ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Επανεκκίνηση της "Λατρευτικής Εβδομάδας" - Τουριστική καμπάνια "Πάσχα στη Θεσσαλονίκη"

Οι δυο πρωτοβουλίες στοχεύουν στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Με Ψαλτικό Οδοιπορικό των Αχράντων Παθών στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου (Πολιούχου) στις 20 Απριλίου, στο οποίο θα ψάλλει ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. Φιλόθεος μαζί με ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης και θα συμμετάσχει ο βυζαντινός χορός ιεροψαλτών του Ναού αρχίζει η "Λατρευτική Εβδομάδα" - θεσμός με ιστορία δύο δεκαετιών που επανέρχεται μετά από 14 χρόνια με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης και της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας. Η "Λατρευτική Εβδομάδα" θα ολοκληρωθείστις 27 Απριλίου, το Σάββατο του Λαζάρου στον αύλειο χώρο της Μονής Βλατάδων με τη μουσική παράσταση Ρόδον το Αμάραντον για το θείο Πάθος και την Ανάσταση, την οποία οι θεατές θα παρακολουθήσουν θαυμάζοντας το δειλινό στην πόλη.

"Πρόκειται για μοναδική δράση, η οποία θα συνδέσει την κατάνυξη, το ψυχικό συναίσθημα με την πρόσκληση και προσέλκυση επισκεπτών απ' όλη την Ελλάδα, αλλά και από τα Βαλκάνια", υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγελλούδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος της "Λατρευτικής Εβδομάδας" στον Ναό των Αγίων Αποστόλων, βυζαντινό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

"Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αγκαλιάζει το παρελθόν της και να το μετουσιώνει σε ένα δημιουργικό παρόν", είπε ο κ. Αγγελούδης σημειώνοντας ότι η "Λατρευτική Εβδομάδα", η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με δημιουργικούς φορείς της πόλης και την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης έχει "ως βασικό στόχο να προσελκύσει επισκέπττες από τις γειτονικές χώρες και να αναδείξει το μοναδικό κομμάτι της πόλης που είναι ο βυζαντινός της πλούτος".

Στόχος είναι να προσφερθεί στους επισκέπτες της πόλης μία βιωματική εμπειρία, ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο με οδηγούς κορυφαίους διακόνους της ψαλτικής τέχνης και της εκκλησιαστικής μουσικής, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογραμμίζοντας ότι η βυζαντινή λατρευτική μουσική έχει τη δύναμη να ξεκλειδώνει την ψυχή, όπως καμία άλλη.

"Η γοητεία της Θεσσαλονίκης έγκειται στο γεγονός ότι είναι συμπεριληπτική, πολυσυλλεκτική και γεμάτη από δημιουργικές αντιφάσεις και συνδέσεις. Ένα σημαντικό κομμάτι της αυθεντικής φυσιογνωμίας της πόλης αποτελεί και η έντονη θρησκευτικότητά της" τόνισε ο κ. Αγγελούδης και ευχαρίστησε την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης καιτον Μητροπολίτη κ. Φιλόθεο για τη στήριξη του θεσμού.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να επαναφέρει τη "Λατρευτική Εβδομάδα" ως ουσιαστικό θεσμό στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Χριστού, είπε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο της παράδοσης της πόλης υπάρχει και το έντονο βυζαντινό παρελθόν και το εκκλησιαστικό παρόν και μέλλον.

Επανεκκίνηση της "Λατρευτικής Εβδομάδας" - Τουριστική καμπάνια "Πάσχα στη Θεσσαλονίκη"

https://www.thessalonikitourism.gr/

Η "Λατρευτική Εβδομάδα" προσφέρεται ως μία ουσιαστική ευκαιρία "εισόδου μας στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Χριστού" ανέφερε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι "άνθρωποι από πολλούς χώρους αναζητούν τον τρόπο έκφρασης του θρησκευτικού τους συναισθήματος, το οποίο αποτυπώνεται σε κάποιες από τις εκδηλώσεις του προγράμματος, τις οποίες η Ιερά Μητρόπολη αγκαλιάζει και προθυμότατα φιλοξενεί στους Ιερούς Ναούς της.

Υπάρχει αυτή η τάση ο άνθρωπος να λατρέψει και να υμνήσει το Θεό με τα μέσα που διαθέτει. Δεν μπορούμε παρά να αγκαλιάσουμε μια τέτοια προσπάθεια ως έκφραση ενός πολιτισμού που θέλει τον άνθρωπο σε ουσιαστική σχέση, σε μια αγαπητική σχέση με τον Θεό του και αυτήν την σχέση με τον Θεό του να προσπαθεί να την εκφράσει και μέσα από την παραγωγή πολιτισμού, επισήμανε και συνεχάρη τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις".

"Επιδίωξη με τις δράσεις που επανεκκινούνται είναι να μπορέσουμε να αναδείξουμε τη βυζαντινή ταυτότητα της πόλης, την ιστορικότητα της πόλης, τη θρησκευτικότητα της πόλης, αλλά και με αυτόν τον τρόπο να δοθεί ευκαιρία στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν καλύτερα τη Θεσσαλονίκη", τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλης Γάκης.

Αναφερόμενος στην εναρκτήρια εκδήλωση, υπογράμμισε ότι συμμετέχει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει μουσική παιδεία και πρόσθεσε ότι η ταπεινότητα της συμμετοχής του είναι κάτι το πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό και η πιο έμπρακτη δήλωση ευλογίας, συμπαράστασης και στήριξης του νέου θεσμού.

Τουριστική καμπάνια "Πάσχα στη Θεσσαλονίκη" και βάση δεδομένων με πασχαλινά έθιμα και εκδηλώσεις

"Η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού σε επίπεδο τοπικό και εθνικό αποτελεί προτεραιότητα και μοχλό τοπικής ανάπτυξης που αυξάνει την ελκυστικότητα, την ανταγωνιστικότητα της πόλης συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε κοινωνικό και οικονομικό όφελος", είπε ο κ. Γάκης και ανακοίνωσε τη δημιουργία αρχείου εθίμων και εκδηλώσεων της Μεγάλης Εβδομάδας στην πόλη και τουριστική καμπάνια για την προώθηση της Θεσσαλονίκης ως προσκυνηματικό προορισμό.

"Διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει πλούσιο αρχείο για αυτές τις μέρες των Παθών και της Ανάστασης από έθιμα και πλήθος δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην πόλη. Έτσι, σε συνδυασμό με τη "Λατρευτική Εβδομάδα" και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης αποφασίσαμε να αναπτυχθούν δραστηριότητες για να τεθούν οι βάσεις και να ενισχυθεί η Θεσσαλονίκη ως τόπος προορισμού την Εβδομάδα των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου με τον τίτλο "Πάσχα στη Θεσσαλονίκη" (Easter in Thessaloniki).

Πάσχα, Θεσσαλονίκη

https://www.thessalonikitourism.gr/

Προς αυτή την κατεύθυνση, καταρχήν καταγράφονται αρχειοθετούνται όλα τα έθιμα όχι μόνο τα εκκλησιαστικά, αλλά και τα παραδοσιακά της πόλης έτσι, ώστε να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων, πάνω στην οποία θα παραχθεί προωθητικό υλικό για ολοκληρωμένη καμπάνια "που θα καλεί τουρίστες, ιδιαίτερα ομόθρησκους από τα Βαλκάνια να έρθουν και να επισκεφθούν την πόλη και να βιώσουν μαζί μας τις Άγιες Μέρες του Πάσχα", διευκρίνισε ο κ. Γάκης.

Αν και η καμπάνια θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2025, από φέτος όλοι οι επισκέπτες της πόλης, όλοι οι φιλοξενούμενοι στις ξενοδοχειακές μονάδες της Θεσσαλονίκης θα λαμβάνουν ένα έντυπο με κώδικα QR από τον οποίο στις βασικές γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, σερβικά, βουλγάρικα θα ενημερώνονται διαδικτυακά για το τι συμβαίνει στην πόλη, πού μπορούν να πάνε, ποια εκκλησία να επισκεφθούν, ποιοι είναι οι ιστορικοί τόποι και ποιες εκδηλώσεις διοργανώνονται κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Επιπλέον με σύντομο τηλεοπτικό σποτ, παραγωγή σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης που θα προβάλλεται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα προωθηθεί η πόλη ως προορισμός προσκυνηματικού τουρισμού. Το πρόγραμμα της "Λατρευτικής Εβδομάδας" περιλαμβάνει Μουσικοαφηγηματικό Οδοιπορικό με τίτλο "Προσεγγίζοντας το Θείο πάθος" με αφηγητές τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Φαίη Κοκκινοπούλου και Νίκο Ψαρρά στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, ομαδική έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο της Αγιορετικής Εστίας και μουσική εκδήλωση με το "Gabriel Faure: Requiem Op. 48" με σολίστ τη σοπράνο Αλεξάνδρα Μπιμπλάκη και τον βαρύτονο Ευάγγελο Χατζησταύρου συνοδεία, μεταξύ άλλων, της Συμφωνίας Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Ροτόντα, της χορωδίας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

19 Ιαν 2026

Felipe & Letizia της Ισπανίας | Για ποιον λόγο αποχωρούν αιφνιδιαστικά από την Αθήνα

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας βρίσκονται στην Αθήνα, όπου έχει επιβεβαιωθεί ότι αλλάζουν το πρόγραμμά τους μετά τα τραγικά γεγονότα στην πατρίδα τους.

19 Ιαν 2026

Marie Chantal | Γιατί δεν συνόδευσε τον Παύλο Ντε Γκρες στο "τελευταίο αντίο" στην Ειρήνη στη Μητρόπολη Αθηνών;

Τι πραγματικά συμβαίνει με την επιχειρηματία και ποιος ο λόγος της "εξαφάνισης" της.

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2026

Χρυσή Βαρδινογιάννη – Nina Flohr | Συνόδευσαν την οικογένεια Ντε Γκρες στο "τελευταίο αντίο" στην Ειρήνη

Η διακριτική παρουσία των συζύγων του Νικόλαου και Φίλιππου Ντε Γκρες στο πλευρό της Άννας Μαρίας.

19 Ιαν 2026

Κηδεία Ειρήνης | Πρώτη επίσημη εμφάνιση στην Ελλάδα για τη διάδοχο του ισπανικού θρόνου

To βασιλικό ζευγάρι της Ισπανίας βασιλιάς Felipe και βασίλισσα Letizia, με τις κόρες τους πριγκίπισσα Leonor και Infanta Sofia στην Αθήνα.

19 Ιαν 2026

Η κίνηση του Παύλου Ντε Γκρες στη Σοφία της Ισπανίας στη Μητρόπολη Αθηνών

Η χειρονομία του γιου της Άννας Μαρίας στην αγαπημένη του θεία, βασίλισσα Σοφία, που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός.

19 Ιαν 2026

Όπως δεν την έχουμε ξαναδεί | Η Δήμητρα Ματσούκα με athleisure look σε δημόσια εμφάνιση

Η Δήμητρα Ματσούκα σε μια ανατρεπτική εμφάνιση στην κοπή της πίτας της "Κόμισσας της Φάμπρικας".

19 Ιαν 2026

Το τελευταίο αντίο στην Ειρήνη | Οι αφίξεις στη Μητρόπολη Αθηνών

Σήμερα Δευτέρα 19 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η εξόδιος ακολουθία στην πριγκίπισσα Ειρήνη.

19 Ιαν 2026

"Ήταν πραγματικά κακιά": Η αποκάλυψη για τη Celine Dion από πρώην συνεργάτη της

Η άγνωστη αντιπαλότητα ανάμεσα στη Celine Dion και τη Lara Fabian.

19 Ιαν 2026

Ελένη Βουλγαράκη | Το πλούσιο brunch που απόλαυσε σε spot της Λισαβόνας

Η Ελένη Βουλγαράκη μοιράζεται το λαχταριστό πρωινό που επέλεξε στην πορτογαλική πρωτεύουσα.

19 Ιαν 2026

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση επέστρεψε στο instagram | H οικογενειακή έξοδος σε αγαπημένο της στέκι

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση απολαμβάνει το αγαπημένο της γλυκό με το αγόρι της.

18 Ιαν 2026

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου | Το αγαπημένο της πρωινό είναι η υγιεινή επιλογή που θέλεις για το ξεκίνημα της ημέρας σου

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου έχει την τέλεια υγιεινή πρόταση για το πρωινό μας γεύμα.

16 Ιαν 2026

Στα μπλε η Ιωάννα Μαλέσκου | Η εμφάνιση σε κοσμικό event

Η Ιωάννα Μαλέσκου σε νέα δημόσια εμφάνιση με κομψό σύνολο.