ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Bro, μην μου κάνεις κακό!

Μερικές σκέψεις ψεις με αφορμή το bullying στα σχολεία!

Από την Άντζελα Ζιούτη

Ο κανονισμός λειτουργίας των σχολείων αλλάζει. Και κάπως έτσι προβλέπεται η άμεση ενημέρωση των γονέων για τις απουσίες. Νέες ρυθμίσεις και αποβολές ακόμη και για τα κινητά ή αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Όμως και υποχρέωση των γονέων να καλύπτουν τα έξοδα από τις υλικές ζημιές που τυχόν προξενούν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας λοιπόν των σχολείων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το Σεπτέμβριο του 2024. Ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων συμπεριφοράς και συνεπειών σε περιπτώσεις παραπτώματος που αυτό εκδηλώνεται μέσα στη σχολική κοινότητα.

Κι όλα αυτά διότι το bullying συμβαίνει και στα … καλύτερα σχολεία. Ο εκφοβισμός δηλαδή που ασκεί ένας μαθητής σε κάποιον άλλον. Όμως η άσκηση της βίας στο σχολικό περιβάλλον συχνά δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Λαμβάνει διάφορες μορφές όπως η σωματική βία, η λεκτική, η ψυχολογική, η σεξουαλική, ή ακόμα και ο βανδαλισμός.

Ο εκφοβισμός λοιπόν αφορά επιθετική πράξη, η οποία είναι επαναλαμβανόμενη και ασκείται από ένα ισχυρότερο άτομο ή ομάδα ισχυρότερων ατόμων σε ένα άτομο συνήθως πιο αδύναμο.

Κλωτσιές, σπρωξίματα, χτυπήματα ή βρισιές, πειράγματα, απειλές, κοροϊδίες. Απομόνωση και αποκλεισμός από παρέες. Άλλοτε υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος για την άσκηση του bullying. Ένα φυσικό ελάττωμα, ένα ασυνήθιστο ανάστημα, η παχυσαρκία ή τα υπερβολικά λίγα κιλά μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για μία προσβλητική συμπεριφορά. Άλλοτε πάλι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος. Παρόλα αυτά ο έφηβος μπαίνει στο στόχαστρο και υφίσταται τη βία.

Και αν ακόμη ο Όμηρος έγραψε ότι "Βίος, παρά το μετά βίας και ανάγκην ζην, ως φυσίν" σίγουρα καμία έκφραση της βίας δεν δικαιολογείται, ούτε νομιμοποιείται.

Κάποιοι μαθητές γίνονται θύτες για να γίνουν δημοφιλής. Ή για να δείξουν στον περίγυρο ότι είναι δυνατά και έχουν τον έλεγχο.

Μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία βιώνουν τα θύματα του εκφοβισμού. Και αυτό μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες στη διάθεση και στη ψυχολογία τους. Τα θύματα νιώθουν δυστυχία και εγκατάλειψη. Σύντομα επέρχεται η ανασφάλεια και η απώλεια της αυτοπεποίθηση τους. Το σχολείο γίνεται ένας χώρος εχθρικός και ανυπόφορος ανασφαλής στον οποίο δεν θέλουν να παρευρίσκονται.

Καθώς τα θύματα του εκφοβισμού συνήθως αποσιωπούν την επιθετική συμπεριφορά που ασκείται εναντίο τους θάβουν τα αρνητικά συναισθήματα τους. Έτσι πολλές φορές είναι καθοριστικό ο Εκπαιδευτικός να γνωρίζει το φαινόμενο και να είναι υποψιασμένος.


Μπορεί ο μαθητής που του έχει ασκηθεί bullying να παραπονιέται στους γονείς ότι είναι άρρωστος έτσι ώστε να μην πάει στο σχολείο. Μπορεί πάλι τα ρούχα του να είναι σκισμένα ή να έχει μελανιές και εκδορές. Και στα διαλλείματα να μην βγαίνει καθόλου από την τάξη, όπως κάνουν οι υπόλοιποι συμμαθητές του που στο άκουσμα και μόνο του κουδουνιού ξεχύνονται στο προαύλιο.

Σύμφωνα με έρευνες τα καταθλιπτικά συμπτώματα πλήθαιναν και τα ποσοστά απόπειρας αυτοκτονίας διπλασιάστηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια μεταξύ των εφήβων. Στον ευάλωτο κόσμο των εφήβων το bullying ίσως είναι "το πάτημα της σκανδάλης" στα ψυχικά νοσήματα.

Τα δελτία ειδήσεων πλημμυρίζουν από εικόνες ντροπής αφού καθώς οι θύτες βιαιοπραγούν εναντίον ενός μαθητή κάποιοι άλλοι το βιντεοσκοπούν με τη χρήση του κινητού τους. Και συχνά ακούγεται μία σιγανή φράση που κατορθώνει να ψελλίσει το θύμα: "Bro, μην μου κάνεις κακό!".

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: "Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης",Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:"Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) "Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), "Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, "Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά. Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη Θεσσαλονίκη.


Read Next

29 Απρ 2024

Η Λίντα Εβαντζελίστα με τον μοναχογιό της, τον 17χρονο Αγκουστίν

Η Λίντα Εβαντζελίστα έχει έναν μοναχογιό που είναι καρπός της σχέσης της με τον Γάλλο μεγιστάνα Φρανσουά Πινό.

Περισσότερα από

News

29 Απρ 2024

Μαρία Μενούνος: Βάφτισε την κόρη της και η τελετή ήταν μια αληθινή γιορτή

Η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της, Κέβιν Άντεργκάρο, βάφτισαν την Κυριακή 28 Απριλίου την κόρη τους, με το όνομα Αθηνά -Αλεξάνδρα.

29 Απρ 2024

Φέιθ Κίντμαν- Ούρμπαν: Η κόρη της Νικόλ Κίντμαν μεγαλώνει και γίνεται καλλονή

H δεύτερη κόρη της από τον γάμο της με τον Kέιθ Ούρμπαν εντυπωσιάζει καθώς μοιάζει τόσο πολύ στη μητέρα της.

28 Απρ 2024

"Έχει την καρδιά λέαινας": H Νικόλ Κίντμαν τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του κινηματογράφου, το AFI Life Achievement Award

"Είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς τη Νικόλ, είναι επίσης αδύνατο να μη τη θαυμάσει" είπε η Μέριλ Στριπ στην Κίντμαν παραδίδοντας της το εμβληματικό βραβείο. Kαι η Κίντμαν υποκλίθηκε κυριολεκτικά σε εκείνη.

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.