ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Αυτό Δεν Θα Τελειώσει Καλά"-H αναδρομική έκθεση της Nan Goldin δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε

Η Nan Goldin ελπίζει ότι ο έργο της θα κάνει τη διαφορά ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κοιτούν και πορεύονται στον κόσμο.

Λίγες μέρες απομένουν για την ολοκλήρωση της "τελικής" αναδρομικής έκθεσης της Nan Goldin στο Άμστερνταμ. Η έκθεση "Αυτό Δεν Θα Τελειώσει Καλά" στο μουσείο Stedelijk συγκεντρώνει slide shows από όλη την καριέρα της και προβάλλονται ταινίες της· "Βρήκα έναν τρόπο από σταθερές εικόνες να κάνω ταινίες. Το να κάνω slide shows μου δίνει την πολυτέλεια να επανεπεξεργάζομαι διαρκώς τη ματιά μου στον κόσμο, η οποία αλλάζει" δηλώνει η επιδραστική Αμερικανή φωτογράφος.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι πεμπτουσία της Goldin: αστείος, ειρωνικός και ολίγον μακάβριος. "Δεν έχει στόχο να είναι απειλητικός. Έχει να κάνει με τη θνητότητα και, εκτός κι αν έχεις αγκαλιάσει τον θάνατο, το "αυτό δεν θα τελειώσει καλά' ισχύει για τον καθένα" λέει, μιλώντας στο Dazed. Είναι επίσης και μια αναφορά σε αυτό που συμβαίνει στον κόσμο γενικά, με την κλιματική αλλαγή και την τεχνητή νοημοσύνη "να αναλαμβάνουν τα ηνία της ανθρωπότητας". "Οπότε είναι μια προειδοποίηση αλλά και ένα αστείο, επίσης. Παρ' όλο που δεν νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος το βρίσκει αστείο" σημείωσε.

Η θνητότητα είναι κάτι το οποίο, τελευταία, η Goldin σκέφτεται πολύ. Μιλά για τη ρετροσπεκτίβα της ως την τελική της: "Δεν ξέρω αν έχω τόσα πολλά χρόνια ακόμα σ' αυτόν τον πλανήτη". Και αφηγείται μια συζήτησή της με μια σπουδαία μουσικό που δουλεύει με AI: "Της είπα "τι κάνεις; Μας απομένουν λίγα χρόνια μόνον". Κι αυτή είπε "Ναν, έχουμε λίγους μήνες"".

"Οπότε, είναι μια προειδοποίηση ότι η ανθρωπότητα πρόκειται να ζοριστεί. Και ζω μ' αυτόν τον φόβο. Όταν το δούμε, αυτός είναι ο υπαρξιακός τρόπος με τον οποίο ζούμε μαζί. Αλλ' αποφεύγουμε να το κοιτάζουμε συνέχεια, ώστε να προχωρήσουμε μ' αυτό. Οπότε, εξακολουθώ να κάνω σχέδια, στην περίπτωση που... Νομίζω ότι το είπε αυτό πριν δυο μήνες" πρόσθεσε η φωτογράφος.

Η Nan Goldin ελπίζει ότι ο έργο το οποίο δημιουργεί – τόσο προσωπικό για την ίδια και για τους κοντινούς της – θα κάνει τη διαφορά ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κοιτούν και πορεύονται στον κόσμο. "Όταν δείχνω τη δουλειά, η πρόθεση είναι να πολεμήσω το στίγμα γύρω από την ψυχασθένεια, την αυτοκτονία, το AIDS, τη χρήση ναρκωτικών. Κι ελπίζω ότι θα έχει αυτόν τον αντίκτυπο στους ανθρώπους και ν' αρχίσουν να μην ασχολούνται άλλο με αυτά τα έντονα στίγματα που κουβαλούν οι άνθρωποι".

Η έκθεση "This Will Not End Well" στο Stedelijk ολοκληρώνεται στις 28 Ιανουαρίου. Στο μουσείο του Άμστερνταμ έφτασε από το Moderna Museet της Στοκχόλμης και θα φιλοξενηθεί στη Neue Nationalgalerie του Βερολίνου (Νοέμβριος 2024-Φεβρουάριος 2025), στο Pirelli HangarBicocca του Μιλάνου (Οκτώβριος 2025-Φεβρουάριος 2026) και στο Grand Palais του Παρισιού (Μάρτιος-Σεπτέμβριος 2026).

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

19 Ιαν 2026

Felipe & Letizia της Ισπανίας | Για ποιον λόγο αποχωρούν αιφνιδιαστικά από την Αθήνα

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας βρίσκονται στην Αθήνα, όπου έχει επιβεβαιωθεί ότι αλλάζουν το πρόγραμμά τους μετά τα τραγικά γεγονότα στην πατρίδα τους.

19 Ιαν 2026

Marie Chantal | Γιατί δεν συνόδευσε τον Παύλο Ντε Γκρες στο "τελευταίο αντίο" στην Ειρήνη στη Μητρόπολη Αθηνών;

Τι πραγματικά συμβαίνει με την επιχειρηματία και ποιος ο λόγος της "εξαφάνισης" της.

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2026

Χρυσή Βαρδινογιάννη – Nina Flohr | Συνόδευσαν την οικογένεια Ντε Γκρες στο "τελευταίο αντίο" στην Ειρήνη

Η διακριτική παρουσία των συζύγων του Νικόλαου και Φίλιππου Ντε Γκρες στο πλευρό της Άννας Μαρίας.

19 Ιαν 2026

Κηδεία Ειρήνης | Πρώτη επίσημη εμφάνιση στην Ελλάδα για τη διάδοχο του ισπανικού θρόνου

To βασιλικό ζευγάρι της Ισπανίας βασιλιάς Felipe και βασίλισσα Letizia, με τις κόρες τους πριγκίπισσα Leonor και Infanta Sofia στην Αθήνα.

19 Ιαν 2026

Η κίνηση του Παύλου Ντε Γκρες στη Σοφία της Ισπανίας στη Μητρόπολη Αθηνών

Η χειρονομία του γιου της Άννας Μαρίας στην αγαπημένη του θεία, βασίλισσα Σοφία, που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός.

19 Ιαν 2026

Όπως δεν την έχουμε ξαναδεί | Η Δήμητρα Ματσούκα με athleisure look σε δημόσια εμφάνιση

Η Δήμητρα Ματσούκα σε μια ανατρεπτική εμφάνιση στην κοπή της πίτας της "Κόμισσας της Φάμπρικας".

19 Ιαν 2026

Το τελευταίο αντίο στην Ειρήνη | Οι αφίξεις στη Μητρόπολη Αθηνών

Σήμερα Δευτέρα 19 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η εξόδιος ακολουθία στην πριγκίπισσα Ειρήνη.

19 Ιαν 2026

"Ήταν πραγματικά κακιά": Η αποκάλυψη για τη Celine Dion από πρώην συνεργάτη της

Η άγνωστη αντιπαλότητα ανάμεσα στη Celine Dion και τη Lara Fabian.

19 Ιαν 2026

Ελένη Βουλγαράκη | Το πλούσιο brunch που απόλαυσε σε spot της Λισαβόνας

Η Ελένη Βουλγαράκη μοιράζεται το λαχταριστό πρωινό που επέλεξε στην πορτογαλική πρωτεύουσα.

19 Ιαν 2026

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση επέστρεψε στο instagram | H οικογενειακή έξοδος σε αγαπημένο της στέκι

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση απολαμβάνει το αγαπημένο της γλυκό με το αγόρι της.

18 Ιαν 2026

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου | Το αγαπημένο της πρωινό είναι η υγιεινή επιλογή που θέλεις για το ξεκίνημα της ημέρας σου

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου έχει την τέλεια υγιεινή πρόταση για το πρωινό μας γεύμα.

16 Ιαν 2026

Στα μπλε η Ιωάννα Μαλέσκου | Η εμφάνιση σε κοσμικό event

Η Ιωάννα Μαλέσκου σε νέα δημόσια εμφάνιση με κομψό σύνολο.