ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

100 χρόνια απο το θάνατο του Φραντς Κάφκα: Μια βιογραφία σε κόμικς

Μια έκθεση με κόμικ του Nicolas Mahler, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, ένα masterclass και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με πυρήνα τον σπουδαίο συγγραφέα.

Κάφκα

Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα. Σήμερα, το έργο του Κάφκα, μέρος του οποίου δημοσιεύτηκε μετά θάνατον, αποτελεί κομμάτι της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Σήμερα, ο συγγραφέας από την Πράγα εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και να μας συναρπάζει. Τι είναι αυτό που τον κάνει να αντέχει στον χρόνο;

Το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με πολλούς φορείς φωτίζει ποικίλες πτυχές της προσωπικότητας του Κάφκα και με αφορμή τη φετινή επέτειο επανεξετάζει το έργο του.

Μέσα από πολυάριθμές εκδηλώσεις θα ανακαλύψουμε εκ νέου τον συγγραφέα και το έργο του: Από έκθεση αφίσας, Masterclass και σχολικά εργαστήρια έως και ένα βιντεοπαιχνίδι.

100 χρόνια απο το θάνατο του Φραντς Κάφκα: Μια βιογραφία σε κόμικς

Έκθεση KOMPLETT KAFKA: Μια βιογραφία σε κόμικς

Ο Φραντς Κάφκα δεν ήταν μόνο συγγραφέας, είχε μεγάλο πάθος και για το σχέδιο: "Εγώ, κορίτσι μου, υπήρξα μεγάλο ταλέντο στο σχέδιο", έγραφε εν μέρει ειρωνικά αλλά και με κρυφή περηφάνια το 1913 στην αιώνια αρραβωνιαστικιά του, τη Φελίτσε Μπάουερ για τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες. Τα σχέδια που σκάρωνε του έδιναν κάποτε "μεγαλύτερη ικανοποίηση από κάθε τι άλλο", αναφέρει κάπου.

Τι τράβηξε τον Nicolas Mahler στον Κάφκα;

"Κάτι ιδιαίτερα δελεαστικό στον Κάφκα, εκτός από το θέμα των σχεδίων, ήταν ότι ενώ θεωρείται ένας βαρύς, σκοτεινός συγγραφέας, υπάρχει και το κωμικό στοιχείο στα έργα του. Η Μεταμόρφωση για παράδειγμα είναι στην πραγματικότητα ένα χιουμοριστικό σκετς γεμάτο αστείους χαρακτήρες, ακόμη και αν σε μερικούς φαντάζει πολύ καταθλιπτικό και καθόλου ευχάριστο. Το να συνδέεις το κωμικό με το σκοτεινό στοιχείο είναι φυσικά πολύ δελεαστικό."

Ο Nicolas Mahler, σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος, αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Κάφκα με τρόπο απαράμιλλα πνευματώδη και καυστικό, ενώ δεν διστάζει να αγγίξει και ορισμένα μεγάλα ερωτήματα: Γιατί απέτυχε το σχέδιο του Κάφκα να συντάξει μια σειρά φτηνών ταξιδιωτικών οδηγών; Ποιος έγραψε τη συνέχεια ενός από τα σημαντικότερα βιβλία του με τίτλο "Η επαναμεταμόρφωση του Γκρέγκορ Σάμσα"; Και τι κρύβεται πίσω από την ιστορία με τη "λευκή σκλάβα"; Απαντήσεις στα παραπάνω και άλλα πολλά θα βρείτε στο βιβλίο KOMPLETT KAFKA. (Πηγή: Εκδόσεις Suhrkamp)

Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Nicolas Mahler και το Literaturhaus Stuttgart(Λογοτεχνικό Σπίτι της Στουτγκάρδης).

NICOLAS MAHLER

Ο Nicolas Mahler γεννήθηκε το 1969 στη Βιέννη, όπου ζει και εργάζεται ως σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος. Κόμικς και γελοιογραφίες του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά όπως Die Zeit, NZZam Sonntag, την Κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine και το σατιρικό περιοδικό Titanic. Για το ευρύτατο έργο του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων το βραβείο Max und Moritz ως ο "καλύτερος γερμανόφωνος καλλιτέχνης κόμικς" το 2010, το βραβείο Literaturhäuser το 2015 και το βραβείο Sondermannτο 2019. Ο Mahler είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής για την Ποίηση στη Βιέννη.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία του καλλιτέχνη Nicolas Mahler.

Eγκαίνια: Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, 19:30

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

Διάρκεια έκθεσης: έως 15 Ιουνίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Δε – Πε: 8:30 – 21:30, Πα: 8:30 – 17:00, Σα: 8:30 – 13:00

Κυριακές και γιορτές κλειστά

Τη βραδιά θα προλογίσει ο Νικόλαος-Ιωάννης Κοσκινάς, επίκουρος καθηγητής Νεότερης Γερμανικής Λογοτεχνίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παράλληλο Πρόγραμμα

Το παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης Komplett Kafka περιλαμβάνει masterclass με τον Nicolas Mahler, σχολικά εργαστήρια καθώς ένα βιντεοπαιχνίδι.

Εργαστήρι MASTERCLASS ΜΕ ΤΟΝ NICOLAS MAHLER

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, 10:30 - 12:00

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

Ο αυτοδίδακτος βραβευμένος κομίστας και εικονογράφος Nicolas Mahler θα παρουσιάσει το έργο του και θα μιλήσει για τη θέση των κόμικς στην αγορά βιβλίου, τους διάφορους τρόπους επεξεργασίας λογοτεχνικών κειμένων, μεταξύ άλλων και του Κάφκα, αλλά και για την Τεχνητή Νοημοσύνη.


Το masterclass απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες, εικονογράφους, γραφίστες και γραφίστριες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο/ενδιαφερόμενη.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι τις 20/03/2024 μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kultur.athen@goethe.de

Γλώσσα: Αγγλικά

H συμμετοχή είναι δωρεάν

Εργαστήρια για σχολικές τάξεις

KOMPLETT KAFKA – Μια διαδραστική ξενάγηση

Μάρτιος-Απρίλιος 2024

Ο Nicolas Mahler αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Κάφκα με μια μοναδική και καυστική προσέγγιση, απεικονίζοντάς τα με μινιμαλιστικές εικόνες. Από το περιπλανώμενο σκαθάρι Γκρέγκορ έως τον αδύναμο καλλιτέχνη της πείνας και την αοιδό Γιοζεφίνε, ο Mahler αποτυπώνει αυτούς τους ήρωες σε σχέδια με ένα μινιμαλιστικό ύφος. Και ο ίδιος ο Καφκα, η αρραβωνιαστικιά του Φελίτσε και ο φίλος του Μαξ Μπροντ δεν ξεφεύγουν ανεπηρέαστοι. Η επιρροή του Φραντς Κάφκα παραμένει ακλόνητη ακόμη και εκατό χρόνια μετά τον θάνατό του.


Οι μαθητές θα ζήσουν ένα περιπετειώδες ταξίδι μέσα από πολύχρωμες εικόνες και φανταστικούς κόσμους. Θα εισχωρήσουμε στον κόσμο των σκέψεων του Κάφκα, θα αναβιώσουμε τον παραμυθένιο κόσμο του συγγραφέα Φραντς Κάφκα και θα αποκτήσουμε μια αίσθηση για τον λόγο που ο Κάφκα θεωρείται ακόμη και σήμερα τόσο σύγχρονος και επίκαιρος.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε μαθητές από Ε’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου.

Θα πραγματοποιηθούν σε γερμανική γλώσσα. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ

Βιντεοπαιχνίδι

Playing Kafka

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

"Βυθιστείτε" στον μυστηριώδη κόσμο των μυθιστορημάτων του Κάφκα.

Το βιντεοπαιχνίδι Playing Kafka προσκαλεί παίκτες να ζήσουν ένα "καφκικό" ταξίδι με διαδραστικούς γρίφους και συναρπαστικούς διαλόγους

Ποιες αποφάσεις θα παίρνατε αν ήσασταν στη θέση του Τζόζεφ Κ.; Κάθε κίνηση επηρεάζει την πορεία του παιχνιδιού και την ιστορία. Μέσα από την αλληλεπίδραση με τον κόσμο του παιχνιδιού, τους συναρπαστικούς διαλόγους με τους χαρακτήρες και τους διαδραστικούς γρίφους, δίνεται ο χώρος και ο χρόνος για ατομικές σκέψεις για το έργο του Κάφκα σήμερα.

Βιβλιογραφία για τον Κάφκα; Η θεματική λίστα περιλαμβάνει γερμανικούς και ελληνικούς τίτλους. Περισσότερα εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες: www.goethe.de/hellas/kafka

Είσοδος ελεύθερη

Read Next

23 Απρ 2024

Τζούλια Ρόμπερτς: "Η οικογένεια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κάλυψε τα έξοδα της γέννησης μου"

Η αποκάλυψη της σταρ για την φιλία των γονιών της με τον αείμνηστο νομπελίστα Ειρήνης.

Περισσότερα από

News

23 Απρ 2024

Κατερίνη: Οι ανθισμένες κερασιές ενθουσιάσαν το κοινό και ανοίγουν δρόμο για το πρότζεκτ "Ανθισμένες Διαδρομές" της χώρας

Με ξεναγήσεις, ποδηλατάδες, χορούς και τραγούδια ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις των "Ανθισμένων Κερασιών της Πιερίας".

22 Απρ 2024

Μπάρμπεκιου με φίλους για τη Δέσποινα Βανδή | 'Εκανε free day στη δίαιτά της

Το πιάτο στο οποίο δεν κατάφερε να αντισταθεί.

22 Απρ 2024

Στη Νικόλ Κίντμαν το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI)

Στις 27 Απριλίου θα λάβει χώρα η τελετή και η Νικόλ Κίντμαν θα πρέπει να είναι πολύ χαρούμενη καθώς θα της το παραδώσει μια σπουδαία ηθοποιός.

22 Απρ 2024

Ο "φούρνος του χωριού", που έγινε το "διεθνές" αρτοποιείο στη Ζίτσα Ιωαννίνων

"Ο στόχος μας, είναι να διαδώσουμε την υπέροχη γαστρονομία της Ηπείρου, σε όλο τον κόσμο", λέει ο ιδιοκτήτης του.

22 Απρ 2024

Το Πάσχα έφτασε στο gift shop του Μεγάρου Μουσικής

Λαμπάδες, διακοσμητικά αυγά, υπέροχα δώρα και βιβλία θα βρείτε για μικρούς και μεγάλους στο M-shop του Μεγάρου Μουσικής.

22 Απρ 2024

Μητροπολίτη Κοζάνης και Σερβίων: Οι γυναίκες "να επιστρέψουν σπίτια τους"

Νέο απαράδεκτο σχόλιο από τον Μητροπολίτη εναντίον των γυναικών- τις θεωρεί τις μόνες υπεύθυνες για το μεγάλωμα των παιδιών, αλλά και τις συμμορίες ανηλίκων.

22 Απρ 2024

Καρυστιανού: Ντροπή της Δικαιοσύνης η αρχειοθέτηση της μήνυσής μας - Θα βρούμε όσα πέταξαν

Χιλιάδες πολίτες θέλησαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση για την τραγωδία των Τεμπών, με κεντρική ομιλήτρια την Μαρία Καρυστιανού.

22 Απρ 2024

"Garbo: Leave Me Alone": Ντοκιμαντέρ, για την αινιγματική Γκρέτα Γκάρμπο

Σε ηλικία 35 ετών κι έχοντας 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ η σταρ αποσύρθηκε από το Χόλιγουντ και τον δημόσιο βίο.