ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πέθανε η γυναίκα της διάσημης φωτογραφίας του Robert Doisneau: "The Kiss by the Hotel de Ville"

Πέθανε η γυναίκα της διάσημης φωτογραφίας που "αιχμαλώτισε" ένα από τα πιο σαγηνευτικά φιλιά, αλλά το φιλί της θα μείνει αθάνατο.

Η φωτογραφία με τίτλο "The Kiss by the Hôtel de Ville ήταν -και παραμένει- ένα από τα διασημότερα ενσταντανέ του 20ού αιώνα και όχι μόνο. Το μεταπολεμικό "κλικ" του Γάλλου φωτογράφου, Robert Doisneau έγινε αφίσα, καρτ ποστάλ και στόλισε εκατοντάδες δωμάτια.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία του ζευγαριού, αγκαλιασμένου στο δρόμο, έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία τη δεκαετία του 1980 αφού εντοπίστηκε μέσα σε σκονισμένα αρχεία από έναν δαιμόνιο διαφημιστή.

Επίσης όμως προκάλεσε δικαστικές διαμάχες αφού κάποια ζευγάρια ισχυρίστηκαν ότι ήταν αυτά που εμφανίζονταν στην φωτογραφία και ζητούσαν αποζημίωση για την χρήση της εικόνας τους. Όλες όμως οι υποθέσεις απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια, όπως αναφέρει το BBC.

Αν και το όνομά της ήταν στην πραγματικότητα άγνωστο, η αγκαλιά και το φιλί με το τότε αγόρι της στο κέντρο του Παρισιού, την Άνοιξη του 1950, έγινε μία από τις πιο διάσημες εικόνες της Πόλης του Φωτός.

Η Bornet τότε ήταν μία 20χρονη φοιτήτρια δραματικής σχολής, όταν την εντόπισε ο διάσημος φωτογράφος, μαζί με τον συμφοιτητή της και σύντροφό της, Jacques Carteaud, σε ένα καφέ. Ο Doisneu εργαζόταν για το αμερικανικό περιοδικό Life και η αποστολή του ήταν να καταγράψει σε εικόνες τον έρωτα στο Παρίσι.

"Μας ζήτησε να ποζάρουμε για εκείνον"

"Είπε, είμαι ο Robert Doisneau, σας βρίσκω και τους δύο τόσο γοητευτικούς και θα ήθελα αν-φυσικά το θέλετε κι εσείς- να φιληθείτε ξανά μπροστά στη φωτογραφική μηχανή μου", είχε εξομολογηθεί στη γαλλική τηλεόραση πριν από μερικά χρόνια η Bornet.

Έτσι, πόζαραν για μία σειρά φωτογραφιών σε διαφορετικές τοποθεσίες του Παρισιού.

Το 2023, η Bornet, που ζούσε στη Νορμανδία, είχε δηλώσει στη La Dépêche d’Évreux: "Ήμουν με το αγόρι μου. Φιλιόμασταν ασταμάτητα, σε κάθε μέρος, όλη την ώρα. Ο Robert Doisneu καθόταν στο μπαρ και μας ζήτησε να ποζάρουμε για εκείνον"

Ο Doisneau, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1994, πάντα παραδεχόταν, ότι είχε στήσει τη φωτογραφία και είχε επαινεθεί για την ικανότητά του να συνθέτει και να απαθανατίζει μια σκηνή.

Η εν λόγω φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό LIFE, όμως, σύντομα ξεχάστηκε. Ηρθε ξανά στο προσκήνιο τη δεκαετία του 1980, όταν "μεταμορφώθηκε" σε αφίσες και καρτ ποστάλ, που αποτύπωναν τον ρομαντισμό του Παρισιού.

Η πρωταγωνίστρια του φιλιού Bornet, η οποία δούλεψε ως ηθοποιός, παντρεύτηκε έναν άλλον άνδρα, αφότου χώρισε με τον Carteaud. Και εκείνος παντρεύτηκε επίσης, ωστόσο, δεν ασχολήθηκε με την υποκριτική, αλλά με την οινοποιία.

"Ήταν σαν να μου έκλεβαν τις αναμνήσεις"

Όταν η φωτογραφία φιγουράρησε στο εξώφυλλο του γαλλικού πολιτιστικού περιοδικού Télérama, το 1988, πολλά ζευγάρια Γάλλων ισχυρίστηκαν, ότι ήταν οι ερωτευμένοι της φωτογραφίας και κινήθηκαν ακόμη και δικαστηηκά για να το αποδείξουν. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί τους και οι προσπάθειές τους κατέληξαν στο κενό.

Η Françoise Françoise Bornet ταυτοποιήθηκε ως το μοντέλο της φωτογραφίας, αλλά δεν της δόθηκαν ποτέ χρήματα για τα δικαιώματα της φωτογραφίας, καθώς θεωρούσε, ότι δεν ήταν αναγνωρίσιμο το πρόσωπό της, αφού δεν φαινόταν λόγω της στάσης του φιλιού.

Όπως είχε αναφέρει στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ήταν ενοχλημένη που άλλα ζευγάρια προέβαλλαν αυτούς τους ισχυρισμούς. "Ήταν σαν να μου έκλεβαν τις αναμνήσεις και ήταν γλυκές αναμνήσεις της νιότης μου, χαρούμενες και τρυφερές", είχε δηλώσει.

Το 2005, πούλησε σε δημοπρασία ένα αντίγραφο της αυθεντικής φωτογραφίας, που της είχε παραχωρήσει ο Doisneau, αγγίζοντας τα 150.000 ευρώ.

Στην καριέρα του που κράτησε πολλές δεκαετίες, ο Doisneau, φωτογράφισε πολλές καθημερινές σκηνές στο Παρίσι, αλλά και ολόκληρη τη Γαλλία, καθώς και άλλα πρότζεκτ εκτός της χώρας.

"Ο κόσμος που ήθελα να δείξω ήταν ένας κόσμος, όπου ένιωθα καλά, όπου οι άνθρωποι ήταν ευγενική, όπου έβρισκα την τρυφερότητα που ήθελα να λαμβάνω. Οι φωτογραφίες μου αποδεικνύουν, ότι αυτός ο κόσμος όντως μπορεί να υφίσταται", είχε δηλώσει ο διάσημος φωτογράφος.

Η τότε κοπέλα, Françoise Bornet, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών τον Δεκεμβριο του 2023. Ωστόσο, έχει καταφέρει να κερδίσει την αιωνιότητα χάρη στη φωτογραφία του Doisneau.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Read Next

27 Ιουλ 2024

Τελετή Έναρξης: Το φαντασμαγορικό, μεταμοντέρνο θέαμα των Γάλλων έφερε τη γιορτή μες στην πόλη- Οι καινοτομίες και η αποθέωση της Σελίν Ντιόν

Η πιο συμπεριληπτική Τελετή Έναρξης επιφύλαξε απίστευτες εκπλήξεις στους θεατές και σκόρπισε τη χαρά σε όλο το Παρίσι μετατρέποντας το σε ένα μυθικό σκηνικό. Η ιππέας, το heavy metal της Μαρίας Αντουανέτας, το Imagine και η Σελίν ψηλά, πολύ ψηλά.

Περισσότερα από

News

27 Ιουλ 2024

Ο Πύρρος Δήμας φωτογραφήθηκε αγκαλιά με τον Snoop Dogg στο Παρίσι

Ενόψει της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων μοιράστηκε τη στιγμή με τους διαδικτυακούς του φίλους.

27 Ιουλ 2024

Πρίγκιπας Oυίλιαμ: Πέταξε από το βασιλικό μισθολόγιο την αδερφή της Καμίλα - Επέβλεπε τις εξοχικές κατοικίες του Δουκάτου

Η 75χρονη 'Αναμπελ 'Ελιοτ ήταν στη λίστα της βασιλικής μισθοδοσίας δύο δεκαετίες.

27 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024:Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης

Η στιγμή εισόδου των Αντετοκούνμπο - Ντρισμπιώτη και της ελληνικής αποστολής στον Σηκουάνα.

27 Ιουλ 2024

Ελένη Πετρουλάκη: "Έχω περάσει πολλές κακιές φάσεις με το σώμα μου"

Οι 10 εξωσωματικές και οι αλλαγές στο σώμα της.

27 Ιουλ 2024

Αν Χάθαγουεϊ: Κάνει διακοπές στην Ελλάδα με την οικογένεια της

Σε ποιο νησί απολαμβάνει τις διακοπές της, μαζί με διάσημο σχεδιαστή Μόδας.

27 Ιουλ 2024
26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το πρόγραμμα των Αγώνων για τους Έλληνες αθλητές

Οι 100 Έλληνες αθλητές που θα παλέψουν για μετάλλιο και οι ημέρες και ώρες που θα γίνουν τα αγωνίσματα.

26 Ιουλ 2024

ΗΠΑ: Το ζεύγος Ομπάμα στηρίζει την Κάμαλα Χάρις για την Προεδρία της χώρας

Όλα όσα είπαν στην Αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών.

26 Ιουλ 2024

Αρετή Κετιμέ: Πώς είναι σήμερα το κορίτσι-θαύμα που πριν από 20 χρόνια μάγεψε τον κόσμο στην "Αθήνα 2004";

Πριν από 20 χρόνια μία 15χρονη και το σαντούρι της μεσουρανούσαν στην ελληνική μουσική σκηνή.