ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Μαρία Ναυπλιώτου πρωθιέρεια 16 χρόνια πριν

Η Μαρία Ναυπλιώτου υπήρξε πρωθιέρεια στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, στις 24 Μαρτίου 2008 στην Αρχαία Ολυμπία.

Η Ολυµπιακή Φλόγα αποτελεί αδιαµφισβήτητα ένα από τα πιο σηµαντικά και από τα γνωστότερα σύµβολα του Ολυµπιακού Κινήµατος. Οµως – και αυτό είναι κάτι που πολλοί δεν το γνωρίζουν – όσο και αν η ιδέα της προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα (όπου η ιερή φλόγα της θεάς Εστίας έκαιγε άσβεστη κατά τη διάρκεια των Ολυµπιακών Αγώνων), στη µορφή που τις γνωρίζουµε σήµερα και η αφή και η λαµπαδηδροµία που την ακολουθεί πραγµατοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1936, στους Αγώνες του Βερολίνου. Με την χορεύτρια και χορογράφο Κούλα Πράτσικα να εγκαινιάζει τότε µε την παρουσία της τον συγκινητικό θεσµό της πρωθιέρειας, ανάβοντας τη Φλόγα και παραδίδοντάς τη στον πρώτο λαµπαδηδρόµο, τον διπλωµάτη Κωνσταντίνο Κονδύλη – καθώς εκείνα τα χρόνια και έως το 1956 οι πρώτοι λαµπαδηδρόµοι δεν ήταν απαραιτήτως αθλητές.

Η τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Η τελετή πραγµατοποιείται αρκετούς µήνες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυµπιακών Αγώνων, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυµπίας, ουσιαστικά προαναγγέλλοντας τη διοργάνωση. Το τελετουργικό θέλει την πρωθιέρεια και τις ιέρειές της να συµµετέχουν σε µια λιτή χορογραφία στον βωµό που υπάρχει στον χώρο του ναού της Ηρας. Η πρωθιέρεια επικαλείται τον Απόλλωνα ως θεό του φωτός απαγγέλλοντας: "Ιερά σιωπή! Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέµων. Ορη και τέµπη σιγήστε. Ηχοι και φωνές πουλιών παύσατε. Γιατί µέλλει να µας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς. Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός, στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα για τη φιλόξενη πόλη του/της (ακούγεται όνοµα της διοργανώτριας πόλης). Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ’ όλους τους λαούς της Γης και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα".

Η Μαρία Ναυπλιώτου ανέλαβε το ρόλο της πρωθιέρειας στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (24 Μαρτίου 2008) και για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ (22 Οκτωβρίου 2009).

Το βιογραφικό της τότε έγραφε...

H Πρωθιέρεια της τελετής Αφής της Ιερής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, Μαρία Ναυπλιώτου, γεννήθηκε στην Αθήνα όπου κατοικεί μέχρι σήμερα. Από τα παιδικά της χρόνια εκδήλωσε την τάση που είχε για το χορό και την υποκριτική.

Στα μαθητικά της χρόνια παρακολουθούσε μαθήματα χορού στη σχολή της Ροδόπης Κούβαρη, ενώ αμέσως μετά σπούδασε χορό στη σχολή της Ραλούς Μάνου. Επίσης πήρε υποτροφία για μαθήματα στην Κρατική Σχολή Κλασσικού χορού του Λένιγκραντ, στην πρώην Σοβιετική Ενωση.

Όταν ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών στο χορό, ακολούθησαν τα μαθήματα στην υποκριτική τέχνη, στη δραματική σχολή "Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας", αλλά και στο Θεατρικό Εργαστήρι του Γιάννη Ρήγα.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών της ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα ως χορεύτρια το 1987 και ως ηθοποιός του θεάτρου το 1999, του κινηματογράφου το 1992 και της τηλεόρασης με εξαιρετική επιτυχία, εισπράττοντας ευνοϊκά σχόλια από το κοινό και τους κριτικούς.


Η Μαρία Ναυπλιώτου μιλάει αγγλικά και ως χόμπι, έχει τη λογοτεχνία, τη μουσική και τον κινηματογράφο.

Read Next

29 Απρ 2024

Η Λίντα Εβαντζελίστα με τον μοναχογιό της, τον 17χρονο Αγκουστίν

Η Λίντα Εβαντζελίστα έχει έναν μοναχογιό που είναι καρπός της σχέσης της με τον Γάλλο μεγιστάνα Φρανσουά Πινό.

Περισσότερα από

News

29 Απρ 2024

Μαρία Μενούνος: Βάφτισε την κόρη της και η τελετή ήταν μια αληθινή γιορτή

Η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της, Κέβιν Άντεργκάρο, βάφτισαν την Κυριακή 28 Απριλίου την κόρη τους, με το όνομα Αθηνά -Αλεξάνδρα.

29 Απρ 2024

Φέιθ Κίντμαν- Ούρμπαν: Η κόρη της Νικόλ Κίντμαν μεγαλώνει και γίνεται καλλονή

H δεύτερη κόρη της από τον γάμο της με τον Kέιθ Ούρμπαν εντυπωσιάζει καθώς μοιάζει τόσο πολύ στη μητέρα της.

28 Απρ 2024

"Έχει την καρδιά λέαινας": H Νικόλ Κίντμαν τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του κινηματογράφου, το AFI Life Achievement Award

"Είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς τη Νικόλ, είναι επίσης αδύνατο να μη τη θαυμάσει" είπε η Μέριλ Στριπ στην Κίντμαν παραδίδοντας της το εμβληματικό βραβείο. Kαι η Κίντμαν υποκλίθηκε κυριολεκτικά σε εκείνη.

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.