ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Τρεις παραστάσεις χορού από καταξιωμένους δημιουργούς στην Πειραιώς 260

"TELOS" / Ερμίρα Γκόρο, "SCARED"/ Ηλίας Χατζηγεωργίου και "STRONG BORN"/ Kat Válastur είναι οι 3 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσουμε.

Με τρεις παραστάσεις χορού από καταξιωμένους δημιουργούς της νέας γενιάς συνεχίζεται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2024 στην Πειραιώς 260.

Από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου η Ερμίρα Γκόρο παρουσιάζει στον Χώρο Β το "TELOS" και ο Ηλίας Χατζηγεωργίου στον Χώρο Ε το "Scared", ενώ στις 13 και 14 Ιουλίου η Kat Válastur παρουσιάζει στον Χώρο Η την παράσταση "Strong Born".

"TELOS" / Ερμίρα Γκόρο, Πειραιώς 260 - Χώρος Β, Από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου, στις 21:00

Η Ερμίρα Γκόρο, μέλος των DV8 Physical Theatre και υποψήφια για το βραβείο εξαιρετικής ερμηνεύτριας στα Βραβεία Χορού και Περφόρμανς της Νέας Υόρκης "Bessie", με την παράσταση "TELOS" δημιουργεί μία πολυδιάστατη χορογραφική εμπειρία.

Καταξιωμένοι δημιουργοί του χορού (Maria Hassabi, Hannes Langolf, Ιωάννα Παρασκευοπούλου και η ίδια η δημιουργός) ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα σόλο ο καθένας για την Ερμίρα Γκόρο. Αντλώντας έμπνευση από την έννοια του "τέλους", κάθε δημιουργός ξεδιπλώνει τη δική του καλλιτεχνική γλώσσα σε ένα σπονδυλωτό εγχείρημα που αναδεικνύει τη μεταμορφωτική δύναμη της συλλογικής δημιουργίας.

"SCARED"/ Ηλίας Χατζηγεωργίου, Πειραιώς 260 - Χώρος Ε, Από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου, στις 21:00

Το χορογραφικό έργο "Scared" του Ηλία Χατζηγεωργίου πραγματεύεται το διαχρονικό αλλά και πάντα επίκαιρο ζήτημα του φόβου. Με την εκτόξευση της τεχνολογικής ανάπτυξης και την αμφισβήτηση των παραδοσιακών ιδεολογιών, το άγνωστο είναι σήμερα πιο κοντά μας από ποτέ και η ανθρωπότητα στέκει αμήχανη απέναντι στο αύριο.

Η απομόνωση σε ατομικές οθόνες που διαμορφώνουν μία όλο και πιο αλλοιωμένη εκδοχή της πραγματικότητας και η έλλειψη φυσικής επαφής δημιουργούν μία νέα "κοινότητα" χωρίς πραγματική όσμωση μεταξύ των ανθρώπων, ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη. Οι παλιοί ήρωες πεθαίνουν αλλά και οι νέοι αποκαθηλώνονται με ταχείς ρυθμούς από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα social media. Κι ενώ συνυπάρχουμε, δεν γνωριζόμαστε. Φοβόμαστε ο ένας τον άλλον αλλά συχνά και τον ίδιο τον εαυτό μας.

Ερευνώντας τα συμπτώματα του φόβου, πάντα με έμπνευση και κινητικά εργαλεία από το street dance, η παράσταση επιχειρεί να προσεγγίσει τις σωματικές εκφράσεις του φόβου και να ψηλαφίσει την καθημερινή κίνηση μίας φοβισμένης κοινωνίας: Της δικής μας. Ερμηνεύουν οι Σοφία Πουχτού, Κώστας Phoenix, Μαίρη Γιαννούλα, Χάρης Χατζηανδρέου και Περικλής Πετράκης.

"STRONG BORN"/ Kat Válastur, Πειραιώς 260 - Χώρος Η, Στις 13 και 14 Ιουλίου, στις 21:00

Το "Strong Born" της Ελληνίδας χορογράφου Κατερίνας Παπαγεωργίου, που υπογράφει τα έργα της ως Kat Válastur, έρχεται ως συνέχεια του προηγούμενου έργου της, που συνομιλεί με τον μύθο της "Ιφιγένειας εν Αυλίδι", τον οποίο προσεγγίζει από φεμινιστική σκοπιά.

Εμπνέεται από τη σημασία του ονόματος της ευριπίδειας ηρωίδας ("αυτή που γεννήθηκε ισχυρή") αντλώντας ταυτόχρονα την έμπνευσή της από τα Αναστενάρια, βορειοελλαδίτικο δρώμενο στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες πατούν σε αναμμένα κάρβουνα, αλλά και από τον θυσιαστικό χορό που περιλαμβάνεται στην "Ιεροτελεστία της Άνοιξης" του Βάσλαβ Νιζίνσκι.

Στο "Strong Born" όλα αυτά τα στοιχεία συμπλέκονται στην επινόηση μίας νέας τελετουργίας, με κυρίαρχη την παρουσία του ρυθμού. Σε αυτήν την "τελετή", εντός των σκηνικών ορίων, η επιμονή και η συνεχής αλληλεπίδραση των τριών χορευτριών αντιστρέφουν την απαίτηση για θυσία. Κρουστικές επιφάνειες στα σώματά τους παράγουν τον ήχο που ορίζει τη χορογραφία. Η θυσιαστική τελετουργία γίνεται αφετηρία μίας πράξης αντίστασης. Η εναντίωση στη θυσία γίνεται ζωτικός δρόμος ενδυνάμωσης. Ερμηνεύουν Xenia Koghilaki, Noumissa Sidibé και Tamar Sonn. Μαζί με τις χορεύτριες επί σκηνής η κρουστή Valentina Magaletti.

Στις 13 Ιουλίου μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές. Συντονίζει η Τζίνα Γιωτάκη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

Πρίγκιπας William | Θα εμφανιστεί σε δημοφιλή εκπομπή - Κυκλοφόρησε το τρέιλερ

Ποια εκπομπή υποδέχεται ο πρίγκιπας της Ουαλίας στο Κάστρο του Windsor.

Περισσότερα από

News

05 Σεπ 2025

Πένθος στη βρετανική βασιλική οικογένεια | Η επίσημη ανακοίνωση από το παλάτι του Buckingham

Η Katharine Worsley είχε παντρευτεί τον ξάδερφο της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ, το 1961.

05 Σεπ 2025

Η Σίλια Κριθαριώτη αποχαιρετά τον Giorgio Armani με μία κοινή τους φωτογραφία

Πώς επέλεξε η διεθνώς καταξιωμένη σχεδιάστρια να πει "αντίο" στον Ιταλό σχεδιαστή.

05 Σεπ 2025

"Η Kate Middleton φοράει περούκα;": Ο πρώην κομμωτής της Diana μιλά για το νέο ξανθό look της πριγκίπισσας της Ουαλίας

Ο δημιουργός της iconic καρέ κουπ της Lady Di απάντησε στα "κακεντρεχή σχόλια" που δέχεται η Kate για το νέο χρώμα στα μαλλιά της.

05 Σεπ 2025

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου | Το "μαμαδίστικο" φαγητό που επιλέγει στην παραλία

Η παρουσιάστρια εκμεταλλέυεται τον καλό καιρό και συνεχίζει τις βουτιές της.

05 Σεπ 2025

Πρίγκιπας Harry | Οι τρεις αμφιλεγόμενοι όροι που έθεσε για να συναντήσει τον Κάρολο στο Λονδίνο

Ένας όρος είναι την υπόκλιση ολόκληρης της βασιλικής οικογένειας στη Meghan Markle!.

05 Σεπ 2025

15 διεθνείς προσωπικότητες τιμούν και θυμούνται τον Giorgio Armani

Τι έγραψαν οι συνάδελφοι και οι σταρ που έντυσε ο "maestro" της ιταλικής μόδας

05 Σεπ 2025

Η Τζένη Μελιτά μάς βάζει στην αίθουσα χορού | Το εντυπωσιακό βίντεο με τον παρτενέρ της

Η παρουσιάστρια μοιράστηκε με τους θαυμαστές της ένα ακόμη αγαπημένο της χόμπι.