ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H Μέριλ Στριπ έφτασε στις Κάννες- Θα τιμηθεί με Χρυσή Σφαίρα για το σύνολο της καριέρας της

Απύθμενο ταλέντο, σωστές αποφάσεις, συναρπαστικές ηρωίδες. Η Μέριλ Στριπ είχε την καριέρα που όλες οι ηθοποιοί ονειρεύονται.

Χαμογελαστή, μ' ένα λευκό κοστούμι, ριγέ μπλε πουκάμισο και ένα panama καπέλο έφτασε η Μέριλ Στριπ στο 77ο Φεστιβάλ Καννών που πρόκειται να την τιμήσει για το σύνολο της προσφοράς της στον κινηματογράφο.

"Είναι τεράστια τιμή για μένα να λάνω αυτό τόσο υψηλού κύρους βραβείου. Το να κερδίζεις ένα βραβείο στις Κάννες, για τη διεθνή κοινότητα των καλλιτεχνών, αντιπροσώπευε πάντα το υψηλότερο επίτευγμα στην τέχνη του κινηματογράφου. Το να διαδέχομαι εκείνους που έχουν τιμηθεί στο παρελθόν είναι συναρπαστικό προκαλώντας παράλληλα και ένα αίσθημα ταπεινότητας" δήλωσε σχετικά η Μέριλ Στριπ, που μόλις έφτασε στο Φεστιβάλ.

H Μέριλ Στριπ έφτασε στις Κάννες- Θα τιμηθεί με Χρυσή Σφαίρα για το σύνολο της καριέρας της

Reuters

Μέριλ ΣτριπReuters

Μια απίστευτη καριέρα

Μετά τις σπουδές της στη δραματική σχολή και την αρχική της επιτυχία στις σκηνές της Νέας Υόρκης, η καριέρα της Μέριλ Στριπ απογειώθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1978 με την ταινία "Ο Ελαφοκυνηγός", με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Στην ταινία του Michael Cimino, η Μέριλ Στριπ έγραψε όλες τις ατάκες της για να δώσει στον χαρακτήρα της αποχρώσεις και βάθος. Αυτό σηματοδότησε τόσο την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ -που πλέον φτάνει το ρεκόρ των 21- όσο και την απαίτησή της να υποδύεται δυνατές, αμφιλεγόμενες γυναίκες. Για παράδειγμα, όταν πρωταγωνίστησε απέναντι από τον Ντάστιν Χόφμαν στην ταινία Kramer vs. Kramer, αρνήθηκε να αφήσει την ταινία να περιστραφεί γύρω από τον άνδρα πρωταγωνιστή και έγραψε εκ νέου έναν κρίσιμο μονόλογο. Στη συνέχεια κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ και κέρδισε γρήγορα την αναγνώριση τόσο από το κοινό όσο και από τη βιομηχανία.

Η Μέριλ Στριπ χρησιμοποιεί τη διαίσθησή της και τη σκληρή δουλειά της για να επανεφεύρει τον εαυτό της σε κάθε εμφάνισή της. Στην ταινία "Η γυναίκα του Γάλλου υπολοχαγού", έπαιξε μάλιστα δύο ρόλους! Στο Sophie's Choice του Alan J. Pakula, η υποκριτική της αντιμετωπίζει το αδιανόητο ηθικό δίλημμα μιας μητέρας. Για τον χαρακτήρα αυτό, σπούδασε γερμανικά και πολωνικά για να υιοθετήσει την προφορά - άψογη σύμφωνα με τον Andrzej Wajda - και κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Το αξέχαστο ιστορικό, ρομαντικό έπος της Σίντνεϊ Πόλακ "Πέρα από την Αφρική" (1985) σηματοδότησε άλλο έναν συναρπαστικό σταθμό στην πορεία της, που έμεινε στην ιστορία για τον επικό έρωτα της με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ένα από τα πιο γοητευτικά κινηματογραφικά ζευγάρια. Στη συνέχεια θα καταπιαστεί και με πιο σκοτεινούς χαρακτήρες. Στην ταινία Evil Angels (A Cry in the Dark) του Fred Schepisi το 1988, υποδύθηκε μια μητέρα που κατηγορήθηκε για παιδοκτονία. Η ερμηνεία της της χάρισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών το 1989.

Τη δεκαετία του 1990, δοκίμασε τις δυνάμεις της επιτέλους και στην κωμωδία! Αμφισβήτησε τα γυναικεία στερεότυπα στο "Postcards from the Edge" του Mike Nichols και στο "Death Becomes Her" του Robert Zemeckis.

Έπειτα ήρθε ακόμα μια ταινία- σταθμός: "Οι γέφυρες του Μάντισον". Μια μοναδική ιστορία αγάπης με γλυκόπικρη γεύση και εκείνο το πλάνο με το χέρι της καρφωμένο στην πόρτα ενός αυτοκινήτου που τελικά δεν θα ανοίξει ποτέ...

Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Μέριλ Στριπ δεν απέφυγε ποτέ να καταγγείλει δημόσια την εκπροσώπηση των γυναικών στην κινηματογραφική βιομηχανία τονίζοντας πως υπάρχουν ελάχιστοι καλοί ρόλοι για τις γυναίκες, πόσο μάλλον αν τολμήσει μια ηθοποιός να περάσει το φάσμα των 40 ετών.

Μετά τις "Ώρες" του Stephen Daldry ήρθε και το ξεκαρδιστικό "Ο διάβολος φοράει Prada" όπου την είδαμε ποτέ άλλοτε για να πετάξει ψηλά το καπέλο της μετά και να πρωταγωνιστήσει ως χίπισσα στο μιούζικαλ Mamma Mia!

Στη συνέχεια πρωταγωνίστησε σε βιογραφικές ταινίες (The Iron Lady, Florence Foster Jenkins, Julie & Julia), πολιτικές σάτυρες (Lions for Lambs, Pentagon Papers, Don't Look Up) και οικογενειακές ταινίες όπως το Little Women, σε σκηνοθεσία της Greta Gerwig, η οποία είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ Καννών!

Εμείς δεν έχουμε παρά να της βγάλουμε το καπέλο.

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

19 Ιαν 2026

Felipe & Letizia της Ισπανίας | Για ποιον λόγο αποχωρούν αιφνιδιαστικά από την Αθήνα

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας βρίσκονται στην Αθήνα, όπου έχει επιβεβαιωθεί ότι αλλάζουν το πρόγραμμά τους μετά τα τραγικά γεγονότα στην πατρίδα τους.

19 Ιαν 2026

Marie Chantal | Γιατί δεν συνόδευσε τον Παύλο Ντε Γκρες στο "τελευταίο αντίο" στην Ειρήνη στη Μητρόπολη Αθηνών;

Τι πραγματικά συμβαίνει με την επιχειρηματία και ποιος ο λόγος της "εξαφάνισης" της.

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2026

Χρυσή Βαρδινογιάννη – Nina Flohr | Συνόδευσαν την οικογένεια Ντε Γκρες στο "τελευταίο αντίο" στην Ειρήνη

Η διακριτική παρουσία των συζύγων του Νικόλαου και Φίλιππου Ντε Γκρες στο πλευρό της Άννας Μαρίας.

19 Ιαν 2026

Κηδεία Ειρήνης | Πρώτη επίσημη εμφάνιση στην Ελλάδα για τη διάδοχο του ισπανικού θρόνου

To βασιλικό ζευγάρι της Ισπανίας βασιλιάς Felipe και βασίλισσα Letizia, με τις κόρες τους πριγκίπισσα Leonor και Infanta Sofia στην Αθήνα.

19 Ιαν 2026

Η κίνηση του Παύλου Ντε Γκρες στη Σοφία της Ισπανίας στη Μητρόπολη Αθηνών

Η χειρονομία του γιου της Άννας Μαρίας στην αγαπημένη του θεία, βασίλισσα Σοφία, που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός.

19 Ιαν 2026

Όπως δεν την έχουμε ξαναδεί | Η Δήμητρα Ματσούκα με athleisure look σε δημόσια εμφάνιση

Η Δήμητρα Ματσούκα σε μια ανατρεπτική εμφάνιση στην κοπή της πίτας της "Κόμισσας της Φάμπρικας".

19 Ιαν 2026

Το τελευταίο αντίο στην Ειρήνη | Οι αφίξεις στη Μητρόπολη Αθηνών

Σήμερα Δευτέρα 19 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η εξόδιος ακολουθία στην πριγκίπισσα Ειρήνη.

19 Ιαν 2026

"Ήταν πραγματικά κακιά": Η αποκάλυψη για τη Celine Dion από πρώην συνεργάτη της

Η άγνωστη αντιπαλότητα ανάμεσα στη Celine Dion και τη Lara Fabian.

19 Ιαν 2026

Ελένη Βουλγαράκη | Το πλούσιο brunch που απόλαυσε σε spot της Λισαβόνας

Η Ελένη Βουλγαράκη μοιράζεται το λαχταριστό πρωινό που επέλεξε στην πορτογαλική πρωτεύουσα.

19 Ιαν 2026

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση επέστρεψε στο instagram | H οικογενειακή έξοδος σε αγαπημένο της στέκι

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση απολαμβάνει το αγαπημένο της γλυκό με το αγόρι της.

18 Ιαν 2026

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου | Το αγαπημένο της πρωινό είναι η υγιεινή επιλογή που θέλεις για το ξεκίνημα της ημέρας σου

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου έχει την τέλεια υγιεινή πρόταση για το πρωινό μας γεύμα.

16 Ιαν 2026

Στα μπλε η Ιωάννα Μαλέσκου | Η εμφάνιση σε κοσμικό event

Η Ιωάννα Μαλέσκου σε νέα δημόσια εμφάνιση με κομψό σύνολο.