ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το τραγικό τέλος της πολυμελούς οικογένειας του Ρούντολφ Ες που έμενε δίπλα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς

Παρά το γεγονός ότι ζούσαν μόλις 150 μέτρα μακρία από το κρεματόριο, η σύζυγός του ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα από όσα συνέβησαν στο στρατόπεδο.

Ο Γερμανός στρατιώτης και ναζί παρτιζάνος, Ρούντολφ Ες , υπηρέτησε ως διοικητής του συγκροτήματος των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς (1940–45) σε μια περίοδο που έχασαν τη ζωή τους από 1.000.000 έως 2.500.000 κρατούμενοι.

Το 1940, ανατέθηκε στον Ρούντολφ Ες να δημιουργήσει ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στην κατεχόμενη Πολωνία. Εκεί, αποδεικνύεται αποτελεσματικός οργανωτής και γίνεται πρωταγωνιστής στο πιο μελανό σημείο της σύγχρονης ιστορίας. Ο Ρούντολφ Ες, οποίος ήταν ο μακροβιότερος διοικητής του Άουσβιτς, επέβλεπε τις καθημερινές μαζικές δολοφονίες των Εβραίων για τρεισήμισι χρόνια, πριν επιστρέψει στο σπίτι του μόλις 150 μέτρα από την καμινάδα του κρεματόριου.

Παρά το γεγονός ότι ζούσε σε τόσο κοντινή απόσταση, η σύζυγός του ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα από όσα συνέβησαν στο στρατόπεδο. Μάλιστα, περιέγραψε το σπίτι τους στην Πολωνία ως έναν "παράδεισο" με μάγειρες, νταντάδες και καθαρίστριες να καλύπτουν κάθε ανάγκη της οικογένειας. Ωστόσο, αρκετοί από αυτό το οικιακό προσωπικό ήταν κρατούμενοι από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς ακριβώς απέναντι από το σπίτι της οικογένειας, με τα περικυκλωμένα μέρη και το παλιό κρεματόριο να φαίνονται από το παράθυρο του επάνω ορόφου του σπιτιού.

Η οικογένεια Ες απολάμβανε πικνίκ δίπλα στο ποτάμι, τα 5 παιδιά του διοικητή είχαν μία εξαιρετικά καλή παιδική ηλικία με βόλτες με βάρκα και παιχνίδια στην άμμο και όλα αυτά λίγα μόλις μέτρα μακριά από το σημείο όπου διαπράχθηκαν οι μεγαλύτερες φρικαλεότητες της ανθρωπότητας. Όσον αφορά τον πατέρα της οικογένειας, η κόρη του τον χαρακτήρισε ως ένα στοργικό πατέρα που ήταν "ο ωραιότερος άντρας στον κόσμο".

Ο Χος διορίστηκε διοικητής του Άουσβιτς, στα δυτικά της κατεχόμενης από τους Ναζί Πολωνία, τον Μάιο του 1940, όταν στέγαζε πολιτικούς κρατούμενους. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε την τελειοποίηση και τη δοκιμή τεχνικών για μαζικές δολοφονίες, οδηγώντας στην κατασκευή τεσσάρων μεγάλων θαλάμων αερίων και κρεματόρια στο Άουσβιτς Ι, Άουσβιτς ΙΙ και Μπίρκεναου.

Αν και αντικαταστάθηκε ως διοικητής του στρατοπέδου το 1943 μετά την προαγωγή του, η σύζυγος του και τα πέντε παιδιά του συνέχισαν να ζουν στη βίλα. Επέστρεψε αργότερα στο Άουσβιτς τον Μάιο του 1944 για να επιβλέπει τη δολοφονία 400.000 Ούγγρων Εβραίων σε λιγότερο από τρεις μήνες. Όμως, παρά τη φρίκη που λάμβανε χώρα, η οικογένεια Ες ζούσε στην δική της παράδοξη απομόνωση πίσω από τους τοίχους του σπιτιού τους.

Μετά την ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1945, ο Ρούντολφ Ες απέφυγε τη σύλληψη για σχεδόν ένα χρόνο πριν συλληφθεί. Τελικά, το συνέλαβα και τον οδήγησαν στο Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο της Νυρεμβέργης. Όταν κατηγορήθηκε για τη δολοφονία τριάμισι εκατομμυρίων ανθρώπων, απάντησε: "Όχι. Μόνο δυόμισι εκατομμύρια—οι υπόλοιποι πέθαναν από ασθένειες και πείνα". Καταδικάστηκε σε θάνατο το 1947 και κρεμάστηκε δίπλα στο κρεματόριο στο Άουσβιτς

Ωστόσο, η ιστορία για την υπόλοιπη οικογένεια του είναι λιγότερο ξεκάθαρη. Το 2013, το τρίτο του παιδί Ίνγκε-Μπρίγκιτ ζούσε στη Βόρεια Βιρτζίνια και έδωσε συνέντευξη στην Washington Post. Σήμερα θα ήταν 90 ετών, αλλά δεν είναι σαφές αν είναι ακόμα ζωντανή.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

27 Απρ 2024

Νάνα Μούσχουρη: Συγκλόνισε η 89χρονη διεθνούς φήμης τραγουδίστρια στο Καλλιμάρμαρο

Στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας η Νάνα Μούσχουρη ερμήνευσε τους εθνικούς ύμνους Γαλλίας και Ελλάδας.

Περισσότερα από

News

27 Απρ 2024

Ανδρέας Μικρούτσικος: "Στη Super Κατερίνα ένιωσα καταπιεσμένος και ότι δεν υπήρχε σεβασμός"

Ανδρέας Μικρούτσικος: "Στη Super Κατερίνα ένιωσα καταπιεσμένος και ότι δεν υπήρχε σεβασμός"

27 Απρ 2024

Στέφανος Κορκολής: "Μετά τον καρκίνο πέταξα από τη ζωή μου οτιδήποτε τοξικό"

Ο Στέφανος Κορκολής μίλησε για την περιπέτεια υγείας του, τις αλλαγές που έκανε στη ζωή του και την επιλογή να είσαι ελεύθερος άνθρωπος.

27 Απρ 2024

Αγνώριστη η Αν Χάθαγουεϊ με πολύ κοντά, αγορίστικα μαλλιά

Η ηθοποιός υιοθέτησε ένα εντελώς διαφορετικό, για τα δεδομένα της, hair look.

27 Απρ 2024

Βασιλιάς Κάρολος: Η ανανέωση του πλάνου της κηδείας του

Πόσο άρρωστος είναι τελικά ο βασιλιάς Κάρολος και τι συμβαίνει με την επιχείρηση Menai Bridge;

27 Απρ 2024

Αθηνά Οικονομάκου-Φίλιππος Μιχόπουλος:"Τα παιδιά μας είναι αυτά που θα μας ενώνουν για πάντα και θα είμαστε συνεχώς δίπλα τους με απεριόριστη αγάπη"

Διαζύγιο για Φίλιππο Μιχόπουλο και Αθηνά Οικονομάκου: Χωρίζουν έπειτα από δέκα χρόνια γάμου και ζητούν την κατανόηση του τύπου, προκειμένου να διασφαλίσον την ιδιωτικότητα των παιδιών τους.

27 Απρ 2024

Μαρίνα Σάττι: Κοκκινομάλλα και αγνώριστη 16 χρόνια πριν

Όταν η Μαρίνα Σάττι τραγουδούσε στα 22 της, με Παπακωνσταντίνου, Μπουλά και Ζουγανέλη.

27 Απρ 2024

H Τζένιφερ Άνιστον μεταμορφώνεται σε Μπάρμπρα Στρέιζαντ- Η απίστευτη ομοιότητα

H μεταμόρφωση της Τζένιφερ Άνιστον σε Μπάρμπρα Στρέιζαντ, ήταν αυτό που πάντα ήθελε!

27 Απρ 2024

Καλλιμάρμαρο: Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο "Παρίσι 2024"

Σε ενα κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο αντήχησαν οι Εθνικοί Ύμνοι της Ελλάδας και της Γαλλίας.