ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γεύση: Τα μυστικά της παραδοσιακής φασολάδας του Πηλίου

Δυο παραδοσιακοί μάγειρες από το Πήλιο μας αποκαλύπτουν τα μυστικά της πηλιορείτικης φασολάδα. Ένα αχνιστό πιάτο που μοσχοβολάει αρώματα

Το Πήλιο εκτός από την αδιαμφισβήτητη και διαχρονική ομορφιά του έχει καταφέρει να σαγηνεύει τους επισκέπτες του και για πολλούς άλλους λόγους. Ένας από αυτούς είναι και οι υπέροχες γεύσεις που προσφέρει με την εξαιρετική κουζίνα των ντόπιων που αν και πέρασαν εκατοντάδες χρόνια κατάφεραν να φτάσουν ως τις ημέρες μας.

Δεν υπάρχει επισκέπτης του Βουνού των Κενταύρων που να μην έχει γευτεί την παραδοσιακή πηλιορείτικη φασολάδα. Ένα αχνιστό πιάτο που μοσχοβολάει αρώματα από τα προϊόντα της Φύσης που παρέχει η γη του εύφορου βουνού και κάνει τη ντόπια φασολάδα να ξεχωρίζει .

Στο ορεινό Πήλιο δεν υπάρχει ταβέρνα και εστιατόριο που να μη διαθέτει στο μενού του την αξεπέραστη φασολάδα που είναι συνώνυμη του τόπου και απαραίτητη για τον κάθε επισκέπτη.

Στα Χάνια του Πηλίου, τον μικρό οικισμό που βρίσκεται πάνω στο διάσελο-πέρασμα από το δυτικό προς το ανατολικό Πήλιο και μία ανάσα από το χιονοδρομικό κέντρο "Αγριόλευκες" οι ταβέρνες και τα χάνια που κατακλύζονται από κόσμο, κυρίως τον χειμώνα, το κύριο πιάτο που προσφέρουν είναι η φασολάδα και μαζί της το επίσης διάσημο σπετζοφάι του Πηλίου.

Ο Μάνος Κοκκίνης, που διατηρεί παραδοσιακή ταβέρνα στον δρόμο Βόλου-Ζαγοράς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι "σαν όσπριο βοηθά τον οργανισμό να αντέξει στο κρύο περιβάλλον. Άλλωστε στα Χάνια έχουμε πάντα χιόνι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό συνέβαινε από τα παλιά χρόνια όταν δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και οι Πηλιορείτες που μετακινούνταν με τα πόδια ή τα ζώα προς τον Βόλο έπρεπε να περάσουν από εδώ. Είτε διανυκτέρευαν εδώ, είτε όχι οι συνθήκες απαιτούσαν κάτι ζεστό και συνάμα δυναμωτικό και επειδή υπήρχε φτώχεια το καλύτερο φαγητό ήταν η φασολάδα από τις φασολιές που αφθονούσαν στην περιοχή. Έτσι καθιερώθηκε η φασολάδα στο Πήλιο. Σήμερα δεν υπάρχει άνθρωπος που να βρίσκεται εδώ, δίπλα από το αναμμένο τζάκι και να μη ζητήσει φασολάδα. Συνήθως μας ζητούν από ένα πιάτο ο καθένας ως πρώτο και μαζί με τη φασολάδα ζητούν άλλοι ατζούγες ή κρεμμύδι και άλλοι παραδοσιακό λουκάνικο ή σπετζοφάι.

Γεύση: Τα μυστικά της παραδοσιακής φασολάδας του ΠηλίουiStock

Αυτά είναι τα απαραίτητα για να "ανοίξει" η όρεξη. Και αν ο καιρός είναι χιονιάς τότε ζητούν και δεύτερο πιάτο φασολάδας γιατί το απαιτούν οι καιρικές συνθήκες. Εδώ έχουμε χιόνι σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Κάθε χρόνο καταναλώνουμε τόνους από φασόλια και ξεπερνάμε στο χάνι μας τις πέντε χιλιάδες πιάτα φασολάδας".

Η Όλγα Μεταξογένη, που διατηρεί ταβέρνα στο χωριό Δράκεια μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι "η πηλιορείτικη φασολάδα πέραν της καλής ποιότητας φασολιού απαιτεί και μεράκι. Χρειάζονται λίγα σχετικά υλικά και όλα από τον τόπο μας. Φασόλια, καρότα, σέλινο, καυτερή πιπερίτσα, κρεμμύδι και ντομάτα είναι τα απαραίτητα. Τα "πειραγμένα" πιάτα μπορούν να έχουν χίλια ακόμη πράγματα, αλλά η παραδοσιακή φασολάδα είναι μία. Όταν έξω έχουμε κρύο και χιόνι η φασολάδα φεύγει για όλα τα τραπέζια. Συνοδευτικά μας ζητούν κάτι αλμυρό, συνήθως παστές σαρδέλες, ρέγκα και κρεμμύδι και φυσικά καλό κρασί. Μαζί με αυτά ακολουθούν το σπετζοφάι, το μπουμπάρι, το κότσι και η μοσχαροκεφαλή. Νοστιμιές που δεν τις βρίσκεις εύκολα αλλού".

Το να φτιάξει κάποιος και να γευτεί την παραδοσιακή πηλιορείτικη φασολάδα πρέπει να έχει τα απαραίτητα υλικά και σύμφωνα με την κυρία Φρόσω Χιώτη με καταγωγή από το Πουρί του ανατολικού Πηλίου και εξαιρετική μαγείρισσα όλα ξεκινούν από τα βραστερά φασόλια και η συνταγή είναι απλή.

"Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια σε ζεστό νερό. Το πρωί τα ξεπλένουμε και αφού τσιγαρίσουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, την καυτερή πιπερίτσα, τα καρότα και το σκόρδο, ακολούθως ρίχνουμε τη ντομάτα και το σέλινο, μαζί με το βραστό νερό και ακολουθούν τα φασόλια σε σιγανή φωτιά μέχρις ότου αρχίσουν να μαλακώνουν και φυσικά να χυλώσουν. Συμπληρώνουμε και νερό όποτε αυτό χρειάζεται. Φυσικά βάζουμε αρκετό παρθένο ελαιόλαδο, μυρωδικά όπως ρίγανη και γλυκό μπούκοβο και αλάτι ανάλογα με το πόσο θέλει ο καθένας μας. Η καλύτερη φασολάδα δεν τρώγεται αμέσως, αλλά αφού περάσουν μερικές ώρες και κρυώσει και έχει χυλώσει μέσα στην κατσαρόλα".

Και επειδή ο χειμώνας με τα κρύα και τα χιόνια έφθασε και στο ονειρικό βουνό των Κενταύρων, μία βόλτα στα μοναδικής ομορφιάς χωριά του, θα προσφέρει εξαιρετικές εικόνες αναμνήσεων, ας συμπληρωθούν και από αξέχαστες αναμνήσεις γεύσεων από την παραδοσιακή φασολάδα και όλα τα εξαιρετικής γεύσης προϊόντα που παράγει η πηλιορείτικη γη.

Στο Πήλιο μπορεί κανείς να βρει τα περίφημα φιρίκια του, τα μήλα του, τα κάστανα, τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα γλυκά του κουταλιού και τόσες άλλες γεύσεις που ενθουσιάζουν.

Πηγή: ΑΠΕ (Ηλίας Παπαδημητρίου)

Read Next

21 Οκτ 2025

H στιγμή που ο Nicolas Sarkozy φεύγει από το σπίτι του για να εκτίσει την ποινή του στη φυλακή

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος εγκαταλείπει το σπίτι του πριν από την εκτέλεση της 5ετούς ποινής φυλάκισης που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 21 Οκτωβρίου 2025.

21 Οκτ 2025

Δυστύχημα ή έγκλημα ο θάνατος του Isak Andic; Γιατί υποψιάζονται τον γιο του εκλιπόντος ιδρυτή της Mango

Μέχρι τον Μάρτιο, η θανατηφόρα πτώση του επιχειρηματία θεωρούνταν δυστύχημα. Ωστόσο, οι αντιφάσεις του γιου, μαζί με μια κατάθεση βασικού μάρτυρα, οδήγησαν τον δικαστή να ξεκινήσει έρευνα για ανθρωποκτονία.

Περισσότερα από

News

21 Οκτ 2025

Αλεξάνδρα Κωστοπούλου | Προτείνει το απόλυτο σνακ για τις βροχερές μέρες

Μία υπέροχη γευστική πρόταση έδωσε στους θαυμαστές της η Αλεξάνδρα Κωστοπούλου.

21 Οκτ 2025

Δανάη Μιχαλάκη | Αγκαλιά με τον Γιώργο Παπαγεωργίου στη θεατρική του πρεμιέρα

Η Δανάη Μιχαλάκη στο πλευρό του συζύγου της στο νέο του ξεκίνημα.

21 Οκτ 2025

Αλεξάνδρα Νίκα | Ο μικρός της πρίγκιπας μεγάλωσε και ξεκίνησε baby swimming

Η Αλεξάνδρα Νίκα μοιράζεται τη νέα δραστηριότητά της με τον Βασίλη Αργυρό.

20 Οκτ 2025

Παιδιά στην άκρη του χάρτη: Ένας νέος παιδικός σταθμός στην Κάσο δείχνει το μέλλον - η ζωή στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας

Eκεί όπου οι δυσκολίες περισσεύουν, η ελπίδα ξαναγεννιέται, ξαναγράφοντας το μέλλον.

20 Οκτ 2025

"Δεν ήταν εύκολα γενέθλια": Tο συγκινητικό μήνυμα της Carla Bruni για την 14χρονη κόρη της, Giulia Sarkozy

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, η Giulia Sarkozy γιόρτασε τα 14α γενέθλιά της ενώ σε λίγες ώρες ο πατέρας της, Nicolas Sarkozy θα οδηγηθεί στη φυλακή.

20 Οκτ 2025

Αθηνά Ωνάση | Πού βρίσκεται σήμερα ο πατέρας της, Thierry Roussel;

Η θυελλώδης ζωή του τέταρτου συζύγου της Χριστίνας Ωνάση και πατέρα της Αθηνάς Ωνάση.

20 Οκτ 2025

British Museum Ball 2025 | Mick Jagger, Νaomi Campbell και Janet Jackson ανάμεσα στους guests της βραδιάς

Αυτή είναι η βρετανική απάντηση στο Μet Gala που πραγματοποιείται κάθε Μάιο στη Νέα Υόρκη!

20 Οκτ 2025

Richard Gere - Alejandra Silva | Το τρυφερό φιλί στην πρεμιέρα της νέας ταινίας του ηθοποιού

Η δημόσια δήλωση αγάπης του Χολιγουντιανού σταρ στη σύζυγό του.

20 Οκτ 2025

Nina Flohr | Η sexy chic εμφάνιση σε privé dinner με κόκκινο Gabriela Hearst κοστούμι - Το σχόλιο της Marie Chantal

Η ανανεωμένη εικόνα της επιχειρηματία και συζύγου του Φίλιππου Ντε Γκρες.

20 Οκτ 2025

Εmma Watson | O νέος της σύντροφος είναι ο πρώην της Camila Cabello;

Η 35χρονη σταρ εθεάθη πρόσφατα κοντά στην Πίζα της Ιταλίας με γοητευτικό νεαρό άντρα.