πλέον την ηρεμία από την αίγλη των προβολέων, αφήνοντας πίσω τη ζωή της δημοσιότητας για μια πιο μοναχική.

Αθηναία από καταγωγή, γεννημένη στις 12 Οκτωβρίου του 1937, η Μάρθα Βούρτση προέρχεται από μια οικογένεια με σημαντική καλλιτεχνική παρουσία, καθώς ο πατέρας της ήταν ένας εκ των ιδρυτών της Λυρικής Σκηνής και η μητέρα της μια ταλαντούχα ζωγράφος. Μεγαλωμένη με αυστηρή ρωσική αγωγή, η Μάρθα Βούρτση έγινε ένα σημαντικό πρόσωπο στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου.

Μάρθα Βούρτση: Ο γάμος και η απώλεια που συγκλόνισε την σπουδαία ηθοποιό

Η καριέρα της είναι γεμάτη ερμηνείες που άφησαν εποχή, κυρίως σε δραματικούς ρόλους και ταινίες μελοδραματικού ύφους, αλλά διακρίθηκε επίσης σε ποικίλους άλλους ρόλους, ενώ αργότερα έκανε εμφανίσεις και στην τηλεόραση.

Συμμετείχε σε δραματικές ταινίες, όπως "Αυτή που δεν λύγισε", "Είναι μεγάλος ο καημός", "Απόκληροι της κοινωνίας", "Καρδιά μου, πάψε να πονάς", "Με πόνο και με δάκρυα", αλλά και σε κωμικές, όπως "Τα κίτρινα γάντια" και "Ο σκληρός άνδρας". Αρκετά χρόνια αργότερα έκανε και κάποιες εμφανίσεις στην τηλεόραση, όπως στη σειρά "Οδός Ανθέων" (1987-1988) της κρατικής τηλεόρασης, στην κωμική σειρά του Mega "Η Ελίζα και οι άλλοι", καθώς και στο σίριαλ του ίδιου καναλιού "Επτά θανάσιμες πεθερές".


Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε επίσης στη σειρά του Mega "Ένας μήνας και κάτι", όπου υποδυόταν τη μητέρα της Άννας (σ.σ.: Ζέτα Δούκα). Επιπλέον, το 2008-2011 έπαιξε στη σειρά "Η πολυκατοικία", υποδυόμενη την Παναγιώτα Πετροχείλου. Το θεατρικό χειμώνα 2004 έπαιξε στην παράσταση "Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια" στο Θέατρο Βεάκη.

Εμφανίστηκε επίσης στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού τον Ιούλιο του 2005 και τον Ιούνιο του 2006 στην τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ "Κοριολανός", στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.


Ήταν παντρεμένη με το σπουδαίο στιχουργό Ξενοφώντα Φιλέρη, που έφυγε από τη ζωή το 2014. Μετά την απώλειά του η ζωή της Μάρθας Βούρτση άλλαξε ριζικά, οδηγώντας τη στην απόφαση να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή. Σήμερα, η διάσημη ηθοποιός περνά τις ημέρες της ακούγοντας μουσική, βλέποντας ταινίες και διαβάζοντας βιβλία, επιλέγοντας να περνά το χρόνο της με ανθρώπους που η ίδια επιθυμεί.


"Μου δόθηκαν πάρα πολλές δυνατότητες, από το θέατρο πάντα της πρόζας, να ταξιδεύω το ταξίδι της ψυχής. Τώρα έχω την οικονομική δυνατότητα, όντας συνταξιούχος, ξέρω ότι έχω το μηνιάτικο, συγκεκριμένα χρήματα τα οποία μπορούν να κρατήσουν τη ζωή αξιοπρεπώς, χωρίς να χρειάζεται να χτυπήσεις πόρτες ή να κάνεις έκπτωση στο ζητούμενό σου σαν ηθοποιός. Τώρα έχω τη δυνατότητα να επιλέγω και να ταξιδεύω πλέον για μένα την ίδια, και αν δεν είναι κάτι το οποίο με ενδιαφέρει, προτιμώ να είμαι σιωπηλή στο σπίτι μου" έχει πει μεταξύ άλλων σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά καιρούς τής έχουν γίνει αρκετές προτάσεις, όμως η ίδια επιλέγει να αρνείται ευγενικά.

Read Next

21 Νοε 2025

Charlene του Μονακό | Γιατί περίμενε 15 χρόνια μέχρι να φορέσει ξανά τη γαμήλια τιάρα της;

Η πριγκίπισσα έκανε μνεία στην ημέρα του γάμου της μέσα από την εμφάνισή της στη Εθνική γιορτή του Μονακό, μια σαφής ένδειξη ενότητας με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Αλβέρτο.

21 Νοε 2025

Το στέμμα της Miss Universe στη Fátima Bosch | Απάντησε στην προσβολή και κέρδισε αυτό που της άξιζε

Άλλο νόημα έδωσε στα φετινά Miss Universe η νέα εστεμμένη από το Μεξικό, Fátima Bosch.

Περισσότερα από

News

21 Νοε 2025

Άρωμα 90s | Η σπάνια φωτογραφία του Michael Douglas με την Catherine Zeta Jones πριν από 26 χρόνια

Με αφορμή την 25η επέτειο του γάμου τους, ο Michael Douglas μοιράστηκε ένα σπάνιο στιγμιότυπο με την Catherine Zeta Jones από το 1999.

21 Νοε 2025

Πριγκίπισσα Diana | 3 αποκαλύψεις από το νέο βιβλίο που εξετάζει την πολυσυζητημένη συνέντευξή της στο BBC

30 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που 23 εκατομμύρια τηλεθεατές στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολούθησαν την πριγκίπισσα Diana στο BBC, σε μία συνέντευξη που άλλαξε για πάντα την εικόνα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

21 Νοε 2025

Μις Υφήλιος 2025 | Η Fatima Bosch από το Μεξικό είναι η νικήτρια του διαγωνισμού ομορφιάς

H Μις Μεξικό έφτασε στη μεγάλη βραδιά στην Ταϊλάνδη μετά από έντονη προετοιμασία και μια προηγούμενη διαμάχη που έκανε αίσθηση.

21 Νοε 2025

Jane Fonda | Η εξομολόγηση για τη σωματική διαταραχή και την άγνωστη μάχη που έδωσε

Η άγνωστη περιπέτεια της σταρ που σήμερα έχει αγκαλιάσει το σώμα και την εικόνα της περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή της ζωής της.

21 Νοε 2025

Κατερίνα Κακοσαίου | Η elegant εμφάνιση σε φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στα νότια προάστια

Η Κατερίνα Κακοσαίου τραγούδησε με τον αδερφό της, Γιώργο σε γνωστό εμπορικό κέντρο.

21 Νοε 2025

Μαριτίνα Ντενίση | Το ατμοσφαιρικό δείπνο με τον σύντροφο της σε all day spot της πρωτεύουσας

Μια ρομαντική βραδιά με τον αγαπημένο της πέρασε η Μαριτίνα Ντενίση.

20 Νοε 2025

Πηνελόπη Πλάκα | Στο σπίτι της για την απόλυτη χριστουγεννιάτικη βραδιά

Η Πηνελόπη Πλάκα μοιράζεται μία στιγμή που όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε τα φετινά Χριστούγεννα.

20 Νοε 2025
20 Νοε 2025

Τζένη Μπαλατσινού | Η συνάντηση με τον Παύλο και τον Νικόλαο Ντε Γκρες στο κέντρο της Αθήνας

Η επιχειρηματίας έδωσε το παρών σε μία ξεχωριστή εκδήλωση, κατά της διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τους δύο γιους της Άννας Μαρίας.