Η Χάλι Μπέρι ήταν προσκεκλημένη της εκπομπής Good Morning America για να συζητήσει ανοιχτά με τις ειδικούς και το κοινό το ζήτημα της εμμηνόπαυσης. Ένα ζήτημα που αφορά μόλις το 50% του πληθυσμού της Γης, αλλά ακόμα δεν αντιμετωπίζουμε ευθέως και ανοιχτά, ενώ βέβαια δεν έχουν γίνει εκτεταμμένες έρευνες για το τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα των γυναικών και πως μπορούν να προστατευθούν.
Η Μπέρι, 58 ετών σήμερα, δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά και για την προσωπική της εμπειρία. "Στα 54 μου βρισκόμουν στην εμμηνόπαυση και δεν το γνώριζα καν, ούτε ένας γιατρός δεν με είχε ενημερώσει για αυτό και έχω ορισμένους από τους καλύτερους γιατρούς της Καλιφόρνια. Μάλιστα, ο γιατρός μου έκανε λάθος διάγνωση για ένα πρόβλημα που μού είχε παρουσιαστεί και μού είπε πως επρόκειτο για έρπη! Κάτι που δεν είναι ασφαλώς πολύ εύκολο να ακούσεις. Κι όμως δεν ήταν έρπης, αλλά σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης" είπε η ηθοποιός αρχικά.
Έπειτα υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε να μιλάμε για την εμμηνόπαυση χωρίς ενοχή. "Ένας άλλος γιατρός δεν τολμούσε να μου πει ότι ο λόγος που αισθάνομαι ξηρότητα στα μάτια μου οφειλόταν επίσης στην εμμηνόπαυση. Τον ρωτούσα επίμονα τον λόγο και εκείνος δεν έλεγε καν τη λέξη".
Μάλιστα πρόσθεσε πως αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς η κοινωνία ενδιαφέρεται για τις γυναίκες όταν διανύουν τη δεκαετία των 25-35 ετών και μπορούν να κάνουν παιδιά, έπειτα τις θεωρούν κάπως "ξοφλημένες".
"Αυτή την αφήγηση πρέπει να αλλάξουμε όλες εμείς και να αρχίσουμε να μιλάμε για την εμμηνόπαυση, ακόμα και αν κάνουμε τους άλλους να νιώθουν περίεργα" πρόσθεσε η σταρ.
Σημείωσε επίσης πως πρέπει να ενημερωθούμε ώστε να κάνουν έγκαιρα αλλαγές στη διατροφή και στην άσκηση μας προκειμένου να θωρακίσουμε την υγεία μας. Είναι άλλωστε γνωστό πως την περίοδο της εμμηνόπαυσης μπορούν να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης, καρδιοπάθεια και οστεοπόρωση για να αναφέρουμε τα σημαντικότερα.
"Και ναι αυτή η σαμπρελίτσα γύρω από τη μέση θα εμφανιστεί. Και εμένα ο εγωισμός μου μού έλεγε πως αποκλείεται να συμβεί σε εμένα γιατί προσέχω και γυμνάζομαι. Κι όμως συνέβη. Πρέπει να κάνουμε πολλές αλλαγές" τόνισε η Μπέρι.
Γι΄αυτό και η ίδια υποστηρίζει την καμπάνια διεκδίκησης κονδυλίων για την έρευνα γύρω από την εμμηνόπαυση στις ΗΠΑ και αισθάνεται μεγάλο πάθος για αυτό της το έργο.
Διαβάστε περισσότερα για την εμμηνόπαυση εδώ:
Ειρήνη Λαμπρινουδάκη: Τι ισχύει για την ορμονοθεραπεία κατά την εμμηνόπαυση;
Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram