ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Dry January- Ιανουάριος χωρίς αλκοόλ: Εσείς θα κάνατε αποχή;

Το Dry January είναι μια εκστρατεία του Alcohol Change UK στη Βρετανία, την οποία υποστηρίζει η κυβέρνηση για αποχή από το αλκοόλ τον μήνα Ιανουάριο, η οποία καθιερώθηκε το 2014.

Το Dry January είναι μια πρόκληση που περιλαμβάνει την πλήρη αποχή από το αλκοόλ για έναν ολόκληρο μήνα, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Ξεκίνησε το 2012 ως μια πρωτοβουλία δημόσιας υγείας από το Alcohol Change UK, μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση, σύμφωνα με την Harvard Health Publishing. Αυτό που ξεκίνησε ως κάτι μικρό, εξελίχθηκε σε μια πρόκληση στην οποία συμμετέχουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο.

Τα επιτυχημένα αποτελέσματα όσον αφορά στη μείωση κατανάλωσης του αλκοόλ, διέδωσαν τον "στεγνό Ιανουάριο" σε όλο τον κόσμο και όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στην αποχή από το αλκοόλ τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Όσο για τον Ιανουάριο μπορούμε να καταλάβουμε γιατί επιλέχθηκε. Για να γίνει αποτοξίνωση από την κραιπάλη των γιορτών αλλά και γιατί η αρχή του χρόνου είναι πάντα ορόσημο για όλους.

Γιατί δεν τον υποστηρίζει ο Μακρόν

Κάποιοι όμως δεν συμφωνούν. Στη Γαλλία, παραδείγματος χάρη, ο Dry January, δεν έχει καλή υποδοχή από τον πρώτο πολίτη της χώρας. Ο Πρόεδρος Μακρόν αρνείται να υποστηρίξει την καμπάνια των ειδικών στις εξαρτήσεις, οι οποίοι θέλουν να προωθήσουν τον Ιανουάριο χωρίς αλκοόλ.

Ίσως είναι δύσκολο σε μια χώρα που το καλό κρασί της αποτελεί παράδοση και εξαγώγιμο τουριστικό προϊόν. Σίγουρα όμως έχει να κάνει και με τον ίδιο τον Μακρόν, αφού ο Γάλλος Πρόεδρος δεν φαίνεται να πιστεύει και πολύ στον "défi de janvier" (η πρόκληση του Ιανουαρίου), όπως πέρασε ο μήνα αποχής στα Γαλλικά.

Ο Μακρόν είναι λάτρης του κρασιού όπως δηλώνει ο ίδιος. Πίνει κρασί κάθε μέρα, το μεσημέρι και το βράδυ, και λέει ότι ένα γεύμα χωρίς κρασί είναι "λίγο θλιβερό".

Αλλά και η μπύρα φαίνεται ότι του αρέσει αφού φέτος κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει τον Μακρόν να κατεβάζει ένα μπουκάλι μπύρας σε 17 δευτερόλεπτα, στα αποδυτήρια ενός αγώνα ράγκμπι.

"Στεγνός" Ιανουάριος: Τα οφέλη για την υγεία

Όπως εξηγεί στο womenshealthmag.com η Vanessa Kennedy, PhD, διευθύντρια ψυχολογίας στο Driftwood, τονα έχετε έναν "Στεγνό Ιανουάριο" ή να εγκαταλείπετε το αλκοόλ για τον πρώτο μήνα του έτους, δεν είναι κακή ιδέα.

Η μη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Κάνοντας ένα μεγάλο διάλειμμα από την κατανάλωση αλκοόλ δίνουμε στο συκώτι μας μία καλή ευκαιρία να αποτοξινωθεί, να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει από τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ σε αυτό. Αυτό βοηθά στο ήπαρ να δώσει έμφαση στις υπόλοιπες λειτουργίες του, όπως είναι ο μεταβολισμός βασικών ουσιών (πχ ορμονών) και λίπους.

Επίσης, για όσα άτομα δεν έχουν ιδιαίτερη εξάρτηση από το ποτό, η διακοπή αυτού οδηγεί σε μείωση του λίπους γύρω από το συκώτι. Αντιθέτως για άτομα με μεγάλη εξάρτηση που ίσως και να κινδυνεύουν από κίρρωση ήπατος, η διακοπή του ποτού είναι ένα τεράστιο βήμα στην προσπάθεια επιβράδυνσης αυτής της κατάστασης.

Τα οφέλη όμως μπορεί να είναι περισσότερα. Σταματώντας κανείς το αλκοόλ, βοηθά τον εγκέφαλό του να σκέφτεται καθαρότερα και σαφέστερα, να μην ξεχνά. Κι έτσι οξύνεται ο νους. Επίσης βοηθά στην βελτίωση του ύπνου, ουσιαστικά κάνοντας ποιοτικότερο τον ύπνο άρα και χορταστικότερο.

Η κατάσταση του δέρματός σας, η αυξημένη ποσότητα ενέργειας που έχετε, αν δεν αντικαθιστάτε το αλκοόλ με γλυκά ή καραμέλες -γιατί μπορεί να αρχίσετε να τα αποζητάτε λίγο περισσότερο αν σταματήσετε να πίνετε- σίγουρα θα έχετε απώλεια βάρους”, εξηγεί η Kennedy.

Read Next

03 Μαϊ 2024

Σία Κοσιώνη – Κώστας Μπακογιάννης: Το "δικό τους" Πάσχα στο Καρπενήσι

Η Σία Κοσιώνη και ο Κώστας Μπακογιάννης μοιράζονται στιγμιότυπα από το "Πάσχα στο χωριό".

03 Μαϊ 2024

Εύα Μέντες: "Δεν θα μπορούσα να είχα κάνει παιδιά σε άλλη ηλικία" λέει η σταρ και κάποιες από εμάς συμφωνούμε- πολύ

Η Εύα Μέντες εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να κάνει παιδιά μετά τα 40 κι εμείς αναρωτιόμαστε αν όντως έχει δίκιο.

Περισσότερα από

News

03 Μαϊ 2024

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το app των "άπιστων" και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων

Το Ashley Madison είναι ένα app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση. Το 2015 μετρώντας 37 εκ. χρήστες υπέστη πανωλεθρία καθώς χάκερ δημοσιοποίησαν τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων χρηστών.

03 Μαϊ 2024

Ματούλα Τανιμανίδη: Ο χορός με τον γιο της, Σάκη για μία ξεχωριστή στιγμή

Ο Σάκης Τανιμανίδης μαζί με τη μητέρα του, Ματούλα Τανιμανίδη.

03 Μαϊ 2024

Τζένιφερ Κόνελι: Της ταιριάζει πολύ το total Louis Vuitton outfit

Εντυπωσίασε η ηθοποιός με την ανατρεπτική επιλογή της για την πρεμιέρα του Dark Matter.

03 Μαϊ 2024

Η τρυφερή φωτογραφία της Victoria για τα γενέθλια του David Beckham

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο "θρύλος" του ποδοσφαίρου David Beckham.

03 Μαϊ 2024

Put Your Hands Up: 80χρονοι παρτάρουν σε night club και ανεβάζουν το κέφι για όλους

Οι οίκοι ευγηρίας στις Βρυξέλλες γίνονται δημιουργικοί και χαρίζουν ξανά ζωή στους ηλικιωμένους με πρωτότυπους τρόπους. Και μας αρέσει πολύ!

03 Μαϊ 2024

Οι άγνωστες σπουδές της Ελένης Μενεγάκη πριν γίνει παρουσιάστρια

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το επάγγελμα της Ελένης Μενεγάκη, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα φώτα της δημοσιότητας.

02 Μαϊ 2024

Σε πακέτο της Amazon βρέθηκε η γάτα που είχε χαθεί από το σπίτι της!

Η γάτα τρύπωσε κατά λάθος σε πακέτο επιστροφής προς την εταιρία και για 1 εβδομάδα ταξίδευε ανά τις ΗΠΑ. Ευτυχώς επιβίωσε μες στο κουτί!

02 Μαϊ 2024

"Και ναι, είσαι @eleftherios_petrounias ο καλύτερος αθλητής όλων των εποχών στην Ευρώπη! Ευλογημένος, άξιος και εμείς υπερήφανες δίπλα σου πάντα"

Η γεμάτη χαρά και υπερηφάνια δήλωση της Βασιλικής Μιλλούση για τον σύζυγό της Λευτέρη Πετρούνια.

02 Μαϊ 2024

Η ανοιξιάτικη Πρωτομαγιά της Μιμής Ντενίση στον ολάνθιστο κήπο της στον Θεολόγο

Η Μιμή Ντενίση καλωσορίζει τον αγαπημένο της μήνα με μια ανοιξιάτικη φωτογραφία.