ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Παπαϊωάννου στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η διοργάνωση αναδεικνύει το έργο του κορυφαίου καλλιτέχνη ο οποίος, επίσης, υπογράφει ένα σχέδιο για τη φετινή αφίσα του θεσμού.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο 'Εγκάρσιος Προσανατολισμός' μέσα από τα μάτια των συνεργατών του

Ο κορυφαίος και διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει αφήσει διακριτό στίγμα ως σκηνοθέτης, χορογράφος, εικαστικός και περφόρμερ, βρίσκεται στο επίκεντρο του αφιερώματος που παρουσιάζει το προσεχές 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (7-17/3).

Η ενότητα προς τιμήν του Παπαϊωάννου, ο οποίος πρόκειται να παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει τις μικρού μήκους του "Nowhere" και "Pimal Matter" στις οποίες χορογραφεί ξανά το θεατρικό έργο του ώστε να διατυπωθεί με κινηματογραφικούς όρους, κρατώντας για τον ίδιο το ρόλο του κινηματογραφιστή και μοντέρ. Ακόμη, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών παρουσιάζεται η βίντεο - εγκατάσταση "Inside" καθώς επίσης η παράλληλη κινηματογραφική απεικόνιση των παρασκηνίων του Inside, με τίτλο "Backside".

Επιπλέον, στο φεστιβάλ προβάλλεται ως έργο εν εξελίξει το παραγωγής Onassis Culture ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή, στο οποίο η σκηνοθέτρια ακολουθεί την περιοδεία της παράστασης "Εγκάρσιος Προσανατολισμός" στις σκηνές της Ευρώπης. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα το Δεκέμβριο του 2021 και ταξίδεψε σε 3 ηπείρους, 20 χώρες, 31 πόλεις μπροστά σε περισσότερους από 80.000 θεατές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παπαϊωάννου με αφορμή το αφιέρωμα παραχωρεί το ασπρόμαυρο ενός φιλιού για τη φετινή αφίσα του θεσμού. Παράλληλα, το περιοδικό Πρώτο Πλάνο που κυκλοφορεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο έργο του καλλιτέχνη μέσα από τη ματιά της Στεφανή. Ακολουθούν αναλυτικά τα έργα του αφιερώματος.

Το ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή σε ειδική προβολή ως work in progress

Σε ειδική προβολή ως work in progress θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή, "Η καρδιά του ταύρου" (working title) για την παράσταση "Εγκάρσιος Προσανατολισμός" του Δημήτρη Παπαϊωάννου, μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Στο έργο Εγκάρσιος Προσανατολισμός, το οποίο ξεκίνησε το παγκόσμιο ταξίδι του το 2021, ο Παπαϊωάννου μάς προσανατολίζει προς την πηγή του φωτός. Εγκάρσιος Προσανατολισμός ονομάζεται η μέθοδος που χρησιμοποιούν τα έντομα για να διατηρούν μια σταθερή γωνία προς μια μακρινή πηγή φωτός για προσανατολισμό, ο λόγος για τον οποίο πετούν προς ό,τι λάμπει. Αντλώντας έμπνευση από τον μύθο του Μινώταυρου και τον συμβολικό του πυρήνα, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου υπερβαίνει τη γραμμικότητα, τις υφιστάμενες σχέσεις εξουσίας και ιεραρχίας και τις παγιωμένες βεβαιότητες για τις έννοιες της καταγωγής και της ταυτότητας, προτείνοντας μια προσέγγιση ρευστή και δυναμική, η οποία επανεφευρίσκει τη γλώσσα, την επικοινωνία και τα σύνορα που μας χωρίζουν από το Άλλο και το διαφορετικό. Η πολυβραβευμένη σκηνοθέτρια Εύα Στεφανή ακολουθεί την περιοδεία του έργου στις ευρωπαϊκές σκηνές και παρατηρεί από απόσταση αναπνοής με την τολμηρή ματιά της τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και τους συνεργάτες του, στην προσπάθειά τους να δώσουν σχήμα και πνοή στο έργο. Η κάμερα κατέγραφε επί δύο χρόνια σκηνές από τις πρόβες και τις παραστάσεις στη Λυών, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Ρώμη, το Τελ Αβίβ, έως και την τελευταία παράσταση στο Σαν Φρανσίσκο.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

26 Ιουλ 2024

Αρετή Κετιμέ: Πώς είναι σήμερα το κορίτσι-θαύμα που πριν από 20 χρόνια μάγεψε τον κόσμο στην "Αθήνα 2004";

Πριν από 20 χρόνια μία 15χρονη και το σαντούρι της μεσουρανούσαν στην ελληνική μουσική σκηνή.

26 Ιουλ 2024

Κόλαφος η απάντηση της ΕΣΗΕΑ στην Ακρίτα για την επίθεση στην Παναγοπούλου: "Οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλη ευθύνη για τον δημόσιο λόγο που εκφέρουμε"

"Σε μια εποχή που ο κακοποιητικός λόγος ισοπεδώνει τη γυναικεία προσωπικότητα, οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλη ευθύνη για τον δημόσιο λόγο που εκφέρουμε και στον χώρο των social media" αναφέρει η ανακοίνωση.

Περισσότερα από

News

26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φρενίτιδα με τη Σελίν Ντιόν- Ποιο τραγούδι θα ερμηνεύσει και πώς την αποθεώνει ο κόσμος

Η μεγάλη ντίβα ανταποδίδει την αγάπη που της δείχνει ο κόσμος και εκθειάζει το Παρίσι στο Instagram της.

26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: To λαμπερό πάρτι της Louis Vuitton- Όλοι οι διάσημοι καλεσμένοι

Πλήθος αστέρων παρευρέθηκαν στο πάρτυ που παρέθεσε ο γαλλικός οίκος λίγο πριν την τελετή έναρξης των Αγώνων στο Παρίσι.

26 Ιουλ 2024

"Μη στρίβετε τη μούρη σας κυρία μου. Σε σας το λέω, έχετε ένα μόνιμο στρίψιμο του στόματος. Είναι εκνευριστικό να το βλέπω"

Ο Παύλος Πολάκης για άλλη μια φορά "παραδίδει μαθήματα ευγένειας", τα οποία προφανώς και διδάχτηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Και αποχώρησε αμετανόητος και προφανώς ατιμώρητος.

26 Ιουλ 2024

Μαρία Μενούνος: Χειροκροτεί την κόρη της, Αθηνά, την ώρα που κάνει τα πρώτα της βήματα

Η Μαρία Μενούνος φαίνεται ενθουσιασμένη καθώς η Αθηνά μεγαλώνει.

26 Ιουλ 2024

Παρίσι 2024: Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφσκι στο δείπνο Μακρόν στο Λούβρο

Καλεσμένοι ήταν αρχηγοί κρατών, βασιλείς, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και αθλητικών φορέων και φυσικά ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

26 Ιουλ 2024

Δώρα Τσαμπάζη προς Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη: "Απόψε θα ζήσετε ίσως την κορυφαία στιγμή της καριέρα σας"

Η Δώρα Τσαμπάζη θυμάται σε ανάρτηση της τη στιγμή που ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης κράτησε ψηλά την ελληνική σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

26 Ιουλ 2024

Η Βασιλική Τρουφάκου στο χωριό με τον δύο μηνών γιο της

Βιώνει την απόλυτη ευτυχία η Βασιλική Τρουφάκου.

26 Ιουλ 2024

Lady Gaga: Διέρρευσαν τα πρώτα πλάνα με τις πρόβες της στον Σηκουάνα

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

26 Ιουλ 2024

20 χρόνια πριν- Η Ναόμι Κάμπελ αναπολεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Η ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.