ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η μανία του Ozempic: Το φάρμακο για τον διαβήτη που μεταμορφώθηκε στο απόλυτο χάπι αδυνατίσματος των celebrities

Το Ozempic, ένα φάρμακο που χορηγείται για τη θεραπεία του διαβήτη, συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο του "diet culture", καθώς πολλοί celebrities και οι influencers το λαμβάνουν για να χάσουν βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Tον Φεβρουάριο του 2021, κυκλοφόρησε μια επιστημονική εργασία που προκάλεσε αίσθηση στον κόσμο της έρευνας για την παχυσαρκία. Περιέγραφε λεπτομερώς τα πρώτα αποτελέσματα των εβδομαδιαίων ενέσεων των σκευασμάτων Ozempic και Wegovy.

Η μέλετη έδειξε ότι τα άτομα που έπαιρναν το φάρμακο έχασαν κατά μέσο όρο το 15% του σωματικού τους βάρους.

H δραστική ουσία τους ουσία η σεμαγλουτίδη σχετίζεται με τους υποδοχείς του πεπτιδίου GLP1 (μια ορμόνη που παράγεται στο έντερο). Δρα με τον ίδιο τρόπο όπως το πεπτίδιο GLP-1 αυξάνοντας την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας μετά τη λήψη τροφής. Αυτό συντελεί στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Η δημοσίευση και η επακόλουθη έγκριση του Wegovy πυροδότησαν μια πρωτοφανή φρενίτιδα για αυτή τη νέα γενιά φαρμάκων. Η ζήτηση για τα ενέσιμα σκευάσματα είναι τόσο μεγάλη που τον Μάιο του 2023, η παρασκευάστρια εταιρεία του Wegovy, Novo Nordisk διέκοψε την τηλεοπτική διαφήμιση προκειμένου να αυξήσει στο μεσοδιάστημα την παραγωγή. Η δραστική του ουσία η σεμαγλουτίδη χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, γεγονός που προκάλεσε ελλείψεις και κατά συνέπεια προβλήματα στη Βρετανία για τους ασθενείς με το συγκεκριμένο νόσημα.

Την ίδια ώρα, ειδικοί επισημαίνουν ότι όσοι λαμβάνουν το φάρμακο για την μείωση του σωματικού βάρους, πιθανότατα θα πρέπει να το παίρνουν για πάντα.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι όσοι σταματούν να παίρνουν σεμαγλουτίδη, ανακτούν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους που έχασαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Για την ώρα δεν υπάρχουν ακόμη μεγάλες κλινικές δοκιμές που να αναφέρουν αν αυτή η απώλεια βάρους οδηγεί σε μείωση των καρδιακών νοσημάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων – δύο παθήσεις που συνδέονται στενά με την παχυσαρκία. Τον Ιούνιο, μια μεγάλη δοκιμή που διερευνούσε κατά πόσον η σεμαγλουτίδη μειώνει τα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων ολοκληρώθηκε μετά από πέντε χρόνια και 17.609 συμμετέχοντες.

Όταν τα αποτελέσματα αυτά δημοσιευθούν, θα ρίξουν φως στο κατά πόσον αυτά τα φάρμακα βελτιώνουν τη μακροπρόθεσμη υγεία των ανθρώπων, καθώς και αν τους βοηθούν να χάσουν βάρος. Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, η ζήτηση μπορεί να εκτοξευτεί.

Για όλα φταίνε οι Καρντάσιανς;

Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε το συγκεκριμένο "θέμα" στο προσκήνιο, ήταν όταν η Kim Kardashian βρέθηκε στο περσινό Met Gala, τουλάχιστον 8 κιλά μείον, προκειμένου να χωρέσει στο φόρεμα της Marilyn Monroe. Ακολούθησαν και οι αδερφές Khloé Kardashian και Kylie Jenner εμφανώς αδυνατισμένες, με τις φήμες για την λήψη του Ozempic να οργιάζουν.

Τον περασμένο Οκτώβριο επίσης, ο Elon Musk, γνωστός για τις κακές του διατροφικές συνήθειες και το "dad bod" σώμα του, ανακοίνωσε ότι έχασε 13 κιλά. Όταν ρωτήθηκε στο Twitter για το μυστικό του, απάντησε χωρίς κανέναν δισταγμό: "Διαλειμματική νηστεία και Ozempic".

Στην πρόσφατη 95η τελετή απονομής βραβείων Όσκαρ μάλιστα, ο παρουσιαστής Jimmy Kimmel τρόλαρε το κοινό με την ατάκα: "Κοιτώντας γύρω σε αυτή την αίθουσα, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ: Κάνει το Ozempic για εμένα;"

Όπως γράφει ο New Yorker, το Ozempic, το οποίο κατασκευάζεται από τη Novo Nordisk, είναι μέρος μιας διευρυνόμενης κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές υποδοχέα GLP-1, τα οποία έχουν αλλάξει δραματικά τη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Βέβαια, το Ozempic είναι εγκεκριμένο από τον FDA μόνο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, όμως πλέον είναι το πιο γνωστό από μια σειρά φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από celebrities και όχι μόνο για την απώλεια βάρους.

Το 2021, η Novo Nordisk έλαβε έγκριση για το Wegovy, το οποίο έχει την ίδια δραστική ουσία με το Ozempic αλλά υψηλότερη μέγιστη δόση, ως φάρμακο κατά της παχυσαρκίας.

Όπως διαπιστώνει το Axios, η απώλεια βάρους είναι μια βιομηχανία που καλπάζει, καθώς ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε την παχυσαρκία αλλάζει. Πλέον, η παχυσαρκία θεωρείται από όλο και περισσότερους μια ασθένεια και όχι το αποτέλεσμα των επιλογών του lifestyle.

Ozempic, Wegovy και Mounjaro ξεπουλάνε στα φαρμακεία, ενώ οι φαρμακευτικές Eli Lilly και Novo Nordisk έχουν τουλάχιστον 12 ακόμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας στα σκαριά.

Η μανία μόλις τώρα ξεκινά και ήδη, υπάρχουν τα πρώτα επικίνδυνα σημάδια. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υπάρχουν ανησυχίες ότι η ανεξέλεγκτη ζήτηση για το Ozempic θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για τους ανθρώπους που πραγματικά το χρειάζονται, τους διαβητικούς.

Η Wall Street Journal γράφει ότι κάποιες ψηφιακές startups υγείας διαφημίζουν φάρμακα και τα συστήνουν σε ανθρώπους που δεν είναι καν παχύσαρκοι.

Και βέβαια, η χρήση αυτών των φαρμάκων δεν είναι χωρίς συνέπειες. Κάποιες από τις παρενέργειες (διάρροια, έμετοι, δυσκοιλιότητα, ζαλάδα κτλ) μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές ώστε να στείλουν κάποιον στο νοσοκομείο, γράφει ο New Yorker. Κάποιοι χάνουν τα μαλλιά τους, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζουν νεφρική ανεπάρκεια, παγκρεατίτιδα ή εντερική απόφραξη.

Διότι το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να συστήνεται ως μια "γρήγορη λύση" στην απώλεια βάρους, χωρίς όμως να έχει εγκριθεί ποτέ επίσημα από τον τον οργανισμό φαρμάκων και τροφίμων (FDA) για αυτόν τον σκοπό. Σύμφωνα με μελέτες, τα αποτελέσματα του φαρμάκου διαρκούν μόνο όσο το λαμβάνουμε. Σταματώντας το, η πείνα και κατά συνέπεια τα κιλά θα επανέλθουν.

Σε ανακοίνωσή του πάντως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δήλωσε πως "οι καταναλωτές καλούνται να έχουν πολύ μεγάλη επιφύλαξη στο να μπουν στη διαδικασία χρήσης ενός φαρμάκου για έναν τέτοιον λόγο όπως το αδυνάτισμα".

Πηγές: Wired/New Yorker

Read Next

05 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Η συνάντηση της Μαρίνας Σάττι με την Ελένη Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στο Μάλμε για το act της στη Eurovision και συνάντησε την εκπρόσωπό μας στον διεθνή μουσικό διαγωνισμό Μαρίνα Σάττι.

05 Μαϊ 2024

60χρονη στέφθηκε Miss Buenos Aires και θα διαγωνιστεί για τον τίτλο Μις Υφήλιος

Μία 60χρονη δικηγόρος και δημοσιογράφος από την La Plata της Αργεντινής θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στον διαγωνισμό Miss Universe.

Περισσότερα από

News

05 Μαϊ 2024

Γράφεται ιστορία στο Euro 2024: Οι πρώτες φυλετικά ουδέτερες τουαλέτες είναι γεγονός

Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από την UEFA προς τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ουδέτερα.

05 Μαϊ 2024

11 ζευγάρια διδύμων θα αποφοιτήσουν φέτος από το Λύκειο στην Πενσυλβάνια

"Λέτε να έχει κάτι το νερό;" αστειεύτηκε ο διευθυντής του σχολείου για την ξεχωριστή αποφοίτηση.

05 Μαϊ 2024

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο η καλοκαιρινή φώτο της Κατερίνας Λέχου

Η Κατερίνα Λέχου, έκανε την καλοκαιρινή της εξόρμηση και μας το έδειξε με μια αποκαλυπτική φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.

05 Μαϊ 2024

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Τι την συμβούλευσε η Γκρέις Κέλι όταν την είδε δακρυσμένη στην τουαλέτα

Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν μόλις 19 ετών, όταν συνάντησε σε επίσημη εκδήλωση την Πριγκίπισσα του Μονακό. Η Γκρέις Κέλι της είπε τότε μια κουβέντα που σήμερα θα θεωρούσαμε προφητεία.

04 Μαϊ 2024

Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά την αξέχαστη ηθοποιό που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών.

04 Μαϊ 2024

Επιτάφιος: Η μοναδική στιγμή που ο Εύζωνας σκύβει το κεφάλι

Η ξεχωριστή στιγμή που ο Εύζωνας, σύμβολο παλικαριάς, λεβεντιάς και πειθαρχίας, θα σκύψει το κεφάλι