ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Grape: Τα ελληνικά έργα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ταξιδεύουν στον κόσμο

Πρόκειται για παραγωγές που εξετάζουν κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας, όπως το ζήτημα της ταυτότητας -εθνικής, φυλετικής, σεξουαλικής-, της δικαιοσύνης και της ισότητας, τη σχέση των γυναικών με τη μητρότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών κ.ά.

Μετά τη μεγάλη περυσινή του επιτυχία, το "grape", η πρωτοποριακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, επανέρχεται δυναμικά με οκτώ νέες παραγωγές, οι οποίες παρουσιάζονται σε εκπροσώπους φεστιβάλ και πολιτιστικών οργανισμών από όλο τον κόσμο, σε ένα συμπυκνωμένο και συναρπαστικό πενθήμερο.

Το grape, ακρώνυμο των λέξεων Greek Agora of Performance, είναι η πρώτη διεθνής "Αγορά" για τις ελληνικές παραστατικές τέχνες. Αποτελεί ήδη, στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, έναν σημαντικό θεσμό για τη συστηματική προβολή και προώθηση του ελληνικού Θεάτρου και Χορού στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει αγκαλιαστεί θερμά τόσο από τον ελληνικό όσο και το διεθνή τύπο με αναφορές σε μεγάλα έντυπα του εξωτερικού, όπως στην εφημερίδα The Guardian, στο περιοδικό Theater der Zeit και στο περιοδικό Theater Heute.

Το grape 2024 διαρκεί από τις 21 έως τις 25 Ιουλίου και περιλαμβάνει έξι παραστάσεις θεάτρου και δύο χορού, ενταγμένες στο φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Οι επιλεγμένες παραγωγές εξετάζουν κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας, όπως το ζήτημα της ταυτότητας -εθνικής, φυλετικής, σεξουαλικής-, της δικαιοσύνης και της ισότητας, τη σχέση των γυναικών με τη μητρότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών και την επίδραση της σύγχρονης τεχνολογίας στη διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων.

Ειδικότερα, το grape 2024 περιλαμβάνει τις εξής παραστάσεις: "Ετυμολογίες" των Ευθύμη Φιλίππου- Αγγελικής Παπούλια (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, 18-22 Ιουλίου), "Τα σκυλιά" του Ανέστη Αζά (Πειραιώς 260- Χώρος Η, 19-21 Ιουλίου), "Αναψυκτήριο" της Αργυρώς Χιώτη (Πειραιώς 260- Χώρος Δ, 23-25 Ιουλίου), "Σφάλμα σύνδεσης" της Γιολάντας Μαρκοπούλου και της ομάδας Station Athens (Πειραιώς 260- Χώρος Β, 23-25 Ιουλίου), "Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων" της Ζωής Χατζηαντωνίου (Σύγχρονο Θέατρο, 20-22 Ιουλίου), "Taverna Miresia - Mario, Bella, Anastasia" του Μάριο Μπανούσι (Πειραιώς 260- Χώρος Η, 24-25 Ιουλίου), "Bless This Mess" της Κατερίνας Ανδρέου (Πειραιώς 260- Χώρος Ε, 23-25 Ιουλίου), "Borborygmi" της Χαράς Κότσαλη (Πειραιώς 260- Χώρος Ε, 19-21 Ιουλίου).

Οι παραστάσεις του grape 2024 πλαισιώνονται από μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις ιδιαιτερότητες, τις τάσεις και τις προοπτικές του σύγχρονου ελληνικού Θεάτρου και Χορού, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα θέσπισης πρωτοβουλιών για την υποστήριξη και προώθηση της ελληνικής δημιουργίας στο εξωτερικό. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου (11:00-13:00) στο Ινστιτούτο Γκαίτε και απευθύνεται σε επιμελητές/τριες και εκπροσώπους της διεθνούς σκηνής αλλά και στο κοινό του Φεστιβάλ. Συμμετέχουν οι: Σάββας Πατσαλίδης, Καθηγητής Θεατρολογίας, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (συντονιστής συζήτησης), Λίνα Ρόζη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και Παρασκευή Τεκτονίδου, Καλλιτεχνική Σύμβουλος Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Δραματουργός - Ερευνήτρια.

Φέτος το grape θα υποδεχτεί περισσότερους από 50 διεθνείς εκπροσώπους πολιτιστικών οργανισμών και δημοσιογράφους από 25 χώρες. Πολύτιμοι υποστηρικτές και αποκλειστικοί χορηγοί του grape είναι η Mastercard και η Εθνική Τράπεζα.

Οι παραστάσεις του grape 2023 ταξιδεύουν στην Ευρώπη

Το πρόγραμμα του grape 2023 παρουσίασε 14 νέα ελληνικά έργα Θεάτρου και Χορού σε πάνω από 45 διευθύντριες/διευθυντές και εκπροσώπους εδραιωμένων πολιτιστικών οργανισμών από 27 χώρες.

Τα έργα που ταξιδεύουν -παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023- παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς, και παίζονται ήδη σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ και θέατρα.

Πρόκειται για τις παραστάσεις:

-"Taverna Miresia - Mario, Bella, Anastasia" του Mario Banushi, που παρουσιάστηκε στις 20 Μαΐου στο Euroregional Theatre Festival - TESZT στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας. Θα παρουσιαστεί στο Theater Spektakel της Ζυρίχης τον Αύγουστο του 2024.

-"Δημοκρατία του Μπακλαβά" του Ανέστη Αζά, που παρουσιάστηκε στις 6 Ιουνίου στο Open The Door Theatre Festival στο Κατοβίτσε και στις 8 Ιουνίου στο JK Opole Theatre στο Οπόλε της Πολωνίας.

-"Σιωπή" των RootlessRoot (Λίντα Καπετανέα, Josef Fruček), που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Κύπρου (14 Ιουνίου στη Λεμεσό και 15 Ιουνίου στη Λευκωσία). Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στο Οπόλε της Πολωνίας τον Σεπτέμβριο του 2024.

-"Καταστροφή" του Δημήτρη Μπαμπίλη της ομάδας ΑΠΑΡÄΜΙΛΛΟΝ, που θα παρουσιαστεί στις 26 Ιουλίου στο Open Air International Theatre Festival - PrizrenFest (Κόσοβο).

-"Θήβα: A Global Civil War" του Παντελή Φλατσούση, που θα παρουσιαστεί στο Festival delle Colline Torinesi του Τορίνο τον προσεχή Οκτώβριο. Η παράσταση παρουσιάστηκε επίσης και στο Open Air International Theatre Festival - PrizrenFest στο Κόσοβο τον Ιούλιο του 2023.

-"Σπυριδούλες" της Νεφέλης Μαϊστράλη σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα της ομάδας 4Frontal, που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2024 στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας στην Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παράσταση της χορογράφου Λενιώς Κακλέα "Αγρίμι/ Fauve", μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με διεθνείς οργανισμούς, ταξιδεύει μέσα στο 2024 σε θέατρα της Γαλλίας, της Ζυρίχης, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Πηγή: ΑΠΕ-Ν.Μπ.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

23 Νοε 2025

Άννα- Μαρία, Marie-Chantal και Παύλος Ντε Γκρες | Καλεσμένοι στο ιδιωτικό γεύμα προς τιμήν της βασίλισσας Σοφίας

Η Άννα-Μαρία, η Marie-Chantal και ο Παύλος βρέθηκαν στο γεύμα προς τιμήν της βασίλισσας Σοφίας. Όλες οι λεπτομέρειες.

23 Νοε 2025

Beatrice Borromeo | Η εμφάνιση στο Μονακό που θύμισε την Grace Kelly

Η Beatrice Borromeo θεωρείται η πιο κομψή royal του Μονακό - μετά τη θρυλική Grace Kelly.

Περισσότερα από

News

22 Νοε 2025

Η Kate Middleton λύνει το μυστήριο με τα ξανθά της μαλλιά | Τι αποκάλυψε για την αμφιλεγόμενη αλλαγή

Πώς εξήγησε η Kate Middleton την αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών, στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τις διακοπές.

22 Νοε 2025

Ethan Hawke | Γιατί δεν μιλάει ποτέ για την Uma Thurman ακόμα και 20 χρόνια μετά το διαζύγιό τους

Ο δύσκολος χωρισμός και η υπόσχεση που έχει δώσει στα παιδιά του.

22 Νοε 2025
22 Νοε 2025

Σοφία της Ισπανίας | H τρυφερή χειρονομία στη νύφη της, βασίλισσα Letizia, που δίνει οριστικά τέλος στις φήμες για τη σχέση τους

Η Σοφία της Ισπανίας και η βασίλισσα Letizia έχουν αφήσει πίσω τους τις εντάσεις του παρελθόντος.

22 Νοε 2025

O "άγνωστος" αδελφός της Victoria Beckham | Η σπάνια εμφάνιση στο πλευρό της διάσημης σχεδιάστριας

Η Victoria Beckham έκανε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση με τον αδελφό της.

21 Νοε 2025

Δανάη Μπάρκα | Η αποκάλυψη για το δεύτερό της όνομα

Η πληροφορία που λίγοι γνώριζαν για τη Δανάη Μπάρκα.

21 Νοε 2025

Κωνσταντίνα Καραλέξη | Η σύντροφος του Γιώργου Λιανού στο νέο της επαγγελματικό βήμα

Νέο επαγγελματικό ξεκίνημα για την Κωνσταντίνα Καραλέξη.

21 Νοε 2025

Σοφία της Ισπανίας | Ο συμβολισμός πίσω από το ρούχο που επέλεξε για να τιμηθεί με το Τάγμα του Χρυσόμαλλου Δέρατος

Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Felipe απένειμε στη μητέρα του την ύψιστη διάκριση του Κράτους "για την αφοσίωση και τη δέσμευσή της".

21 Νοε 2025
21 Νοε 2025

Οι celebrities που παρευρέθηκαν στο cool street party της Βίκυς Καγιά στην καρδιά της Αθήνας

Το fashion brand της Βίκυς Καγιά, Greatness Athens γιόρτασε την πρώτη της ολοκληρωμένη συλλογή με ένα event στο κέντρο της πρωτεύουσας.