ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κατερίνη: Οι ανθισμένες κερασιές ενθουσιάσαν το κοινό και ανοίγουν δρόμο για το πρότζεκτ "Ανθισμένες Διαδρομές" της χώρας

Με ξεναγήσεις, ποδηλατάδες, χορούς και τραγούδια ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις των "Ανθισμένων Κερασιών της Πιερίας".

Mε 50 ποδηλάτες κάθε ηλικίας που διέσχισαν τον ανθισμένο κερασώνα της Ράχης, με ξεναγήσεις, βραβεύσεις, χορούς και τραγούδια, αεραθλητική επίδειξη, τα κάλαντα της Ανοιξης τραγουδισμένα από παιδιά νηπιαγωγείων, την συμμετοχή εκαντοντάδων επισκεπτών, κερασοπαραγωγών και κατοίκων ολοκληρώθηκαν το απόγευμα στον αύλειο χώρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης, οι διήμερες εκδηλώσεις των "Ανθισμένων Κερασιών της Πιερίας".

Εκπρόσωποι της ΠΕ Πιερίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τουριστικών φορέων της Πιερίας, η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού "Αγιος Λουκάς" και κερασοπαραγωγοί των δύο περιοχών του νομού με τα ονομαστά κεράσια(Κολινδρός και Ράχη) έδωσαν ραντεβού του χρόνου τέτοιες ...ανθισμένες μέρες, να ξαναβρεθούν στον αύλειο χώρο του Συνεταιρισμού, εκεί που πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές εκδηλώσεις , εκφράζοντας τον κοινό στόχο να εξελιχθούν αυτές σε θεσμό. Έναν θεσμό που θα βοηθήσει να εξελιχθεί το κεράσι της Πιερίας από αγροτικό προϊόν- μέσω των ανθισμένων κερασιών- σε τουριστικό προιόν που θα φέρει επισκέπτες στην περιοχή και θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Ήδη η ιδέα που διατύπωσε πρώτη η πρόεδρος του ΕΟΤ να γίνουν οι ανθισμένες Κερασιές Πιερίας ένας προπομπός του μεγάλου project για τις "Ανθισμένες Διαδρομές" της χώρας (αναμένεται η χρηματόδοτηση) υλοποιήθηκε με επιτυχία από την ΠΕ Πιερίας, τους δημους Κατερίνης και Πύδνας- Κολινδρού,τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής(ΠΟΤΑΠ), τους Συλλόγους των δύο περιοχών και τους κερασοπαραγωγούς και ήδη προτάθηκε του χρόνου οι εκδηλώσεις των "Ανθισμένων Κερασιών" να είναι μεγαλύτερες σε διάρκεια ακόμη και 7ήμερες. Όπως είπε η κα Γκερέκου "θα μπορέσουν έτσι να ενωθούν και με άλλα προϊόντα δίνοντας παράλληλα έμφαση στο μάρκετινγκ και την προβολή, γιατί αυτό είναι που μας λείπει. Οι φετινές εκδηλώσεις των υπέροχων "Ανθισμένων Κερασιών" πέτυχαν γιατί προβλήθηκαν όπως έπρεπε..." σημείωσε.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου σε σύντομο χαιρετισμό της κατά την έναρξη των εκδηλώσεων τόνισε ότι η Πιερία είναι ένας ευλογημένος τόπος κι αυτό πρέπει να περάσει και έξω από την Πιερία, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον ΕΟΤ και την πρόεδρό του "θα μπορέσει να συνδέσει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας" . O βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος τόνισε ότι οι εκδηλώσεις είναι μια καλή αρχή που εκτός των άλλων έφερε την νέα γενιά στην φύση ,κοντά στον πρωτογενή τομέα..."

"Αυτό που κάνουμε είναι να αναδείξουμε αλλιώς τους κερασώνες πριν από την καρποφορία... φωτίζουμε το άνθος σε μια εποχή που είναι γεμάτη με τις νυφούλες των κερασιών" ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης Ελίνα Διαμαντοπούλου( ο δήμος συμμετέχει ως μέλος του Οlympus Riviera Greece στον ΠΟΤΑΠ). "Η δράση , πρόσθεσε,γίνεται πρώτη φορά, φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός".

"Φέτος οι καιρικές συνθήκες έφεραν νωρίτερα την άνθιση των περισσοτέρων κερασιών. Υπό τις συνθήκες προηγούμενων χρόνων οι κύριες ποικιλίες του κερασώνα της Ράχης θα ήταν ανθισμένες αυτές τις μέρες. Σήμερα όμως στον κερασώνα οι περισσότερες ποικιλίες έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της άνθισης. Οι όψιμες ποικιλίες είναι αυτές που κρατούν ακόμη τα άνθη τους" ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ράχης Δημ Ντούρος. Όπως είπε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Συνεταιρισμός θέλει την επέκταση του project καθώς "την Άνοιξη του 2015 είχαμε ξεκινήσει να παρουσιάζουμε τις ανθισμένες κερασιές της Ράχης μόνο με πλάνα από drones και τα μηνύματα ήταν από τότε πολύ ενθαρρυντικά. Εξετάζουμε λοιπόν, του χρόνου, να γίνουν οι εκδηλώσεις των Ανθισμένων Κερασιών δύο Σαββατοκύριακα: το τελευταίο του Μαρτίου και το πρώτο του Απριλίου συμπεριλαμβάνοντας και δράσεις περιβαλλοντικές πχ την αξία της μέλισσας , των φυτών της περιοχής, το λευκό των πεσμένων ανθών στα χωράφια και της έντονης ευωδίας τους...

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων έγινε και η βράβευση των φωτογράφων που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό Καλύτερης Φωτογραφίας των Ανθισμένων Κερασιών Πιερίας. Συνολικά βραβεύτηκαν έξι νέοι φωτογράφοι. Τις διήμερες εκδηλώσεις των Ανθισμένων Κερασιών Πιερίας στήριξε και η Ι.Μ. Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα ως μέλος του ΠΟΤΑΠ, με τον μητροπολίτη κ Γεώργιο να είναι παρών σε αυτές που έγιναν την πρώτη μέρα στον Κολινδρό.

Η πιο σύγχρονη γραμμή διαλογής κερασιού στον κόσμο θα λειτουργήσει τον Μάιο στην Ράχη Πιερίας

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ραχης Πιερίας "ο Άγιος Λουκάς" αριθμεί 200 μέλη, με βασικά προιόντα τα κεράσια, βερύκοκα, μήλα και αχλάδια. Η παραγωγή κερασιού είναι κυρίαρχη και ξεπερνάει τους 1000-1500 τόνους ετησίως."Εκτιμήσεις για την παραγωγή της φετινής χρονιάς μπορούν να γίνουν μετά από μια εβδομάδα" ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τις "Ανθισμένες Κερασιές". Ο Συνεταιρισμός σε συνεργασία με Ισραηλινό όμιλο, προχώρησε πρόσφατα σ ενα νέο project στην πιλοτική καλλιέργεια(40 στρέμματα) της νέας ποικιλίας αχλαδιού "Ιτεν", έχοντας τα αποκλειστικά δικαιώματα για την Βόρεια Ελλάδα.

Ο Συνεταιρισμός προχώρησε και σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των ποικιλιών κερασιάς "με νέες, εμπορικές και περισσότερο ανθεκτικές στα σκισίματα και στις βροχές,μεγαλόκαρπες, γλυκιές και τραγανές".

Με την νέα επένδυση που γίνεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπει σε λειτουργία η νέα γραμμή διαλογής του κερασιού Unitec, με την χρήση καμερών. Θα δίνει την δυνατότητα να καταλήγουν τα κεράσια στην συσκευασία χωρίς να παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι. Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ και όπως τόνισε ο κ Ντούρος "θα είμαστε η πιο σύγχρονη γραμμή διαλογής κερασιού στον κόσμο".

Πηγή: ΑΠΕ (Θανάσης Τσίγγανας). Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ΠΟΤΑΠ

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

22 Μαϊ 2024

Φεστιβάλ Καννών 2024: Το εξωφρενικό μιούζικαλ "Emilia Pérez" έκλεψε τις καρδιές του κοινού

Μια μαύρη γκανγκστερική τραγικωμωδία που σπάει τα στεγανά των κινηματογραφικών ειδών με τρανς πρωταγωνίστρια.

22 Μαϊ 2024
Περισσότερα από

News

22 Μαϊ 2024

Θέμα συζήτησης η εμφάνιση της πριγκίπισσας της Ουαλίας στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ

Αρχές Ιουνίου αναμένεται να γιορταστεί με κάθε μεγαλοπρέπεια το Trooping the Colour, δηλαδή τα επίσημα γενέθλια του βασιλιά Καρόλου. Μέχρι στιγμής το Μπάκιγχαμ δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με τα σχέδια της μεγάλης διοργάνωσης.

22 Μαϊ 2024

Φεστιβάλ Καννών 2024: Η Κατρίν Ντενέβ και η Κιάρα Μαστρογιάννι στο κόκκινο χαλί για την πρεμιέρα του τόσο προσωπικού ‘Marcello Mio’

Το ‘Marcello Mio’ είναι μια τρελή, υπαρξιακή κωμωδία για την οικογένεια τους- την Κατρίν, τον Μαρτσέλο και την Κιάρα.

22 Μαϊ 2024

Η ελληνίδα καλλονή που έχει σχέση με τον Κόλιν του "Bridgerton"

Ο πρωταγωνιστής της σειράς του netflix, "Bridgerton" είναι ξανά ερωτευμένος με μάλιστα με ελληνίδα.

22 Μαϊ 2024

Με μπαντάνα στα μαλλιά η Άννα Βίσση σε βραδιά με φίλους στη Βουκουρεστίου

Μαζί με τους φίλους της, Μαρία Βερνικός και Χρύσανθρος Πανάς, επέλεξε να περάσει το βράδυ της η Άννα Βίσση.

22 Μαϊ 2024

Η τραγική ιστορία της τελευταίας βασιλικής οικογένειας του Ιράν γίνεται σειρά

"The Last Shah: Η ιστορία του Σάχη και της "λαμπερής τελευταίας αυτοκράτειρας του Ιράν, Φαράχ Παχλαβί

22 Μαϊ 2024

Chelsea Flower Show: Το ολάνθιστο λονδρέζικο event που τίμησε ο βασιλιάς Κάρολος, αλλά και η Τζούντι Ντενς

Το ετήσιο event αποτελεί πόλο έλξης των φιλόδοξων κηπουρών, αλλά και διάσημων προσωπικοτήτων.

21 Μαϊ 2024

"Σταύρο Μπαλάσκα, μήπως να πας εσύ στην κουζίνα σου;"

Δεν ακούγεται πολύ ωραίο, ε; Δεν πειράζει όμως αν είσαι γυναίκα! Ο Σταύρος Μπαλάσκας μας είπε μεταξύ άλλων πως είναι υποχρέωση των γυναικών από τη φύση να μαγειρεύουν εκείνες, κι όχι άντρες. Και μπορούν να απολαμβάνουν τη σεξουαλικότητα τους, με μέτρο βέβαια.

21 Μαϊ 2024

Ίδια η κόρη της Βαλέρια: Η Ελένη Μενεγάκη στο πρώτο της εξώφυλλο

38 χρόνια πριν η Ελένη Μενεγάκη φωτογραφίζεται για το πρώτο της εξώφυλλο.