ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Αυτό Δεν Θα Τελειώσει Καλά"-H αναδρομική έκθεση της Nan Goldin δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε

Η Nan Goldin ελπίζει ότι ο έργο της θα κάνει τη διαφορά ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κοιτούν και πορεύονται στον κόσμο.

Λίγες μέρες απομένουν για την ολοκλήρωση της "τελικής" αναδρομικής έκθεσης της Nan Goldin στο Άμστερνταμ. Η έκθεση "Αυτό Δεν Θα Τελειώσει Καλά" στο μουσείο Stedelijk συγκεντρώνει slide shows από όλη την καριέρα της και προβάλλονται ταινίες της· "Βρήκα έναν τρόπο από σταθερές εικόνες να κάνω ταινίες. Το να κάνω slide shows μου δίνει την πολυτέλεια να επανεπεξεργάζομαι διαρκώς τη ματιά μου στον κόσμο, η οποία αλλάζει" δηλώνει η επιδραστική Αμερικανή φωτογράφος.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι πεμπτουσία της Goldin: αστείος, ειρωνικός και ολίγον μακάβριος. "Δεν έχει στόχο να είναι απειλητικός. Έχει να κάνει με τη θνητότητα και, εκτός κι αν έχεις αγκαλιάσει τον θάνατο, το "αυτό δεν θα τελειώσει καλά' ισχύει για τον καθένα" λέει, μιλώντας στο Dazed. Είναι επίσης και μια αναφορά σε αυτό που συμβαίνει στον κόσμο γενικά, με την κλιματική αλλαγή και την τεχνητή νοημοσύνη "να αναλαμβάνουν τα ηνία της ανθρωπότητας". "Οπότε είναι μια προειδοποίηση αλλά και ένα αστείο, επίσης. Παρ' όλο που δεν νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος το βρίσκει αστείο" σημείωσε.

Η θνητότητα είναι κάτι το οποίο, τελευταία, η Goldin σκέφτεται πολύ. Μιλά για τη ρετροσπεκτίβα της ως την τελική της: "Δεν ξέρω αν έχω τόσα πολλά χρόνια ακόμα σ' αυτόν τον πλανήτη". Και αφηγείται μια συζήτησή της με μια σπουδαία μουσικό που δουλεύει με AI: "Της είπα "τι κάνεις; Μας απομένουν λίγα χρόνια μόνον". Κι αυτή είπε "Ναν, έχουμε λίγους μήνες"".

"Οπότε, είναι μια προειδοποίηση ότι η ανθρωπότητα πρόκειται να ζοριστεί. Και ζω μ' αυτόν τον φόβο. Όταν το δούμε, αυτός είναι ο υπαρξιακός τρόπος με τον οποίο ζούμε μαζί. Αλλ' αποφεύγουμε να το κοιτάζουμε συνέχεια, ώστε να προχωρήσουμε μ' αυτό. Οπότε, εξακολουθώ να κάνω σχέδια, στην περίπτωση που... Νομίζω ότι το είπε αυτό πριν δυο μήνες" πρόσθεσε η φωτογράφος.

Η Nan Goldin ελπίζει ότι ο έργο το οποίο δημιουργεί – τόσο προσωπικό για την ίδια και για τους κοντινούς της – θα κάνει τη διαφορά ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κοιτούν και πορεύονται στον κόσμο. "Όταν δείχνω τη δουλειά, η πρόθεση είναι να πολεμήσω το στίγμα γύρω από την ψυχασθένεια, την αυτοκτονία, το AIDS, τη χρήση ναρκωτικών. Κι ελπίζω ότι θα έχει αυτόν τον αντίκτυπο στους ανθρώπους και ν' αρχίσουν να μην ασχολούνται άλλο με αυτά τα έντονα στίγματα που κουβαλούν οι άνθρωποι".

Η έκθεση "This Will Not End Well" στο Stedelijk ολοκληρώνεται στις 28 Ιανουαρίου. Στο μουσείο του Άμστερνταμ έφτασε από το Moderna Museet της Στοκχόλμης και θα φιλοξενηθεί στη Neue Nationalgalerie του Βερολίνου (Νοέμβριος 2024-Φεβρουάριος 2025), στο Pirelli HangarBicocca του Μιλάνου (Οκτώβριος 2025-Φεβρουάριος 2026) και στο Grand Palais του Παρισιού (Μάρτιος-Σεπτέμβριος 2026).

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

29 Απρ 2024
29 Απρ 2024

Ράιαν Γκόσλινγκ - Έμιλι Μπλαντ: Ποζάρουν στον φακό του Νίκου Αλιάγα στο Παρίσι

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ και η Έμιλι Μπλαντ πρωταγωνιστούν στην ταινία The Fall Guy.

Περισσότερα από

News

29 Απρ 2024

Η Λίντα Εβαντζελίστα με τον μοναχογιό της, τον 17χρονο Αγκουστίν

Η Λίντα Εβαντζελίστα έχει έναν μοναχογιό που είναι καρπός της σχέσης της με τον Γάλλο μεγιστάνα Φρανσουά Πινό.

29 Απρ 2024

Μαρία Μενούνος: Βάφτισε την κόρη της και η τελετή ήταν μια αληθινή γιορτή

Η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της, Κέβιν Άντεργκάρο, βάφτισαν την Κυριακή 28 Απριλίου την κόρη τους, με το όνομα Αθηνά -Αλεξάνδρα.

29 Απρ 2024

Φέιθ Κίντμαν- Ούρμπαν: Η κόρη της Νικόλ Κίντμαν μεγαλώνει και γίνεται καλλονή

H δεύτερη κόρη της από τον γάμο της με τον Kέιθ Ούρμπαν εντυπωσιάζει καθώς μοιάζει τόσο πολύ στη μητέρα της.

28 Απρ 2024

"Έχει την καρδιά λέαινας": H Νικόλ Κίντμαν τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του κινηματογράφου, το AFI Life Achievement Award

"Είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς τη Νικόλ, είναι επίσης αδύνατο να μη τη θαυμάσει" είπε η Μέριλ Στριπ στην Κίντμαν παραδίδοντας της το εμβληματικό βραβείο. Kαι η Κίντμαν υποκλίθηκε κυριολεκτικά σε εκείνη.

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.