ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μία μέρα στο καφενείο του Ευθύμη

Πενήντα χρόνια παλιό είναι αυτό το στενόμακρο καφενείο του Ευθύμη.

Γράφει η Άντζελα Ζιούτη

"Έναν ελληνικό καφέ γλυκύ βραστό" παρήγγειλε ο πελάτης και κάθισε δίπλα στο παράθυρο του καφενείου. Στην ίδια θέση πάντα. Και παρά δίπλα ο Ευθύμης. Το αφεντικό του μαγαζιού. Ένας μποέμ τύπος γύρω στα σαράντα πατέρας κιόλας δύο παιδιών που έτρεξε γρήγορα πίσω από τον πάγκο να βράσει τον καφέ για τον κυρ – Γιάννη. Σταθερός πελάτης. Πρωί, βράδυ εκεί. Βρέξει, χιονίσει. Τώρα πια έχει βγει στην σύνταξη. Σαράντα χρόνια δούλεψε σκληρά στην Γερμανία. Έφυγε κι αυτός στη δεκαετία του εξήντα στα νιάτα του – τότε που έστυβε την "πέτρα και έβγαζε νερό" – μαζί με έναν ακόμη συγχωριανό του τον Θάνο για να πιάσουν το όνειρο. Τα παιδιά του, τα πάντρεψε όλα, έχει και εγγόνια Δόξα τον Θεό, καλοπαντρεύτηκαν και πήγαν στα νοικοκυριά τους. Ο ένας ο γιος του ο Χάρης είναι στρατιωτικός, μήνας, μπαίνει, μήνας βγαίνει η καραβάνα γεμίζει. Αν κι αυτουνού τον μισθό με την κρίση τον κουτσουρέψανε για τα καλά …. Τσίμα, τσίμα πλέον τα φέρνει βόλτα. Ο άλλος ο γιος του ο Γιώργος δούλευε σε ένα ίντερνετ καφέ. Πάει, έκλεισε κι αυτό σαν πολλά άλλα μαγαζιά. Άνεργος τρία χρόνια τώρα ψάχνει στις αγγελίες για μια δουλειά του ποδαριού. Ας είναι καλά, η σύνταξη του κυρ – Γιάννη που τσοντάρει καμιά φορά τον μήνα για τα έξοδα. Ρεύμα, νερό, θέρμανση.

Πενήντα χρόνια παλιό είναι αυτό το στενόμακρο καφενείο του Ευθύμη. Ο αέρας μυρίζει καπνό μπερδεμένο με τα χνώτα των θαμώνων, ο ήχος από τα ζάρια στο τάβλι μπερδεύεται με τα τραγούδια του Μάλαμα και του Καζαντζίδη που βγαίνουν από τα ηχεία. Στους τοίχους του έχει γραφτεί όλη η ιστορία του τόπου. Σε αυτούς τους τοίχους έχουν γραφτεί και οι ζωές των ανθρώπων του. Όπως στο καφενείο Πανελλήνιον στην Άμφισσα, όπου γυρίστηκε μια σκηνή από τον Θίασο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ή σε αυτό του Φορλίδα στον Λαύκο του Πηλίου που λειτουργεί ανελλιπώς από ο 1785. Το παλιότερο στην Ελλάδα κι εκεί μάλιστα σύχναζε ο Παπαδιαμάντης.

Ο κυρ – Γιάννης τα απογεύματα παίζει και χαρτιά στο καφενείο, αν συμπληρωθεί το καρέ της παλιοπαρέας. Πότε πρέφα, πότε ξερή, πότε βίδα. "Άντε να παίξουμε κανένα μπουρλότ να ξεχαστούμε λίγο….", λέει και μισογελάει. "Πήγαμε εμείς το ‘60 στην Γερμανία για μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά μας και τώρα, τα παιδιά μας πάνε και αυτά στην Γερμανία" συμπλήρωσε μελαγχολικά. "Και τι θα κάνουμε δηλαδή εμείς οι νέοι εδώ;" πετάχτηκε από πίσω ο είκοσι οκτάχρονος Τάκης. "Εγώ ξέρω να περνάω πλακάκια, αυτή είναι η δουλειά μου και η οικοδομή πάνε χρόνια που έχει σταματήσει. Πλέον για μας δουλειά έχει μόνο στο Κοιμητήριο για να φτιάχνουμε μνήματα… αλλά κι εκεί πέσανε όλοι τελευταία για το μεροκάματο". Ο κυρ – Γιάννης σήμερα ήθελε να κεράσει. "Ευθύμη, δώσε από ένα τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο στα τραπέζια από μένα" είπε κι έδειξε με το χέρι του στο βάθος του καφενείου. Πριν από δύο μέρες πήρε τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων και ήταν όλα καθαρά. Λίγο χοληστερίνη ανεβασμένη, αλλά για τα εβδομήντα τρία του χρόνια, αυτό να είναι το κακό. Μετά πλήρωσε τα τσίπουρα. Και τον καφέ. Χθες έδωσε 1,5 ευρώ. Σήμερα η απόδειξη έγραφε 2,5. Ανατίμηση. Έτσι ξαφνικά. Αν και γλυκύς βραστός του φάνηκε πολύ πικρός τελικά.

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: "Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης",Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:"Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) "Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), "Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, "Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά. Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη Θεσσαλονίκη.

Read Next

05 Δεκ 2025

Η Δανάη Μπάρκα αποκαλύπτει όλα όσα θα ήθελε για το 2026

Η Δανάη Μπάρκα μοιράζεται τις επιθυμίες της για τη χρονιά που έρχεται.

05 Δεκ 2025
Περισσότερα από

News

05 Δεκ 2025

Η Jennifer Lopez έσβησε τον Ben Affleck με μία συγκεκριμένη κίνηση

Η απόφαση της Λατίνα σούπερ σταρ που αφήνει τον Ben Affleck οριστικά στο παρελθόν.

05 Δεκ 2025

Η Τζένη Μπαλατσινού φωτογραφίζει το στολισμένο για τις γιορτές σαλόνι και την τραπεζαρία του σπιτιού της στην Αθήνα

Η επιχειρηματίας πέρασε μία cozy βραδιά στο σπίτι της με θέα το εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο στην τραπεζαρία.

05 Δεκ 2025

"Σώθηκα από θαύμα": Η Βrigitte Bardot μιλάει ανοιχτά για τις απόπειρες αυτοκτονίας της

Στο ντοκιμαντέρ "Bardot", το οποίο ήδη προβάλλεται στους κινηματογράφους, το είδωλο της δεκαετίας του 1960 ανατρέχει στα σκοτεινά της χρόνια, ανάμεσα στην κατάθλιψη και την απόπειρα αυτοκτονίας.

05 Δεκ 2025

Jennifer Lopez & Gwyneth Paltrow | Οι δυο πρώην του Ben Affleck ποζάρουν μαζί και αφήνουν πίσω την πολύχρονη κόντρα τους

Οι δυο πρώην σύντροφοι του Ben Affleck ξανασυναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα σε μια εκδήλωση στο Λος Άντζελες.

05 Δεκ 2025

Σε καλοκαιρινό mood η Αμαλία Κωστοπούλου | Οι βουτιές στην παραλία του Μαϊάμι

Η Αμαλία Κωστοπούλου απολαμβάνει το κοκτέιλ της δίπλα στη θάλασσα.

05 Δεκ 2025

Η Katy Perry συνόδεψε τον Justin Trudeau σε διπλωματική επίσκεψη στην Ιαπωνία

Το επίσημο ντεμπούτο της Katy Perry και του Justin Trudeau ως ζευγάρι!

05 Δεκ 2025

Άλισον Φέλιξ: Όταν η κορυφαία αθλήτρια στίβου διέκοψε άσχημα τη συνεργασίας της με τη Nike - το παρασκήνιο και η ιστορική επιστροφή

Η αθλήτρια που με μία ρήξη άλλαξε όχι μόνο την καριέρα της, αλλά και τους κανόνες του γυναικείου αθλητισμού.

05 Δεκ 2025

Marie Chantal | Το σημαντικό ορόσημο που γιορτάζει πριν από την εκπνοή του 2025

Μία σημαντική στιγμή για την επιχειρηματία και σύζυγο του Παύλου Ντε Γκρες.

05 Δεκ 2025
05 Δεκ 2025

Kim Cattrall | Παντρεύτηκε τον επί χρόνια σύντροφό της σε μία λιτή τελετή στο Λονδίνο με μόλις 12 καλεσμένους

Η Dior πινελιά στο νυφικό σύνολο της 69χρονης ηθοποιού, το οποίο υπέγραψε η καλή της φίλη, Patricia Field.