ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

A New Gender Era: Πώς δημιουργήθηκε η viral καμπάνια για την καταπολέμηση των έμφυλων στερεότυπων

Ο δημιουργός της καμπάνιας Αλέξης Κουκιάς-Παντελής μιλάει στη Madame Figaro.

Τα τελευταία 24ωρα έχουν γίνει viral δύο βίντεο που απεικονίζουν δύο νεαρά άτομα να "παίζουν" με τα στερεότυπα που κυριαρχούν γύρω μας. Οι δύο πρωταγωνιστές, Δανάη Μικέδη Προδρόμου και ο Νικολάκης Ζεγκίνογλου, προσπαθούν με χιουμοριστικό τρόπο να τα αποδομήσουν και μας καλούν να τα "βγάλουμε" από τη ζωή μας.

Τα δύο βίντεο αποτελούν μέρος της ψηφιακής καμπάνιας #a_new_gender_era που δημιούργησε ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηχολήπτης κινηματογράφου Αλέξης Κουκιάς-Παντελής και η ομάδα A New Gender Era για την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη Συμμαχία των Φύλων.

Ο στόχος της καμπάνιας και η επιλογή των πρωταγωνιστών

Ο στόχος του δημιουργού είναι να αποδομήσει τα έμφυλα στερεότυπα αξιοποιώντας την αμεσότητα της κινηματογραφικής γλώσσας. Η αρχική πρόθεση ήταν να παρουσιαστούν τα στερεότυπα ως "βαρίδια" αλλά, όπως εξηγεί ο Αλέξης Κουκιάς-Παντελής στη Madame Figaro, προτίμησε έναν τρόπο που θα ήταν πιο κοντά στη νέα γενιά. "Πρότεινα την προσέγγιση ενός πιο θετικού μηνύματος που να έχει χιούμορ και όχι με τον τρόπο που συνήθως βλέπουμε σε τέτοιες καμπάνιες που είναι πιο διδακτικός ή δραματικός" μας λέει.

Η επιλογή της Δανάης Μικέδη Προδρόμου και του Νικολάκη Ζεγκίνογλου -που φέτος βλέπουμε και στο Milky Way- επιλέχθηκαν γιατί ταίριαζαν στην κινηματογραφική προσέγγιση των βίντεο. "Αναζητήσαμε ηθοποιούς που θα έχουν μία δυνατή ερμηνευτική ικανότητα για να είναι και πιο διασκεδαστικό αλλά και να μπορεί να συνδεθεί και ο θεατής μαζί τους. Τους ηθοποιούς τους ήξερα από τις ταινίες που έχουν παίξει. Δεν είχα προτείνει μόνο τα συγκεκριμένα δύο παιδιά αλλά καταλήξαμε σε αυτούς και ενδιαφέρθηκαν και οι δύο πολύ για το project" εξηγεί ο δημιουργός.

Το βιωματικό στοιχείο πίσω από την έμπνευση


Υπάρχει βιωματικό στοιχεία στην επιλογή των στερεότυπων που παρουσιάζονται στο βίντεο; Είναι πράγματα που και ο ίδιος συνειδητά ή ασυνείδητα έχει κάνει; "Το να ξεπεράσει κάποιος 100% τα στερεότυπα της κοινωνίας είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Είτε το συνειδητοποιείς είτε όχι πάντα τα στερεότυπα υπάρχουν σε ένα βαθμό μέσα σου και προσπαθείς τα τα αποτάξεις" μας λέει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της καμπάνιας. Η δική του προσέγγιση πάνω στο θέμα είναι να καταλάβει τα στερεότυπα αλλά και τον εαυτό του έτσι ώστε να μπορέσει να τα κάνει "παιχνίδι", να τα ξεπεράσει και να τα διακωμωδήσει. "Για να καταφέρεις να τα διακωμωδήσεις σημαίνει ότι έχεις καταλάβει ποια είναι τα στερεότυπα".

"Δεν θεωρώ ότι αυτά που παρουσιάζουμε στην καμπάνια είναι χαρακτηριστικά μου αλλά ταυτόχρονα είναι και πράγματα με τα οποία έχουμε μεγαλώσει οπότε θεωρώ ότι ακόμα κι αν τα έχεις ξεπεράσει έχουν αφήσει το σημάδι τους πάνω σου".

Η ανταπόκριση στην καμπάνια και τα επόμενα βήματα

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκαν τα βίντεο είδαν ότι "λειτουργούν". Η ανταπόκριση όμως που γνώρισαν μέσα σε λίγες μόνο ώρες ήταν κάτι που δεν το περίμεναν καθώς δεν υπήρξε κάποια μεγάλη προωθητική ενέργεια για την κυκλοφορία τους. "Το virality που υπήρξε ήταν κάτι εντελώς οργανικό" τονίζει ο δημιουργός συμπληρώνοντας πως μέχρι στιγμής έχει λάβει πολύ θετικά μηνύματα για τη δουλειά του.

Παράλληλα με την καμπάνια, το δικό της κινηματογραφικό ταξίδι κάνει και η ταινία του "Αερολίν" που παρουσιάζεται σε διεθνή φεστιβάλ. Η ταινία μιλάει για τις δυσκολίες του να παραμένει μία ηθοποιός παραγωγική κόντρα σε μια δυσχερή καθημερινότητα.

Στο 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ο Αλέξης Κουκιάς-Παντελής απέσπασε το βραβείο Αργυρός Διόνυσος- Βραβείο Σκηνοθεσίας Τώνια Μαρκετάκη ενώ κέρδισε μαζί με τον Μιχάλη Μαθιουδάκη και το βραβείο Σεναρίου.

Στα επόμενα σχέδιά του είναι και η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους για την οποία δουλεύει το σενάριο μαζί με την συνεργάτιδά του, Κατερίνα Ζησούδη.

Οι άνθρωποι πίσω από την καμπάνια

Ηθοποιοί: Δανάη Μικέδη Προδρόμου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου

Παραγωγή: Αλέξης Κουκιάς-Παντελής, Μάρια Ρεπούση

Σενάριο / Σκηνοθεσία: Αλέξης Κουκιάς-Παντελής

Διεύθυνση Παραγωγής: Μάρια Ρεπούση Διεύθυνση

Φωτογραφίας: Πέτρος Γκορίτσας

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σοφία Βάσo

Μοντάζ: Σταύρος Συμεωνίδης

Ηχοληψία: Άρης Παυλίδης

Μακιγιάζ / Κομμώσεις: Όλγα Πάτσιου

Βοηθός Διευθύντρια Παραγωγής: Στέλλα Λουίζα Αθανασοπούλου

Βοηθοί Παραγωγής: Ορέστης Στύλος & Άγγελος Ζόγκος

Βοηθός Κάμερας: Καλλιόπη Πέρδικα

Βοηθός Σκηνογράφου: Ναταλία Αστυπαλίτη

Εξοπλισμός: DK Rental House

Ενοικίαση Σκηνικών: Stage 38

Ασφάλιση Εξοπλισμού: 4u Ιnsurance Consultants Ευχαριστίες: Χριστιάννα Τσιμπούρα

Σύλληψη/Επιστημονική Επιμέλεια: Μαρία Αποστολάκη, Ιάσονας Γουσέτης, Γιώργος Νικολαΐδης, Ανδριάνα Νικολούλια, Κατερίνα Νούμτα

Πηγή: madamefigaro.gr

Read Next

08 Μαϊ 2024

Χίλαρι Νταφ: Γέννησε το 4ο μωρό της στο σπίτι - Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες από την γέννα στο νερό

Το 4ο παιδί της έφερε στον κόσμo η τραγουδίστρια και ηθοποιός, Hilary Duff.

08 Μαϊ 2024

Δίκη στο Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση να πέσουν στα "μαλακά" οι κατηγορούμενοι

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, γιατί νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί.

Περισσότερα από

News

08 Μαϊ 2024

Met Gala: Το "γυμνό φόρεμα" νίκησε και πάλι- αλλά μήπως τελικά έχει καταντήσει βαρετό;

Το λέει και ο λαός: "Το πολύ το "Κύριε Ελέησον" το βαριέται και ο παπάς".

08 Μαϊ 2024

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Το Ισραήλ άνοιξε το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης χθες στη Ράφα, πήρε τον έλεγχο της συνοριακής διέλευσης και έκλεισε τα δυο κυριότερα σημεία εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας εξαγριώνοντας τη διεθνή κοινότητα.

08 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: H Eλένη Φουρέιρα σε μια εκρηκτική performance

Με μια εντυπωσιακή εμφάνιση της Ελένης Φουρέιρα, ξεκίνησε ο Α’ ημιτελικός της φετινής Eurovision.

08 Μαϊ 2024

Dove Cameron - Damiano David: Ναι, ήταν το ωραιότερο ζευγάρι στο Met Gala 2024

Αγνώριστος ο Damiano David, frontman των Måneskin, αλλά πολύ ερωτευμένος με την Ντοβ Κάμερον είναι Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

08 Μαϊ 2024

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου εκπέμπει "silver alert"- Σπάνιο κλικ με τον αδερφό του

"Δύο αδέλφια, κοτσονάτοι οδοιπόροι και εξερευνητές χάθηκαν στα δάση του Ανατολικού Πηλίου" γράφει στην ανάρτηση του ο μουσικός!

08 Μαϊ 2024

"Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" της Άλκης Ζέη για πρώτη φορά στο θέατρο

Από τις 9 Μαΐου στο θέατρο "Μεταξουργείο" για 15 παραστάσεις.

08 Μαϊ 2024

Θεϊκή εμφάνιση έκανε η Σάλμα Χάγιεκ στο παλάτι των Ηλυσίων στο Παρίσι

Η ηθοποιός επισκίασε με την παρουσία της, τις δύο Πρώτες Κυρίες της Γαλλίας και της Κίνας.

08 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Το BBC αποθεώνει την Μαρίνα Σάττι

Και χαρακτηρίζει το Zari "avant-garde κολάζ ήχου".

08 Μαϊ 2024

Η Έλενα Παπαρίζου αποθέωσε την Ελένη Φουρέιρα στην εμφάνιση του ημιτελικού της Eurovision

Εκρηκτική και εντυπωσιακή η εμφάνιση της Ελένης Φουρέιρα στον Α' Ημιτελικό της Eurovision.