ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Βόμβα" από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: "Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα βαπτίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία"

Αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση του Αρχιεπισκόπου.

Σάλο έχει προκαλέσει η δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου που διατυπώθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος ήταν εκείνος που ευλόγησε τη βάπτιση του παιδιού ενός ομόφυλου ζευγαριού το καλοκαίρι στη Γλυφάδα. Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σημείωσε πως η βάπτιση των παιδιών θα τελείται όταν εκείνα το επιλέξουν.

"Είναι μια ευκαιρία να ξαναγυρίσουμε στην παράδοση. Αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών είναι γιατί μες στην εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι μεγαλώνει σ΄ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών, επομένως δεν χρειάζεται αυτό που λέμε κατήχηση γιατί ήταν το περιβάλλον. Τώρα αλλάζουν τα πράγματα" είπε ο προκαθήμενος και συνέχισε: "Δεν είμαστε κατά των παιδιών, τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο από όλους τους άλλους (σ.σ γι' αυτά). Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να μεγαλώσουν, να καταλάβουν λίγο τη ζωή, και όταν θα θέλουν να βαπτιστούν, να βαπτιστούν".

Ερωτηθείς αν πρόκειται να υπάρξει μια επίσημη σχετικά απόφαση ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως "θα το κουβεντιάσουμε". Πρόκειται για προσωπική του θέση και όχι για απόφαση της Εκκλησίας, προς το παρόν, όπως έσπευσαν να διυκερινίσουν Μητροπολίτες, αλλά και ο εκπρόσωπος τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών, Γεώργιος Κωνσταντίνου. "Υπεύθυνη να αποφανθεί συνολικά και επίσημα είναι η Ιεραρχία της Εκκλησίας και ακόμα δεν έχει πάρει κάποια θέση πάνω σε αυτό" αποσαφήνισε ο ίδιος.

"Βόμβα" από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: "Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα βαπτίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία"

Της εκφρασμένης θέσης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα βαπτίζονται σε ενήλικη ηλικία υπεραμύνθηκε μιλώντας ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος.

Ο ιεράρχης σημείωσε ότι ο νηπιοβαπτισμός τελείται στην ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία υπό συγκεκριμένο όρο, οι γονείς να εγγυώνται ότι το βαπτιζόμενο νήπιο θα μεγαλώσει με χριστιανικό τρόπο.

"Μάλιστα όταν πρωτοκαθιερώθηκε ίσχυε η υποχρέωση, από τη βάπτιση και μετά, ένας τουλάχιστον γονέας από το ζευγάρι, να είναι κάθε Κυριακή στη Θεία Λειτουργία, εφ’ όσον πρέπει ο άλλος να παραμένει στο σπίτι και να φυλάει τα παιδιά. Πριν την εφαρμογή του νηπιοβαπτισμού που οι χριστιανοί βαπτίζονταν ενήλικες, προηγείτο κατήχηση διάρκειας τριών ετών", τόνισε στον Γιώργο Παπαδάκη και την εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα".

Παράλληλα ο μητροπολίτης υπογράμμισε: "Όσες βαπτίσεις έγιναν ήδη, αναγνωρίζονται εν Θεώ. Καμία βάπτιση δεν "έγινε κακώς” ούτε ανακαλείται. Από ‘κει και πέρα δεν έχουμε σχετική απόφαση της Εκκλησίας για το τι θα συμβεί με τη βάπτιση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών. Η Εκκλησία όμως έχει τη δική της λογική, κι αυτή είναι η λογική της διασφάλισης της ιερότητας των μυστηρίων. Είδαμε ιεράρχες να βγαίνουν τόσες φαντασμαγορικές φωτογραφίες μετά από βαπτίσεις με το νήπιο, τους γονείς και τους καλεσμένους, που φτάναμε πια σε αποϊεροποίηση του μυστηρίου και μετατροπή του σε κοινωνική εκδήλωση.

Κατά την εκκλησία "αν κάποιος αμαρτάνοντας αντιστρατεύεται έμπρακτα, συνειδητά και υπερήφανα τη θεολογία της, δεν πληροί τον όρο να μπορεί να εγγυηθεί ότι το νήπιο θα μεγαλώσει χριστιανικά. Βεβαίως ρόλος της εκκλησίας είναι η θεραπεία της αμαρτίας", είπε.

Ερωτηθείς αν, σε αντίστοιχη διαπίστωση ότι δεν πληρούται ο σχετικός όρος, οδηγεί και το να έχουν καταρτίσει οι ετερόφυλοι γονείς του νηπίου πολιτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, ο κ. Ιερώνυμος απάντησε ότι εκεί υπάρχει η ελπίδα ο όρος να πληρωθεί αναδρομικά, εφ’ όσον η ετεροφυλοφιλία κρατά πάντα ανοιχτή τη δυνατότητα τέλεσης θρησκευτικού γάμου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ενήλικη βάπτιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλα τα παιδιά, ανέφερε ότι "όλα είναι υπό συζήτηση".

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

29 Απρ 2024

Η Λίντα Εβαντζελίστα με τον μοναχογιό της, τον 17χρονο Αγκουστίν

Η Λίντα Εβαντζελίστα έχει έναν μοναχογιό που είναι καρπός της σχέσης της με τον Γάλλο μεγιστάνα Φρανσουά Πινό.

Περισσότερα από

News

29 Απρ 2024

Μαρία Μενούνος: Βάφτισε την κόρη της και η τελετή ήταν μια αληθινή γιορτή

Η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της, Κέβιν Άντεργκάρο, βάφτισαν την Κυριακή 28 Απριλίου την κόρη τους, με το όνομα Αθηνά -Αλεξάνδρα.

29 Απρ 2024

Φέιθ Κίντμαν- Ούρμπαν: Η κόρη της Νικόλ Κίντμαν μεγαλώνει και γίνεται καλλονή

H δεύτερη κόρη της από τον γάμο της με τον Kέιθ Ούρμπαν εντυπωσιάζει καθώς μοιάζει τόσο πολύ στη μητέρα της.

28 Απρ 2024

"Έχει την καρδιά λέαινας": H Νικόλ Κίντμαν τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του κινηματογράφου, το AFI Life Achievement Award

"Είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς τη Νικόλ, είναι επίσης αδύνατο να μη τη θαυμάσει" είπε η Μέριλ Στριπ στην Κίντμαν παραδίδοντας της το εμβληματικό βραβείο. Kαι η Κίντμαν υποκλίθηκε κυριολεκτικά σε εκείνη.

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.