Και τώρα που τα blues του Δεκαπενταύγουστου πέρασαν, ήρθε σιγά-σιγά η ώρα και πάλι για γευστικές εξορμήσεις. Κι αν δεν θες να χαλάσεις πολλά, μην αγχώνεσαι: οι 4 προτάσεις μας παρακάτω προσφέρουν την καλύτερη ισορροπία γεύσης, ποιότητας και τιμής*, καθώς για να απολαύσεις τις λιχουδιές τους σου είναι αρκετό ένα εικοσάρικο στην τσέπη.
Σουρτούκω
Μας συστήνεται ως γυρίστρα, μπελαλού και μεζεκλού, και, όντως, η γραφική ταβέρνα-μεζεδοπωλείο του Βύρωνα ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει αυθεντική διασκέδαση. Φιλόξενη, μερακλού και ανοιχτόκαρδη, η "Σουρτούκω" τώρα το καλοκαίρι μάς στρώνει στην πίσω αυλίτσα και στα μαρμάρινα τραπέζια μπροστά στο μαγαζί, ακούει ρεμπέτικα, τις Κυριακές το απόγευμα και ζωντανά, και μας σερβίρει εκλεκτό κρασί, μπίρες, ρακή και τσίπουρο.
Της αρέσουν οι ελληνικές και πολίτικες λιχουδιές και γυρίζει την Ελλάδα φέρνοντας στο πιάτο μας καλοδιαλεγμένες πρώτες ύλες σε νόστιμα μαγειρέματα, ό,τι πρέπει για μοιρασιά με την παρέα σε χαλαρές καλοκαιρινές βραδιές. Η χωριάτικη έρχεται με λουκουμάδες φέτας, ντομάτα, αγγούρι, φρέσκο κρεμμύδι, ελιές και κάππαρη, στην πράσινη σαλάτα προσθέτει φράουλα και καρύδι, το ταμπουλέ το φτιάχνει με κινόα και πλιγούρι, ενώ οι κυδωνάτες πατάτες αρωματίζονται με φρέσκα μυρωδικά και νοστιμίζουν με τσαλαφούτι Καρπενησίου.
Οι μεζέδες της έχουν μαμαδίστικο άγγιγμα κι αυτό το κάτι που κάνει τη διαφορά, όπως η πολύ δημοφιλής τυρόπιτα κανταΐφι με μπεσαμέλ τυριών, ξιδάτη μαρμελάδα ντομάτας και μαύρο σουσάμι, οι μανιάτικες τσουχτές με παστό Καλαμάτας, μυζήθρα και αβγό, το μοσχαρίσιο συκώτι με λεμονάτη σάλτσα μυρωδικών και σκορδάκι, το βουβαλίσιο μπιφτέκι Κερκίνης με ψητή πατάτα, τυρί κρέμα και βινεγκρέτ μουστάρδας και τα μπριζολάκια μαύρου χοίρου στη σχάρα.
Αξίζει μια δοκιμή: Το πεϊνιρλί, γιατί σου έρχεται με κόκορα κρασάτο.
Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr