ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Λούις Γκόσετ Τζούνιορ: Πέθανε ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ

Σε ηλικία 87 ετών πέθανε ο Λούις Γκόσετ Τζούνιορ, ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που απέσπασε το Όσκαρ στην κατηγορία Β' ανδρικού ρόλου για την ταινία "Ιπτάμενος και τζέντλεμαν"

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Λούις Γκόσετ Τζούνιορ. Ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου.

Την είδηση θανάτου του γνωστοποίησε ο ανιψιός του μέσω δήλωσής του στο Associated Press, σύμφωνα με την οποία ο ηθοποιός πέθανε το βράδυ της Πέμπτης στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Ο Γκόσετ ήταν ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε το βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία του Β’ ανδρικού ρόλου. Εκτός από τον ρόλο του λοχία Φόλεϊ στο "Ιπτάμενος και τζέντλεμαν".

Ο Γκόσετ ήταν επίσης γνωστός για τις ταινίες "Ο εχθρός μου" (Enemy Mine, 1985), όπου υποδύθηκε έναν εξωγήινο αναγκασμένο να συμβιβαστεί με τον ανθρώπινο εχθρό του, έναν αστροναύτη (Ντένις Κουέιντ) εγκλωβισμένο στον πλανήτη του πρώτου και το "Iron Eagle" (1986), στο οποίο έπαιξε έναν βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας που βοηθά έναν νεαρό πιλότο (Τζέισον Πάτρικ) να βρει τον πατέρα του, αιχμάλωτο του εχθρού μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους του.

Ο Λούις Κάμερον Γκόσετ Τζούνιορ γεννήθηκε στο Μπρούκλιν στις 17 Μαΐου 1936 και άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής εξαιτίας ενός τραυματισμού του και είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ μεγάλωνε καταπολέμησε με επιτυχία την πολιομυελίτιδα. Αργότερα του προσφέρθηκε αθλητική υποτροφία, αλλά πήγε με δική του έξοδα στο Πανεπιστήμιο NYU, όπου υπέρ των θεατρικών αναζητήσεών του αρνήθηκε να παίξει μπάσκετ για το Πανεπιστήμιο.

Διέπρεψε αμέσως στο Μπρόντγουεϊ όπου άρχισε να εμφανίζεται το 1953 κάνοντας τότε το ντεμπούτο του στο έργο "Take a Giant Step", μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες εκείνης της χρονιάς. Μια άλλη τεράστια θεατρική επιτυχία του ήταν στο έργο "Ένα σταφύλι στον ήλιο" (A Raisin in the Sun) την σεζόν 1959 -1960. Επανέλαβε τον ρόλο του σε εκείνη την παράσταση και στον κινηματογράφο σε μια από τις πρώτες ταινίες του, όπου πρωταγωνιστής είναι ο Σίντνεϊ Πουατιέ. Απομακρύνθηκε από το θέατρο για χάρη της τηλεόρασης και του κινηματογράφου αλλά πολλά χρόνια αργότερα επέστρεψε σε αυτό.

Ο Γκόσετ δεν σταμάτησε ποτέ να παίζει στο σινεμά και την τηλεόραση. Οι τίτλοι της εργογραφίας του μόνο σε αυτά τα δύο μέσα ξεπερνούν τους 200! Πολλές δουλειές του είναι έτοιμες και έχουν προγραμματιστεί για να παρουσιαστούν μέσα στο 2024. Μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία του ήταν η μίνι σειρά "Ρίζες" στην δεκαετία του 1970 για την οποία κέρδισε το ΕΜΜΥ, ενώ στις πιο πρόσφατες ανήκουν οι "Watchmen" και το θρησκευτικό δράμα "The Reason" παραγωγή του 2020

Read Next

29 Απρ 2024

Η Λίντα Εβαντζελίστα με τον μοναχογιό της, τον 17χρονο Αγκουστίν

Η Λίντα Εβαντζελίστα έχει έναν μοναχογιό που είναι καρπός της σχέσης της με τον Γάλλο μεγιστάνα Φρανσουά Πινό.

Περισσότερα από

News

29 Απρ 2024

Μαρία Μενούνος: Βάφτισε την κόρη της και η τελετή ήταν μια αληθινή γιορτή

Η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της, Κέβιν Άντεργκάρο, βάφτισαν την Κυριακή 28 Απριλίου την κόρη τους, με το όνομα Αθηνά -Αλεξάνδρα.

29 Απρ 2024

Φέιθ Κίντμαν- Ούρμπαν: Η κόρη της Νικόλ Κίντμαν μεγαλώνει και γίνεται καλλονή

H δεύτερη κόρη της από τον γάμο της με τον Kέιθ Ούρμπαν εντυπωσιάζει καθώς μοιάζει τόσο πολύ στη μητέρα της.

28 Απρ 2024

"Έχει την καρδιά λέαινας": H Νικόλ Κίντμαν τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του κινηματογράφου, το AFI Life Achievement Award

"Είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς τη Νικόλ, είναι επίσης αδύνατο να μη τη θαυμάσει" είπε η Μέριλ Στριπ στην Κίντμαν παραδίδοντας της το εμβληματικό βραβείο. Kαι η Κίντμαν υποκλίθηκε κυριολεκτικά σε εκείνη.

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.