ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τζένη Καζάκου: Ένα κορίτσι που πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα

Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στον "Καπετάν Μιχάλη", ο λόγος που αγάπησε την ηρωίδα της Εμινέ, το ταξίδι της ανακάλυψης της γυναικείας δύναμής της, η συμβίωση με τη μητέρα της Τάνια Τρύπη και το προσωπικό αντικείμενο που έχει από τη γιαγιά της, Τζένη Καρέζη.

καζακου

Στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο, η Τζένη Καζάκου καλείται να ενσαρκώσει μία ηρώιδα που συνέλαβε η φαντασία του οικουμενικού Καζαντζάκη σε ένα από τα τελευταία του έργα, στον "Καπετάν Μιχάλη". Την 20χρονη Εμινέ, μία Κερκέζα με άγρια ομορφιά και ανυπότακτο χαρακτήρα. Ο Καζαντζάκης την περιγράφει ως "κρυφοπαχιά, αφράτη, με μεγάλα λοξά μάτια, βαμμένα μάγουλα, χείλια, φρύδια, τσίνουρα. Τα νύχια της και οι παλάμες της βαμμένα με κινά και κρατούσε, σα μωρό στην αγκάλη της, ένα μικρό γυαλιστερό μπουζούκι". Αποτελεί το αντικείμενο του πόθου τριών ηρώων, του Νουρή, του Καπετάν Μιχάλη και του Πολυξίγκη. Είναι θα λέγαμε μία άλλη ωραία Ελένη, με φόντο την Κρήτη στα τέλη 19ου αιώνα που ποθεί τη λευτεριά από τον τουρκικό ζυγό. Τη ρωτώ για την εμπειρία της.

"Υπέροχη", λέει η Τζένη Καζάκου και συνεχίζει: "Είναι πρώτη ταινία που κάνω. Τα γυρίσματα έγιναν στην Κρήτη, ένα νησί που αγαπώ πάρα πολύ και πηγαίνω συχνά. Έχουμε οικογενειακούς φίλους εκεί. Η ταινία αυτή μου έδωσε την ευκαιρία να πάω σε μέρη της Κρήτης τα οποία δεν θα επισκεπτόμουν υπό άλλες συνθήκες. Γνώρισα εκεί πάρα πολύ φιλόξενους ανθρώπους που μας αγκάλιασαν. Ήταν μία δουλειά που έγινε με πολλή αγάπη και πάθος από όλους. Και από τους ηθοποιούς και από το συνεργείο".

Είχε επιπλέον δυσκολία να μεταφέρεις στον κινηματογράφο μία ηρωίδα από τις σελίδες του Καζαντζάκη;

"Για εμένα όλοι οι ρόλοι έχουν μία δυσκολία. Γιατί αντιπροσωπεύεις ψυχές και ανθρώπους που είτε δεν υπήρξαν ποτέ είτε υπήρξαν στο παρελθόν. Αισθάνομαι ότι έχω ευθύνη απέναντι τους. Να τους υποστηρίξω, να τους αγαπήσω και να τους δώσω μία μορφή για να ακουστούν οι ιστορίες του. Την Εμινέ την αγάπησα γιατί είναι μία γυναίκα πιο μπροστά από την εποχή της. Προσπαθεί να επιβιώσει σε μία κοινωνία που δεν της αφήνει περιθώριο . Ο τρόπος που έχει βρει να το κάνει δεν σημαίνει ότι είναι ο πιο σωστός, αλλά υπάρχουν στοιχεία και σκηνές στην ταινία που δείχνουν ότι κάτι κρύβεται πίσω από τις πράξεις της. Είναι βασανισμένη και εκείνη. Ο πατέρας της την είχε πουλήσει χωρίς να θέλει. Σε έναν άντρα που δεν ήθελε. Έφυγε από έναν τόπο που οι γυναίκες ήταν Αμαζόνες για να πάει σε έναν άλλο και να είναι περιορισμένη".

Είναι θα λέγαμε ένα φεμινιστικό πρότυπο η Εμινέ;

"Ναι είναι, γιατί δεν ακούει κανέναν και κάνει αυτό που νιώθει. Εγώ θεωρώ ότι ερωτεύτηκε τον Καπετάν Μιχάλη γιατί σε εκείνον βλέπει τον εαυτό της. Η Εμινέ γοητεύεται από το δυναμισμό του.

Εσύ είσαι φεμινίστρια; Είναι μία ερώτηση που είχε τεθεί κάποτε και στη γιαγιά σου, Τζένη Καρέζη.

Θεωρώ πώς είμαι ναι. Θα παλέψω για τα δικαιώματά μου και για την καθημερινότητα μου. Θα απαντήσω αν κάποιος μου κάνει ένα μη αποδεκτό σχόλιο, επειδή είμαι γυναίκα και θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Εγώ δεν θεωρώ ότι κρινόμαστε από τα φύλα. Πρέπει να υπάρχει ένας σεβασμός προς όλους επειδή είμαστε άνθρωποι.

Πάντως σήμερα, θεωρείται ανεπίτρεπτο να αναφερθείς σε μία γυναίκα με σεξισμό ή με ρατσισμό, πράγματα που πριν από κάποια χρόνια γίνονταν απροκάλυπτα.

"Παίζουμε λίγο θέατρο σε αυτά. Όλοι δημόσια παίρνουμε συγκεκριμένες θέσεις και υποστηρίζουμε υποτίθεται το δίκαιο. Το θέμα όμως είναι τι κάνεις στην πραγματικότητα και στην καθημερινότητά σου. Δεν έχει νόημα δημόσια να προσέχεις τα λόγια σου και στη ζωή σου να μην ακολουθείς αυτά για τα οποία διατείνεσαι.

Βλέπεις μία αντίφαση λοιπόν.

Ε ναι. Παράδειγμα στα σχόλια που διαβάζουμε. Κρίνεσαι για τα πάντα. Αν είσαι παχουλή ή πολύ λεπτή. Αν φοράς μακριά ρούχα, σου λένε είσαι σαν καλόγρια. Τους έχω ακούσει αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Αν φορέσεις κάτι πολύ κοντό, θα σου πουν ότι δεν είναι πρέπον. Και μπαίνεις σε μία διαδικασία και αναρωτιέσαι, τι πρέπει να κάνω για να είμαι αποδεκτή. Από εκεί και πέρα, πρέπει να τα βρεις με τον εαυτό σου και να είσαι εσύ καλά. Όταν τα βρεις με εσένα, θα σε αποδεχτούν και οι άλλοι. Ακόμα όμως και αν δε συμβεί αυτό, θα βρεθούν δύο τρεις άνθρωποι που θα δουν αυτό που είσαι και θα σε αγαπήσουν για αυτό.

Εσύ το κατάφερες αυτό. Να τα βρεις με τον εαυτό σου;

Θα σου πω ότι ξεκίνησα να με αγαπώ, να με αποδέχομαι και να με εμπιστεύομαι από τα 18 μου. Στο γυμνάσιο και στο λύκειο είχα τις αμφιβολίες μου, αμφιταλαντευόμουν. Έπειτα μπήκα στη δραματική σχολή και είχα την επαφή με την τέχνη. Προέρχομαι από καλλιτεχνική οικογένεια αλλά μέχρι τότε ήμουν παρατηρητής. Δεν δημιουργούσα εγώ. Οπότε όταν μπήκα εγώ μέσα σε αυτό, τότε συνειδητοποίησα ότι δεν είναι στο δικό μου χέρι, αν θα με αποδεχτεί ή θα αρέσω στον άλλον. Έτσι τα βρήκα με μένα.

Πόσο ετών είσαι;

24 είμαι.

Έχεις αρχίσει να ανακαλύπτεις τη γυναικεία δύναμή σου;

Νομίζω ότι έχω αρχίσει και την ανακαλύπτω. Τώρα έχει αρχίσει αυτό το ταξίδι γιατί είμαι μικρή ακόμα. Νιώθω γενικότερα δυνατή αλλά κάποιες φορές εκπλήσσομαι με τη δύναμη μου.

Έχεις δουλέψει κομμάτια του εαυτού σου που μπορεί να σε ενοχλούσαν;

Ναι φυσικά. Στο σχολείο ας πούμε που έβλεπα κάποια παιδιά να σχολιάζουν άλλα παιδιά. Εμένα δεν μου άρεσε αυτό. Και κάποια στιγμή αναρωτήθηκα γιατί να το κάνω αυτό. Ένιωθα ότι είμαι κάποια άλλη και ότι παίζω ένα ρόλο. Η απόφασή μου να μη συμμετέχω σε αυτό φυσικά είχε τις επιπτώσεις της. Με απομάκρυναν. Αλλά τουλάχιστον έκανα κάτι με το οποίο ένιωσα καλά εγώ.

Διάβασε περισσότερα στο missbloom.gr

Read Next

01 Μαϊ 2024

O Κιάνου Ριβς φιλά (ξανά) την σύντροφό του με ανοιχτά μάτια - Μήπως είναι το νέο dating trend;

Για ακόμα μια φορά ο φωτογραφικός φακός αποθανάτισε το φιλί του ηθοποιού Keanu Reeves στη σύντροφό του Alexandra Grand.

01 Μαϊ 2024

"Αγκαλιά μου": Η Ελένη Ράντου σε σπάνια φωτογραφία με τη μητέρα της

Ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη μητέρα της μοιράστηκε η Ελένη Ράντου

Περισσότερα από

News

01 Μαϊ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ αποκαλύπτει το "κοινωνικό" της πρόσωπο

Η πρώτη ανάρτηση της Τατιάνα Μπλάτνικ μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου με τον Νικόλαο, αφορούσε την πλατφόρμα ψυχικής υγείας που έχει δημιουργήσει.

01 Μαϊ 2024

Sporty chic: Η total black εμφάνιση της Άντζελας Γκερέκου και τα sneakers που θα φορέσουμε φέτος την άνοιξη

Πρωινή βόλτα στη Γλυφάδα με μαύρο σύνολο και τα αθλητικά που θα είναι hot την φετινή άνοιξη.

01 Μαϊ 2024

"Becoming Karl Lagerfeld": Τον Ιούνιο η πρεμιέρα της βιογραφικής σειράς

Η σειρά εστιάζει σε έναν έρωτα του Καρλ που πυροδότησε και τη μεγάλη αντιπαλότητα με τον Ιβ Σεν Λοράν.

01 Μαϊ 2024

Γιατί η Τζένιφερ Άνιστον αναστάτωσε το διαδίκτυο με τη νέα αντάρτησή της στο Instagram;

Παρότι ήταν μια ανάρτηση για προϊόν η Τζένιφερ Άνιστον έβαλε φωτιές, αφού δεν φορούσε σουτιέν.

01 Μαϊ 2024

Τζούλι Άντριους: Η σπάνια εμφάνιση της 88χρονης σταρ στα Χάμπτονς

Η αξέχαστη Mary Poppins κομψή και στα 88 της χρόνια.

01 Μαϊ 2024

Πέθανε ο συγγραφέας Πολ Όστερ στα 77 του χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα

Ο Πολ Όστερ είχε γράψει 34 βιβλία, μεταξύ των οποίων και η φημισμένη "Τριλογία της Νέας Υόρκης".

01 Μαϊ 2024

Ευγενία Σαμαρά - Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Είναι μαζί και πολύ ερωτευμένοι - Η εμφάνιση στα Πετράλωνα

Αγκαλιά στα Πετράλωνα το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ - Η γνωριμία των δύο ηθοποιών στο θέατρο και ο κεραυνοβόλος έρωτας.

01 Μαϊ 2024

Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Η μυθιστορηματική ζωή του 75χρονου σταρ που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τον βούρκο

Σε δίκη τον Οκτώβριο ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ για σεξουαλική επίθεση. Δύο γυναίκες κατήγγειλαν τον Γάλλο ηθοποιό για σεξουαλική επίθεση το 2021 στα γυρίσματα της ταινίας "Les Volets verts".

30 Απρ 2024

Δημήτρης Κόκοτας: Άνοιξε τα μάτια του, αντιδρά στα βαθιά ερεθίσματα και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη

"Είναι Μεγάλη Τρίτη έγινε ένα θαύμα. Από την Κυριακή και μετά έγινε ένα θαύμα"

30 Απρ 2024