ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μήδεια: To ορόσημο στη ζωή της Μελίνας Μερκούρη- η θεατρική παράσταση και η ταινία του Ζιλ Ντασέν "Κραυγές γυναικών"

"Η Μήδεια είναι ο μεγαλύτερος ρόλος που έχει γραφτεί για γυναίκα στο θέατρο" είχε πει η Μελίνα Μερκούρη.

Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη: Eλεύθερη είσοδος σήμερα σε όλα τα μουσεία

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με το θέατρο της Επιδαύρου, όπως και όλα τα αρχαία θέατρα της χώρας. Το καλοκαίρι του 1976, σε ένα από αυτά τα θέατρα, το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα θα έκανε πρεμιέρα η Μήδεια με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη. Μπορεί κανείς να φανταστεί το εκρηκτικό αποτέλεσμα που μπορεί να επιτευχθεί όταν μια παθιασμένη γυναίκα συναντά την πιο παθιασμένη ηρωίδα του θεάτρου, τη Μήδεια.

Σχεδόν παράλληλα, η Μερκούρη θα πρωταγωνιστούσε και στην ταινία του Ζιλ Ντασέν "Κραυγή γυναικών" που είχε και πάλι ως θεματικό άξονα την τραγωδία και ένα έγκλημα της εποχής.

Ο Άρης Λούπασης θυμάται την θεατρική παράσταση σε μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

"Η Μελίνα Μερκούρη σε ένα ιδιαίτερα εκφραστικό και δυνατό γκρο πλαν από την εμφάνισή της στον χώρο της αρχαίας τραγωδίας ερμηνεύοντας εκπληκτικά την "Μήδεια" στο ομώνυμο έργο του Ευριπίδη που ανεβαίνει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και κάνει πρεμιέρα στις 14 Αυγούστου του 1976 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα. Όπως θα δηλώσει η ίδια, ένας ρόλος με "ιδεολογία" και ο μεγαλύτερος που έχει γραφτεί για γυναίκα στο θέατρο και ονειρεύονταν χρόνια να ερμηνεύσει, νιώθοντας σαν ένα άλογο που ετοιμάζεται να τρέξει και όλοι φοβούνται μήπως στραβοπατήσει και σπάσει το πόδι του μέχρι να φτάσει στο τέρμα" γράφει ο Άρης Λούπασης.

"Η πρόταση γίνεται από τον σημαντικό Μίνωα Βολανάκη ο οποίος επιμελείται την μετάφραση και την σκηνοθεσία, ενώ τον συμπρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ εντυπωσιάζοντας το κοινό με την επιβλητική παρουσία του. Η παράσταση συνεχίζεται με επιτυχία σε Μακεδονία, Θράκη, Λυκαβηττό και Βουλγαρία εκτός από την Επίδαυρο όπου ακυρώνεται λίγο καιρό πριν την επίσημη πρεμιέρα με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ως η "εξόριστη" Μήδεια" σημειώνει ο κ. Λούπασης.

Και προσθέτει: "Όπως αναφέρεται, ο λόγος της ακύρωσης ήταν η έγκριση την ίδια περίοδο για το ανέβασμα της συγκεκριμένης τραγωδίας από το Εθνικό Θέατρο με καλλιτεχνικό δ/ντη τον Αλέξη Μινωτή και την Ελένη Χατζηαργύρη στον ομώνυμο ρόλο. Το γεγονός αυτό προκαλεί την έντονη αντίδραση του μεγάλου θεατράνθρωπου Μάριου Πλωρίτη αναφέροντας "Γιατί το Εθνικό θυμήθηκε να ανεβάσει στην Επίδαυρο την Μήδεια δύο μήνες αφότου το Κρατικό Βορείου Ελλάδος είχε προγραμματίσει την δική του". Πέντε χρόνια αργότερα, η Μελίνα εμφανίζεται τελικά στην Επίδαυρο για πρώτη φορά ερμηνεύοντας με έξοχο τρόπο την Κλυταιμνήστρα στην "Ορέστεια" του Αισχύλου την οποία ανεβάζει ο Κάρολος Κουν, αποτελώντας και την τελευταία εμφάνισή της στο θεατρικό σανίδι. Η αξέχαστη "Ελληνίδα Θεά" υπήρξε από τους λίγους Έλληνες καλλιτέχνες που κατάφερε μόνο με την αναφορά του μικρού της ονόματος να είναι πλήρως αναγνωρίσιμη και να κάνει μέσα από το έργο και την διεθνή ακτινοβολία της, γνωστή την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου".

Η "Μήδεια" του Ζιλ Ντασέν

Η "Κραυγή γυναικών" έπεται χρονικά. Μάλιστα, ο Ζιλ Ντασέν επηρεάστηκε πολύ από την ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη στην παράστασή της. Ο ίδιος εμπνεύστηκε την πλοκή από ένα πραγματικό έγκλημα που είχε γίνει στην Ιταλία. Μια γυναίκα που κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τα παιδιά της όταν ο σύζυγός της την εγκατέλειψε για μια άλλη γυναίκα: "Ήταν συγκλονιστική και δυνατή. Καθόταν θρηνώντας τα παιδιά της χωρίς ταυτόχρονα να μετανιώνει για για ό,τι έκανε. Ένιωθε ότι είχε δίκιο" είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στους New York Times.

Κεντρική ηρωίδα στην ταινία είναι η Μάγια (Μελίνα Μερκούρη), μια ηθοποιός που υποδύεται τη Μήδεια και που αναζητά την Μπρέντα Κόλινς, την οποία υποδύεται Έλεν Μπέρστιν, μια γυναίκα που βρίσκεται στη φυλακή για τη δολοφονία των παιδιών της ως τιμωρία για την απιστία του άντρα της. Καθώς μαθαίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τη σχέση του ζευγαριού, η Μάγια αρχίζει να βλέπει αλλιώς την υπόθεση.

Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας καθώς και για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 1978. Η ερμηνεία της Έλεν Μπέρστιν ήταν υποψήφια για Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Λος Άντζελες.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

19 Ιαν 2026

Felipe & Letizia της Ισπανίας | Για ποιον λόγο αποχωρούν αιφνιδιαστικά από την Αθήνα

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας βρίσκονται στην Αθήνα, όπου έχει επιβεβαιωθεί ότι αλλάζουν το πρόγραμμά τους μετά τα τραγικά γεγονότα στην πατρίδα τους.

19 Ιαν 2026

Marie Chantal | Γιατί δεν συνόδευσε τον Παύλο Ντε Γκρες στο "τελευταίο αντίο" στην Ειρήνη στη Μητρόπολη Αθηνών;

Τι πραγματικά συμβαίνει με την επιχειρηματία και ποιος ο λόγος της "εξαφάνισης" της.

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2026

Χρυσή Βαρδινογιάννη – Nina Flohr | Συνόδευσαν την οικογένεια Ντε Γκρες στο "τελευταίο αντίο" στην Ειρήνη

Η διακριτική παρουσία των συζύγων του Νικόλαου και Φίλιππου Ντε Γκρες στο πλευρό της Άννας Μαρίας.

19 Ιαν 2026

Κηδεία Ειρήνης | Πρώτη επίσημη εμφάνιση στην Ελλάδα για τη διάδοχο του ισπανικού θρόνου

To βασιλικό ζευγάρι της Ισπανίας βασιλιάς Felipe και βασίλισσα Letizia, με τις κόρες τους πριγκίπισσα Leonor και Infanta Sofia στην Αθήνα.

19 Ιαν 2026

Η κίνηση του Παύλου Ντε Γκρες στη Σοφία της Ισπανίας στη Μητρόπολη Αθηνών

Η χειρονομία του γιου της Άννας Μαρίας στην αγαπημένη του θεία, βασίλισσα Σοφία, που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός.

19 Ιαν 2026

Όπως δεν την έχουμε ξαναδεί | Η Δήμητρα Ματσούκα με athleisure look σε δημόσια εμφάνιση

Η Δήμητρα Ματσούκα σε μια ανατρεπτική εμφάνιση στην κοπή της πίτας της "Κόμισσας της Φάμπρικας".

19 Ιαν 2026

Το τελευταίο αντίο στην Ειρήνη | Οι αφίξεις στη Μητρόπολη Αθηνών

Σήμερα Δευτέρα 19 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η εξόδιος ακολουθία στην πριγκίπισσα Ειρήνη.

19 Ιαν 2026

"Ήταν πραγματικά κακιά": Η αποκάλυψη για τη Celine Dion από πρώην συνεργάτη της

Η άγνωστη αντιπαλότητα ανάμεσα στη Celine Dion και τη Lara Fabian.

19 Ιαν 2026

Ελένη Βουλγαράκη | Το πλούσιο brunch που απόλαυσε σε spot της Λισαβόνας

Η Ελένη Βουλγαράκη μοιράζεται το λαχταριστό πρωινό που επέλεξε στην πορτογαλική πρωτεύουσα.

19 Ιαν 2026

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση επέστρεψε στο instagram | H οικογενειακή έξοδος σε αγαπημένο της στέκι

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση απολαμβάνει το αγαπημένο της γλυκό με το αγόρι της.

18 Ιαν 2026

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου | Το αγαπημένο της πρωινό είναι η υγιεινή επιλογή που θέλεις για το ξεκίνημα της ημέρας σου

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου έχει την τέλεια υγιεινή πρόταση για το πρωινό μας γεύμα.

16 Ιαν 2026

Στα μπλε η Ιωάννα Μαλέσκου | Η εμφάνιση σε κοσμικό event

Η Ιωάννα Μαλέσκου σε νέα δημόσια εμφάνιση με κομψό σύνολο.