ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Νέα έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας, αυτή τη φορά κοντά στο ψαροχώρι Γκρίνταβικ

Οι κάτοικοι ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να γυρίσουν στα σπίτια τους για τις γιορτές.

Ένα ηφαίστειο εξερράγη αργά τη Δευτέρα στη νοτιοδυτική Ισλανδία, εκτοξεύοντας λάβα και καπνό σε μια ευρεία περιοχή μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, απειλώντας μια κοντινή πόλη.

Φοβούμενες μια σημαντική έκρηξη στη χερσόνησο Ρέικιανες, οι αρχές εκκένωσαν τον περασμένο μήνα τους περίπου 4.000 κατοίκους που ζουν στο ψαροχώρι του Γκρίνταβικ και έκλεισαν το κοντινό γεωθερμικό σπα Blue Lagoon.

"Προειδοποίηση: Η έκρηξη ξεκίνησε βόρεια του Γκρίνταβικ από το Χάγκαφελ", ανέφερε το Μετεωρολογικό Γραφείο στον ιστότοπό του, σημειώνοντας ότι η έκρηξη ξεκίνησε μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη και ρωγμές στο έδαφος εκτείνονται προς το χωριό που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της ισλανδικής πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.

Το κοντινό διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ Κέφλαβικ παρέμεινε ανοιχτό, αν και καταγράφηκαν πολλές καθυστερήσεις τόσο για τις αφίξεις όσο και για τις αναχωρήσεις.

Οι εικόνες και οι ζωντανές αναμεταδόσεις της έκρηξης που έδειξε το Reuters και άλλοι έδειξαν λιωμένα πετρώματα να εκτοξεύονται θεαματικά από σχισμές στο έδαφος, με τα έντονα κίτρινα και πορτοκαλί χρώματά τους να έρχονται σε έντονη αντίθεση με τον σκοτεινό νυχτερινό ουρανό.

"Η σεισμική δραστηριότητα σε συνδυασμό με μετρήσεις από συσκευές GPS δείχνουν ότι το μάγμα κινείται προς τα νοτιοδυτικά και η έκρηξη μπορεί να συνεχιστεί προς την κατεύθυνση του Γκρίνταβικ", ανέφερε το Met Office.

Η ρωγμή στην επιφάνεια της γης είχε μήκος περίπου 3,5 χιλιομέτρων και είχε αυξηθεί γρήγορα, πρόσθεσε.

Η τοπική αστυνομία δήλωσε ότι αύξησε το επίπεδο συναγερμού της λόγω της έκρηξης και η πολιτική άμυνα της χώρας προειδοποίησε το κοινό να μην πλησιάζει στην περιοχή, ενώ το προσωπικό έκτακτης ανάγκης αξιολογεί την κατάσταση.

Η Ισλανδία, που βρίσκεται μεταξύ της Ευρασιατικής και της Βορειοαμερικανικής τεκτονικής πλάκας, από τις μεγαλύτερες στον πλανήτη, αποτελεί ένα σεισμικό και ηφαιστειακό θερμό σημείο, καθώς οι δύο πλάκες κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Ωστόσο, οι εκρήξεις εξακολουθούν να είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Στα μέσα Νοεμβρίου, οι κάτοικοι του Grindavik απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στη μέση της νύχτας, καθώς το έδαφος έτρεμε, οι δρόμοι έσπασαν και τα κτίρια υπέστησαν δομικές ζημιές.

Οι σεισμολόγοι πίστευαν τότε ότι μια έκρηξη ήταν επικείμενη, αλλά η γεωλογική δραστηριότητα υποχώρησε αργότερα.

Στη χερσόνησο Ρέικιανες τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν αρκετές εκρήξεις σε ακατοίκητες περιοχές.

Τον Μάρτιο του 2021, σιντριβάνια λάβας εξερράγησαν από μια ρωγμή στο έδαφος μήκους 500 έως 750 μέτρων στο ηφαιστειακό σύστημα Fagradalsfjall της περιοχής.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίστηκε για έξι μήνες εκείνο το έτος, ωθώντας χιλιάδες Ισλανδούς και τουρίστες να επισκεφθούν τη σκηνή. Τον Αύγουστο του 2022, στην ίδια περιοχή σημειώθηκε έκρηξη διάρκειας τριών εβδομάδων, ενώ ακολούθησε άλλη μία τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Πηγή: Reuters

Read Next

02 Μαϊ 2024

Οι άγνωστες σπουδές της Ελένης Μενεγάκη πριν γίνει παρουσιάστρια

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το επάγγελμα της Ελένης Μενεγάκη, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα φώτα της δημοσιότητας.

02 Μαϊ 2024

Η ασύλληπτη γκάφα της Μπάρμπρα Στρέιζαντ προς την Μελίσσα ΜακΚάρθι: "Πήρες Ozempic";

Η τραγουδίστρια έσβησε αμέσως μετά το σχόλιο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Περισσότερα από

News

02 Μαϊ 2024

Αν βρεθείς στο Λονδίνο μην χάσεις την μαγική έκθεση του Marc Quinn στο Kew Gardens

Μια έκθεση εντυπωσιακών γλυπτών που συνομιλούν με τον φυτικό κόσμο περιμένουν τους επισκέπτες του Kew Gardens, ενός από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της μητρόπολης.

02 Μαϊ 2024

Τάιρα Μπανκς - Χάιντι Κλουμ: Η ζωή αρχίζει στα 50

Μια εμφάνιση- έκπληξη στην συναυλία της Μαράια Κάρεϊ στο Λας Βέγκας, έκαναν τα δυο τοπ μόντελς και το γλέντησαν πραγματικά.

02 Μαϊ 2024

Δημήτρης Παπανικολάου: "Δεν μπορώ να είμαι περήφανος, επειδή γεννήθηκα 2 μέτρα και καρφώνω καλύτερα, Στόχος μου είναι να εμπνέω τους ανθρώπους"

Για αυτό και συμφωνούμε απόλυτα μαζί του: σημασία δεν έχουν μόνο τα δώρα που μας χάρισε απλώς η Φύση, αλλά ό,τι κατακτούμε με το πνεύμα και την ψυχή μας.

02 Μαϊ 2024

Γιατί η Τζένιφερ Άνιστον αναστάτωσε το διαδίκτυο με τη νέα αντάρτησή της στο Instagram;

Παρότι ήταν μια ανάρτηση για προϊόν η Τζένιφερ Άνιστον έβαλε φωτιές, αφού δεν φορούσε σουτιέν.

02 Μαϊ 2024

Όταν η Ρούνεϊ Μάρα υποδύθηκε τη Μαρία Μαδγαληνή δίπλα στον Χοακίν Φίνιξ

Τότε η ηθοποιός είχε δηλώσει πως η Μαρία Μαγδαληνή υπήρξε "ριζοσπαστική" γυναίκα.

02 Μαϊ 2024

Τομ Χανκς- Ρίτα Γουίλσον: "Ακόμα δεν πιστεύω πως η γυναίκα μου βγαίνει μαζί μου"

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν 36 χρόνια γάμου και έχουν πολλά να πουν για τις σχέσεις.

02 Μαϊ 2024

Ο πρίγκιπας William μιλά για πρώτη φορά για την υγεία της Kate

Τη δική της μάχη με τον καρκίνο δίνει η πριγκίπισσα Kate Middleton, και ο πρίγκιπας William θέλησε να ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξη της υγείας της.

01 Μαϊ 2024

Πολ Όστερ:Το συγκλονιστικό βιβλίο του για την οπλοκατοχή και το οικογενειακό δράμα που κρύβεται από πίσω

Ο σπουδαίος συγγραφέας Πολ Όστερ προσπαθεί να εξηγήσει ένα αμιγώς αμερικανικό φαινόμενο, που κρύβει και ένα οικογενειακό δράμα.

01 Μαϊ 2024

O Κιάνου Ριβς φιλά (ξανά) την σύντροφό του με ανοιχτά μάτια - Μήπως είναι το νέο dating trend;

Για ακόμα μια φορά ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε το φιλί του ηθοποιού Keanu Reeves στη σύντροφό του Alexandra Grand.

01 Μαϊ 2024

"Αγκαλιά μου": Η Ελένη Ράντου σε σπάνια φωτογραφία με τη μητέρα της

Ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη μητέρα της μοιράστηκε η Ελένη Ράντου