ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο S.O.S.: Άλλο ο Καρυοθραύστης, και άλλο το Μολυβένιο Στρατιωτάκι!

Γιατί τα μπερδεύουμε όλοι;

Αυτό και αν είναι ερώτηση παγίδα. Ο "Καρυοθραύστης", το έργο για μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι και το "Μολυβένιο Στρατιωτάκι", παραμύθι του μέγιστου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι δύο εντελώς διαφορετικά έργα που στο μυαλό μας, για κάποιο λόγο, γίνονται ένα και τα θεωρούμε και τα δύο χριστουγεννιάτικα ενώ το Μολυβένιο στρατιωτάκι δεν είναι. Ίσως γιατί και τα δύο δίνονται ως δώρα σε παιδιά, ίσως γιατί στη συνέχεια ζωντανεύουν και πραγματοποιούν απίστευτα ταξίδια, ίσως γιατί υπάρχουν στην πλοκή μπαλαρίνες. Ωστόσο, ο Καρυοθραύστης είναι όντως μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, ενώ το Μολυβένιο στρατιωτάκι είναι μια ιστορία αγάπης για κάθε εποχή.

Ο "Καρυοθραύστης"

Ο "Καρυοθραύστης" είναι μπαλέτο σε δύο πράξεις και τρεις σκηνές του ρώσου συνθέτη Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι. Ο Τσαϊκόφσκι συνέθεσε το έργο το 1892, ενώ το λιμπρέτο βασίστηκε στη διασκευή του παραμυθιού "Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών" του Ε. Τ. Α. Χόφμαν. Η πρεμιέρα της παράστασης έγινε για πρώτη φορά στο θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 1892.

Σύμφωνα με το παραμύθι του Χόφμαν (που ναι, είναι χριστουγεννιάτικο) την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Νονός Ντρόσελμάγερ εμφανίζεται με δώρα πανέμορφα και μαγικά για τα μικρά βαφτιστήρια του. Κομψές μπαλαρίνες, ένα δέντρο-θαυμάτων, όμορφα βιβλία, ένα εντυπωσιακό κάστρο και μια όμορφη κούκλα καρυοθραύστη. Η Μαίρη ερωτεύεται αυτή τη γοητευτική κούκλα και θέλει να αναλάβει τη φροντίδα της. Ωστόσο, όταν το ρολόι σημαίνει μεσάνυχτα, κάτι απίστευτο συμβαίνει σ' αυτές τις χειροποίητες κούκλες... ζωντανεύουν, η μια μετά την άλλη. Η Μαίρη παρασύρεται σ' ένα απίστευτο ταξίδι με τον Καρυοθραύστη.

Στην εκδοχή του Τσαϊκόφσκι η Μαίρη του παραμυθιού βαφτίζεται Κλάρα που έχει λάβει ως δώρο μια κούκλα καρυοθραύστη. Την παραμονή των Χριστουγέννων, μόλις φύγουν οι καλεσμένοι, η Κλάρα επιστρέφει στο σαλόνι και τότε κάτι μαγικό συμβαίνει: το χριστουγεννιάτικο δέντρο αρχίζει να μεγαλώνει και τα παιχνίδια ζωντανεύουν. Στο μεταξύ στο σπίτι έχουν εισβάλλει ποντίκια και τότε αρχίζει πόλεμος μεταξύ των παιχνιδιών και των ποντικιών. Ο Καρυοθραύστης όμως κατατροπώνει τα ποντίκια και μόλις νικήσει μεταμορφώνεται σε Πρίγκιπα.

Στη δεύτερη πράξη του μπαλέτου η Κλάρα και ο πρίγκιπας - Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα παραμυθένιο ταξίδι. Περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά τελικά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της. Κακό;

"Το μολυβένιο στρατιωτάκι"

Δεν υπάρχουν λέξεις για να εκθειάσει τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν όπως του πρέπει, γιατί χωρίς εκείνον, δεν θα είχαμε κορυφαίες ιστορίες όπως "Τη Βασίλισσα του Χιονιού", "Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα", "Το ασχημόπαπο", "Τα κόκκινα παπούτσια", "Τη μικρή γοργόνα" και βέβαια το "Μολυβένιο Στρατιωτάκι", μια ιστορία που πραγματικά σού λειώνει την καρδιά.

Κάποτε λοιπόν δωρίζουν σε ένα αγοράκι ένα κουτί με 24 μολυβένια στρατιωτάκια. Μόνο που το κουτί έχει έναν ακόμη μικρό στρατιώτη που τού λείπει ένα πόδι, επειδή δεν έφτασε το υλικό για να φτιάξουν και το άλλο πόδι.

Μόλις το αγοράκι βγάζει τα στρατιωτάκια από το κουτί, το στρατιωτάκι μας βλέπει μια κούκλα- μπαλαρίνα που εκείνη τη στιγμή έχει σηκώσει το ένα της πόδι σε χορευτική φιγούρα και έτσι φαίνεται για μια στιγμή σαν να μην έχει πόδι κι εκείνη. Όταν το ρολόι σήμανε μεσάνυχτα ένα τερατάκι ξεπήδησε μέσα από ένα κουτί και τον προειδοποίησε να μην γλυκοκοιτάζει την μπαλαρίνα.

Την επόμενη μέρα το στρατιωτάκι βρισκόταν στο περβάζι του παραθύρου και είτε από τα μαγικά του τέρατος είτε από τον άνεμο το στρατιωτάκι βρέθηκε κάτω. Έπειτα άρχισε να βρέχει και τον παρέσυρε το νερό. Δυο παιδιά βρίσκουν το στρατιωτάκι και αποφασίζουν να του φτιάξουν μια βάρκα για να ταξιδέψει για να βρεθεί τελικά στη θάλασσα, όπου ένα ψάρι το τρώει. Και βέβαια, εντελώς μαγικά, όπως συμβαίνει στα παραμύθια το ψάρι καταλήγει στο τραπέζι της οικογένειας του αγοριού.

Όταν η μαγείρισσα ανοίγει λοιπόν το ψάρι, βρίσκουν και το στρατιωτάκι με το ένα πόδι. Θα τον βάλουν λοιπόν και πάλι στο σαλόνι με τα άλλα παιχνίδια. Εκεί θα ξαναδεί την αγάπη του, την μπαλαρίνα. Όμως, ένα από τα αγόρια της οικογένειας θα το αρπάξει και θα το ρίξει στη φωτιά. Όμως εκείνος δεν καταλάβαινε αν καίγεται από τη φωτιά ή από τον έρωτά του για τη χάρτινη μπαλαρίνα. Κι έπειτα ανοίγει ένα παράθυρο και το ρεύμα του αέρα σπρώχνει και την μπαλαρίνα στη φωτιά. Την επόμενη μέρα το πρωί η γυναίκα που καθάριζε θα βρει μια μικρή μολυβένια καρδιά, το μόνο που έχει απομείνει από τον στρατιώτη μας, και μια πούλια από το φόρεμα της μπαλαρίνας.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Εύα Μέντες: "Δεν θα μπορούσα να είχα κάνει παιδιά σε άλλη ηλικία" λέει η σταρ και κάποιες από εμάς συμφωνούμε- πολύ

Η Εύα Μέντες εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να κάνει παιδιά μετά τα 40 κι εμείς αναρωτιόμαστε αν όντως έχει δίκιο.

03 Μαϊ 2024

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το app των "άπιστων" και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων

Το Ashley Madison είναι ένα app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση. Το 2015 μετρώντας 37 εκ. χρήστες υπέστη πανωλεθρία καθώς χάκερ δημοσιοποίησαν τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων χρηστών.

Περισσότερα από

News

03 Μαϊ 2024

Ματούλα Τανιμανίδη: Ο χορός με τον γιο της, Σάκη για μία ξεχωριστή στιγμή

Ο Σάκης Τανιμανίδης μαζί με τη μητέρα του, Ματούλα Τανιμανίδη.

03 Μαϊ 2024

Τζένιφερ Κόνελι: Της ταιριάζει πολύ το total Louis Vuitton outfit

Εντυπωσίασε η ηθοποιός με την ανατρεπτική επιλογή της για την πρεμιέρα του Dark Matter.

03 Μαϊ 2024

Η τρυφερή φωτογραφία της Victoria για τα γενέθλια του David Beckham

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο "θρύλος" του ποδοσφαίρου David Beckham.

03 Μαϊ 2024

Put Your Hands Up: 80χρονοι παρτάρουν σε night club και ανεβάζουν το κέφι για όλους

Οι οίκοι ευγηρίας στις Βρυξέλλες γίνονται δημιουργικοί και χαρίζουν ξανά ζωή στους ηλικιωμένους με πρωτότυπους τρόπους. Και μας αρέσει πολύ!

03 Μαϊ 2024

Οι άγνωστες σπουδές της Ελένης Μενεγάκη πριν γίνει παρουσιάστρια

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το επάγγελμα της Ελένης Μενεγάκη, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα φώτα της δημοσιότητας.

02 Μαϊ 2024

Σε πακέτο της Amazon βρέθηκε η γάτα που είχε χαθεί από το σπίτι της!

Η γάτα τρύπωσε κατά λάθος σε πακέτο επιστροφής προς την εταιρία και για 1 εβδομάδα ταξίδευε ανά τις ΗΠΑ. Ευτυχώς επιβίωσε μες στο κουτί!

02 Μαϊ 2024

"Και ναι, είσαι @eleftherios_petrounias ο καλύτερος αθλητής όλων των εποχών στην Ευρώπη! Ευλογημένος, άξιος και εμείς υπερήφανες δίπλα σου πάντα"

Η γεμάτη χαρά και υπερηφάνια δήλωση της Βασιλικής Μιλλούση για τον σύζυγό της Λευτέρη Πετρούνια.

02 Μαϊ 2024

Η ανοιξιάτικη Πρωτομαγιά της Μιμής Ντενίση στον ολάνθιστο κήπο της στον Θεολόγο

Η Μιμή Ντενίση καλωσορίζει τον αγαπημένο της μήνα με μια ανοιξιάτικη φωτογραφία.

02 Μαϊ 2024

Δεκάχρονος παρίστανε τον "νεκρό" για να μην τον σκοτώσει η μητέρα του

Σε ηλικία μόλις 10 ετών το αγοράκι παρίστανε τον πεθαμένο προκειμένου να ξεφύγει από την αδίστακτη μητέρα του.