H Ana Roš έχει συμβάλει αναμφισβήτητα στην αλλαγή της τύχης της σλοβενικής και της παγκόσμιας γαστρονομίας και τώρα η μακρά επαγγελματική της περιπέτεια επισφραγίζεται με το τρίτο αστέρι Michelin. Το "Κόκκινο Βιβλίο" απένειμε στην Ana Roš την υψηλότερη διάκριση για το εστιατόριό της Hiša Franko στο Kobarid. Η είδηση έρχεται τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο του οδηγού Michelin για τη Σλοβενία, ο οποίος από την αρχή απένειμε στο εστιατόριο της Roš δύο αστέρια Michelin.
Πολύ πριν κυκλοφορήσει ο οδηγός Michelin για τη Σλοβενία, η σεφ ψηφίστηκε ως η καλύτερη γυναίκα σεφ το 2017 από το The World's 50 Best Restaurants, το οποίο στην τελευταία του έκδοση τοποθέτησε το Hiša Franko στη θέση 32, μεταξύ των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου το 2023.
Σήμερα, με τρία αστέρια Michelin, είναι η όγδοη γυναίκα στον κόσμο που κερδίζει την υψηλότερη διάκριση του οδηγού, μαζί με τις Nadia Santini, Elena Arzak, Dominique Crenn, Annie Feolde, Anne-Sophie Pic, Hélène Darroze και Clare Smyth.
Γεννημένη από διακεκριμένους φιλόδοξους γονείς, εκπαιδεύτηκε στο αλπικό σκι ως παιδί, κερδίζοντας μια θέση στην εθνική ομάδα νεολαίας της Γιουγκοσλαβίας, αλλά αργότερα αποφάσισε ότι δεν ήθελε μία επαγγελματική καριέρα. Μετά από αυτό, σπούδασε διπλωματία στη Γκορίτσια, όταν συνάντησε τον σύντροφό της Βάλτερ Κράμαρ. Οι γονείς του Κράμαρ κατείχαν το Hiša Franko, ένα ήδη εδραιωμένο εστιατόριο. Παρεμπιπτόντως, αποφάσισαν να αποσυρθούν μόλις ολοκλήρωσε τη μελέτη της, οπότε εκείνη και ο Κράμαρ αποφάσισαν να μείνουν και να αναλάβουν το οικογενειακό εστιατόριο ενάντια στην επιθυμία των γονιών της.
Αρχικά, εργάστηκε ως σερβιτόρα (ο Κράμαρ έγινε σομελιέ) και προσπάθησε να πείσει τον τότε σεφ να πειραματιστεί με παραδοσιακές συνταγές, χωρίς αποτέλεσμα. Αφού έφυγε, ανέλαβε την κουζίνα.
Με τη βοήθεια της πεθεράς της και μιας οικογενειακής φίλης, σύντομα έμαθε να μαγειρεύει αρκετά καλά, για να προσελκύσει την προσοχή στην ευρύτερη περιοχή με τις γαστρονομικές της δημιουργίες. Το 2010, εμφανίστηκε στο ιταλικό μαγειρικό περιοδικό Identità Golose, το οποίο της έδωσε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή. Άρχισε να λαμβάνει προσκλήσεις σε κορυφαίες γαστρονομικές εκδηλώσεις, όπως να είναι επισκέπτης σεφ του εστιατορίου Ikarus στο Hangar-7 στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και το Gelinaz Grand Shuffle στη Νέα Υόρκη. Το 2016, η Ρος εμφανίστηκε στο ντοκιμαντέρ Netflix Chef's Table και στις αρχές του 2017, ανακηρύχθηκε η καλύτερη γυναίκα σεφ από την ακαδημία των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου.
Το στιλ της μαγειρικής της εκμοντερνίζει παραδοσιακές συνταγές από την περιοχή της άνω κοιλάδας του Σότσα, παρασκευασμένο με τοπικά υλικά. Η Ρος χαρακτηρίζει τη δική της προσέγγιση ως "τεχνική, σχεδόν επιστημονική". Έχει μία προτίμηση να σερβίρει ωμά τρόφιμα, ειδικά τα λαχανικά. Χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα ενισχύοντας έτσι τους ντόπιους παραγωγούς. Ανάμεσα στα προϊόντα, που χρησιμοποιεί, είναι άγρια βότανα, λουλούδια, μέλι και αρνί.
Μιλώντας για τα παιδικά της χρόνια και τη δημιουργικότητά της είχε πει κάποτε σε μία συνέντευξη: "Λοιπόν, η μητέρα μου ήταν πραγματικά εξαιρετική μαγείρισσα. Ήταν δημοσιογράφος και πολύ δημιουργικό άτομο, οπότε τα γεύματά μας στο σπίτι ήταν πολύ πολύχρωμα και δεν επαναλαμβάνονταν ποτέ. Αλλά αν ήταν να διαλέξω ένα φαγητό από τα παιδικά μου χρόνια, θα ήταν ένα απλό πιάτο ζυμαρικών με σπιτική σάλτσα ντομάτας. Ήταν πραγματικά ένα σούπερ γευστικό γεύμα, με μια σταγόνα ελαιόλαδο στην κορυφή και χωρίς τυρί. Αυτό ήταν το πιο αγαπημένο γεύμα όταν ήμουν παιδί! Αυτό είναι αυτό που αποκαλούν, "χαρούμενο φαγητό". Ξέρετε, τα παιδιά μου θα σκότωναν γι' αυτό".
Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram