ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Βικτόρια Χίσλοπ λέει για τα γλυπτά του Παρθενώνα: "Είναι προϊόν εξόφθαλμης κλοπής"

Η συγγραφέας του μπεστ σέλερ "Το νησί" μοιράζεται τις σκέψεις της για την κλοπή των μαρμάρων τρεις εβδομάδες μετά την άρνηση του Σούνακ να δεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο.

«Μακάρι να είχαμε κι εμείς έναν Τσιόδρα στην Αγγλία». Η Βικτόρια Χίσλοπ μιλάει για την Ελλάδα

Τη γνωρίζουμε από τα βιβλία της, με κορωνίδα "Το νησί" που μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη από το MEGA, αλλά και από τη μεγάλη της αγάπη για την Ελλάδα. Η Βικτόρια Χίσλοπ έγραψε τώρα ένα σημείωμα για τις απόψεις της σχετικά με την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν, πολιτισμικό θησαυρό που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Το κείμενο της έρχεται τρεις εβδομάδες μετά το διπλωματικό επεισόδιο του Λονδίνου. Υπενθυμίζουμε πως στο πλαίσιο συνέντευξής του στο BBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως το γεγονός πως τα μάρμαρα δεν βρίσκονται στην Αθήνα είναι "σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση". Η δήλωση εξόργισε τον Βρετανό Πρωθυπουργό, ο οποίος ενημέρωσε πως δεν θα μπορούσε ο ίδιος να δει τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Τώρα η Βικτόρια Χίσλοπ γράφει σχετικά με περιστατικό:


"Το πρωινό της επόμενης μέρας μετά το επεισόδιο με την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης ανάμεσα στον Έλληνα και τον Βρετανό πρωθυπουργό, ένας εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε "προσφέρει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψη [του Κυριάκου Μητσοτάκη] για να ανακινήσει τα από καιρό λυμένα ζητήματα που αφορούν την ιδιοκτησία των Μαρμάρων του Παρθενώνα".


Δεν ήξερα ότι η ιδιοκτησία των Μαρμάρων ήταν λυμένο ζήτημα. Από πότε; Η συζήτηση είναι ορθάνοιχτημε επιχειρηματολογία εντονότερη από κάθε άλλη φορά. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό της βρετανικής κοινής γνώμης πιστεύει ότι τα Μάρμαρα του Βρετανικού Μουσείου θα πρέπει να επανενωθούν με τα γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ διαρκώς πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν και για άλλα καλλιτεχνήματα και πολιτιστικούς θησαυρούς που στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο από την εποχή που η Μεγάλη Βρετανία ήταν Αυτοκρατορία.


Όμως σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα συντρέχει ένας ακόμα σημαντικότερος λόγος. Και θα το πω έξω από τα δόντια: είναι προϊόν εξόφθαλμης κλοπής.


Υποψιάζομαι ότι ο Σούνακ, όπως και πολλοί Βρετανοί πολιτικοί, δεν έχει διαβάσει σε βάθος τι στ' αλήθεια συνέβη τον 19ο αιώνα όταν ο Έλγιν έβαλε ένα συνεργείο να αποσπάσει παράνομα και βίαια αυτούς τους εξαιρετικής ομορφιάς θησαυρούς από τον Παρθενώνα. Πιο συγκεκριμένα, ίσως δε γνωρίζει (δε θέλω να τον κατηγορήσω αδίκως) ότι ο Έλγιν δεν είχε πάρει άδεια από τις Οθωμανικές Αρχές. Το μόνο που είχε ήταν μια επιστολή ότι μπορούσε να πάρει αντίγραφα των γλυπτών προκειμένου να τα αναπαραγάγει. Δεν του επέτρεψαν να αφαιρέσει τα πρωτότυπα. Άλλο ένα στοιχείο (όχι εικασία, αλλά γεγονός) είναι ότι ο Έλγιν τα πήρε με την πρόθεση να τα χρησιμοποιήσει για τη διακόσμηση του μεγάρου του στη Σκοτία. Ο μόνος λόγος που κατέληξαν στο Βρετανικό Μουσείο (όπου τα έτριψαν με τραχύ μαλλί για να τα "καθαρίσουν" προκαλώντας τους φθορές) ήταν ότι ο Έλγιν χρεοκόπησε όταν τα γλυπτά έφτασαν στις αγγλικές ακτές και αναγκάστηκε να τα πουλήσει. Οπότε ναι, η βρετανική κυβέρνηση πλήρωσε χρήματα για να τα αποκτήσει, αλλά αγόρασε προϊόντα κλοπής.


Το Βρετανικό Μουσείο δεν κάνει τίποτα για να διαλύσει τον μύθο ότι ο Έλγιν υποτίθεται πως "διέσωσε" τα γλυπτά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία όπου η αξία και το κάλλος τους μπορεί να μη γίνονταν σεβαστά. Και έχουν το θράσος να μιλούν για "δάνειο" στην Ελλάδα. Πρόκειται για συγκατάβαση που δε χωρά σε λόγια.


Το Βρετανικό Μουσείο εξακολουθεί να το σκιάζει ένα σκάνδαλο – κανείς δεν έχει συλληφθεί ως τώρα για τις συστηματικές κλοπές αντικειμένων από τις συλλογές του.


Δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις γιατί αγνόησαν τις πληροφορίες που τους προσφέρθηκαν σχετικά – για ένα διάστημα δύο και πλέον χρόνων. Δεν έχουν ορίσει ακόμη νέο μόνιμο διευθυντή. Υποθέτω ότι πολλά συμβαίνουν κεκλεισμένων των θυρών, αλλά τίποτα απ' όλα αυτά δε γίνεται γνωστό στο κοινό – παρόλο που το ίδρυμα λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Πόσο καλά φροντίζουν τα καλλιτεχνήματα (τα οποία σε ποσοστό 99% φυλάσσονται σε "αόρατες" για μας αποθήκες);


Επομένως αν αυτή η συνάντηση ακυρώθηκε επειδή ο Σούνακ προσβλήθηκε για κάποιον λόγο από τα σχόλια του κυρίου Μητσοτάκη για τα Μάρμαρα στην Κυριακάτικη συνέντευξη του τελευταίου στη δημοσιογράφο του BBC Λόρα Κούνσμπεργκ, τότε η αντίδρασή του δε συνάδει με το αξίωμά του. Μία από τις βασικές δεξιότητες ενός πολιτικού είναι να συζητά, να ανταλλάσσει απόψεις, να επιχειρηματολογεί, να συμβιβάζει διαφορές. Αν λοιπόν ο Σούνακ φοβήθηκε να το κάνει αυτό, θεωρώ πως έπληξε τη φήμη του. Ήδη δεν τα πάει καθόλου καλά στις δημοσκοπήσεις, οπότε αυτό το επεισόδιο δε θα τον βοηθήσει. Αν πάλι ακυρώθηκε επειδή ο Μητσοτάκης είχε ήδη μιλήσει στον Κιρ Στάρμερ, τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, είναι απόδειξη της αδυναμίας του να επιλέγει καλούς συμβούλους. Η απόφασή του ήταν αγενής, ασεβής και συνιστά διπλωματικό σφάλμα.


Η Ελλάδα έχει προσβληθεί από αυτή την ενέργεια. Μετά το Brexit, η Βρετανία έχει χάσει αρκετούς φίλους στην Ευρώπη. Γιατί ο Σούνακ αποφάσισε να αποξενώσει μία χώρα που είναι από τους παλιότερους και πιο πολύτιμους φίλους της Βρετανίας; Έχω στ' αλήθεια μπερδευτεί", καταλήγει η Βικτόρια Χίσλοπ στο κείμενό της.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το app των "άπιστων" και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων

Το Ashley Madison είναι ένα app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση. Το 2015 μετρώντας 37 εκ. χρήστες υπέστη πανωλεθρία καθώς χάκερ δημοσιοποίησαν τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων χρηστών.

03 Μαϊ 2024

Ματούλα Τανιμανίδη: Ο χορός με τον γιο της, Σάκη για μία ξεχωριστή στιγμή

Ο Σάκης Τανιμανίδης μαζί με τη μητέρα του, Ματούλα Τανιμανίδη.

Περισσότερα από

News

03 Μαϊ 2024

Τζένιφερ Κόνελι: Της ταιριάζει πολύ total Louis Vuitton outfit

Εντυπωσίασε η ηθοποιός με την ανατρεπτική επιλογή της για την πρεμιέρα του Dark Matter.

03 Μαϊ 2024

Η τρυφερή φωτογραφία της Victoria για τα γενέθλια του David Beckham

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο "θρύλος" του ποδοσφαίρου David Beckham.

03 Μαϊ 2024

Put Your Hands Up: 80χρονοι παρτάρουν σε night club και ανεβάζουν το κέφι για όλους

Οι οίκοι ευγηρίας στις Βρυξέλλες γίνονται δημιουργικοί και χαρίζουν ξανά ζωή στους ηλικιωμένους με πρωτότυπους τρόπους. Και μας αρέσει πολύ!

03 Μαϊ 2024

Οι άγνωστες σπουδές της Ελένης Μενεγάκη πριν γίνει παρουσιάστρια

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το επάγγελμα της Ελένης Μενεγάκη, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα φώτα της δημοσιότητας.

02 Μαϊ 2024

Σε πακέτο της Amazon βρέθηκε η γάτα που είχε χαθεί από το σπίτι της!

Η γάτα τρύπωσε κατά λάθος σε πακέτο επιστροφής προς την εταιρία και για 1 εβδομάδα ταξίδευε ανά τις ΗΠΑ. Ευτυχώς επιβίωσε μες στο κουτί!

02 Μαϊ 2024

"Και ναι, είσαι @eleftherios_petrounias ο καλύτερος αθλητής όλων των εποχών στην Ευρώπη! Ευλογημένος, άξιος και εμείς υπερήφανες δίπλα σου πάντα"

Η γεμάτη χαρά και υπερηφάνια δήλωση της Βασιλικής Μιλλούση για τον σύζυγό της Λευτέρη Πετρούνια.

02 Μαϊ 2024

Η ανοιξιάτικη Πρωτομαγιά της Μιμής Ντενίση στον ολάνθιστο κήπο της στον Θεολόγο

Η Μιμή Ντενίση καλωσορίζει τον αγαπημένο της μήνα με μια ανοιξιάτικη φωτογραφία.

02 Μαϊ 2024

Δεκάχρονος παρίστανε τον "νεκρό" για να μην τον σκοτώσει η μητέρα του

Σε ηλικία μόλις 10 ετών το αγοράκι παρίστανε τον πεθαμένο προκειμένου να ξεφύγει από την αδίστακτη μητέρα του.

02 Μαϊ 2024

"Πήρες Ozempic;" Η ασύλληπτη γκάφα της Μπάρμπρα Στρέιζαντ προς την Μελίσσα ΜακΚάρθι πήρε την καλύτερη "πληρωμένη" απάντηση από την ηθοποιό

Η τραγουδίστρια έσβησε αμέσως μετά το σχόλιο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Η απάντηση της ηθοποιού όμως κέρδισε τις εντυπώσεις.