ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Bro, μην μου κάνεις κακό!

Μερικές σκέψεις ψεις με αφορμή το bullying στα σχολεία!

Από την Άντζελα Ζιούτη

Ο κανονισμός λειτουργίας των σχολείων αλλάζει. Και κάπως έτσι προβλέπεται η άμεση ενημέρωση των γονέων για τις απουσίες. Νέες ρυθμίσεις και αποβολές ακόμη και για τα κινητά ή αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Όμως και υποχρέωση των γονέων να καλύπτουν τα έξοδα από τις υλικές ζημιές που τυχόν προξενούν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας λοιπόν των σχολείων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το Σεπτέμβριο του 2024. Ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων συμπεριφοράς και συνεπειών σε περιπτώσεις παραπτώματος που αυτό εκδηλώνεται μέσα στη σχολική κοινότητα.

Κι όλα αυτά διότι το bullying συμβαίνει και στα … καλύτερα σχολεία. Ο εκφοβισμός δηλαδή που ασκεί ένας μαθητής σε κάποιον άλλον. Όμως η άσκηση της βίας στο σχολικό περιβάλλον συχνά δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Λαμβάνει διάφορες μορφές όπως η σωματική βία, η λεκτική, η ψυχολογική, η σεξουαλική, ή ακόμα και ο βανδαλισμός.

Ο εκφοβισμός λοιπόν αφορά επιθετική πράξη, η οποία είναι επαναλαμβανόμενη και ασκείται από ένα ισχυρότερο άτομο ή ομάδα ισχυρότερων ατόμων σε ένα άτομο συνήθως πιο αδύναμο.

Κλωτσιές, σπρωξίματα, χτυπήματα ή βρισιές, πειράγματα, απειλές, κοροϊδίες. Απομόνωση και αποκλεισμός από παρέες. Άλλοτε υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος για την άσκηση του bullying. Ένα φυσικό ελάττωμα, ένα ασυνήθιστο ανάστημα, η παχυσαρκία ή τα υπερβολικά λίγα κιλά μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για μία προσβλητική συμπεριφορά. Άλλοτε πάλι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος. Παρόλα αυτά ο έφηβος μπαίνει στο στόχαστρο και υφίσταται τη βία.

Και αν ακόμη ο Όμηρος έγραψε ότι "Βίος, παρά το μετά βίας και ανάγκην ζην, ως φυσίν" σίγουρα καμία έκφραση της βίας δεν δικαιολογείται, ούτε νομιμοποιείται.

Κάποιοι μαθητές γίνονται θύτες για να γίνουν δημοφιλής. Ή για να δείξουν στον περίγυρο ότι είναι δυνατά και έχουν τον έλεγχο.

Μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία βιώνουν τα θύματα του εκφοβισμού. Και αυτό μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες στη διάθεση και στη ψυχολογία τους. Τα θύματα νιώθουν δυστυχία και εγκατάλειψη. Σύντομα επέρχεται η ανασφάλεια και η απώλεια της αυτοπεποίθηση τους. Το σχολείο γίνεται ένας χώρος εχθρικός και ανυπόφορος ανασφαλής στον οποίο δεν θέλουν να παρευρίσκονται.

Καθώς τα θύματα του εκφοβισμού συνήθως αποσιωπούν την επιθετική συμπεριφορά που ασκείται εναντίο τους θάβουν τα αρνητικά συναισθήματα τους. Έτσι πολλές φορές είναι καθοριστικό ο Εκπαιδευτικός να γνωρίζει το φαινόμενο και να είναι υποψιασμένος.


Μπορεί ο μαθητής που του έχει ασκηθεί bullying να παραπονιέται στους γονείς ότι είναι άρρωστος έτσι ώστε να μην πάει στο σχολείο. Μπορεί πάλι τα ρούχα του να είναι σκισμένα ή να έχει μελανιές και εκδορές. Και στα διαλλείματα να μην βγαίνει καθόλου από την τάξη, όπως κάνουν οι υπόλοιποι συμμαθητές του που στο άκουσμα και μόνο του κουδουνιού ξεχύνονται στο προαύλιο.

Σύμφωνα με έρευνες τα καταθλιπτικά συμπτώματα πλήθαιναν και τα ποσοστά απόπειρας αυτοκτονίας διπλασιάστηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια μεταξύ των εφήβων. Στον ευάλωτο κόσμο των εφήβων το bullying ίσως είναι "το πάτημα της σκανδάλης" στα ψυχικά νοσήματα.

Τα δελτία ειδήσεων πλημμυρίζουν από εικόνες ντροπής αφού καθώς οι θύτες βιαιοπραγούν εναντίον ενός μαθητή κάποιοι άλλοι το βιντεοσκοπούν με τη χρήση του κινητού τους. Και συχνά ακούγεται μία σιγανή φράση που κατορθώνει να ψελλίσει το θύμα: "Bro, μην μου κάνεις κακό!".

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: "Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης",Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:"Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) "Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), "Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, "Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά. Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη Θεσσαλονίκη.


Read Next

22 Μαϊ 2024

Φεστιβάλ Καννών 2024: Η Κατρίν Ντενέβ και η Κιάρα Μαστρογιάννι στο κόκκινο χαλί για την πρεμιέρα του τόσο προσωπικού ‘Marcello Mio’

Το ‘Marcello Mio’ είναι μια τρελή, υπαρξιακή κωμωδία για την οικογένεια τους- την Κατρίν, τον Μαρτσέλο και την Κιάρα.

22 Μαϊ 2024

Η ελληνίδα καλλονή που έχει σχέση με τον Κόλιν του "Bridgerton"

Ο πρωταγωνιστής της σειράς του netflix, "Bridgerton" είναι ξανά ερωτευμένος με μάλιστα με ελληνίδα.

Περισσότερα από

News

22 Μαϊ 2024

Με μπαντάνα στα μαλλιά η Άννα Βίσση σε βραδιά με φίλους στη Βουκουρεστίου

Μαζί με τους φίλους της, Μαρία Βερνικός και Χρύσανθρος Πανάς, επέλεξε να περάσει το βράδυ της η Άννα Βίσση.

22 Μαϊ 2024

Η τραγική ιστορία της τελευταίας βασιλικής οικογένειας του Ιράν γίνεται σειρά

"The Last Shah: Η ιστορία του Σάχη και της "λαμπερής τελευταίας αυτοκράτειρας του Ιράν, Φαράχ Παχλαβί

22 Μαϊ 2024

Chelsea Flower Show: Το ολάνθιστο λονδρέζικο event που τίμησε ο βασιλιάς Κάρολος, αλλά και η Τζούντι Ντενς

Το ετήσιο event αποτελεί πόλο έλξης των φιλόδοξων κηπουρών, αλλά και διάσημων προσωπικοτήτων.

21 Μαϊ 2024

"Σταύρο Μπαλάσκα, μήπως να πας εσύ στην κουζίνα σου;"

Δεν ακούγεται πολύ ωραίο, ε; Δεν πειράζει όμως αν είσαι γυναίκα! Ο Σταύρος Μπαλάσκας μας είπε μεταξύ άλλων πως είναι υποχρέωση των γυναικών από τη φύση να μαγειρεύουν εκείνες, κι όχι άντρες. Και μπορούν να απολαμβάνουν τη σεξουαλικότητα τους, με μέτρο βέβαια.

21 Μαϊ 2024

Ίδια η κόρη της Βαλέρια: Η Ελένη Μενεγάκη στο πρώτο της εξώφυλλο

38 χρόνια πριν η Ελένη Μενεγάκη φωτογραφίζεται για το πρώτο της εξώφυλλο.

21 Μαϊ 2024

Ντέμι Μουρ: Μετά από 27 χρόνια επιστρέφει στις Κάννες και ο νέος της συνοδός, είναι το σκυλάκι της Πιλάφ

Η εξαιρετικά κομψή εμφάνιση "Riviera' style" και το αγαπημένο της τσιουάουα Πιλάφ, αποθεώθηκαν από τους φωτογράφους.

21 Μαϊ 2024

Έλενα Μαυρίδου: "Η συνεργασία μου με τον Δημήτρη Λάλο ήταν ένα μοίρασμα"

Η ηθοποιός έκανε αίσθηση με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στο "Σώσε με",το αστυνομικό θρίλερ που προβάλλεται μέσα από το συνδρομητικό κανάλι του ΑΝΤ1. Το Woman Toc συνομιλεί μαζί της.

21 Μαϊ 2024

Μαρί Σαντάλ - Παύλος: Στο εσωτερικό του σπιτιού τους - Τα πορτραίτα του Παύλου και της Φρειδερίκης

Με μία τρυφερή ανάρτηση ευχήθηκε η Μαρί Σαντάλ για τα γενέθλια του συζύγου της Παύλου.