ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

100 χρόνια απο το θάνατο του Φραντς Κάφκα: Μια βιογραφία σε κόμικς

Μια έκθεση με κόμικ του Nicolas Mahler, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, ένα masterclass και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με πυρήνα τον σπουδαίο συγγραφέα.

Κάφκα

Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα. Σήμερα, το έργο του Κάφκα, μέρος του οποίου δημοσιεύτηκε μετά θάνατον, αποτελεί κομμάτι της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Σήμερα, ο συγγραφέας από την Πράγα εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και να μας συναρπάζει. Τι είναι αυτό που τον κάνει να αντέχει στον χρόνο;

Το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με πολλούς φορείς φωτίζει ποικίλες πτυχές της προσωπικότητας του Κάφκα και με αφορμή τη φετινή επέτειο επανεξετάζει το έργο του.

Μέσα από πολυάριθμές εκδηλώσεις θα ανακαλύψουμε εκ νέου τον συγγραφέα και το έργο του: Από έκθεση αφίσας, Masterclass και σχολικά εργαστήρια έως και ένα βιντεοπαιχνίδι.

100 χρόνια απο το θάνατο του Φραντς Κάφκα: Μια βιογραφία σε κόμικς

Έκθεση KOMPLETT KAFKA: Μια βιογραφία σε κόμικς

Ο Φραντς Κάφκα δεν ήταν μόνο συγγραφέας, είχε μεγάλο πάθος και για το σχέδιο: "Εγώ, κορίτσι μου, υπήρξα μεγάλο ταλέντο στο σχέδιο", έγραφε εν μέρει ειρωνικά αλλά και με κρυφή περηφάνια το 1913 στην αιώνια αρραβωνιαστικιά του, τη Φελίτσε Μπάουερ για τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες. Τα σχέδια που σκάρωνε του έδιναν κάποτε "μεγαλύτερη ικανοποίηση από κάθε τι άλλο", αναφέρει κάπου.

Τι τράβηξε τον Nicolas Mahler στον Κάφκα;

"Κάτι ιδιαίτερα δελεαστικό στον Κάφκα, εκτός από το θέμα των σχεδίων, ήταν ότι ενώ θεωρείται ένας βαρύς, σκοτεινός συγγραφέας, υπάρχει και το κωμικό στοιχείο στα έργα του. Η Μεταμόρφωση για παράδειγμα είναι στην πραγματικότητα ένα χιουμοριστικό σκετς γεμάτο αστείους χαρακτήρες, ακόμη και αν σε μερικούς φαντάζει πολύ καταθλιπτικό και καθόλου ευχάριστο. Το να συνδέεις το κωμικό με το σκοτεινό στοιχείο είναι φυσικά πολύ δελεαστικό."

Ο Nicolas Mahler, σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος, αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Κάφκα με τρόπο απαράμιλλα πνευματώδη και καυστικό, ενώ δεν διστάζει να αγγίξει και ορισμένα μεγάλα ερωτήματα: Γιατί απέτυχε το σχέδιο του Κάφκα να συντάξει μια σειρά φτηνών ταξιδιωτικών οδηγών; Ποιος έγραψε τη συνέχεια ενός από τα σημαντικότερα βιβλία του με τίτλο "Η επαναμεταμόρφωση του Γκρέγκορ Σάμσα"; Και τι κρύβεται πίσω από την ιστορία με τη "λευκή σκλάβα"; Απαντήσεις στα παραπάνω και άλλα πολλά θα βρείτε στο βιβλίο KOMPLETT KAFKA. (Πηγή: Εκδόσεις Suhrkamp)

Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Nicolas Mahler και το Literaturhaus Stuttgart(Λογοτεχνικό Σπίτι της Στουτγκάρδης).

NICOLAS MAHLER

Ο Nicolas Mahler γεννήθηκε το 1969 στη Βιέννη, όπου ζει και εργάζεται ως σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος. Κόμικς και γελοιογραφίες του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά όπως Die Zeit, NZZam Sonntag, την Κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine και το σατιρικό περιοδικό Titanic. Για το ευρύτατο έργο του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων το βραβείο Max und Moritz ως ο "καλύτερος γερμανόφωνος καλλιτέχνης κόμικς" το 2010, το βραβείο Literaturhäuser το 2015 και το βραβείο Sondermannτο 2019. Ο Mahler είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής για την Ποίηση στη Βιέννη.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία του καλλιτέχνη Nicolas Mahler.

Eγκαίνια: Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, 19:30

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

Διάρκεια έκθεσης: έως 15 Ιουνίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Δε – Πε: 8:30 – 21:30, Πα: 8:30 – 17:00, Σα: 8:30 – 13:00

Κυριακές και γιορτές κλειστά

Τη βραδιά θα προλογίσει ο Νικόλαος-Ιωάννης Κοσκινάς, επίκουρος καθηγητής Νεότερης Γερμανικής Λογοτεχνίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παράλληλο Πρόγραμμα

Το παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης Komplett Kafka περιλαμβάνει masterclass με τον Nicolas Mahler, σχολικά εργαστήρια καθώς ένα βιντεοπαιχνίδι.

Εργαστήρι MASTERCLASS ΜΕ ΤΟΝ NICOLAS MAHLER

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, 10:30 - 12:00

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

Ο αυτοδίδακτος βραβευμένος κομίστας και εικονογράφος Nicolas Mahler θα παρουσιάσει το έργο του και θα μιλήσει για τη θέση των κόμικς στην αγορά βιβλίου, τους διάφορους τρόπους επεξεργασίας λογοτεχνικών κειμένων, μεταξύ άλλων και του Κάφκα, αλλά και για την Τεχνητή Νοημοσύνη.


Το masterclass απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες, εικονογράφους, γραφίστες και γραφίστριες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο/ενδιαφερόμενη.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι τις 20/03/2024 μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kultur.athen@goethe.de

Γλώσσα: Αγγλικά

H συμμετοχή είναι δωρεάν

Εργαστήρια για σχολικές τάξεις

KOMPLETT KAFKA – Μια διαδραστική ξενάγηση

Μάρτιος-Απρίλιος 2024

Ο Nicolas Mahler αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Κάφκα με μια μοναδική και καυστική προσέγγιση, απεικονίζοντάς τα με μινιμαλιστικές εικόνες. Από το περιπλανώμενο σκαθάρι Γκρέγκορ έως τον αδύναμο καλλιτέχνη της πείνας και την αοιδό Γιοζεφίνε, ο Mahler αποτυπώνει αυτούς τους ήρωες σε σχέδια με ένα μινιμαλιστικό ύφος. Και ο ίδιος ο Καφκα, η αρραβωνιαστικιά του Φελίτσε και ο φίλος του Μαξ Μπροντ δεν ξεφεύγουν ανεπηρέαστοι. Η επιρροή του Φραντς Κάφκα παραμένει ακλόνητη ακόμη και εκατό χρόνια μετά τον θάνατό του.


Οι μαθητές θα ζήσουν ένα περιπετειώδες ταξίδι μέσα από πολύχρωμες εικόνες και φανταστικούς κόσμους. Θα εισχωρήσουμε στον κόσμο των σκέψεων του Κάφκα, θα αναβιώσουμε τον παραμυθένιο κόσμο του συγγραφέα Φραντς Κάφκα και θα αποκτήσουμε μια αίσθηση για τον λόγο που ο Κάφκα θεωρείται ακόμη και σήμερα τόσο σύγχρονος και επίκαιρος.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε μαθητές από Ε’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου.

Θα πραγματοποιηθούν σε γερμανική γλώσσα. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ

Βιντεοπαιχνίδι

Playing Kafka

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

"Βυθιστείτε" στον μυστηριώδη κόσμο των μυθιστορημάτων του Κάφκα.

Το βιντεοπαιχνίδι Playing Kafka προσκαλεί παίκτες να ζήσουν ένα "καφκικό" ταξίδι με διαδραστικούς γρίφους και συναρπαστικούς διαλόγους

Ποιες αποφάσεις θα παίρνατε αν ήσασταν στη θέση του Τζόζεφ Κ.; Κάθε κίνηση επηρεάζει την πορεία του παιχνιδιού και την ιστορία. Μέσα από την αλληλεπίδραση με τον κόσμο του παιχνιδιού, τους συναρπαστικούς διαλόγους με τους χαρακτήρες και τους διαδραστικούς γρίφους, δίνεται ο χώρος και ο χρόνος για ατομικές σκέψεις για το έργο του Κάφκα σήμερα.

Βιβλιογραφία για τον Κάφκα; Η θεματική λίστα περιλαμβάνει γερμανικούς και ελληνικούς τίτλους. Περισσότερα εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες: www.goethe.de/hellas/kafka

Είσοδος ελεύθερη

Read Next

26 Ιουλ 2024

Αρετή Κετιμέ: Πώς είναι σήμερα το κορίτσι-θαύμα που πριν από 20 χρόνια μάγεψε τον κόσμο στην "Αθήνα 2004";

Πριν από 20 χρόνια μία 15χρονη και το σαντούρι της μεσουρανούσαν στην ελληνική μουσική σκηνή.

26 Ιουλ 2024

Κόλαφος η απάντηση της ΕΣΗΕΑ στην Ακρίτα για την επίθεση στην Παναγοπούλου: "Οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλη ευθύνη για τον δημόσιο λόγο που εκφέρουμε"

"Σε μια εποχή που ο κακοποιητικός λόγος ισοπεδώνει τη γυναικεία προσωπικότητα, οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλη ευθύνη για τον δημόσιο λόγο που εκφέρουμε και στον χώρο των social media" αναφέρει η ανακοίνωση.

Περισσότερα από

News

26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φρενίτιδα με τη Σελίν Ντιόν- Ποιο τραγούδι θα ερμηνεύσει και πώς την αποθεώνει ο κόσμος

Η μεγάλη ντίβα ανταποδίδει την αγάπη που της δείχνει ο κόσμος και εκθειάζει το Παρίσι στο Instagram της.

26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: To λαμπερό πάρτι της Louis Vuitton- Όλοι οι διάσημοι καλεσμένοι

Πλήθος αστέρων παρευρέθηκαν στο πάρτυ που παρέθεσε ο γαλλικός οίκος λίγο πριν την τελετή έναρξης των Αγώνων στο Παρίσι.

26 Ιουλ 2024

"Μη στρίβετε τη μούρη σας κυρία μου. Σε σας το λέω, έχετε ένα μόνιμο στρίψιμο του στόματος. Είναι εκνευριστικό να το βλέπω"

Ο Παύλος Πολάκης για άλλη μια φορά "παραδίδει μαθήματα ευγένειας", τα οποία προφανώς και διδάχτηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Και αποχώρησε αμετανόητος και προφανώς ατιμώρητος.

26 Ιουλ 2024

Μαρία Μενούνος: Χειροκροτεί την κόρη της, Αθηνά, την ώρα που κάνει τα πρώτα της βήματα

Η Μαρία Μενούνος φαίνεται ενθουσιασμένη καθώς η Αθηνά μεγαλώνει.

26 Ιουλ 2024

Παρίσι 2024: Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφσκι στο δείπνο Μακρόν στο Λούβρο

Καλεσμένοι ήταν αρχηγοί κρατών, βασιλείς, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και αθλητικών φορέων και φυσικά ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

26 Ιουλ 2024

Δώρα Τσαμπάζη προς Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη: "Απόψε θα ζήσετε ίσως την κορυφαία στιγμή της καριέρα σας"

Η Δώρα Τσαμπάζη θυμάται σε ανάρτηση της τη στιγμή που ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης κράτησε ψηλά την ελληνική σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

26 Ιουλ 2024

Η Βασιλική Τρουφάκου στο χωριό με τον δύο μηνών γιο της

Βιώνει την απόλυτη ευτυχία η Βασιλική Τρουφάκου.

26 Ιουλ 2024

Lady Gaga: Διέρρευσαν τα πρώτα πλάνα με τις πρόβες της στον Σηκουάνα

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

26 Ιουλ 2024

20 χρόνια πριν- Η Ναόμι Κάμπελ αναπολεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Η ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.